Pitbull vyučuje Základy tvorby letních hitů

22.10.2011 15:50 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Perverzně vyhlížející holohlavec v obleku s bradkou a brýlemi před dvěma lety dobyl světové hitparády a od té doby jsme se ho nezbavili. Můžeme si z jeho rapu dělat srandu, kroutit hlavou nad neskutečným počtem hostovaček, odmítat jeho kolovrátkové beaty, ale pravdou je, že nikdo nedělá tak dobré letní hity!
8/10

Pitbull - Planet Pit

Skladby: Mr. Worldwide (Intro) feat. Vein, Give Me Everything feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer, Rain Over Me feat. Marc Anthony, Hey Baby (Drop It To The Floor) feat. T-Pain, Pause, Come N Go feat. Enrique Iglesias, Shake Senora feat. T-Pain & Sean Paul, International Love feat. Chris Brown, Castle Made Of Sand feat. Kelly Rowland & Jamie Drastik, Took My Love feat. Redfoo, Vein & David Rush, Where Do We Go feat. Jamie Foxx, Something For The DJs
Vydáno: 20.6.2011
Celkový čas: 42:49
Vydavatel: Sony Music
Léto na diskotékách se letos neslo ve znamení souboje LMFAO a Pitbulla. Black Eyed Peas a David Guetta a další klasičtí konkurenti na tuto sezónu sice singly nasadili, ale ta nejvyšší parketová bitva se odehrávala pouze mezi "Party Rock Anthem" a "Give Me Everything". V singlech nakonec dvojice pařmenů nad rapperem s malým náskokem dominovala, hodí se však zhodnotit celé desky. "Planet Pit" je Pitbullovo druhé anglické album pod velkým vydavatelstvím, "Sorry For Party Rocking" je též druhá studiovka LMFAO. Naše recenze budou navazovat, napřed se tedy podíváme na Pitbullův počin, který je o něco málo lepší a pestřejší.

Fanoušky tanečního popu si "Planet Pit" podmaní hned v intru "Mr. Worldwide" prvním synťákovým zvukem. Do něj začne Pitbull kafrat své repetitivní hlášky o tom, že je pan světový, s čímž pokračuje až do konce desky, a i když to může působit trapně, stejně si při přehrávání budeme hláškovat s ním. A to ještě nemluvím o hooks a refrénech, které svěřil těm nejlepším vokalistům. Pitbull je ale rapper, takže v každém tracku musí povinně být i běžné sloky. Texty o dominanci parketu, ježdění po světě, kupování drahých věcí, příslušnosti do Miami a užívaní si s babami jsou paradoxně stravitelnější než stále stejné kidy Black Eyed Peas.

Texty ale stejně málokoho zajímají, hlavní je na diskotéce umět zapět "giv mí ééévryfink tunajt"! Neskutečné je, že Pitbull měl pravdu, když říkal, že každá skladba na desce by mohla být singlem. "Planet Pit" je ve svém žánru dokonalým produktem. Ve výběru producentů měl zlatou ruku, každý track produkoval jiný člověk, a album je tak na jednu stranu pestré, ale zároveň velmi kompaktní. Nese se v jednom duchu a kromě výletu do Karibiku v "Shake Senora" a nudnějšího r'n'b v "Castle Made Of Sand" je vše prvotřídní taneční materiál. Nevím, zda-li producenti pracovali s jednotným zadáním, všechny skladby však mají společné znaky - jsou zvukově jednoduché, pozitivní, chytlavé a zábavné.

"Give Me Everything" plní úlohu hlavního singlu dokonale, Ne-Yův refrén je symbolem letošního léta. A podobně se zaskvěl i Marc Anthony v "Rain Over Me" (produkce RedOne) nebo Enrique Iglesias v "Come N Go" (Dr. Luke, Benny Blanco). Vlastně by se zde hodilo vyjmenovat všechny hosty, protože snad neexistuje deska, která má lepší hvězdné refrény. Pitbull dostal z featuringů maximum a rozhodně není jejich dlouhý seznam v tracklistu jen na okrasu. Logicky pak nejhoršími skladbami jsou ty, ve kterých musí Pitbull odvyprávět refrén sám, "Pause" a "Something For The DJs" jsou tak nejhoršími položkami alba a i jejich hudební kolovrátek je iritující. Druhou zmiňovanou koprodukoval David Guetta, Pitbull se tedy nebojí angažovat svou přímou konkurenci, však také RedFoo z LMFAO je podepsaný pod "Took My Love".

Deluxe edice

Pitbull - Planet Pit Deluxe
"Planet Pit" patří do kategorie desek, u nichž není deluxe edice zbytečností. Pokud se už rozhodnete si desku zakoupit, rozhodně sáhněte právě po deluxe verzi, která obsahuje čtyři skladby navíc. Především o pomalejší písničky s Akonem a Nellym je škoda přijít. Jen se musíte rozloučit s modrým obalem alba.

"Planet Pit" je velmi příjemným překvapením, a pokud jste fanoušci popové taneční hudby, musí vás dostat na první poslech. Pitbull není bůhvíjaký rapper, opravdu někdy působí trapně, ale jako celek s hosty a producenty nabízí až na pár slabších momentů prvotřídní materiál.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY