shop.musicserver.cz
SuperStar 2013, Finále Top 10, 7.4.2013

SuperStar: Rockové výstřely, kolouškova smrt

Vydáno: 08.04.2013 00:22 v sekci Naživo - Tomáš Parkan a Honza Průša | foto: facebook interpreta

SuperStar se v nové éře prokousala k celkem tradičnímu tématu - rockovému kolu. Kupodivu ani ona nenabídla takřka nic nového. I tentokrát platilo, že některým rock sedl, a některým nikoli. Nutno ale říct, že vzbudilo zcela rozdílné pocity. Viděli jsme to u poroty, a stalo se tak i v případě dvou redaktorů musicserveru.

Live: SuperStar 2013

kolo: Finále - Top 10
téma: Rockové pecky
datum: 7. dubna 2013
Předchozí kolo

SuperStar 2013
© nova.cz
Za těch několik sérií SuperStar jsem získal pocit, že rockové kolo je vždy taková povinnost nebo spíš úlitba českému národu, který má přece děsně rád rockáče, tedy rockové festivaly pro méně zběhlé. Už i já jsem získal pocit, že většina z nás je odkojená bigbítem, tvrdým rockem či metalem. Všichni tedy musí tohle kolo milovat, ačkoli praví rockeři se na SuperStar vlastně nedívají a plivou na ni. Nicméně, obvykle ho nemilují samotní finalisté, respektive ta část, která poslouchá úplně jinou muziku. Pak jsme svědky karaoke či různě pokřivených rockových věcí, které vlastně s rockem, a s tím moderním speciálně, už nemají takřka nic společného. Ani tentokrát to nebylo jinak, zpívaly se písničky spíše popové nebo rockem jemně načichlé, ale víte co? V neděli to po dlouhé době stálo za to.

Večer začal vcelku dobře. Společné písničky bývají značné kompromisy a něco podobného jsem čekal i u "Highway To Hell" AC/DC. Nakonec to ale byl celkem slušný poslech. Vysloveně překvapila Tereza Mandzáková, neskutečně vyčnívala barva hlasu Jaroslava Smejkala a jediným otřesným partem byl ten v podání modela Daniela Šmidáka.

Pravé soutěžení ale začalo až s příchodem Štefana Pčelára, který si vybral "Beat It" Michaela Jacksona v úpravě Fall Out Boy. Byl to takový rozpolcený výkon. Štefan předvedl bezesporu jeden z nejlepších Jacksonů v soutěži, ale ve chvíli, kdy nestíhal zpívat party ve slokách, si tu písničku, chtě nechtě, musel zjednodušit. Pak to bylo obzvlášť v porovnání s Jacksonem nijaké.

SuperStar 2013 - Sabina Křováková
© nova.cz
Doufal jsem, že si Sabina Křováková vybere něco ostřejšího, kde by vynikl více její hlas. Ale ne, ona si vezme "I Don't Wanna Miss A Thing" od Aerosmith, která má s rockem společného spíš to, že ji nazpívala rocková kapela. A ona jí ta písnička dost vytrestala. Hlavně ve slokách dávala do zpěvu nadměrně afektu, který chvílemi přecházel až do zalykání, navíc byla místy i falešná. Fuj fuj fuj ostuda. Alespoň že v refrénech a ve finále se to trošku zlepšilo.

Adam Kukačka mi udělal naopak velkou radost, jednak tím, že si vzal Billyho Idola a jeho "Rebel Yell", pak taky tím, jak to zazpíval. Skvěle šlapal od začátku do konce, bez sebemenšího zaváhání, s energií, skvělým výrazem a přitom si do toho dokázal vložit něco ze sebe a naprosto přirozeně. Dokonce jsem tentokrát nevnímal ani jeho příšerný pohyb.

První průser rockového večera předvedla překvapivě Virgínia Buberníková a těžko to mohlo být jen výběrem "Enjoy The Silence" od Depeche Mode. S Davem Gahanem lidi dýchají, visí mu na rtech a teď mi řekněte, kdo by visel na rtech Virgínii po takhle příšerném výkonu. U ní bych po prvních kolech nečekal, že vůbec může být schopná zpívat tak příšerně falešně. Ono to znělo, jako by se vůbec neslyšela. Stejně jak podotkl Habera - přes zeď falešných tónů není možné cokoli dalšího hodnotit. Brr.

Kvůli Martinovi Šafaříkovi se rozhádala porota. Paľovi Haberovi a Ondřejovi Soukupovi přišla jeho verze "Enter Sandman" od Metalliky příliš vyřvaná, zatímco pro Ewu Farnou to bylo jedno z nejlepších vystoupení večera. Já, ačkoli moc Metalliku nemusím, se přikloním k Ewě. Vůbec nebudu hodnotit, jestli to bylo přes, či nikoli, protože ta energie a přitom naprostá přirozenost za to stála. Navíc, jak je Martin kvalitní zpěvák, naprosto dokonale to sedělo. A v neposlední řadě - přinesl do SuperStar hutnou alternativu.

Jestli někomu nesedlo rockové kolo jako téma, pak to byla Kristýna Debnárová. Když pominu její příšerný styling, pak "Complicated" od Avril Lavigne bylo trápením, které znělo chvílemi jako besídka základní školy. O trošku zajímavější to bylo, kdy6 se jí povedlo převést některé party do svého, řekl bych lehce folkového stylu. Jinak to ale bylo alespoň čistě zazpívané, což se i v tomto kole počítalo.

SuperStar 2013 - Jaroslav Smejkal
© nova.cz
Pane, řeknu vám, že Jaro Smejkal je... je divnej. Ale já ho žeru! Jeho "Sex On Fire" od Kings Of Leon bylo nepopsatelné. Dělá to ta jeho zastřená a lehce zaškrcená barva hlasu. Přináší do SuperStar alternativu, tentokrát tu hlasovou. Oproti minulému kolu se navíc zlepšil ve frázování a bylo zkrátka poznat, že tenhle styl, respektive tahle písnička, je jeho šálek čaje.

V případě Terezy Mandzákové půjdu naprosto proti proudu. Je to asi tím, že nemám rád Pink, a tak mi její verze "Fuckin' Perfect" přišla lepší než originál. Souhlasím s porotou, že byla taková klidnější, ale to se mi na tom právě líbilo. Tereza dokáže dát písničce určitou malebnost, svůj vlastní styl, ráz a feeling.

Co napsat k Danielovi Šmidákovi? No, nejspíš to, že neměl do finále vůbec postoupit. Když nebudu brát v úvahu, že nepobírám jeho medailonky, pak především nepochopím, proč si vybral "Mama, I'm Coming Home" od Ozzyho Osbourna. Kdyby měl trošku za ušima, tak z toho vybruslí nějakým Adamsem nebo podobně, ale tohle bylo mučení neviňátek a karaoke párty fotbalistů v jednom. Jen ti fotbalisti by měli asi lepší angličtinu...

SuperStar 2013 - Daniel Šmidák
© nova.cz
Když jsem slyšel, že Veronika Stýblová bude zpívat Shakespear's Sister, trochu jsem doufal, že to bude "I Don't Care". Nakonec ale zpívala jejich největší hit "Stay". Vzala si k srdci připomínky poroty z minulého kola a pokusila se zpívat více emotivně. Písničku evidentně zpívala někomu konkrétnímu, takže to fungovalo, ale pralo se to v ní s jejím pěveckým perfekcionismem, takže výsledek zůstal rozpačitě někde na půli cesty.

A celkový souhrn kola? Nejlepší bylo silné trio Jaroslav Smejkal - Martin Šafařík - Adam Kukačka. Na chvostu rockových výkonů bych naopak viděl duo Virgínia Buberníková - Daniel Šmidák. Pokud by bylo na mě, dal bych Virgínii ještě jednu šanci a domů poslal už podruhé Daniela Šmidáka. Zajímavé je, že tentokrát tohoto kandidáta one man boy bandu nejmenoval nikdo z poroty. Ta se v případě těch nejlepších shodla na Sabině Křovákové a Jarovi Smejkalovi a v případě těch nejhorších Ewa a Paľo jmenovali Virgínii, zatímco Ondřej ukázal na Kristýnu Debnárovou. Ač jsem se tomu nakonec sám divil, diváci dali za pravdu mé maličkosti. Daniel Šmidák si tak příští kolo nezazpívá filmové hity.

Jak to viděl Honza Průša

Rockové kolo SuperStar byla zajímavá exkurze do toho, jak si většinový divák Novy představuje rock. Pohybovali jsme se v klišé čehosi, co zřejmě nikdo z této masové skupiny populace nikdy nezažil a bylo to tedy něco podobného, jako bych já připravoval scénu a oblečení pro ples v Opeře, o čemž vím také kulový. Už úvodní "Highway To Hell" ukázala, kdo má na to odzpívat rockovou písničku a kdo se bude trápit. Na druhou stranu se dnes poprvé podařilo nastartovat večer dynamicky a přinést napětí a očekávání, že by to snad mohlo být i zábavné (a ono fakt bylo). A protože mám rock rád, rozepsal jsem se dnes víc, než je obvyklé.

Minule jsem se udržel a o Zorce bramboře v alobalu jsem nenapsal ani znak. A sliboval jsem si, že se na ni vykašlu, protože mi za ta písmenka nestojí. Jenže všechno je jinak. Ona totiž roste s každým kolem. A tak už její odbourání se při zkomolení několika slov hned v úvodu (a stejně kvalitní moderování celého večera) mě zas nutí napsat tato čtyři slova: Vyhoďte ji, ku**a, pryč!.

Štefan Pčelár byl v "Beat It" v pohodě tak, jak to umí, a byl schopný udržet i to šílený kafemlejnkový tempo. Co se ale nepovedlo, byly backvokály jeho kolegů. Tak k sobě nepasující hlasy jsem dlouho neslyšel a už se těším na kolo duetů. To bude nářez.

Sabina Křováková umí nádherně zařvat, což v případě Aerosmith fungovalo (na rozdíl od minulého "Snu" Lucie) perfektně. Dokázala tu písničku odžít a brutálně předat posluchačům tak, že nikdo (kromě Tomáše Parkana) neměl šanci hledat v ní jakákoli pochybení. A po jejím skvělém výkonu jsem si říkal, že dnes už to lepší být nemůže (a nepletl jsem se).

Adam Kukačka nevypadá nejlíp, je to jistě jeho handicap, ale tím, že v medajlonku zmíní problémy se štítnou žlázou, nikoho nedojme. Spíš naopak. Na pódiu pak působí jak rakouští rockeři z 80. let minulého století křížení s Milanem Drobným a Pavlem Liškou (tím zpěvákem). Nicméně, když jsem se na něj přestal dívat, tak z něj docela i vyzařovala energie.

Virgínia Buberníková měla strašně nejistý a zároveň až moc jemný hlas. Vůbec neintonovala a s tou skvělou písní od Depeche Mode se zcela minula. Je fakt, že v tom bylo cosi dekadentního, jak pravil Ondřej Soukup, ale rozhodně to nebylo nic pozitivního.

Milovník žen Martin Šafařík s Metallikou a klavírem pod pupíkem naplnil to, co jsem psal v úvodu. Dokonale předvedl klišé toho nejtvrdšího metalu, který kdy průměrný divák Novy zažil. Bylo to trapné, hloupé a překvapuje mne, že tomu vůbec někdo (jako třeba Ewa Farna nebo Tomáš Parkan) mohl věřit. Tohle nebyla hutná alternativa. To byla hra na hutnou hru na hru na hutnou alternativu.

Cílevědomá Kristína Debnárová ví, že nejde být ve všem nejlepší. Takže vlastně ani nevadí česká angličtina, ani pohyb po pódiu jakoby pod vedením tanečního mistra Kukačky. Její výkon byl rozpačitý a mohl za to i nevhodný výběr skladby.

Jaroslav Smejkal je podobně jako Vítek Outlý rád středem pozornosti. Klišé rocku naplnil až po okraj, chrapot do hlasu dal, jako by denně hulil aspoň čtyřicítku od svých třech let. A i když to bylo zas obrovitánský divadlo, byl jediný, od koho jsem byl ochotný jej akceptovat. Prostě jako když Bruce Willis postřílí všechny nepřátele, zachrání planetu a vy mu to sice nevěříte, ale stejně se na to rádi díváte.

Mlsné Tereze Mandzákové to dneska náramně slušelo. A i když rockové kolo trochu ošidila písničkou, která by v jejím podání mohla být maximálně z (se zavřenýma očima) růžové rockové cukrárny, její vystoupení (i přes řadu chyb) bylo vlastně vkusné a docela povedené.

Bordelář Daniel Šmidák nemá v SuperStar co dělat už dlouho. A rockové kolo bylo to pravé, které mu mělo zlomit vaz a také se tak stalo. Se svou vizáží (dekadence maximální) měl zazpívat skladbu od Ozzyho Osbournea (i když o rocku to tady dnes fakt nebylo, šlo o takový nefér slizký podvod na voliče), a to se mu stalo osudným. Nicméně, když jsem viděl všechny ty dojaté holčičky, do posledního okamžiku jsem si myslel, že nevypadne.

Ve chvíli, kdy Veronika Stýblová může použít svou rockovou manýru, působí velmi přirozeně a funguje to. Ale úvodní něžná pasáž jí překvapivě moc nevyšla, působila nejistě. Na druhou stranu Veronika věděla, proč a komu tu písničku zpívá, a to na jejím dnešním vystoupení bylo to nejdůležitější. Více netřeba dodávat, a jak se to komu líbilo, bylo nepodstatné.

A i když byl dnes rock ledaskomu uvěřitelný tak, jako to, že naše milá vtipná Zorka se narodila jako rockerka (ha, ha, ha), bylo to první kolo, které mě jako celek fakt bavilo. Takhle nějak by to mohlo vypadat až do konce.


NÁZORY
  • ... (cunrik, 08.04.2013 01:26) Reagovat

    Předně děkuji za hodnocení Honzy Průšy, naprostý souhlas!

    Opět se potvrdilo, že k zařazení do rockového žánru dramaturgům stačí, když v písni zazní (byť jen na chvíli) ostřejší elektrická kytara - tedy aby to bylo "tvrdé" na hranici poslouchatelnosti pro mainstreamové publikum. Z převážné většiny to bylo nakonec spíše pop-soft rockové kolo.

    Ale čekal jsem to, pár rockových věcí tam naštěstí přeci jen bylo a ve výsledku mě toto kolo bavilo zatím nejvíce. Poprvé jsem vzal Smejkala na milost a jsem rád, že největší manekýn a nejhorší zpěvák odchází domů :) Ale Šafaříkovo podání "Enter Sandman" bylo přehnaným tlačením na pilu, kdy mě při jeho vystoupení napadlo spojení "parodie Metallicy", které následně použil O. Soukup (z porotců je mi svými názory nejblíže).

    PS: "Moderátorka" je opravdu "nablýskaná kraslice", jak se sama v minulém kole nazvala.

    • Re: ... (Grammar Nazi, 08.04.2013 06:47) Reagovat

      Mužská příjmení zakončená na -a sice běžně skloňujete podle vzoru předseda (bez předsedy), ale v případě, že se před -a nachází měkká souhláska nebo i/y, jméno má v druhém pádě koncovku -i.

      Příklad
      Užili jsme si koncert Jarka Nohavici (nikoliv Nohavicy).
      Koně Josefa Váni znovu vyhráli. (nikoliv Vány, nedejbože Váňy)
      Obraz Franciska Goyi (nikoliv Goyy).
      Předně děkuji za hodnocení Honzy Průši. (nikoliv Průšy)

      • Re: ... (cunrik, 08.04.2013 08:29) Reagovat

        Děkuji za upozornění a rozšíření gramatických obzorů ;)

  • V Čechách se udělá rockové kolo, (Tomáš, 08.04.2013 09:03) Reagovat

    tak se hned napíše, že jsme nějací asi divný. Že se rockové kolo dělá i v Americkém X factoru to divný není.

    • Re: V Čechách se udělá rockové kolo, (Tomáš Parkan - autor, 08.04.2013 11:08) Reagovat

      Tak to myšlené nebylo. Jen mám pocit, že z rockového kola se dělá něco extra, bez čeho by se SuperStar neobešla. Obešla, Stejně jako se obejde bez jazzového. Jde jen o to, že dobrých rockových zpěváků se do SuperStar moc nehlásí, případně se nedostanou do finále, a pak rock zpívají ti, kteří jsou spíše popově, soulově, r'n'b, nebo jinak ladění. Nicméně, to letošní "rockové" bylo vcelku povedené, jen toho moderního rocku tam moc nebylo.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Přípravy na souboj Hlasu a X Factoru vrcholí (08.01.2014 09:50)
- SuperStar Sabina Křováková poskládala kapelu a tvoří vlastní písně (05.07.2013 09:31)
- Sabina Křováková i Štefan Pčelár vydali svá debutová alba (11.06.2013 16:48)
- Naživo: Třetí ex-federální SuperStar se stala Sabina Křováková (03.06.2013 00:15)
- Naživo: V GrandFinále si to rozdá Sabina se Štefanem (27.05.2013 00:11)
- Nové desky pro 22. týden (26.05.2013 05:00)
- Naživo: Diváci volili, volili až odvolili Šafu (20.05.2013 00:21)
- Naživo: Mírně fousaté devadesátky v SuperStar (13.05.2013 00:43)
- Naživo: Konec lásky v SuperStar (06.05.2013 00:17)
- Naživo: Před prahem nejlepší šestky zůstala Kristína Debnárová i s věnováním (29.04.2013 00:53)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Kabát Queen Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park U2 Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu