shop.musicserver.cz
Tonya Graves, Palác Akropolis, Praha, 20.4.2011

Švédské stoly Tonyi Graves

Vydáno: 21.04.2011 15:36 v sekci Naživo - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

Tonya Graves se od dob, kdy začínala s Monkey Business, konečně dokopala k tomu, aby vytvořila sólovou desku. Album sice bude kompletní až v září, ale příležitost ochutnat některé kousky dostali návštěvníci Paláce Akropolis už nyní. Jak se jí tento risk vyplatil?

Tonya Graves
© Kristina Bílá
Osobně nepamatuji, že by někdo představil písně z placky, jež se má vyklubat až o pět měsíců později. Co se totiž může stát? Dvě věci: buď na někoho písně udělají dojem (a na nadcházející sólovku si začne zběsile brousit zuby), nebo naopak zaúřaduje česká neschopnost přijímat nenaposlouchané věci a celý koncert skončí fiaskem. Tonya Graves ale dělala vše, aby diváky uspokojila. Nabídla jim hody v podobě švédských stolů...

Nic naplat, sympatické černošce z New Yorku nepomůžou ani několikacentimetrové podpatky. Vždycky bude na pódiu za mrňouse, již přerůstá i mikrofon. Málokdo ale pochopí, kde se v téhle malé osůbce bere tak silný hlas. V nadýchané červené sukýnce a pruhovaném tričku působila sice jako cukrová panenka z pouti, stačilo však jedinkrát otevřít pusu, aby se vědělo, kdo že tady dneska velí. "Budete dělat, co chci já," osvětlila ostatně všem už dopředu a vycenila na fanoušky své bílé zuby. Přirozenost, šarm a vtip - toť hlavní taháky veselé Američanky. Na rozdíl od její domovské formace patřil tento večer pouze a jenom jí.

Tonya Graves
© Kristina Bílá
Pokud se těšíte, jak si pošušňáte nad jazzovými písněmi na debutovce, rychle schovejte příbory. "Přestože jsem se v poslední době často sólově spojovala s jazzovými projekty, toto album jazzové nebude. Přinese mix různých stylů a hudebních vlivů, proto ho nemůžu žánrově přesně definovat," vyjádřila se Tonya Graves. Stejně jako si u švédských stolů (toto spojení Tonya s oblibou používala) vybíráme, co nám jest po chuti, mohlo si publikum vybrat, je-li libo soul, blues nebo poprock. A i na ten jazz nakonec došlo. To jste věděli, že profláklá "I'm Too Sexy" nabírá mnohem víc sex appealu právě v tomto stylu? Klávesy i kontrabas se už o příslušnou atmosféru postaraly, uznalé kývání hlavy příchozích to jen potvrdilo.

Čtyřnásobná držitelka Andělů vtipkovala, především všechny bavila svou činglish. "Little bit of ploužák" patřil k nejabsurdnějším (a zároveň k nejveselejším) jazykovým mutacím, jež vytvořila. Smích fanouškům cizí nebyl, jenže pohyb zřejmě ano. Tonya tak strnulým lidem musela dokonce vysvětlit, že tančit a hýbat se není zakázáno. V sále se skutečně nepohnul téměř jediný bok, ani jedna noha nevybočila ze stojaté pozice. Z letargie probudil až výborný cover "Save From Harm" z pera Massive Attack. Ačkoliv se zpěvačka postarala o zábavu mezi jednotlivými songy, její hudební doprovod (mimochodem skvěle hudebně vybavený) se nikterak neprojevil a čtveřice muzikantů jakoby splývala s pozadím.

Tonya Graves
© Kristina Bílá
Co středeční večer trošku postrádal, byl právě větší důraz na detail - ona doprovodná (a mdlá) image muzikantů, žádné postery s Tonyiným jménem v pozadí, žádní hosté ani merchandise... Vše se dá samozřejmě pochopit, všechny propagační materiály se teprve připravují a žižkovský koncert se dá brát jako jednohubka toho, co teprve přijde. Jenže i tak celá atmosféra vytvářela dojem až přílišné obyčejnosti, která se k tolik charismatické osobnosti nehodí. Všednost se na moment rozplynula poté, co svou sukni Tonya zaměnila za kávové šaty, čímž lehce zmanipulovala i nádech písní do barové podoby. "I'm a girl, and that's what we DO!" vysvětlila svůj převlek, opírajíc se ve své typické poloze o mikrofon.

Podle středečního náslechu se nám Tonya chystá naservírovat netradiční a hloubavé album. Jaké bude? Počkejte do září.

NÁZORY
  • by mě zajímalo (ignorand, 21.04.2011 15:48) Reagovat

    "Tonya Graves se od dob, kdy začínala s Monkey Business, konečně dokopala k tomu, aby vytvořila sólovou desku. " .................. znamená tahle věta, že Tonya začala uvažovat o sólové desce v den nástupu do Monkey Business nebo autorka jednoduše v životě neslyšela o Liquid Harmony? (imho LH s jednou deskou kvalitativně i hodnotně naprosto přebíjí celou tvorbu MB)

    • Re: by mě zajímalo (Kristina Bílá, 21.04.2011 16:45) Reagovat

      Sama Tonya řekla, že o sólovce uvažovala od dob, kdy začínala u MB. Není to tedy můj vymysl, pouze jsem parafrázovala její slova.

    • Re: by mě zajímalo (J., 22.04.2011 11:14) Reagovat

      Myslíte tu skupinu Liquid harmony, historicky snad jednu z nejpřeceněnějších u nás a jen modni hudbu sledujicimi publicisty přechvalovanou sračku, která byla tak "dobrá", že na ni už skoro všichni stačili za pouhých patnáct let zapomenout? Neboli to nejspíš nejhorší, s čím TG zpívala - a že těch kapel nebylo zas úplně málo...?

  • Díky za report! (andymc, 21.04.2011 16:06) Reagovat

    Jestli jsem to správně pochopil, tak na koncertě nezazněla ani jedna taneční pecka, což je pro mě osobně trochu zklamání, ale i tak bych na Slečnu Graves třeba na nějakým fesťáku zašel.
    Jenom dvě faktické poznámky: MB byla minimálně třetí kapela, jíž Slečna v Česku prošla, a písně z placky, jež se vyklubala až o víc než pět měsíců později, představila loni třeba Natálka Kocábová :)
    Bude i nějaká fotoreportáž?

  • článek (Panda, 21.04.2011 17:42) Reagovat

    Tedy nechci nějak rýpat... Ale já jsem se z tohohle článku nedozvěděl vůbec nic. Nic o nových písních, nic o doprovodné kapele... Byla ta akce tak nudná, jako článek?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel kytarista Massive Attack Angelo Bruschini (24.10.2023 23:04)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Video: Robert Del Naja z Massive Attack zremixoval skladbu "Obiymiy" od Slavy Vakarchuka. Vyjádřil tak solidaritu s Ukrajinou (22.03.2023 18:38)
- Přijďte a budete spaseni aneb Monkey Business vyrážejí na turné (02.02.2023 17:31)
- Video: Tonya Graves ON AIR: Můj sen je mít one-woman show, kde bude napůl hudba a stand-up (14.06.2022 20:01)
- Festival Brod 1995 zve na Dubioza Kolektiv, Monkey Business, Wohnout či Mňágu a Žďorp (27.04.2022 12:48)
- J.A.R., Monkey Business a Illustratosphere se ve čtvrtek poprvé sejdou v Lucerně. Pro Ukrajinu (15.03.2022 14:46)
- Massive Attack zahrají v červnu v Praze (21.02.2022 16:54)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Beyoncé Bono Rush Mirai Dua Lipa Lady Gaga U2 AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu