shop.musicserver.cz
A Banquet - Už nejsme tak naivní jako na začátku

A Banquet - Už nejsme tak naivní jako na začátku

Vydáno: 16.05.2011 05:00 v sekci Rozhovory - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

A Banquet. Jsou nadějí klubové scény, nebo jenom další vystajlovanou partou bez názoru? V rozhovoru se dočtete, co jim vadí na české hudbě, proč svoje EP servírují fanouškům zadarmo nebo která kapela jim leze krkem. A jak se ten název vůbec sakra čte...?

A Banquet, Praha, 28.4.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Kdy a kvůli čemu jste se naposledy pohádali?

Mathieu: My se nějak extra nehádáme, spíš jsme občas náladoví... Ale to už se zase celkem známe, takže víme, že je toho druhýho prostě potřeba nechat bejt a on se uklidní. Naše pravidlo, který jsme si nastavili hned na začátku, je, že si budem všechno říkat, aby nemohly vznikat nějaký kumulovaný problémy. Ale jinak, když už se hádáme, tak většinou kvůli holkám. (smích)
Michael: Jo, nebo že někdo nedělá něco, co měl za úkol... Ale naposled to bylo asi před týdnem a asi kvůli holkám (smích).


Co znamená váš název a jak se vůbec správně čte?

Mathieu: Je to pro nás spojení mezi minulostí, rockovou hudbou ze 60. a 70. let, na který jsme všichni vyrostli, a současností - takhle vlastně popisujeme i náš styl futu-roll a náš název do toho taky zapadá, protože hlavní inspirací byla deska "Beggars Banquet" od Rolling Stones a písnička "Banquet" od Bloc Party. To slovo se nám taky jednoduše líbí... A priori jsme nechtěli být The a zapadnout do vlny všech The kapel. Čteme to buď normálně anglicky [ey ‘bæŋkwit] nebo třeba na Slovensku nás všichni čtou [a: banket] a to je taky v pohodě.

A Banquet, Praha, 28.4.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Jak snášíte bagetovou stravu na turné?

Mathieu: Nesnášíme! To je fakt největší zlo.
Richard: Po předchozích dvou tour se teď poprvé snažíme bagetám vyhýbat. Sice je ta strava ve výsledku asi stejná, ale máme z toho lepší pocit. Když jdem kolem stojanu s bagetama na benzině, zvedá se nám kufr, s tím nic nenaděláš.
Michael: Teď si kupujeme housky a něco k tomu, ale to už nám taky leze krkem, takže jsem zvědavej, co přijde na podzim...

Co plánujete na koncert v Lucerna Music Baru?

Mathieu: To je náš zatím největší de facto samostatnej pražskej koncert. Je už tohle pondělí 16. května.
Michael: Plánujeme představit nějaké nové písně a vůbec nově zaranžovaný set.
Mathieu: Teď, během posledních dvou dní, jsme ještě složili jednu zbrusu novou písničku a chceme se ji do pondělka naučit, protože z ní máme fakt radost, takže ta by tam taky měla být skoro v premiéře. Jako hosté s námi vystoupí naši kamarádi z Manchesteru The Feud a potom naše nejoblíbenější slovenská indie kapela The Swan Bride, moc se těšíme! Přijďte, bude to stát za to!

A Banquet, Praha, 28.4.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Dá se u nás hudbou uživit?

Mathieu: Těžká otázka, záleží asi, na jaký scéně... Když to vztáhneme na sebe, tak těžko. Jsme v šíleným minusu za nástroje, nahrávání a tak dál a tak dál... Všechno, co máme/měli jsme, dáváme do A Banquet. Ale na druhou stranu už nejsme zdaleka tak naivní jako na začátku, máme nějakou houževnatost a zarputilost a právě snad i tu naivitu a věříme, že nám se to podaří. Všichni chceme dělat jenom kapelu, tak nějak jsme se vykašlali na školu, jsme v podstatě pořád spolu, hrajeme nebo děláme věci okolo managementu, kterej si děláme taky sami. Tohle všechno je děsně náročný, ale prostě máme sen a chceme za ním jít.

Nedávno jste dotočili klip k písni "Freeze To Caress", o čem je?

Mathieu: Je dost abstraktní, stejně jako samotná písnička. "Freeze" má pro mě několik rovin. Mám rád, když je v textech vždycky něco navíc. Je to hodně křehká písnička o hledání lásky, ať už jako pocitu, nebo přímo člověka. Je o vytěsnění nějakýho hluku z hlavy, ať už právě díky tomu člověku, anebo smrti. A je tam i naděje, protože já nemám rád jenom černočernou, vždycky se snažím vidět aspoň nějaký záblesk.

Nabízíte svoje EP zadarmo ke stažení, myslíte, že je to dnes nejlepší cesta, jak se dostat k fanouškům?

A Banquet, Praha, 28.4.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Mathieu: Pro nás určitě. My si nechceme stěžovat, že je všechno špatně, nic se nekupuje a blablabla. My chceme, aby se naše hudba co nejvíc rozšířila, a nevidíme důvod ji v tuhle chvíli distribuovat pomocí klasických nosičů, když sami víme, že i když si cédéčko domů přineseš, jseš i líná si ho naripovat, takže si to beztak stáhneš. CD bereme spíš jako součást merche, jako takovej suvenýr, ale ne jako současný hudební médium. Je pro nás důležitý dělat písničky, za kterejma si sami budeme stát, co nejvíc je rozšířit, klidně zdarma, a díky tomu dostat lidi na koncerty.

A Banquet...

A banquet
... jsou mladá pražská kapela, která svůj styl definuje jako futu-roll, který je mixem indie, electra a nu-raveu. A Banquet získali cenu objev roku 2010 na hudebním serveru IndieMusic.cz a jako objev byli vyhlášeni i na Bandzone.cz. Na svých facebookovských stránkách nabízejí zadarmo ke stažení debutové EP "Kiss The Night". Skupinu tvoří tři kluci - Mathieu, Michal a Richard.

Proč myslíte, že je taková propast mezi českou a slovenskou hudbou?

Michael: To je otázka. Máme několik teorií, který furt omíláme v autě, když přejíždíme ty dálky... Jedna z nich je, že prostě ČR je zakonzervovaná do takový bubliny, prostě malej českej rybníček, kde všechno má svý vlastní pravidla a zákonitosti nehledě na okolní svět. Na Slovensku taky není až takový klubový zázemí, nic jako třeba klubová scéna v Praze. Kapely si všechno musejí zařídit samy, místa, kde se hraje, jsou často jen sály nebo hospody bez jakéhokoliv vybavení. To dává naopak šanci a prostor lidem, kteří pomáhají kapelám tohle organizovat. Rekrutují se z nich výborný promotéři, zvukaři, grafici, fotografové, filmaři atd. Tohle u nás taky hrozně chybí.
Mathieu: Nevím, jestli je to propast. Ale určitě jsou tam rozdíly. Zase, pokud to stáhneme na indie scénu, Slováci nám připadaj' takoví víc odvážný, odvázaný. Kapely tam jsou podle nás víc západnější, jako kdyby nás geograficky přeskočily. A lidi znají současnou hudbu daleko víc. Což je hodně zásluha Rádia_FM. U nás o žádným rádiu, který by bylo takhle celorepublikově populární a hrálo takovouhle hudbu, nevíme.

A Banquet, Praha, 28.4.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
V jednom rozhovoru jste se docela ostře ohradili proti kapele Embassy. Myslíte, že je dobrý nápad vystupovat v médiích takhle otevřeně? Určitě se všichni potkáte do týdne někde na baru...

Mathieu: My zase říkáme, kde jinde by člověk měl mít nějaký názor než v umění. Podle mě i proto, že se tady každej plácá po zádech a říká druhýmu, jak je všechno, co dělá, skvělý, a za rohem ho pomlouvá, se tady pořád dokola točíme v nějakým uzavřeným kruhu, kterej tady rotuje už děsně dlouho. Tohle my dělat nechceme. Nás rozčiluje i to neustálý dělení ČR vs. svět. Že je něco dobrý "na český poměry"... Pokud i média pořád používají tohle směšný vyčleňování, umění se tady vůbec nemůže posouvat... Ale to by bylo na hrozně dlouhou diskuzi.
Co se týče toho ohrazení, to bylo v souvislosti s nominacema na objev roku na Andělech" a jako pardon, ale pokud má být kapela, která si postaví kariéru na naprosto otřesným coveru Karla Kryla, kdy s tou písničkou navíc zachází jako s nějakou bezduchou lacinou cetkou, to mě zkrátka nenechává chladným, nemůžu si pomoct. A ještě o to víc, když je to mainstreamovýmu publiku, který nemá přehled o klubový scéně, předkládaný, jako že tohle má být vlastně zástupce mladejch novejch kapel, tak je tady prostě z mýho pohledu něco špatně. Není v tom nic osobního, ale tohle mě vždycky dokáže spolehlivě rozčílit...
My jsme šíleně kritický, ale hlavně sami k sobě. Co se týče okolí, daleko radši z naší scény jmenujeme kapely, který na sobě makaj', respektujem je a máme je rádi. Za všechny třeba Cartonnage, Airfare, Sunflower Caravan, Dead Pope's Company, The Pooh... Ze slovenských například The Swan Bride nebo The Bright Eye. Taky máme velkej respekt k tomu, co jako v podstatě jediná česká kapela dokázali Sunshine.

A Banquet, Praha, 28.4.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
A co vy, vyhráli byste raději Anděla, nebo Slavíka?

Michael: Nevím, co z tohohle výběru bych teda chtěl (smích). Vážil bych si hlavně nějaké ceny přímo od fanoušků, to potěší nejvíc.
Richard: Hlasování lidí je mi určitě bližší.
Mathieu: Po pravdě jsem zvědavej na tu novou iniciativu, aby měli hudební publicisti vlastní novou cenu, to by mohlo být zajímavější... ale jinak ceny od fanoušků. I když my obecně nemáme tyhle různý hlasovací systémy moc rádi... Prostě pro mě je nejlepší cena, když lidi zpívaj' naše písničky.

Teď z jiného soudku, koukáte na hokej?

Richard: Poslední dobou hlavně koukáme, jestli se nám budou krýt koncerty s hokejem. Je to radost, když přijedeš na Slovensko a celý město je na náměstí...
Michael: Tak okrajově...

Kdybyste mohli strávit den v kůži někoho jiného, kdo by to byl?

Mathieu: Mmm... první, co mě napadlo, jenom - holka... prostě to by člověka zajímalo, no ne? (smích)
Michael: Nechtěl bych trávit den v kůži někoho jiného...
Richard: Člověk, co prodává Strážnou věž v metru.


NÁZORY
  • AB! (jiri s., 17.05.2011 17:50) Reagovat

    velmi dobrý rozhovor a včera skvělý koncert v Lucerně! pro mě jedna z nejzajímavějších nových kapel.

  • díky (Jakub, 17.05.2011 18:26) Reagovat

    díky za pěkný rozhovor a banquetům jen respekt a ať se daří!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nedožité jubileum Karla Kryla připomene dvojvinylová kompilace "To nejlepší" (01.04.2024 19:13)
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Keith Richards přidal k Reedově "I’m Waiting For My Man" své specifické charisma (05.03.2024 08:05)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Hrdina klipu The Rolling Stones "Mess It Up" ví, že to podělal, návrat je ale těžký (22.12.2023 07:55)
- Makrorecenze: Makrorecenze "Hackney Diamonds" Rolling Stones (14.12.2023 08:00)
- The Rolling Stones vydají živák "Hackney Diamonds" a vyrazí na turné (03.12.2023 12:55)
- Ani Viktor Sheen nesesadil Viktora Sheena z čela české albové hitparády (16.11.2023 16:00)
- Ani The Rolling Stones nesesadili Viktora Sheena z čela domácí albové hitparády (03.11.2023 07:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 Mirai AC/DC Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu