shop.musicserver.cz
ATMO Music - Andělé x Démoni

Andělé, nebo démoni? ATMO Music nabízejí na debutu pohled na svět dvojí optikou

Vydáno: 04.04.2014 08:00 v sekci Recenze - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Chvíli trvalo, než se prosadili, ale loni na podzim liberečtí hiphopeři ATMO Music zabodovali i u širší veřejnosti. Hit "Andělé" je z pozice regionální formace katapultoval do rotací celorepublikových rádií. Dvojice si tak vytvořila perfektní pozvánku na svůj debut, symbolicky nazvaný "Andělé x Démoni".

7/10

ATMO Music - Andělé x Démoni

Vydáno: 4.4.2014
Celkový čas: 51:51

Skladby: Svědomí, Fáma (feat. Jakub Děkan), Anna (feat. Roseck), Andělé (feat. Jakub Děkan), Démoni (feat. Lipo, Chris & Jakub Děkan), Hank, Řekni mi, Máma (feat. Chris), Nino, Polety (feat. Sebastian), Melancholie (feat. Iva Frühlingová), Pocity (feat. Jakub Děkan), Čas se krátí (feat. Anita Chekan & Jakub Děkan), Chvíle, Andělé Outro (feat. Jakub Děkan, Anita Chekan, Chris, Sebastian)

Vydavatel: Warner Music

Jak už napověděly singlové ochutnávky, svým debutem rapper Beef a producent ODD rozhodně necílí na klasické hiphopové fanoušky, naopak se snaží oslovit i milovníky jiných žánrů, a to pomocí silných melodií, pěveckých hostů i živých nástrojů. A jdou na to šikovně - popovějším pojetím je jejich hudba atraktivní pro mainstreamové posluchače, zároveň však hodně spoléhají na atmosféry jednotlivých písniček, čímž zaujmou vnímavější fanoušky.

Profláklí "Andělé" či další potenciální hit "Polety" svou popovou přímočarostí z patnácky předložených skladeb trochu vyčnívají, zbytek repertoáru však nabízí daleko niternější a častokrát křehčí vyznění. Platí tak, že čím poklidnější podklad, tím silněji fungují Beefovy osobní texty. Ne náhodou proto k nejsilnějším okamžikům celé kolekce patří již přes dva roky známá, minimalistická "Řekni mi", která je rapována do zvuku akustické kytary.

"Nevím, jak ti vysvětlit pojem slova Hank, jsou to mý dvě duše rozdělený do dvou těl," naráží Beef v textu další ze starších skladeb, naléhavé a působivé zpovědi "Hank", na celou podstatu desky - dvě tváře. Rapper totiž posluchačům předkládá dvojí pohled na život, jeden poměrně optimistický, ten druhý o dost depresivnější a tísnivější. Koneckonců rozpolcenost najdeme už v samotném názvu "Andělé x Démoni", který nahrávku vystihuje.

Bezprostředně po rádiových "Andělech" tak v tracklistu dostává prostor temný song "Démoni", v němž opět nechybí hlas Jakuba Děkana, přidává se ale také další zpěvák Chris a rapový kolega Lipo, který se zde představuje v netypicky syrové poloze. Skladba funguje velmi úderně, díky vokalistům je zpěvná, na druhou stranu hostů je zde možná na jednu píseň až moc. To samé by se ostatně dalo říci i o celém počinu - v rapovém světě je sice velké množství pomocníků zcela obvyklým jevem, desce by ale možná prospělo, kdyby některé skladby s hosty pánové vyškrtli. Malou vadou na kráse se zdá být také fakt, že zúčastnění vokalisté se často opakují.

Právě Jakuba Děkana můžeme slyšet rovnou ze šesti skladeb a vzhledem k tomu, že zpěvák už mnohokrát vypomohl také libereckému kolegovi Pauliemu Garandovi, začínají být jeho refrény občas už trochu rutinní záležitostí (o to svěžeji a euforičtěji proto zní Sebastian v "Poletech"). Třeba zařazení písničky "Čas se krátí", v níž kromě Děkana uslyšíme také Anitu Chekan, se zdá být spíše krokem z nostalgie, neboť patřila mezi první vydané skladby formace. Být patnáctipoložkový tracklist o tři songy chudší, o to působivěji by vyzněly nejsilnější kousky. Mezi ty nepochybně patří už pochmurný otvírák "Svědomí", který svou naléhavostí a opravdovostí zasáhne nejednoho posluchače. Také "Melancholie", s níž Beefovi a ODDemu pomohla Iva Frühlingová, hraje na velmi depresivní notu. Pokud se člověk prokouše prvotními poslechy, kdy se celé skladba doprovázená magickým beatem a vůní Francie může zdát až příliš nepřístupná, tísnivé atmosféře později zcela podlehne. Nejlepší píseň celé kolekce? Možná.

Pravdou je, že pomyslných tahounů se na nahrávce "Andělé x Démoni" nachází až nečekaně mnoho. Hudebně mezi ně zcela jistě patří nejosobnější song alba "Máma". Skvěle vygradovanou hudební složku na pozadí Beefových vzpomínek a prožitků z dětství obohacuje zpěv Chrise, ale v závěru se přidává také Beefova matka. Patetické? Pro někoho zcela jistě ano. Nicméně všechny texty na albu vycházejí z rapperova skutečného života, odkrývají jeho třinácté komnaty a pokud se někomu budou zdát příliš naříkavé, je to jeho problém. "Andělé x Démoni" jsou albem spíše pro citlivé povahy, pro ty, kdo vnímají (a chtějí vnímat) hudbu jako prostředek, přes který interpret filtruje své osobní strasti a slasti, a to se vším všudy. A skutečnost, že celý příběh mohl sdělit i o něco obratnějšími slovy než "už nikdo nevidí, jak je těžký život žít, když malý oči toho děcka nemaj ke komu jít a slovo tati nejde vlastně ani nikomu říct" na tom nic nemění.

Velkou devízou debutu ATMO Music je jeho celistvost. Album sice nabízí občas místy dost kontrastující vyznění, byl to však záměr autorů a během nahrávky posluchače nepolije žádná studená sprcha. Jako chytrý krok tak můžeme označit nezařazení skladeb "Hey Hou" a "Bejby", které byly v minulosti vydány, ale svým party pojetím by koncept desky zbytečně nabourávaly. Na koncertech však nejspíš budou fungovat. I tak kolekce působí velmi mladistvým dojmem, za což ostatně může i skutečnost, že vznikala poměrně dlouho, připravovat se začala už v dobách, kdy byli oba aktéři ještě teenagery.

"Andělé x Démoni" je album bohaté na osobní texty, uhrančivé atmosféry, silné hiphopové beaty, ale i instrumentální vsuvky. Svým popovějším nádechem si zcela jistě získá řadu příznivců mimo žánr, balancování někde na pomezí rapu a popu se však do budoucna může ukázat jako dvousečná zbraň. Pokud však bude ODD nadále vykazovat svůj producentský um a čich na chytlavost, kombinovanou s atmosférickými aranžemi, má formace o budoucnost rozhodně postaráno.

NÁZORY
  • ohyou.jpg (jarecek, 04.04.2014 08:32) Reagovat

    choze a jeho piarko atmu, to je vzdycky zaruka dobre zabavy. a vymodelna recenze vymodlene desky je pomyslnym vyvrcholenim dosavadnich oraci. a ja muzu dale premyslet, jestli maj na sebe nejaky vazby nebo jestli je ma choze proste jen uprimne a nezistne rad. na me ale tahle reklama porad nejak ne a ne zabrat a tak si jako citliva povaha pustim opet spise nove liars.

    //

    take my pants off,
    use my socks,
    smell my socks,
    eat my face off

    • Re: ohyou.jpg (Josef Martínek, 04.04.2014 10:34) Reagovat

      Milý Jarecku, vaše komentáře jsou opravdu zárukou dobré zábavy, díky za ně. Myslíte si, že recenze 7/10 je "piarko" ? Já bych si tedy jako PR představoval recenzi 10/10 a jen samé superlativy. Zvláštní je, že se domníváte, že pozitivní recenze na našem webu je pro interprety takové terno, když je podle vás musicserver tak strašný, plný amatérů a k smíchu. Někdo má rád Kittchena, někdo zase ATMO. Nechápu co na tom není k pochopení.

      • Re: ohyou.jpg (jarecek, 04.04.2014 11:25) Reagovat

        ou je :)

        vsak ja jsem taky uvadel moznost, ze mas ty liberecke ochotniky proste jen rad. jinak kdyz uz jsme u reklamy, i spatna reklama je reklama. napriklad v pripade cristovaa mam teorii, ze je tady tlacenej father monsterem vylozene koncepcne a promyslene. proto treba dostal na nejakou z jeho hovadin jednicku nebo dvojku nebo kolik to bylo. zkrata aby ta glorifikace nebyla prilis napadna. on muze leckdy nejvetsi hate prodavat vic nez nekonecny hykani :)

      • Re: ohyou.jpg (jarecek, 04.04.2014 11:27) Reagovat

        jinak piarko to bylo v uvozovkach. bud piarko jako skutecna reklama ze znamosti nebo za prospech. nebo taky "piarko" jako ze fanouskovsky klaneni. no offense. jen jsem se musel zasmat. pis dal :)

  • Ta deska je suprová ve všech ohledech ! :) ... (Danny, 05.04.2014 15:02) Reagovat

    Ta deska je suprová ve všech ohledech ! :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pekař je v klipu "Já a ty" v posteli s Ivou Frühlingovou (29.02.2024 12:27)
- Naživo: Mirai odehráli v O2 areně jen lehce nadprůměrný koncert (01.12.2023 13:00)
- Naživo: Lipo se nepodbízí. Při křtu alba "Příběhy" vsadil na muzikantskou kvalitu a civilnost (22.04.2023 08:26)
- Video: Lipo a Kateřina Marie Tichá poukazují na "Tajný místa" dívky, která prodává svoje tělo (13.03.2023 14:26)
- Lipo bude naživo s kapelou a hosty vyprávět svoje "Příběhy" (21.02.2023 14:57)
- Rozhovory: Lipo - Angažovanost komplikuje umělci život. Před tím, co se mě dotýká, ale nemohu zavírat oči (12.12.2022 16:00)
- Video: "Nikdo nemá být sám" Lipa a Lenky Nové je jiná vánoční píseň (05.12.2022 09:11)
- Recenze: Koncepční "Příběhy" stvrzují kontinuitu tvorby rapujícího básníka Lipa (02.12.2022 08:00)
- Nové desky 47/2022 - od Ringa Starra přes Stormzyho po Lipa (30.11.2022 17:00)
- Video: Láska, válka, odloučení. Lipo a ODD přinášejí ve "Vidím, jak se stmívá" pop, ze kterého mrazí (16.11.2022 11:41)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu