shop.musicserver.cz
Coldplay - Ghost Stories

Coldplay na "Ghost Stories" nabízí krasosmutnění za Gwyneth Paltrow. Přijmou to fanoušci?

Vydáno: 26.05.2014 00:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Zase říkali, že je to jejich poslední deska a znovu to porušili. Naštěstí. Šestá řadovka zachycuje Chrise Martina v nelehkém životním období, jež bylo inspirací pro album plné balad, výstižných textů a jemných melodií. Hitparádové ambice "Ghost Stories" sice chybí, Coldplay však nabízí něco jiného - duši.

8/10

Coldplay - Ghost Stories

Vydáno: 19.5.2014
Celkový čas: 42:37

Skladby: Always In My Head, Magic, Ink, True Love, Midnight, Another's Arms, Oceans, A Sky Full Of Stars, O

Vydavatel: Warner Music

Už je to pár let, co dostal Chris Martin za úkol napsat píseň pro vítěze X Factoru. Z původně rutinní, na zakázku vytvářené skladby se ale vyklubal song se slušným potenciálem, a tak se po diskuzi s bubeníkem zpěvák rozhodl, že si jej nechají pro sebe. Dostal název "Paradise" a byl to největší hit z barvičkami hýřícího alba "Mylo Xyloto". Coldplay k němu odjeli mamutí turné, během kterého se zastavili i u nás a vypadalo to, že s další deskou se Martinův sen o gigantických koncertech ve stylu 360stupňového turné U2 může stát skutečností.

Jenže pak přišla rána. Vleklá manželská krize s herečkou Gwyneth Paltrow vyústila v rozvod a jeden z nejstabilnějších párů v šoubyznysu se po deseti letech a dvou dětech rozpadl. Konzultant americké verze The Voice zvyklý na to, že za deset minut složí kostru k nástupci "Yellow", "Clocks" nebo "Speed Of Sound", kterou pak zbytek kapely obalí masem, najednou nevěděl, jak začít. V nelehké době mu navzdory všem zvyklostem basák Guy Berryman donesl riff, který zpěváka nakopl a stal se páteří singlu "Magic". Tento moment byl pro britské kvarteto zásadní, neboť si díky němu jeho předák uvědomil, že se s nastalou situací musí poprat všichni společně, což mu pomohlo překonat bariéru mířící k tomu, aby začal psát osobněji, niterněji a citlivěji než kdy dříve. A právě tehdy začaly práce na "Ghost Stories", dalšímu z odvážných kroků v kariéře stadiónových velikánů.

Na Coldplay bylo vždycky sympatické, že se (podobně jako Linkin Park, Arcade Fire, The Black Keys nebo třeba Kanye West) navzdory očekáváním veřejnosti nebáli přicházet s novým, neotřelým zvukem, který má s jejich předchozí tvorbou pramálo společného. K tomuto přístupu je po nepříliš pozitivně přijatém "X&Y" přivedl Brian Eno a byla z toho deska "Viva la Vida And Death And All His Friends", jedna z jejich nejpovedenějších. Novinka v trendu změn pokračuje.

Proto zapomeňte na instantní popovou líbivost, optimismus a rozjařenost z předchozích dvou nahrávek. "Příběhy duchů" jsou velmi pomalá, intimní deska, která je až na jednu výjimku plná balad. A celou ji propojuje její hlavní a jediný motiv - vyrovnání se s rozvodem.

Bavíme-li se o koncepčním albu, je důležité zmínit i jméno v Británii žijící a vystavující výtvarnice Míly Fürstové, která stojí za přebalem a vůbec celou vizuální úpravou "Duchů", tedy věcí, které se nám staly v minulosti a my se s jejich dopadem musíme poprat. Osmatřicetiletá rodačka z Pelhřimova vytvořila na třiadvacet návrhů a teprve ve chvíli, kdy je Phil Harvey, bývalý manažer a dnešní art director Coldplay, rozvěsil po studiu a kapela se s nimi začala sžívat, bylo vyhráno. Právě "pátému členovi" sestavy může Fürstová za spolupráci poděkovat, neboť to byl on, kdo si kdysi koupil dvě její díla, která mu pak léta visela na zdi. Jak už víte, vítězným motivem se nakonec stala dvě andělská křídla nad tmavomodrým mořem, která zároveň představují zlomené srdce.

Zmíněný koncept samozřejmě pokračuje i na samotné desce. Album otevírá skladba "Always In My Head", která dá svým působivým úvodním beatem posluchači na srozuměnou, že "Ghost Stories" nebude nahrávkou, u které si bude mazat housku paštikou, ale měl by si udělat čas a zaposlouchat se. Pak si totiž uvědomí, že s "Always In My Head" celý příběh začíná. Je to píseň o seznámení s budoucí manželkou, lovesong, který vznikne po prvním okouzlení a v hlavě obou zúčastněných může znít i několik let.

Po něm následuje skvěle gradující singl "Magic", který v několika slovech vystihuje celé partnerské soužití v době, kdy už je ruka v rukávě a zamilovaní si malují společnou budoucnost.

Takové malování může dostat až doslovný význam ve společném tetování, což je zpěvákova metafora pro další léta, kdy už úvodní zamilovanost pomalu odeznívá. A právě o tom je "Ink", svižnější a kytarovější skladba, která by mohla klidně kandidovat na podzimní singl.

Bubny v následující "True Love" má na svědomí Timbaland a byť to pro samotnou píseň příliš neznamená, jen stěží v hlavě potlačíte vzpomínku na "Apologize" od OneRepublic, ze které věhlasný producent podobným způsobem ušlehal hit. Přesto ale i zde nad hudební složkou převažuje ta textová, ze které ční hlavně falzetem zpívané "Tell me you love me, if you don’t then lie, lie to me", jenž naznačuje že lásky je konec.

Bezprostředně po rozchodu obvykle přichází deprese a její nejtemnější část Coldplay zachycují v Jonem Hopkinsem koprodukovaném kousku "Midnight", který svými utopenými vokály připomene slabší chvilky Bon Iver. V závěru zrychlené tempo symbolizující světlo na konci tunelu se nakonec převalí zpátky do utahaného refrénu a signalizuje, že temnotu ještě chvíli neopustíme. Přes svou smysluplnost zůstává "Midnight" nejslabší částí nové kolekce, neboť její ponurý zvuk a ucajdané tempo postrádá jakýkoliv náznak sebereflexe a nezní jako nic jiného než nekončící pláč. Chris Martin se díky němu možná zvedl ode dna, ale na posluchačovy uši je toho kňourání v jednu chvíli až příliš.

Kdejaký psycholog by vám řekl, že další částí porozchodové deprese je pocit viny, který postupně přejde do obviňování toho druhého. Na "Ghost Stories" tyto dva stavy zachycují "Another’s Arms", respektive "Oceans". První jmenovaná v textu i použitými ženskými vokály naznačí, že by za rozpadem už tak volného manželství mohla stát bulvárem spekulovaná nevěra, která mohla z obou stran vzniknout ani ne tak ze sexuální nenažranosti, jako spíš z osamělosti a hledání člověka, který bude mít o dlouhých večerech v hotelových pokojích pro leccos pochopení.

Právě na osamění a stesk odkazuje i následující "Oceans", v níž se slavný multiinstrumentalista pouští do své bývalé ženy a obviňuje ji, že po nocích čekával na telefon, který nikdy nezazvonil. A v tu chvíli se vyrovnávání s rozpadem vztahu přesouvá do nové roviny.

Ta rána, kterou slyšíte v prvních vteřinách "A Sky Full Of Stars" je bouchnutím pěstí do stolu. Je to jednoznačná deklamace "A dost, takhle to dál nejde, musím se dát dohromady a zase žít". Uměle kontroverzní, Aviciim koprodukovaná píseň je častým terčem hudebních kritiků i fanoušků dřívější tvorby, kteří si kvůli ní do Coldplay s chutí kopnou s tím, že její místo je na "Mylo Xyloto", protože rozjuchaný EDM zvuk se ke zbytku "Ghost Stories" nehodí.

Kdyby ale tihle všeználci uměli věci zasazovat do souvislostí, zjistili by, že tímhle upuštěním páry příběh naprosto logicky pokračuje a slovy se proplétá zamilování se spolu s přiznáním si skutečnosti, že se ti dva spolu trápí. Jako celek je tak "A Sky Full Of Stars" písní o smíření se s rozvodem a uvědoměním si, že před svými duchy sice neutečeš, ale zároveň se jimi nesmíš nechat lapit a také, že vše, co v budoucnosti přijde, by sis měl navzdory všem strastem aspoň zkusit užít.

A závěrečná, křehká klavírní balada "O"? To je učiněná nádhera - jak hudebně, tak textově. "O" je něžným, dojemným finále, jež i tentokrát nabízí sladkou zvukovou tečku v podobě nenápadného cvrlikání v textu zmíněných ptáčků kdesi v pozadí, kteří jsou metaforou pro smíření se s životem, jaký je a vůli jít dál. Poslední slova nahrávky jsou také pointou "Ghost Stories" - "Fly on, don’t ever let go" - "Leť dál, nenech to odejít". Řeč je o naději.

Deluxe edici...

...tentokrát výjimečně nedoporučujeme, pokazili byste si celý koncept oprávněně vyňatou skladbou "All Your Friends", která tématicky patří někde mezi čtvrtý a pátý track a také celkem povedenou "Ghost Story", která díky výraznější rytmické sekci osciluje někde mezi The Lumineers a Imagine Dragons, ve výsledku ale spolu s instrumentálkou "O (Reprise)" jen protahuje jinak naprosto vyhovující stopáž dvaačtyřiceti minut.

Pokud se ptáte, proč osm bodů a ne víc, pak je to proto, že jakkoliv je Martinova schopnost vměstnat do několika slov celá životní období obdivuhodná, tak je slyšet, že čistě hudební složce "Ghost Stories" nebyla věnována taková péče jako celému konceptu a mezi aranžérsky výraznými baladami jako "Magic", "Ink", "Oceans", a "O" se ty ostatní trošku ztrácejí.

Posluchači zvyklému na ještě niternější, až na dřeň jdoucí tryzny za zemřelé rodiče, děti nebo přítelkyně by také vyrovnávání se "jen" s rozvodem mohlo přijít málo. Koneckonců, přes veškerou chválu nám Coldplay neříkají nic nového. Na druhou stranu, podobně tragickými osudy si naštěstí nemusíme procházet všichni, a pokud se čtveřice muzikantů musí vzpamatovat "jen" z rozvodu, v čemž jim vytvoření "Ghost Stories" může být nápomocno, pak jim to nemějme za zlé.

Každopádně platí, že ač už to od nich možná nikdo nečekal, Coldplay natočili skvělou, tématicky vyrovnanou a hlavu a patu mající nahrávku, která zcela určitě nesedne každému, její kvality, do detailů dohnaná promyšlenost, osobitost a uvěřitelnost jsou však nepřeslechnutelné. Jak říká sám Chris Martin: "Je mi úplně jedno, co si o 'Ghost Stories' bude kdokoliv myslet, já vím, že jsem dal dohromady desku, která je upřímná a reálná jako můj vlastní nos". Tak jest.

Jeden ze zahraničních kritiků o šesté řadovce napsal, že je to předvoj k něčemu velkému, co přijde v budoucnosti. S tím se s přihlédnutím k celé kariéře skupiny dá souhlasit, a tak si ty dva bodíky nechme na příště. Možná, že až se sedmatřicetiletý zpěvák znovu zamiluje, jeho sen o turné s 360stupňovým pódiem a mohutnými promítacími obrazovkami nad hlavami desetitisíců diváků se podaří převést do reality. Ale to už bude jiný příběh.

NÁZORY
  • Super! (gonzales, 26.05.2014 07:33) Reagovat

    To je snad první smysluplná recenze na Musicserveru za hodně dlouhou dobu. Album se mi líbí, i včetně zatracované A Sky Full Of Stars, a nebála bych se klidně dát 9/10. Myslím, že dlouhodobí fanoušci kapely desku přijmou s nadšením, ti, kteří si Coldplay oblíbili až právě po (jakkoli v rámci ostatní produkce kvalitních) masových popových odrhovačkách z Mylo Xyloto asi tak nadšení nebudou... ale to už je život. Já jsem za tuhle desku ráda, protože se mi trefila do nálady a vrátila mi víru v to, že Coldplay nejsou jen stadiónová kapela...

  • Midnight (Petr, 26.05.2014 09:15) Reagovat

    Midnight jsem viděl naživo v Kolíně nad Rýnem a jednalo se o jednu z nejsilnějších skladeb (hlavně "hraní na lasery" mě uchvátilo), jestli je nejslabší z celý desky, pak je podle mýho 8/10 asi málo...:-)

  • Díky (Siboch, 26.05.2014 09:59) Reagovat

    Perfektní recenze! Po prvním poslechu jsem byl překvapen, ale další reprodukce způsobily, že jsem si tuhle desku dost zamiloval. Recenze mi skvěle objasnila, co jsem z desky cítil po vícenásobném poslechu. Díky.

  • 9/10 (Martin Zamostny, 26.05.2014 10:25) Reagovat

    Skvela deska, vyborna recenze - diky za ni.

  • Velmi emocny album, vyborna recenzia! (tPiko, 26.05.2014 15:59) Reagovat

    Kto ma rad 'stary dobry' Coldplay, tak sa konecne (po tych poslednych dvoch 'pokusoch') zase dockal. A kto v nedavnom obdobi tiez zazil to co Chris, tak pre toho je tento album ako naplast na zlomene srdce.
    U mna plati oboje a cim viac Ghost Stories pocuvam, tym viac to mam rad. Velka VDAKA za tento album.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Fanoušci Linkin Park se mohou těšit na další nevydanou skladbu "Friendly Fire" (22.02.2024 20:41)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Audio: The Black Keys se v coveru "I Forgot To Be Your Lover" noří do soulu (19.02.2024 09:49)
- Jacob Collier si na svou novou desku pozval plejádu hostů včetně Shawna Mendese či Chrise Martina (15.02.2024 12:56)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu