shop.musicserver.cz

November 2nd - Většina vydavatelství a rádií je plná ignorantů

Vydáno: 17.09.2002 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Vítězové soutěže Jim Beam Rock z roku 1998, November 2nd, vydali debutové album nazvané "Midnight Desert", jímž zaplnili mezeru ve své dosavadní tvorbě - tou byla právě absence "velké" studiové desky (u velké firmy). Proto jsme neváhali, na pár věcí se jich zeptali osobně a výsledek si můžete přečíst v podobě dnešního rozhovoru.

November 2nd
© November 2nd
Skupina November 2nd (oficiální stránky zde) brázdí českou rockovou kotlinu už nějaký ten pátek. Pokud jezdíte pravidelně na letní festivaly, je více než pravděpodobné, že jste s nimi již někdy někde setkali. Horší to bylo se studiovou činností. Ačkoli kapela existuje od listopadu 1995, nahrávací smlouvu pořád ne a ne sehnat. Naštěstí jsou i mezi českými vydavatelskými domy osvícené duše, a tak se i formace ve složení Saša Langošová, Roman Helcl, Tomáš Brožek, Aleš Zenkl a Jan Kořínek mohla odebrat do studia a konečně nahrát skutečné album. Vyšlo nedávno a jmenuje se "Midnight Desert". Nejen o něm jsem si popovídal s ústředními postavami skupiny, Sašou (mimo jiné zpěv a kytara) a Romanem (kytary).

Otázka na úvod - odkud vlastně jste? Z Prahy nebo z Hranic na Moravě? Na vašich webových stránkách se píše, že z Prahy, ale...

Roman: Saša a já pocházíme z Hranic, zbytek kapely je z Prahy. Naše webové stránky jsou v angličtině a byly převážně určeny pro promotéry zahraničních koncertů, kteří nemají nejmenší tušení o nějakém městě na Moravě.

Když byste měli svou hudbu přiblížit těm, kteří ji neznají, co byste řekli?

Saša: Já bych jim doporučila, aby si poslechli naši desku nebo přišli na koncert. Hudební škatulkování je práce hudebních recenzentů, my to tolik neřešíme.

Jestli se nepletu, vy jste se původně nejmenovali November 2nd, že?

Roman: Původně jsme se skutečně psali November Second, ale nakonec jsme zvolili graficky hezčí podobu - November 2nd.

U Escape (vydavatelská firma) si vás pochvalují jakožto úspěšnou, v zahraničí koncertující skupinu. Prý o vás měla zájem i BBC?

Saša: Je pravda, že jsme několikrát vystupovali v zahraničí a jedno z našich anglických vystoupení natáčela rozhlasová stanice BBC. V Holandsku jsme měli hodinový pořad na rádiu Amsterdam a vystupovali jsme i v pořadu tamější televizní stanice Tros. Minulý týden se nám ozval manažer Baltimorského černošského gospelového sboru, který je právě v Čechách, s tím, že se mu líbí naše hudba, a že by nám rád zařídil nějaké koncerty v USA. Tak uvidíme. Také bychom měli odehrát turné v Polsku se slavnou skupinou Hey.

V roce 1998 jste vyhráli Jim Beam Rock, jak zpětně tento moment hodnotíte, resp. pomohl vám v pozdější kariéře?

Roman: Moc nám to nepomohlo. Soutěž totiž nebyla dostatečně mediálně propagovaná a ani hudební publicisté o tom většinou nic nenapsali. Když jsme měli po výhře tiskovou konferenci, tak se všichni novináři cpali občerstvením, které bylo zdarma, a my jsme dostali všehovšudy dvě otázky od nějakých mladých nadšenců z neznámých časopisů. Ta výhra pro nás byla spíše motivace a za sto tisíc, které jsme od Jima Beama dostali, jsme natočili singl ve studiu Sono.

November 2nd
© November 2nd
A proč trvalo tak dlouho, než jste získali smlouvu u nahrávací firmy?

Saša: Protože zpíváme anglicky a žijeme v postkomunistické zemi plné lidí s postkomunistickým vkusem a s absencí znalosti cizích jazyků, tudíž je to nebetyčný problém.
Roman: Většina hudebních vydavatelství a rádií je tady plná ignorantů, které nezajímají živí lidé, natož hudba, které většina z nich ani nerozumí.

Na vaší desce je několik starších písniček. Neměli jste dost nového materiálu, anebo jste cíleně zvolili "starý známý" materiál?

Roman: Známý materiál? Vždyť nás skoro nikdo nezná! Prostě jsme natáčeli první desku a chtěli jsme na ní mít naše zásadní písničky. Ve studiu jsme jich nahráli šestnáct, ale nakonec jsme jich stihli smíchat pouze dvanáct. Na ostatní už nezbyly peníze, což nás velmi mrzí - hlavně u hitovky "Wind Of The Blue". Jinak Saša má v šuplíku přes sto nových písní.

K vaší hudbě patří neodmyslitelně angličtina. Jaké jsou vaše důvody "odmítnutí" češtiny?

Saša: O žádné odmítnutí češtiny tady nejde. Prostě od dvanácti píšu písničky s anglickýma textama. Nikdy mě nenapadlo psát česky vzhledem k hudbě, kterou jsem poslouchala. A taky mě nenapadlo, že by to někomu mohlo vadit, protože to je moje věc, v jakém jazyce zpívám. V tom jsem se ale velice mýlila, protože to vadí snad všem hudebním publicistům, a pokud jim to nevadí, stejně se na to musí vždycky zeptat.

Vcelku mě zaujala skladba "OKD". Co mi můžete říct k její genezi (hlavně k textu)?

Saša: OKD je naše první píseň. Roman ji přinesl na zkoušku s kapelou, byla to taková jazzfunková věc a v této podobě jsme ji natočili na první demokazetu. Já jsem k ní napsala text o koních - ten námět navrhl náš tehdejší baskytarista David Václavík. Ještě na počátku 20. století se totiž v dolech těžilo uhlí s pomocí koňů, které tam svezli a nechali je tam i zemřít. Ti koně po několika letech pod zemí všichni oslepli. Tak o tom ta písnička je. Poté, co jsme změnili sestavu, se změnila i podoba "OKD" a na desku ji zaranžoval náš nový baskytarista Aleš Zenkl.

Saša v písní "Border Of Fire" zmiňuje milou poezii - jaký je tvůj vztah k literatuře? Necháváš se jí inspirovat při psaní textů?

Saša: K literatuře mám stejně silný vztah jako k hudbě. Například skladba "Hermann's Characters" je inspirována jedním ze svazků souborného díla Hermanna Hesse, který obsahuje díla "Pod koly" a "Tento svět". Je zde v podstatě stejný námět - mladý úspěšný člověk, od kterého se hodně očekává, nezvládne svou situaci a utopí se. V písni "Autumn" je zase odkaz na Chloé, jednu z postav románu "Pěna dní" od Borise Viana.

Z textů písní a z obalu desky usuzuji, že kočky jsou pro vás (pro Sašu) zřejmě výjimečně důležitá zvířátka...

Saša: Kočky jsou úžasná stvoření. Vždycky si dělají jen to, co chtějí, vyzařuje z nich určitá nadřazenost - jsou prostě vznešené. Ne nadarmo je už Egypťané uctívali jako božské tvory. Dokonce ve studiu Citron, kde jsme natáčeli část desky, za náma chodil jeden kocourek; je vyfocený v bookletu, jak spí v kufru od kytary. Na kočkách je prostě něco, co mě přitahuje.

November 2nd
© November 2nd
Desku jste si produkovali sami. Neuvažovali jste o využití služeb nějakého zkušeného producenta?

Roman: Kdybychom v naší zemi narazili na nějakého dobrého a zkušeného producenta, určitě bychom jej oslovili. Ale zatím se tak nestalo. Máme rádi např. práci Američanů Tchada Blakeho, Mittchela Frooma či Boba Clearmountaina, ale nikdo takový tady bohužel není. Již dříve jsme spolupracovali s několika producenty, ale pořád to nebylo ono. Nakonec jsme zjistili, že nejlepší bude, když si desku budeme produkovat sami. Nastudovali jsme si z různých amerických příruček a časopisů způsoby snímání nástrojů a za pomoci zvukařské zkušenosti našich kamarádů Libora Mikošky a Mirka Linharta jsme natočili, podle našeho názoru, výborně znějící desku. Album nakonec smíchal Angličan Jon Peter Murch, který pracoval v legendárním Olympic Studio v Londýně, kde nahrávali např. Rolling Stones nebo Eric Clapton.

Díky za rozhovor.

NÁZORY
  • skromnost neni na miste (Premysl, 20.09.2002 15:08) Reagovat

    Ah, my jsme machri a vsichni ostatni bridilove, o Ceske Republice nemluve :))).
    Teto kapele zivot nezavidim, musi ho mit velmi velmi tezky. :)))


  • pokora? (andy, 23.09.2002 10:15) Reagovat

    opravdu spousta sebevedomych a kritickych slov. cas ukaze, jestli jsou tak dobri a vyjimecni...

  • Saša poj(e)de!!!! (Burák and Fazol, 18.10.2002 14:45) Reagovat

    Podle mě Langoška buď pofrčí,nebo ji lidi vypískaj.Mají hodně blbý a rádoby vtipný kecy,na který lidi určitě nedostanou!Měli by se víc snažit aby nepošli...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: November 2nd přitápěli v boskovickém Zámeckém skleníku (21.04.2024 12:12)
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Ceny Anděl jsou bez vícenásobného vítěze. Album roku nahráli November 2nd, do Síně slávy vstoupil Jiří Korn (30.03.2024 23:11)
- Andělským nominacím vévodí November 2nd a Viktor Sheen (15.02.2024 09:36)
- Rozhovory: November 2nd - Takový úspěch jsme nečekali ani v těch nejoptimističtějších snech (05.02.2024 17:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Makrorecenze: Makrorecenze eponymní desky November 2nd (15.01.2024 15:00)
- Recenze: Vynikající eponymní album od November 2nd je úplně mimo českou popmusic (13.11.2023 00:00)
- Audio: November 2nd ohlašují desku singlem "Lights Are Out". Je o naději v temnotě blackoutu (26.09.2023 16:17)
- Fotogalerie: Skvělý novojičínský koncert November 2nd v obrazech (20.02.2023 11:28)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia U2 Rush AC/DC Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu