Dvojalbum do sbírky pravověrných fanoušků

04.05.2011 13:00 - Marika Jančaříková | foto: facebook interpreta

Jaký je recept na kvalitní live album? Zahrát ty největší pecky z nejúspěšnějších desek kariéry, k tomu přidat trochu nového materiálu a to vše pojistit hvězdným hostem. Tady jsou Uriah Heep se svým "Live In Kawasaki Japan 2010" a splňují to na jedničku.
7/10

Uriah Heep - Live In Kawasaki Japan 2010

Skladby: CD 1 - Wake The Sleeper, Overload, Bird Of Prey, Stealin', Love In Silence , The Wizard, Traveller In Time, Easy Livin', Poet's Justice, Circle Of Hands, Rainbow Demon, All My Life, Paradise / The Spell
CD 2 - Rain, Free 'N' Easy, Gypsy, Look At Yourself, Angels Walk With You, Shadow, July Morning, Lady In Black
Vydáno: 28.3.2011
Celkový čas: 69:05 + 50:43
Vydavatel: Mystic Production
Už je to tak, rockoví harcovníci Uriah Heep se rozhodli fanouškům zpříjemnit čekání na novinku "Into The Wild", a to hned dvojalbem - "Live In Kawasaki Japan 2010". Kapela na japonském koncertu zahrála kompletní "Demons And Wizards", jedno z nejúspěšnějších alb kariéry, a přidala k dobru čtyři i kousky z poslední desky "Wake The Sleeper".

Volba skladeb a jejich živé provedení je tedy pro skalního fanouška rozhodující. Od kapely typu Uriah Heep ale škobrtnutí vedle nečekejte. Deska má velmi dobrý zvuk a pěvecké výkony Bernieho Shawa drží po většinu nahrávky vysoký standard, jen někde je jeho hlas méně čitelný vlivem hlasitých nástrojů. Hostem je zde pak konkrétně starý pardál Micky Moody, ex-kytarista z kapely Whitesnake

První album otevírá čerstvá skladba "Wake The Sleeper" z posledního alba s velmi zajímavým intrem a rozhodně jiným, než jste mohli slyšet na turné k desce "Wake The Sleeper" u nás. Poté následuje další nový kousek, a to "Overload" v klasické délce jako na originálu. Škoda je, že ani následující skladby, namátkou z alba "Salisbury" či "Sweet Freedom", diváky nedostaly více do varu. Člověk má celou dobu pocit, že je na hodně ospalém koncertě, a nutno dodat, že ne chybou kapely. Bernie se celou dobu snaží komunikovat a publikum navnadit nejen zmínkou o čtyřicetiletém výročí formace. Příjemné překvapení je píseň "Love In Silence" z devatenácté řadovky . Ostatně po celý set byly reakce spíše chladnější. Konečně "The Wizard" fanoušky trošku nakopla a zvolit ji se ukázalo jako více než správné. Z alba "Demons And Wizards" kapela předkládá kompletní ochutnávku, ostatně aby ne, vždyť nejenom podle kritiků je tahle fošna jednou z nejsilnějších v historii Uriah Heep a krásně vyzdvihne atmosféru.

Jinak ale žádná velká překvapení nečekejte. Kapela holt sází na osvědčené klasiky typu "Easy Livin" či "Circle Of Hands". Tedy shrnutím první disk - nesmělé představení dvou novinek, tři skladby ze tří řadovek a nakonec šťavnatá jízda devíti kusů z "Demons And Wizards".

Druhý disk začíná songem "Rain" z "The Magician's Birthday". Před tím ještě jako vždy dobře naladěný Bernie Shaw uvolněně komunikuje s publikem. Následuje "Free' n' Easy" z roku 1977. Do počátků kapely a do časů silného debutu se Uriah Heep vracejí skladbou "Gypsy", nikoho nepřekvapí, že v závěsu zazní i "Look At Yourself". Fajn je, že kapela po stokrát omílaných kusech zařadila i dvě svěží skladby, a to "Angels Walk With You" a "Shadow". No a jak pravidelní návštěvníci koncertů předvídají, nechybějí ani "July Morning" či "Lady In Black", jež u nás už takřka zdomácněly.

Tedy pod kritickým drobnohledem: nebýt čtyř nových písní, album nepřináší nic zásadního, ale rozhodně ani ve výsledku nezklame. Atmosféra v Kawasaki se na rockový koncert drží zbytečně při zemi, ale ne vinou kapely. Muzikantsky a pěvecky je pak deska vydařená. Zarytí fanoušci a milovníci kapely si stoprocentně přijdou na své. Zbytek nechť si počká na novinku "Into The Wild", která je již na spadnutí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY