Hudba z ložnice pro masy

01.08.2011 00:00 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Zhruba před dvěma lety se pár blogům podařilo uměle vytvořit scénu, kterou nazvali chillwave. Jedním z klíčových zástupců se stal i projekt Washed Out. Ten teď konečně přichází s debutovou deskou "Within And Without", která je hodně pohodovou letní záležitostí.
8/10

Washed Out - Within And Without

Skladby: Eyes Be Closed, Echoes, Amor Fati, Soft, Far Away, Before, You & I, Within & Without, A Dedication
Vydáno: 12.7.2010
Celkový čas: 40:40
Žánr: chillwave
Vydavatel: Sub Pop Records
Hudební kritici mají jednu nepříjemnou vlastnost - rádi škatulkují. Je to možná trochu lenost shrnout zvuk umělce či desky místo do několika vět jen do jednoho slova, ale na druhou stranu čtenářům to pomůže se zorientovat a lépe si představit, jak daná nahrávka zhruba zní. Jednou takovou škatulkou je i chillwave. Tento žánr je charakterizován jako mix ambientu, shoegaze a downtempa, ve kterém v popředí stojí syntezátory, samply a jednoduché vokály, které jsou zasněné a jakoby se přibližují dream popu. Zjednodušeně napsáno jde o velice chytlavý electropop.

Jedním z hlavních představitelů téhle pseudoscény je Američan Ernest Greene známý pod hlavičkou Washed Out. Ten na sebe upozornil koncem roku 2009 EPčkem "Life Of Leisure", které nahrál ve svém pokoji. To si získalo oblibu v hipsterských kruzích a brzy i mimo ně. Až nyní jsme se ale dočkali debutového alba "Within And Without". Nakolik se liší od rané produkce? Tak zatímco první nahrávky byly založené na lo-fi zvuku a samplování, Washed Out 2011 přichází s mnohem čistějším zvukem a mnohem větší důraz je tentokrát kladen na vokální složku.

Greene desku natočil a vydal pod hlavičkou slavného amerického labelu Sub Pop a určitě tušil, že tentokrát to nedělá jen pro pár bloggerů, ale že má možnost protlačit svou vizi elektronické hudby k masovému publiku. To se na novince sice projevilo, ale kouzlo původních nahrávek se neztratilo. "Within And Without" cíleně tvoří protiváhu k bezduché přeprodukované taneční hudbě. Greene se ve svých kompozicích noří do rozložených housových beatů a basových linek a zní to, jako by měl mixážní pult postavený u postele. I nadále budete mít pocit, že jde o nahrávky, které si někdo natočil na kazetu někdy kolem roku 1984.

Album otevírá singlovka "Eyes Be Closed", která vás krásně připraví na to, co se bude během následujících čtyřiceti minut odehrávat. V popředí je hymnický vokál naplněný smutkem a melodie explodují do shluku synťáků a perkusí. Díky Greeneho schopnosti kombinovat syrové emoce s nakažlivým electrem je poslech alba skutečně podmanivý.

Pomáhá tomu i vynikající produkce Bena H. Allena. Tenhle spolupracovník Animal Collective nebo také Cee Lo Greena dostal do skladeb teplý, letní pocit a především vyváženost. Od ostrých rytmů, praskání a smyčců ve "Far Away" ke zpomalenému klubovému soundtracku v "Soft" a strohému pianu v "A Dedication", které zní jak z demo nahrávky. Hlavně díky němu to všechno drží pohromadě.

"Within And Without" asi nebude pro každého a na první poslech může znít trochu monotónně. Až více poslechů odhalí, že Washed Out na své prvotině přerostl svůj hype a ukázal se jako okouzlující talent. Doporučuji jako soundtrack pro teplé letní měsíce (aby byly! - pozn. ed.).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY