Joy Division a New Order zazní v Praze v podání Petera Hooka And The Light

19.01.2016 12:22 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Průkopnickému soundu vlivných anglických skupin Joy Division a New Order vždycky dominovaly basové linky Petera Hooka. V druhé polovině sedmdesátých let umožnila Hookova typická basová kytara Joy Division vytvářet mistrovské skladby opravdového zoufalství. I když jsou depresivní texty Iana Curtise a jeho zpěv často považovány za hlavní poznávací znamení hudebního smutku Joy Division, mnoho písniček kapely poháněla právě Hookova zlověstná pulzující basová kytara. Hookova technika hraní vždy zdůrazňovala důležitost rytmu v punk rocku a inspirovala celou generaci tanečně orientovaných kapel nové vlny.

Peter Hook plakát
© facebook interpreta
Po sebevraždě Iana Curtise z 18. května 1980 vytvořil Hook s dalšími členy Joy Division skupinu New Order. Na prvním albu nazvaném "Movement" si ve dvou skladbách zazpíval ( "Dreams Never End" a "Doubts Even Here") a jeho styl hraní na basovou kytaru se stával čím dál víc melodickým, když kapela rozvíjela používání sekvencovaných syntetických zvuků. Hrál také na klávesy a elektronické bicí. Mezi alby "Power, Corruption & Lies" a "Low-life" Hook participoval na krátkodobém projektu "Ad Infinitum" s Lindsay Reade (tehdejší ženou šéfa Factory Tony Wilsona) a členy Stockholm Monsters - vydali coververzi skladby Joe Meeka "Telstar". V roce 1990, poté, co New Order vydali "Technique", Hook zformoval vlastní projekt Revenge a vydal "One True Passion". Spolupráce s Dave Hicksem (kytara, klávesy) a Chrisem Jonesem (klávesy) kombinovala prvky techna a hardrocku; Hook také zpíval. Druhá deska Revenge z roku 1992 "Gun World Porn" vyšla předtím, než New Order vydali v rove 1993 album "Republic".

Po přerušení aktivit New Order se Hook spojil se zpěvákem Davidem Pottsem (který začal zpívat v Revenge po jejich debutu) a vydal "Music For Pleasure" jako Monaco v roce 1997. Skladba "What Do You Want From Me?" se stala hitem v klubech a v alternativních rádiích. Monaco se rozpadli díky lhostejnosti gramofirmy a jejich druhé album vyšlo se zpožděním až v roce 2000.

Hook zůstal hudebně činný i v novém tisíciletí. Nahrál další dvě alba s New Order ("Get Ready" a "Waiting For The Sirens' Call") a v roce 2007 skupinu opustil. Jeho basa zazněla na nahrávkách dalších umělců, jako jsou Perry Farrell, Hybrid a The Crystal Method. Freebass, kapelou založenou s dalšími dvěma basáky Andy Rourkem (The Smiths) a Manim (The Stone Roses). Vydali pár EP a v roce 2010 album "It's A Beautiful Life". Peter Hook And The Light vznikli, aby naživo zahráli dvě významná alba Joy Division "Unknown Pleasures" a "Closer". V roce 2011 kapela vydává EP 1102/2011 s verzí skladby "Atmosphere" Joy Division zpívanou Rowettou. "Unknown Pleasures: Live In Australia" vychází zhruba v té době. Hook pracoval jako DJ, kompiloval "The Hacienda Classics" a "The Hacienda: Acid House Classics", a dokonce napsal knihu "How Not To Run A Club".

Pražské fanoušky potěšil Peter Hook And The Light v únoru 2012 a po téměř čtyřech letech se vrátí na místo činu, aby 29. ledna vzdali v Lucerna Music Baru hold Joy Division. Zaznít by měli písně z alba "Unknown Pleasures" a "Closer", dostat by se mělo ale i na počáteční tvorbu New Order. Vstupenky za 490 Kč + poplatky jsou k zakoupení na webu a pokladně LMB, v sítích GoOut.cz, Ticketpro a Ticketportal. Na místě v den koncertu pak za 590 Kč.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY