shop.musicserver.cz

Tak trošku opice bez výrazu

Vydáno: 12.11.2012 19:00 v sekci Recenze - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Šumperská popová kytarovka O5 & Radeček v květnu vydala singl "Ripápá", kterým uvedla svou tehdy připravovanou novou desku "Pozdrav z Opičích hor". A jelikož Radečci slaví dvacet let, bylo možné, že znovu opráší svůj dar psát hity a potěší fanoušky další kvalitní řadovkou. Povedlo se?

4/10

O5 & Radeček - Pozdrav z Opičích hor

Vydáno: 17.9.2012
Celkový čas: 43:39

Skladby: Sedí u piána, Dokud vítr fouká, Ripápá, Kde pořád sílu brát, Nebuď smutný, Pálím další most, Sára, Sova, Zůstaň (Padá déšť), Já budu tu dál, Když splývám s oblohou, Ten den za to stál, Anděl, Sedí u piána (akusticky)

Vydavatel: Československá muzika

Pokud byly první dvě nahrávky O5 & Radeček sledovaným zbožím, další desky vycházely spíš v tichosti a namísto zástupu fanynek začali hrát úzkému kruhu nejvěrnějších fandů. Sympatické určitě je, že se nenechali odradit ústupem ze slávy a nahrávají pravidelně nová alba. To aktuální, v pořadí páté, pojmenovali trochu zvláštně "Pozdrav z Opičích hor", ale určitý vtip to docela má.

Co od novinky čekat? Do jisté míry se nedá očekávat nějaký výrazný hit typu "Praha" a velkolepý návrat do mainstreamu, ale zřejmě je pravděpodobnější komornější poprocková deska se soft kytarami a uhlazenou produkcí. To ovšem neznamená něco hanlivého, ne každá kytarovka musí znít dirty jako Airfare nebo Sunshine. Vždyť i Británie má své Keane nebo USA The Fray. A k právě prvním zmíněným bych hudebně novinku asi přiřadil. Celkově se deska nese v hodně smířlivém, opatrném tónu "jen abychom příliš nezvířili vody", což jejich fanouškům bude dozajista lahodit, horší to ale bude se získáváním těch nových. Éra polosladkých písniček se váže na dobu starou přinejmenším deset let. Kupříkladu mě udivil pomalý, přízemní úvod desky, který obstarává skladba "Sedí u piana". Jak jsem ale později zjistil, v rámci alba jde vlastně o standard, moc rychlejších a napínavějších skladeb tu k nalezení není.

Největší radio hitem je asi druhá "Dokud vítr fouká", která má dobře zapamatovatelný, melodický refrén a neomrzí ani po několika posleších. To se ovšem nedá říct o minimálně polovině nahrávky, která trestuhodně splývá, a oddělit od sebe jednotlivé skladby dokáže až pozorný, vícenásobný poslech. Nejpřísnější kritiku si ovšem zaslouží texty, které jsou ve většině případů nicneříkající, nudné a posluchači nic smysluplného nenabídnou. Připadá mi, že se muzikanti v některých případech skrývají za abstraktní fráze, které mají schovat nulové textové nápady. Třeba "Sova" hraničí až s dětským popěvkem: "Sova v dálce krouží a zahouká, zahouká, úúú, úúú, zpět přes velkou louži se vrátí k nám, vrátí k nám, úúú, úúú, lidi jsou jak ptáci, odlítaj, odlítaj, úúú, úúú, pak se zpátky vrací, nic neříkaj, nic neříkaj".

Ani singlová "Ripápá" nijak neoslňuje, a porovnám-li ji se singly z předchozích desek, dosti strádá. Po dvaceti letech hraní bych očekával větší nasazení a trochu originality, která chybí nejen singlu, ale celé desce. Radečkové mi na nové desce přijdou, jako by trpěli syndromem vyhoření. Snaha je sice znát, sem tam se naskýtá pocit čehosi zajímavého, ale ve výsledku se vlastně nic neděje. Album působí jako starší automobil, který se v zimě snaží nastartovat, ale jakmile se jeví známky nahození motoru, chcípne.

NÁZORY
  • recenze (Forrest , 13.11.2012 11:52) Reagovat

    Autor recenze si desku poslechl zřejmě jenom jednou.

    • Re: recenze (larry, 13.11.2012 20:09) Reagovat

      ... nač poslouchat víckrát? Recenze je celkem přesná... L.

    • Re: recenze (Dominik, 14.11.2012 14:33) Reagovat

      Já si taky myslím, že recka je všeříkající a trefná a Forrest je dle mého buď člen kapely nebo managementu :-D jinak nevim. Pozdrav není vyloženě blbý album, ale i po více posleších mě moc nebaví a 4/10 je optimální, tak bych hodnotil i já. A recenze se mi moc líbí! Dobrá práce.

      • Re: recenze (Forrest, 14.11.2012 15:28) Reagovat

        Já bych to hodnotil 6/10. Btw - jsem pouze fanoušek a podle mě má tato kapela buď příznivce nebo odpůrce (nic mezi tím). Třeba nové desce Inzerát od kapely Kryštof bych určitě nedal 8/10, protože to nepovažuju za takový zázrak. Přijde mi, že když to jsou "Kryštof", tak mají minimálně 8/10 už nějak automaticky předem.

  • Průměrné album (shrekinho, 16.11.2012 13:14) Reagovat

    Tak po několika posleších se mi ta deska nezdá špatná ... Je to sice dost možná nejhorší cd O5, ale poslouchatelné to je ... souhlasím a za dobrý postřeh považuji, že texty jsou slabší ... Předchozí deska Máš mě na svědomí byla o hodně lepší a hitovější. Z tohoto cd bych vybral za nejlepší kousek poslední píseň Anděl, která mi upoutala hned napoprvé, dále singl Ripápá či Sedí u piána určitě stojí za poslechnutí. Průměrné album 5/10

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- O5 a Radeček připravují valentýnský koncert s filharmoniky (24.04.2024 11:22)
- Naživo: Frontmanovi O5 a Radeček v Roxy při hraní praskly kalhoty (14.03.2024 17:52)
- Video: O5 a Radeček se dali dohromady s Elly a "I tak to za to stojí" (06.03.2024 10:55)
- Keane připomenou svůj debut "Hope And Fears" rozsáhlou reedicí s mnoha bonusy (22.02.2024 13:21)
- Radečci se spojili s Moravskou filharmonií Olomouc a natočili mrazivou koledu (24.12.2023 10:00)
- O5 a Radeček vezmou "Hory" na turné i s novým remixem (07.12.2023 16:13)
- Audio: Keane málem měli song "Love Actually" ve stejnojmenném vánočním filmu. Dvacet let poté ho představují světu (03.12.2023 08:20)
- Video: Skupina O5 a Radeček pěje ódy na "Hory" a rozjíždí tematický projekt s horolezcem Radkem Jarošem (08.09.2023 15:13)
- Audio: O5 a Radeček složili hymnu horských turistů "Hory" (03.07.2023 10:28)
- Naživo: O5 a Radeček nechali rozeznít romantický smyčce a na Valentýna zahráli (nejen) všem zamilovaným (17.02.2023 12:53)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Beyoncé Bono Rush Mirai Dua Lipa Lady Gaga U2 AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu