shop.musicserver.cz

Zápisník šéfredaktorů #5

Vydáno: 13.11.2011 16:19 v sekci Na okraj - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Pátý zápisník šéfredaktorů se zamýšlí nad poněkud guerillovým vydáním nové desky skupiny Wanastowi Vjecy, přináší výsledky experimentu nákupu na iTunes ve snaze probojování se do žebříčku a přináší tip na blog plný neuvěřitelných hudebních obskurit.

Wanastowi Vjecy
© Wanastowi Vjecy
Wanastowky si hrají (tak trochu) na underground. Nebo tak něco

Minulou glosu věnoval Honza Průša nové desce Wanastowek "Letíme na Wenuši" či spíše tomu, v jakém vznikla relativním utajení. Čert ví, jestli v tom Kodym a spol. viděli záměr, nebo šlo spíš o to, že si desku vydávají v podstatě sami (ve spolupráci s firmou Pink Panther Design, která stojí třeba za Kabáty) a bez vydavatelství v médiích neumějí moc chodit. Jakékoli informace šly zjistit pouze z jejich profilu na Facebooku, kde ještě před pár dny nebyla snad ani tisícovka fanoušků, a i když jsem byl jedním z nich, přišlo mi, že sotva začali nahrávat, měla už jít deska do obchodů. WTF? Co na tom, že kapela fandům oznámila, že cédéčka budou v obchodech už 7. listopadu, což se samozřejmě o několik dnů zpozdilo. Až 11. listopadu přišla z jejich PR agentury tiskovka, kde už jako datum oficiálního vydání stojí 17. listopad. Přijde mi, že se do toho WV vrhli po hlavě a až posléze zjišťovali, že to není až taková sranda, protože vždycky se někde něco pokazí a celý proces zpomalí.

Jako by se jejich přístupem vše vrátilo do dob, kdy se vydala deska a teprve pak se začalo přemýšlet nad tím, že je třeba nějaká propagace. Bez klipu, bez singlu, byť jediného rozhovoru... Jediná zpráva, která proběhla bulvárními/zpravodajskými servery, byla krátká reportáž o focení obalu desky s nahou modelkou. Kdo viděl booklet, pozná, že z této fotosession se do něj nakonec nic nedostalo.

Holt asi kapela byla tak natěšená, že má novou desku, že se rozhodla vykašlat na všechno ostatní, co nejdřív ji vrhnout mezi lidi a až pak řešit, aby se o ní dozvěděl i někdo jiný než jejich skalní fanoušci. Taky přístup.


iTunes screenshot
© facebook interpreta
iTunes v Česku? Je to OK

Když koncem září odstartoval v Česku zničehonic iTunes Music Store, zachvátilo domácí vydavatelství mírné nadšení. V jabkovém obchodě se totiž hudba skutečně začala prodávat. Ale to byl začátek, kdy spousta uživatelů i-zařízení prostě jen něco koupila, aby zjistili, jak to funguje a že to fakt funguje, obchod byl plný zajímavých slev a vše bylo čerstvé. Nyní už je stav stabilizovaný a nakupují pouze lidé, pro které je to samozřejmost. Protože se v žebříčcích skladeb i alb občas vyskytují opravdu prapodivné kousky, začalo se mi zdát, že prodeje asi spadly tak nízko, že stačí, aby jeden titul koupil jeden člověk, a dostane se do hitparády.

A tak jsem provedl pokus - koupil jsem EP mladé zpěvačky Queen Of Hearts a čekal, jestli se v žebříčku objeví. A ono ne. Když už nic, dokazuje to, že se hudba v českém iTunes Storu stále prodává docela dobře, protože minimálně dvě stě desek, které žebříček tvoří, se muselo prodávat lépe než ten můj jeden kus. A to se celá alba tradičně prodávají mnohem méně než jednotlivé písničky, takže šance na umístění s oním jedním prodejem byly v albovém pořadí mnohem větší.

Osobně věštím iTunes Music Storu v Česku dobrou budoucnost, protože jak se bude povědomí o něm dostávat i mimo jablíčkářskou komunitu, bude mu přibývat zákazníků. A ve stavu, v jakém český hudební průmysl nyní je, je každý milion korun v prodejích zatraceně moc znát.


Hudební masakry jsou masakr

V době Facebooku se může zdát, že je fenomén blogů už minulostí. Přece jen jsou ale oblasti, v nichž je stále tou nejlepší platformou. Jedním z nich je blog Hudební masakry Jardy Konáše, na němž autor publikuje klipy z minulosti i současnosti těch největších domácích hudebních obskurit. Doporučuji ale číst a klipy si pouštět o samotě, těžko byste vysvětlovali, že si tyhle šílenosti pouštíte opravdu jen pro zábavu...

NÁZORY
  • masakr (andymc, 15.11.2011 14:21) Reagovat

    Tož jsem si podle doporučení počet Hudební masakry a opravdu se tam dají najít zajímavé věci. Jako třeba:

    "Rozhodl jsem se musicerver.cz ignorovat do tý doby, dokud tam nepřestanou vycházet recenze v podobě: "dobře se mi u toho řídilo do Kolína, za mě šest z deseti.""

    Že by pokus musicserveru o odzbrojení svých kritiků pochvalou? :)

  • Itunes (Stoub, 15.11.2011 16:03) Reagovat

    Itunes je fajn s jedním, pro mě, dost podstatným nedostatkem. Po nákupu hudby na jednom počítači (např. v práci) už nejsem schopen si koupené skladby stáhnout na jiném počítači doma (obdobně jako např. hry na Steamu). Hudbu je tak nutno synchronizovat přenosem na fyzickém zařízení. Popsaná synchronizace v ČR (a zřejmě i dalších zemích mimo US) funguje jen pro aplikace a knihy. Zajímalo by mě jaký je k tomu důvod a jestli je šance, že se toto změní..

    • Re: Itunes (Petra, 20.11.2011 00:04) Reagovat

      Skladby sa Vam po nakupe ulozia aj do pocitaca. Takze ked si ich chcete pustit na inom bez synchronizacie, staci preniest USB.

  • Průšo, Průšo... (Petr, 15.11.2011 16:10) Reagovat

    1. Wanastowi Vjecy odešli od Universalu.

    2. Kabát odešel od EMI.

    3. Ta Vaše formulace "s velkou gramofirmou v zádech" je hloupoučkej anachronismus a patří tak do devadesátek.

    4. Kapela si nic sama nevydává.

    5. CD Wanastovek i DVD Kabátu vychází u gramofirmy Pink Panther Design.

    6. O propagaci se stará agentura 2media.cz

    7. Víte jak vypadá venušin pahorek? Ne?

    8. Vy skutečně máte nějaký vážný důvod šířit o W.V. bludy?






    • Re: Průšo, Průšo... (jana, 15.11.2011 20:53) Reagovat

      Než příště začnete někomu něco vyčítat, tak si zjistěte fakta. Nebudete pak plácat totální nesmysly:
      - VW si samozřejmě desku vydávají. resp možná to za ně někdo z PP řeší, ale na obalu jsou jako vydavatel uvedeni. Pink Panther jako zkušená agentura jim s tím pomohla celkem logicky, protože v jejím čele stojí jejich basák.
      - Pink Panther nicméně NENI hudební vydavatelství natož pak gramofirma.
      - 2media se nestará o propagaci, ale o mediální servis. Rozdíl mezi těmi pojmy si zjistěte sám.
      - ten článek, na který zde reagujete, nepsal pan Průša, ale pan Balušek.
      - kde máte cokoliv, kde by se tvrdilo něco o odchodu Kabátu od EMI nebo to někdo zpochybňoval?
      - kde máte cokoliv o venušině pahorku?

      aneb hrabe vám nebo máte nějaký vážný důvod ze sebe dělat vola tak jako tentokrát?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Hollywoodští vampýři v Brně pohledem fotoaparátu (16.07.2023 23:37)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Naživo: Na vánočním večírku Wanastowejch Vjecý zpíval Robert Kodym koledy i "Modlitbu pro Martu" (23.12.2022 15:45)
- Rozhovory: Wanastowi Vjecy - "Alchymie" je jako parní lokomotiva, co má hroznej výkon, syčí z ní pára a stříká olej (13.12.2016 09:00)
- Nové desky pro 49. týden (12.12.2016 13:44)
- Recenze: Wanastowi Vjecy uvařily za pomoci "Alchymie" slušnou desku. Chybí jí však výrazný hit (06.12.2016 12:53)
- Wanastowi Vjecy přicházejí s novinkou "Alchymie" (22.11.2016 13:45)
- Fotogalerie: 49. ročník Vizovického Trnkobraní v obrazech (21.08.2016 21:37)
- Hudba Google Play přichází do Česka v plnohodnotné verzi (01.10.2013 11:40)
- Naživo: Vjecy, Nůž, Páka, Ikska: pro každého něco (23.07.2013 10:23)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu