shop.musicserver.cz
Emma Smetana & Jordan Haj, Forum Karlín, Praha, 4.11.2023

Jak Emma Smetana a Jordan Haj naplnili Forum Karlín pokorou a láskou

Vydáno: 05.11.2023 13:33 v sekci Naživo - Hana Bukáčková | foto: Marek Jarkovský

Životní a hudební partneři Emma Smetana a Jordan Haj odehráli svůj dosavadní největší společný koncert ve slušně zaplněném (téměř vyprodaném) Foru Karlín. Byli u toho hosté ADONXS, Jiří Burian či NobodyListen. Představili chystané novinky na příští rok, kdy se budou ubírat tanečnějším tempem.

Live: Emma Smetana & Jordan Haj

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 4. listopadu 2023
setlist: Šťastný a veselý, End od the World, Dopamine, Bad Habit, Love is Blind, What I´ve Done, No Fire (feat ADONXS), Tahle jedna vteřina (feat ADONXS), Sám (ADONXS), Lost & Found, Wall of Kampa, Savage, Night Races , Memory Lane, I know it, Spicy Mama (feat Václav Rouček), Living around you, On the Ground, When the Night is on, 5*Hell, Higher, Dream on, A Perfect President, Chase it, By now
Omluvte prosím kvalitu fotek - byly pořízeny mobilem, na koncertě jsme neměli profesionálního fotografa.

Časově jsem nestíhala předskokana Lazera Vikinga, ale věřím, že svoji práci odvedl znamenitě, patří k záruce kvality. To samé platí i pro oba protagonisty, kteří si nachystali setlist o pětadvaceti písních. Z toho čtvrtinu tvořily horké novinky, které měly veřejnou premiéru.

Na úvod bych vyzvedla ručně malovaný plakát v několika verzích od Jordyho. Obsahoval všechny detaily včetně jmen členů doprovodné skupiny a hostů. Když jsem s ním a Emmou dělala vloni rozhovor, prozradili mi, že mají několik variant kapely, v níž hrají ostřílení harcovníci. Na vrcholný koncert svojí dosavadní kariéry vsadili na Petra Škarohlída (kytara) a Adama Novotného (klávesy) (oba z Hentai Corporation), dále byli v sestavě Hajův bratranec Givinar Kříž (druhá kytara), Matouš Holienčín (bubny) a Jan Koudela (basa). Všichni byli sladěni v dress code černého obleku a bílé košili s vínovou vázankou.

Emma Smetana & Jordan Haj, Forum Karlín, Praha, 4.11.2023
© Hana Bukáčková
Pozadu nezůstali ani oba hlavní aktéři. Nejdřív měli na sobě slavnostnější oblečení - Jordan oblek a Emma vykrojený kalhotový kostým s elegantním topem na styl podprsenky, ve kterém vynikla její štíhlá postava.

Během večera se několikrát převlékli a postupně odhodili formálnost. Zpěvák si vzal koženou bundu s bílým tričkem, to pak vyměnil za černé. Jeho partnerka později oblékla černé koženkové kraťasy nejdřív s červenou blyštivou podprsenkou (poznamenala, že by se to asi tatínkovi nelíbilo, na rozdíl od mamky, které je to jedno). Pak top vyměnila za prvky se svítícím akcentem, následně zvolila fialové legínové kraťasy s topem a oversize sakem.

Když jsme u toho vizuálna - za vším hledej Vordu. Scénu měl totiž na svědomí talentovaný Matyáš Vorda. Tvořily ji tříposchoďové závěsy. Ten dolní kryl záda muzikantům, na prostředním byly jmenovky Emma & Jordan. Na vrchním pak běžely záběry z pódia. Celkově byla stage nasvícená tóny od bílé po žlutou. Zboku jednotlivá patra oddělovaly řetězy světel. Chvílemi mi to připomínalo filmové plátno.

Výjimečný koncert dvojice odpálila ne/vánoční písní "Šťastný a veselý", která je jejich čerstvou novinkou. Společné kousky střídaly ty sólové, umně napasované do setlistu. Jak již bylo řečeno, živě představili šestici dosud neslyšených věcí (že by to předznamenávalo druhou společnou desku?). První byla "Love is Blind", skladba bigbeatového ražení, prý těsně před dokončením. Ostatní songy byly spíše tanečnější, často s využitím samplů a nahraných beatů. Ale k tomu se dostanu později.

Před "What I've Done" zavzpomínali na to, jak ve Foru hráli již před sedmi a půl lety coby předskokani Goranu Bregovićovi. Tenkrát ale bylo méně lidí. Přiznali, že je tehdy ani nenapadlo, že tu sami vystoupí o pár let později a co se vše kolem nich semele.

Jako první host se na pódiu objevil ADONXS. Adama Pavlovčina si mnozí pamatují jako vítěze poslední série SuperStar. Emma ho otitulovala slovy, že je větší hvězda než oni… Nemyslím si, takové popularity u nás nedosahuje a stále je na začátku.

Pěvecky dvojici sekundoval při "No Fire" a zaskočil za Richarda Müllera při "Tahle jedna vteřina". Poměrně adekvátní náhrada, hutný hlas (který obzvláště slovenští zpěváci mají). Tuto píseň Emma věnovala Lence Hornové, která stojí za pohádkou, tedy za (veřejností hejtovaným) seriálem "Eliška a Damián", kde hraje hlavní ženskou roli. Připomněla, že bez Lenky by tento duet nevznikl. Poté Pavlovčin představil svůj song "Sám", konečně v rodném jazyce, který mu sedl. Jak i název napovídá, doprovodil se sám na klávesy.

Pak přišlo na řadu tanečnější pásmo. Jako první se za DJský pult v poschodí postavil Jiří Burian, jejich objevitel a, jak ho sami titulují, táta. Kormidlo pak převzal brácha NobodyListen. Do rapové "Spicy Mama", která byla v češtině, přišel zahostovat pro mě neznámý Václav Rouček. Za mě rap prosím ne. Dělá to z jejich tvorby tuctovou, rádoby trendy záležitost, která mému uchu zrovna dvakrát nelahodí. Celkově bylo přijetí diskotékových tracků vlažné - jako by se slily v jeden celek. Určitě bych to více rozsekala, působilo by to líp než dát tento typ tracků do třetiny koncertu do lajny za sebou.

Emma Smetana & Jordan Haj, Forum Karlín, Praha, 4.11.2023
© Hana Bukáčková
Zazněla i "Wall of Kampa", jediná píseň, kterou si nenapsali, ale složil ji Emmin táta. Když jsme u té rodiny, tak při "Dream On" zpěvačka usedla za klávesy a song věnovala dcerám. Ty pak přišly za rodiči jako překvapení v jeho závěru. Emma je objala a pak je odehnala s tím, že děti do showbusinessu nepatří.

Poslední položkou byla "By Now", po které pojmenovali i vloni vydané společné album. Zároveň je to píseň, se kterou se chtěli dostat na Eurovizi, ale neprošli přes lokální kolo. Hezká tečka. Líbila se mi hláška, kdy Jordan poděkoval partnerům a sponzorům, že díky nim můžou dělat neziskovou činnost, jakou je hudba.

Mladá, krásná, talentovaná, úspěšně fungující dvojice, které to klape ve všech sférách, jak v osobní, tak v pracovní. To se v naší republice neodpouští a vytáčí to spoustu nevyrovnaných bytostí, které místo aby řešily sebe, řeší druhé a pomlouvají.

Koncert byl sázka na civilnost, žádné konfety a podobné kraviny, v hlavní roli byly prostě písně. Z obou protagonistů sálá, jak jsou tu jeden pro druhého, ale chybí mi zapojení publika. Jejich vystoupení bylo decentní, skromné, pokorné, na nic si nehráli. Ale zkrátka chybělo tomu něco, co by z večera udělalo pro mě jako posluchače nezapomenutelný zážitek. I přes veškerou úctu k nim oběma, pro které to jistě byl důležitý moment.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Video: Jordan Haj & Emma Smetana (ne)přejí "Šťastný a veselý". Poukazují na oběti domácího násilí (14.10.2023 09:00)
- Video: Jordan Haj představil "Savage". Blues-rockový song nikdy nebude mít studiovou verzi (21.09.2023 08:05)
- Video: Emma Smetana zpívá poprvé česky a rovnou duet. V písni "Tahle jedna vteřina" ji doprovází Richard Müller (25.06.2023 09:12)
- Video: Emma Smetana v klipu k nespoutané skladbě "Chase It" tančí na pláži Bali (08.06.2023 15:25)
- Rozhovory: Emma Smetana & Jordan Haj - Vytíženost nám vyhovuje (10.09.2022 09:00)
- Recenze: Chybělo málo a společná deska "By Now" Emmy Smetana a Jordana Haje mohla být domácí událostí roku (30.06.2022 17:45)
- Video: Jordan Haj ON AIR: Vůbec neumím zpívat, ale mám brutální nedomykavost hlasivek. A to funguje (19.06.2022 11:12)
- Video: Emma Smetana a Jordan Haj s novinkou mnoho "Dopaminu" nepřinášejí, spíše nudí (17.04.2022 11:33)
- Naživo: Intimní vystoupení Emmy Smetany a Jordana Haje narušovalo věčné ševelení (10.03.2022 15:41)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu