Ten druhý Elvis

14.06.2002 05:00 - Filip Hrubý | foto: facebook interpreta

Elvis Costello je takřka padesátiletou ikonou britského rocku. V Česku je sice skoro neznámý, ale začít se dá kdykoli, třeba právě u jeho aktuální nahrávky "When I Was Cruel", stojí totiž opravdu za to. Více se dozvíte v dnešní recenzi.
8/10

Elvis Costello - When I Was Cruel

Skladby: 45, Spooky Girl, Tear Off Your Own Head, When I Was Cruel, Soul For Hire, 15 Petals, Tart, Dust 2, Dissolve, Alibi, ...Dust, Daddy Can I Turn This?, My Little Blue Window, Episode of Blonde, Radio Silence
Celkový čas: 63:02
Vydavatel: Universal
V Česku takřka neznámý Elvis Costello platí v rodné Británii za rodinné stříbro. Obrýlený skoro padesátník, přezdívaný "Woody Allen rocku", má na svém kontě přes dvě desítky desek, jejichž styl variuje od raných námluv s novou vlnou či ska přes countryové a jazzové výlety až po orchestrální pop, který páchal s showbuzzinesovým matadorem non plus ultra Burtem Bacharachem. Mimochodem, spolupráce obou výtečníků na desce "Painted From Memory" byla v roce 1993 oceněna cenou Grammy.

Jak se na správnou legendu sluší, je Costello nepřehlédnutelný a nepřeslechnutelný. Patří do té kategorie umělců, do kterých se buď okamžitě zamilujete, nebo vás budou k smrti rozčilovat, v každém případě si jej však zapamatujete. Kostěné brýle, rozcuchaná kštice a neuroticky nakřáplý vokál, kterému nechybí soulová procítěnost ani punková naštvanost. Rock&popový chameleón, který paralelně koketuje s kdejakým stylem, aniž by se některou ze škatulek nechal svázat. Jestliže je lícem Costellovy hudby melodická tradice britského mersey beatu spolu s punkovým sarkasmem a hořkostí, rub tvoří dřevní odkaz country a jazzu.

Přes protichůdnost výchozích zdrojů drží jeho hudba zatraceně pohromadě i dnes. Nové milénium se starým bardem nijak nezamávalo a "When I Was Cruel" dokazuje, že skutečně originální hudba nepotřebuje modernistické taneční transfůze. Zatímco "Tear Off Your Own Head" nebo "45" hřmí jako pubrockové vypalovačky z poloviny sedmdesátých let, "My Little Blue Window" či "Alibi" malují melodické ornamenty, které připomenou Costellovu spolupráci s liverpoolským broukem McCartneyem o deset let později. Milovníci náročnějších, jazzem a filmovou hudbou poučených aranžmá, si jistě přijdou na své v hypnotických "Spooky Girl" a "When I Was Cruel", rockové chameleónství můžete ochutnat v blues-latině "Episode Of Blonde" - takhle nějak by zněl Tom Waits na karnevalu v Riu.

Zpět na začátek. Elvis Costello je rocková legenda, kterou v Čsku takřka nikdo nezná. Žádný učený však z nebe nespadl a v Costellově případě se dá začít kdykoli, třeba právě s "When I Was Cruel". Příjemný poslech!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY