shop.musicserver.cz

Mig 21 - Drží nás pohromadě láska

Vydáno: 15.10.2001 05:00 v sekci Rozhovory - Hynek Just | foto: facebook interpreta

V pořadí druhý rozhovor s kapelou Mig 21 na MusicServeru se týkal převážně nedávno vydané desky "Snadné je žít", která mezitím stihla debutovat na prvním místě české albové hitparády, čímž Macháčkovi a spol. fanoušci určitě udělali radost. Pohlédněte tedy do světa tvůrců desky a do zákoutí jejího vzniku.

Mig 21 - live
© Mig 21
Není to tak dávno, co se na MusicServeru objevil rozhovor s kapelou Mig 21. Před pár dny jim vyšla debutová deska "Snadné je žít" (recenzi najdete zde), a to zavdalo příčinu k rozhovoru dalšímu. Nejen o ní jsme se bavili se stejnými dvěma členy skupiny jako minule - Tomášem Polákem (T.P.) a Jiřím Macháčkem (J.M.) v den jejího křtu. Úvahy o tom, jestli se během posledního půlroku vzrůstající slávy Migu 21 něco změnilo, nechám na vás, pocitu jisté zrutinizovanosti jsem se alespoň já vyhnout nemohl. Pro ilustraci - první rozhovor jsem si s J.M. domlouval osobně a čas, který jsme mu věnovali, byl omezený jen společnou chutí v něm pokračovat; nyní jsem byl odkázán na produkční desky a na společné setkání nám bylo vymezeno max. 30 minut v přesném harmonogramu dalších "x" rozhovorů toho dne (MusicServer přišel na řadu po Vlastě). Koneckonců i fakt, že Mig 21 vystoupí zanedlouho samostatně ve velkém sále Lucerny, svědčí o o mnohém.

Při našem posledním rozhovoru jste se svěřili s plánem, jak chcete postupovat při nahrávání aktuálního alba. Změnilo se něco na původně zamýšleném postupu? Nahráli jste stejné písně, které jste si předem určili?

J.M.: Plán s nahráváním po čtyřech písních s pauzami se splnil naprosto. To vyšlo úplně přesně. A nahráli jsme vždycky ty čtyři písně, které jsme měli v plánu nahrát. Žádné jiné se nenahrály.

Jste spokojeni s nahrávkou?

J.M.: Nemohli bychom být spokojenější.

Nahrávali jste hodně naživo? Jaký byl poměr domíchávaného a živého hraní?

T.P.: Nemyslím si, že by bylo moc zajímavé rozebírat ten postup... ale nahrávali jsme napřed komplet všechno naživo, celá kapela i zpěv a pak se stopy přemazávaly postupně. Nakonec se to všechno přeneslo do jiného, digitálního, studia, kde se všechno stříhalo, měnily se formy písní, dohrávaly se nějaké nástroje, dělaly se zpěvy...

Měli jste nějaký odstup mezi nahráváním a masterováním?

J.M.: Neměli... a nemáme ho ani dnes.

Dá se říct, jak široká byla databáze písní, ze kterých jste vybírali na album?

J.M.: Nahráli jsme asi dvě třetiny repertoáru, který máme.

Kdyby byla bývala širší, pomohlo by vám to?

J.M.: Stejně bychom mohli nahrát maximálně třináct písní... takže je nakonec dobře, že jsme nemuseli vybírat z tak velkého spektra, jako jsme vybírali.

Myslel jsem to spíš naopak, jestli jste neměli pocit, že některé písně tam zařadit musíte, abyste naplnili přibližných pětačtyřicet minut desky?

T.P.: To ne. To, co jsme tam dali, jsme věděli, že tam chceme dát a že tam musíme dát.
J.M.: Některé písně jsme samozřejmě kvůli tomu museli nahrát rychleji a některé pomaleji, podle toho, jak naskakoval čas, to je snad jasné...

Jaká jsou podle vás slabší/silnější místa alba "Snadné je žít"?

J.M.: Já nejsem úplně spokojen s mezerami mezi písněmi, protože tam je úplné ticho. Ale to byl spíš pocit při počátečních posleších. Teď, když tu desku poslouchám potřicáté, počtyřicáté, tak jsem naopak ve chvílích těch mezer nejšťastnější.

A konkrétní písně...?

J.M.: Pochválit si nějaké písně? Nechceme. A to z jediného důvodu. Když něco pochválíme, tak je jasné, že metodou součtu a odečtu ty písně, které nepochválíme, jakoby pohaníme. A když si představím, že někdo má tu "pohaněnou" píseň rád, já mu nechci šahat na jeho lásku. Řekněme, že tedy nebudeme vyzdvihovat žádné písně.
T.P.: Je to jako s dětma. My mezi nima neděláme rozdíly, nezvýhodňujeme jedny na úkor druhých.
J.M.: Jsou to naše děti, některé z nich jsou takoví parchanti, to je jasný. Ale kdybychom něco řekli, tak bychom to ovlivnili a my teď už nic ovlivňovat nechceme. Když něco řekneme, tak potom můžeme zavdat příčinu a my nechceme zavdat příčinu. Jsme naopak zvědaví a chceme zůstat zvědaví. Tuhle otázku bychom naopak rádi položili my vám.

Na desce jste předhodili spoustu výrazových i žánrových poloh. Dalo by se už dnes říct, která z nich je vám bližší, případně která je pro další vývoj Migu nejpravděpodobnější?

T.P.: To se nedá přesně říct, protože písně vznikají spontánně a vlastně si to řídí do jisté míry samy. Chtít hledat polohu, která nám sedí a co budeme dělat, je malinko zavádějící a zbytečně by to svazovalo. Jestliže to má na druhé desce být dechovka a my budeme cítit, že je to to, co chceme, tak to bude dechovka.
J.M.: Jinými slovy na tohle je opravdu brzo.

S obalem desky jste spokojení?

J.M.: My ano, vy ne?

Měl bych nějaké výhrady...

J.M.: Ano, zhodnoťte nám ten obal...

Víc se mně líbí levá část dvojstran s texty, než fotky napravo, jejich popisnost mi přijde zbytečná.

J.M.: To byl záměr, ty mají být popisné.

Podceňujete vaše posluchače? Má to být pro ty "hloupější" z nich?

J.M.: Má to být právě pro ty chytřejší.
T.P.: Má to být něco jako slabikář. Text písně a k nim obrázek z těch slov. Když je to o skejtu, je tam skejt, když o pilotech, co kouří dýmku, jsou tam piloti, co kouří dýmku. Princip máma má maso, je tam máma a maso.

Jak je to s klipem k desce?

J.M.: Klip je hotov. Natočil ho David Ondříček a je to na písničku "Snadné je žít".
T.P.: A možná by měl být pak někde na internetu, snad bude k dispozici i na našich stránkách (www.mig21.cz).

Stránky Migu 21 si udržujete sami?

J.M.: To nám dělají kluci, Franta Skála nejmladší a Adam Burda. Jak budou stránky vypadat po obsahové stránce, nad tím máme dohled my, nad formální stránkou oni.

Myslíte, že deska "Snadné je žít" nějak vyčnívá z kontextu toho, co se v současnosti na naší scéně vydává?

J.M.: Já bohužel neznám dost dobře ten kontext. Desek se vydává poměrně hodně a my nejsme schopni posoudit, jestli některým z nich akorát neschází dost silná mediální podpora. Zároveň jsme zvědaví, jestli do nějakého kontextu zapadneme, nebo jestli z něj budeme vyčnívat.
T.P.: Vyčkejme na recenze...
J.M.: A to pozor, nejen na recenze, podle nich to možná ani nepoznáme. V každém případě čekáme velmi naléhavě na reakce na album.
T.P.: Nakonec jsme i rádi, že moc nevnímáme, co je kolem, nemáme to srovnání a zaplaťpánbu za to. Protože kdyby se člověk chtěl furt s někým srovnávat, zapomněl by na to, co vlastně chce sám.
J.M.: Nakonec ti ale nezbude nic jiného, než že se s tím budeš muset srovnat.

Znamená pro vás vydání desky krok směrem k větší profesionalizaci (třeba i ve smyslu toho, jestli vás Mig má nyní šanci "uživit" víc než předtím)?

J.M.: Ano, zprofesionalizovali jsme se do té míry, že už nemáme zkušebnu s někým dohromady, ale svou vlastní; že jsme koupili další přístroj, a sice...
T.P.: ...čtyřstopý minidisc, který pomáhá tomu, aby to, jak zní Mig na desce, mohl znít i naživo...
J.M.: ...na druhou stranu jsme se nezprofesionalizovali v tom smyslu, že bychom všichni chodili na zkoušku včas, ale zatím s tím nemáme problém, protože to, co nás drží pohromadě, není naše profesionalita, ale láska.

Na křest desky do velké Lucerny (2.11.2001) připravujete něco navíc oproti minulým koncertům?

T.P.: No, třeba právě ten stroj...
J.M.: Máme také pár překvapení. Máme novou partičku lidí, kteří se nám starají o zvuk a světla a s nimi přichází profesionální zvuk a světla. To znamená, že nás diváci nejen uslyší, ale i uvidí. V novém světle a v novém zvuku. A chtěli bychom také, a to je překvapení, které jsme ještě nikomu nesdělili, vztyčit na koncertě v Lucerně vlajku skupiny Mig 21. To je také novinka.

Změnily se od našeho minulého rozhovoru hranice toho, kam byste eventuelně nešli za cílem zvýšení popularity?

J.M.: Takové hranice nikdy neexistovaly, půjdeme kamkoli.

V únoru jste ještě tvrdili, že takové hranice máte, jen že o nich nechcete mluvit.

J.M.: Aha, v tom případě je všechno jinak a odvolávám to, co jsem řekl a říkám, že takové hranice jsme neměli ani tehdy, když jsme tvrdili, že je máme.

Z mé strany je to vše, máte něco, co byste chtěli vzkázat čtenářům MusicServeru?

J.M.: Co jsme vzkázali minule?

Zaplatíme a pudem.

J.M.: Pokud jsme minule vzkázali, že zaplatíme a pudem, tak dnes bychom chtěli vzkázat - zaplaťte vy a my pudem!

Děkuji za rozhovor.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nick Cave & The Bad Seeds - Wild God 9/10
Recenze: Světem okouzlený desperát Nick Cave natočil "Wild God", svoje doposud nejspirituálnější album Každá nová deska Nicka Cavea vzbuzuje velká očekávání, aktuální nahrávka "Wild God" o to větší, že se na ní po pěti letech vrátil ke kapele The Bad Seeds, k písničkám a ke světlu. Jak australského muzikanta změnilo temné a... čtěte zde
Vydáno: 02.09.2024 09:30 v sekci Recenze
Hrady CZ - Bezděz, podhradí hradu Bezděz, 30.-31.8.2024
Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru "Pojeď s námi na poslední koncert Lucie, zažiješ něco neobvyklého," přemluví mě nakonec kamarádi vyrazit na festival, nad nímž jsem dávno zlomil hůl a dlouhých čtrnáct let od poslední návštěvy Hradce nad Moravicí se na něm... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 20:14 v sekci Naživo
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Mig 21 pátrají v klipu "Život zdá se sladký" po vzkazech na ženském těle (22.07.2024 12:30)
- Fotogalerie: Poklidný druhý den ostravských Colours rozčísli Britové i Taiwanci (19.07.2024 14:39)
- Naživo: Mig 21 ve Foru Karlín byli hraví. Zaujali pódiovou prezentací a tanečnicemi (21.04.2023 14:31)
- Fotogalerie: Na koncertě Mig 21 létaly vzduchem dámské kalhotky (21.04.2023 08:58)
- Video: Mig 21 dávají ochutnat "Džus noci". Vysvlékne vás donaha (29.06.2022 09:38)
- Naživo: Procházka parkem a strhující horečka sobotní noci s Underworld. Takový byl závěr Metronome Prague (27.06.2022 16:09)
- Fotogalerie: Třetí den festivalu Metronome zachycený objektivem fotoaparátu (26.06.2022 13:49)
- Video: Tomáš Polák (Mig 21) ON AIR: Název naší kapely jsem s kamarádem směnil za pivo (17.05.2022 12:06)
- Rozhovory: Jan Hladík (Mig 21) - Zrajeme jak víno (04.02.2022 08:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2021 podle musicserveru (15-11) (25.01.2022 20:00)

ALBUM TÝDNE 36/2024

Nick Cave & The Bad Seeds
Wild God

Každá nová deska Nicka Cavea vzbuzuje velká očekávání, aktuální nahrávka "Wild God" o to větší, že se na ní po pěti letech vrátil ke kapele The Bad Seeds, k písničkám a ke světlu. Jak australského muzikanta změnilo temné a tragické období a jak se podepsalo na jeho tvorbě? Čtěte v recenzi.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Vladimír Mišík Justin Bieber Ed Sheeran Taylor Swift Coldplay 2H+ Lucie Vondráčková Madonna Queen Liam Gallagher Oasis Mirai Viktor Sheen Adele Dua Lipa Billie Eilish Eminem Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe