Starý výběr v novém Kabátu

18.12.2013 16:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Další z řady hudebních oslavenců jsou tepličtí Kabáti. Příští rok to bude čtvrt století, co vlasatí buřiči začali pohoršovat svými vyřvávanými halekačkami a oplzlými texty, dnes se však jedná o trošku jinou kapelu - mainstreamovou. A ne zcela v tom špatném slova smyslu.
6/10

Kabát - Suma sumárum (výroční edice 25 let)

Skladby: CD1: Porcelánový prasata, Opilci v dějinách, Óda na konopí, Děvky ty to znaj, Jack Daniels 1 - prolog, Jack Daniels 2 - epilog, Máš to už za sebou, Starej bar, Colorado, Dávám ti jeden den, Raketovej pes, Čert na koze jel, Wonder, Boogie českého šífaře, Lady Lane, Balada o špinavejch fuseklích, Králíci, Všude tu sou, Mám obě ruce levý, Bára, Na sever, Šaman, Pohoda, Má ji motorovou 2001 ccm / CD2: Go satane go, V pekle sudy válej, Piju já, piju rád, Víte jak to bolí, Prdel vody, Bum bum tequilla, Kdyby ženský nebyly, Ber, Centryfuga, Bruce Willis, Blues folsomské věznice, Mravenci, Tak teda pojď, Ďábel a syn, Rodinnej tank, Brouk Pytlík, Teta, Kanibal Hanibal, Slibem nezarmoutíš, Láďa, Všechno bude jako dřív, Moderní děvče, Žízeň
Vydáno: 15.11.2013
Celkový čas: CD1 67:33, CD2: 67:42
Vydavatel: Warner Music
Pojďme se však věnovat nikoli kapele jako takové, ale albu, které má jako jedna z prvních věcí připomenout toto výročí. Smysl jeho vydání je každopádně poněkud kontroverzní. V roce 2001 už totiž jedna výběrovka s názvem "Suma sumárum" vyšla. Obsahovala jedno cédéčko se studiovými písničkami, na druhém disku byl živý koncert. Na dvoucédéčko navazovalo DVD se stejným názvem, kde bylo několik klipů a také živý záznam jejich koncertu.

Nyní se nám kapela rozhodla nabídnout téměř to samé v drobátko jiné úpravě. Na dvou audiodiscích se tentokrát nacházejí pouze studiové nahrávky těch samých písní, co byly na albu před dvanácti lety. Nyní je sice kolekce kompletně zremasterována, ale kontroverznost celého počinu dokresluje fakt, že Kabát musel celý jeho smysl vysvětlit na svých webových stránkách.

Tam uvádí, že skutečně nemá zapotřebí třískat peníze podruhé za stejný produkt, avšak i vzhledová stránka, jakkoli působí se zlatým orámováním a speciální povrchovou úpravou lákavě a luxusně, celkem nepochopitelně obsahuje aktuální fotky kapely a nikoli ty, které vyšly na původní verzi alba. Ty, co jsou zde, by se hodily k výběrovce, která by reflektovala celou kariéru skupiny, nikoli pouze její výsek do roku 2001. Proto se fanoušci nové edici "Suma sumárum" nedočkají písní, které vyšly na albech "Dole v dole", "Corrida" a "Banditi di Praga". A že těch hitových na nich také bylo dost.

Pojďme ale hodnotit písně, které zde jsou. Z úplně první nahrávky "Má ji motorovou" se na výběrovku prokopaly pouze dvě písně, z toho právě titulní skladba dostala právě v roce 2001 nový a pořádně hutný kabát, že zní, jakoby ji nahráli Rammstein. Patrně zvukově nejvydařenější následovník "Děvky ty to znaj" dostal podstatně větší prostor nejen kvůli tomu, že se na něm objevil první opravdový megahit kapely "Žízeň". Hlavně ale začala mizet ta až přehnaná vulgárnost textů prvotiny, které byly v podstatě jen o tom jednom. To, že tato formace bude jednou hrát pro masy, se ukázalo na "Coloradu", které nabídlo vyjma tradičního bigbítu i country a dechovku a kritici poprvé zostřili pera.

Kabáti začali vydávat desky v pravidelném dvouletém rytmu až do alba "Go satane go". Postupem času se z metalové partičky vyklubala bigbítová, vulgarismy odpluly kamsi do pr..., čím dál častěji se jejich písně začaly hrát na vesnických tancovačkách a začali si je prozpěvovat i lidé, které by jinak nikdy nenapadlo poslouchat vlasaté divoké máničky.

DVD

Kabát - Suma sumárum (výroční edice)
Jak již vyplývá ze začátku článku, součástí celého bohatého kompletu je i DVD, na kterém se v první části objevují videoklipy, které kapela natočila mezi deskami "Colorado" a "Go satane go". Na ně navazuje záznam koncertu z pražské Sportovní haly, který se uskutečnil 21. března 2001 v rámci GSG Tour. I tento nosič prošel remasterem a jeho recenzi si prakticky můžete přečíst hned po rozkliknutí odkazu, protože už právě před víc jak deseti lety ji napsal na původní verzi, která se kromě remasteringu ničím neliší od té současné, kolega Pavel Parikrupa. Doplnit se dá pouze to, že je veliká škoda, že videoklipy ani z toho rozmezí dvou desek nejsou kompletní, hodně chybí obrazová ztvárnění písní z prvních dvou alb, ať už "Opilci v dějinách", "Žízeň" či "Skrblík".

Jejich hudba není žádné velké umění, a to je asi ten hlavní trn v oku kritiků a odpůrců. Jenomže český národ je v tomto směru specifický a k tomu, aby se bavil, rozhodně nepotřebuje žádné rozmáchlé aranže s pěti a více minutovými stopážemi. Kabát proti sobě postavil dvě takřka nesmiřitelné skupiny fanoušků a odpůrců. Jejich snažení korunoval na tuto desku speciálně nahraný singl "Pohoda", který se stal vedle "Žízně" poznávacím znamením kapely a také naznačil, kam se tato formace bude ubírat dál. Jeho sláva se začala dotýkat hvězd a... ale to už je jiná pohádka.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY