Taylor Swift pokračovala v dominanci USA, Calvin Harris debutoval daleko za ní

13.11.2014 19:05 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Po rekordním startu přidala Taylor Swift i druhý výborný týden, když prodala přes 400 tisíc kusů "1989". Nejvyšší novinky Bette Midler a Calvina Harrise dosáhly zlomkových prodejů. Taylor vévodila i singlům, "Shake It Off" si opět poradilo s "All About That Bass". Selena Gomez měla nejvyšší novinku.
Taylor Swift - Shake It Off
© facebook interpreta
SINGLY - "Shake It Off" se zopakováním prvního umístění stal nejúspěšnějším singlem Taylor Swift v délce vedení, když si po tomto týdnu připsal už čtvrté vítězství. Velkou zásluhu na tom mají streamy, skladba se dokonce stala Streaming Gainerem, když si polepšila o polovic na 16,1 milionu streamů. Příčinou jsou především videa uživatelů jako lipsyncy či parodie. Vygooglujte si například "název skladby + aerobic". Videa jsou labelem z YouTube postupně stahována, přehrání hudby se však i tak započítají. Na druhou stranu, protože byl celý katalog zpěvačky stažen ze Spotify, skladba logicky zcela vypadla z žebříčku On-Demand Songs (podměřítko Streaming Songs), který dosud vedla.

V downloadech ani v rádiích však už nedominovala. Nejvyššího počtu stažení dosáhla Meghan Trainor s "All About That Bass", 190 tisíc. To je o 43 % více než posledně, přičítá se to především vystoupení s Mirandou Lambert na CMA Awards (country ceny). Rádia prozměnu ovládla Tove Lo, "Habits (Stay High)" dosáhlo 131 milionů impresí. Je to letošní šestý nováčkovský šampión rádií po Trainor, Samovi Smithovi, MAGIC!, Nico & Vinz a Iggy Azalea.

Švédské zpěvačce to však přesto nestačilo na udržení bronzu, ten totiž brali Maroon 5, když si "Animals" polepšilo ve všech měřítkách, zejména v rádiích. Pětku udrželo "Bang Bang", naopak z šestky až na devítku spadlo "Black Widow". Nahoru se totiž posouvali Bobby Shmurda, Ariana Grande a Hozier. Ariana se na sedmé místo dostala s novým singlem "Love Me Harder". Před vydáním videoklipu byla skladba s The Weekndem na dvacet čtyřce. Album "My Everything" tak vyprodukovalo už čtyři Top 10 hity, s "Break Free", "Problem" a "Bang Bang", které se objevuje i na albu Jessie J.

První desítku tentokrát uzavřel Jeremih a na Eda Sheerana pro změnu zbyla dvanáctka. Třetí interval v Top 10 pro něj už nemusí být reálný, na jedenáctce je už totiž připraven Sam Smith s "I'm Not The Only One" a na třináctku vyskočila novinka Taylor Swift "Blank Space" jako Airplay Gainer. Po vydání klipu je Top 10 příště jisté.

Nejvýše startující novinku najdeme na 25. příčce. Selena Gomez s "The Heart Wants What It Wants" zaznamenala přes sto tisíc stažení a miliony přehrání na YouTube. Další debut najdeme až na 77. místě, "Ready To Run" One Direction.

    Top 10 - singly:
  1. Taylor Swift - Shake It Off
  2. Meghan Trainor - All About That Bass
  3. Maroon 5 - Animals
  4. Tove Lo - Habits (Stay High)
  5. Jessie J, Ariana Grande & Nicki Minaj - Bang Bang
  6. Bobby Shmurda - Hot Nigga
  7. Ariana Grande feat. The Weeknd - Love Me Harder
  8. Hozier - Take Me To Church
  9. Iggy Azalea feat. Rita Ora - Black Widow
  10. Jeremih feat. YG - Don't Tell 'Em

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Taylor Swift - 1989
© facebook interpreta
DESKY - Není to krásný týden, když ušetříte patnáct sekund, když nemusíte měnit obrázek vítězného singlu, ani alba? Děkuji Taylor Swift. U desek to byla jistota, sebevětší propad prodejů "1989" by obhájení zlata neohrozil. Nakonec byl propad řekněme střední, 69 % není vůbec špatné číslo. Ze 1,287 milionu tak v druhém týdnu bylo 402 tisíc a celková sumička po dvou týdnech je 1,688 mega. Předchozí alba "Red" i "Speak Now" se propadala téměř shodnými poměry.

Poslední týdny jsme v Top 10 přivítávali šest, i sedm, novinek, po dlouhé době se ale v první desítce objevily pouhé dva debuty. Je to Bette Midler a Calvin Harris.

Osmašedesátiletá zpěvačka brala bronz za prodej 40 tisíc "It's the Girls!", na kterém představuje covery známých skladeb holčičích skupin. Calvin prodal o pět tisíc méně a "Motion" to stačilo na pětku. I tak je však prodej dvojnásobný oproti předchozímu "18 Months", které bylo nejlépe devatenácté.

"Now! 52" udrželo stříbro a na čtyřku se mezi novinky vsunul Jason Aldean benefitující z CMA Awards. Florida Georgie Line zopakovali umístění na šestce, do první desítky se vrátili Barbra Streisand a Sam Smith a díky $99 ceně na Google Play také Brantley Gilbert. Sam Hunt z předchozího bronzu spadl na desítku.

Nejzajímavější novinku ze zbytku Billboard 200 měla určitě Azealia Banks. Debutové album "Broke With Expensive Taste" rapperka vydala nečekaně a stačilo to na třicítku.

Příští týden by mohla Taylor přidat ještě 300 tisíc kopií. Na pódium ji doprovodí Foo Fighters se "Sonic Highway" (200) a Pink Floyd s "The Endless River" (150). První desítka nemine Gartha Brookse, Big K.R.I.T. a Nicka Jonase.

    Top 10 - alba:
  1. Taylor Swift - 1989 (402 tisíc, -69 %)
  2. ▬ Různí - Now That's What I Call Music! 52 (59, -42 %)
  3.  N Bette Midler - It's The Girls! (40)
  4. Jason Aldean - Old Boots, New Dirt (35, -17 %)
  5.  N Calvin Harris - Motion (35)
  6. Florida Georgia Line - Anything Goes (30, -21 %)
  7. Barbra Streisand - Partners (28, -2 %)
  8. Sam Smith - In The Lonely Hour (27, +2 %)
  9. ▲ Brantley Gilbert - Just As I Am (26, +306 %)
  10. ▼ Sam Hunt - Montevallo (25, -64 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY