shop.musicserver.cz
WWW, Rock Café, Praha, 12.4.2011

WWW - Radiátor dál měří radiaci

Vydáno: 14.04.2011 10:44 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Tento pátek se oficiálně otevírají hudební prostory v podzemí Rock Café, ale mladým začala slavnost už v úterý večer, kdy nadzemím, tedy Národní třídou, pochodovaly davy za kulturou, rozumějte za WWW. Sifon se navíc rozhodl dvouhodinový koncert nahrát a vylisovat - záznam tak poslouží jako budoucí premiérový živák Wéček.

Live: WWW

místo: Rock Café, Praha
datum: 12. dubna 2011

WWW, Sasazu, Praha, 31.10.2010
© musicserver.cz
Na domácí vystoupení WWW se čekalo téměř rok. Soudě dle návštěvy, vyrostlo Sifonovi, Milese a DJ Brainy Thugovi v Praze nové publikum. Alternativní a kvazi-alternativní děti, které tvoří základ wéčkového boomu, znají nadvládu triumvirátu Coltcha, PSH a WWW z raných let devadesátých maximálně z vyprávění internetů, přesto Sifona v Rock Café dokázaly namotivovat k dalšímu nelidskému, až nadliskému výkonu. Událost si samozřejmě nenechali ujít ani ti, kteří WWW sledují delší dobu (ať již od "Noční můry" nebo alespoň od "Neurobeatu") a jejich hudební produkci nepovažují ani tak za výplň volného času jako za smysl vlastního bytí / nebytí.

WWW, Sasazu, Praha, 31.10.2010
© musicserver.cz
Kvalitám nahrávky navzdory nastalo po předloňském vydání "Tance sekyr" pozoruhodné, mrtvolně tiché období. Následující singl "Pikola" toho ale dokázal de facto více než obě předchozí studiová alba dohromady. A totiž, přiblížil jinak vysoce alternativní tvorbu blíže k obyčejným lidem. Pojednání o tom, jak ke zcivilnění WWW došlo a proč k němu vůbec došlo (až s tímto singlem), by vydalo na samonosný článek. Podstatné je ovšem zmínit, že wéčková "Pikola" není žádnou béčkovou záležitostí - Sifon se v ní zaměřil na přímočarost hudebního i textového sdělení, a namísto abstraktních dojmů si tak posluchač z písně odnesl konkrétní vjemy, také zafungoval genius loci. V neposlední řadě, WWW si hmatatelný úspěch za přínos tuzemské art scéně plně zasloužili už jen z důvodu, že po celou svou dlouhou historii formují nový, zcela ojedinělý, hysterický, industriálně-hybridní hudební styl. Logicky tak poutavý singl ze snímku "Pouta" publikum v úterý upoutal a spoutal a dočkal se v Rock Café vůbec nejsilnějších ovací.

WWW...

... vznikli na začátku devadesátých let jako jedna z prvních tuzemských hip-hopových kapel. Sifon se tehdy pokoušel o ortodoxní hip-hop, navíc byl zásadně ovlivněn a inspirován americkou graffiti scénou. Z roku 1993 pochází památná demo nahrávka "Noční můra", včetně stejnojmenného videoklipu, který se tehdy dostal i do vysílání veřejnoprávní televize. WWW v devadesátých letech tvořili spolužáci Ondřej Anděra, Lela Geislerová, Scarf a Luboš Typlt. Volně bující pražská hip-hopová scéna je uctívala jako své modly. K nahrávání debutového alba však v té době nedošlo, a Sifon tak vydával jednotlivé tracky jen na kompilacích. Generační hit "Karamel" se dočkal svého oficiálního vydání až před dvěma lety, s albem "Tanec sekyr". Oficiální reunion WWW se uskutečnil už v roce 2006, kdy na labelu Bigg Boss vyšla debutová nahrávka "Neurobeat". Naposledy o sobě dala wéčka výrazněji vědět vloni, singlem "Pikola", který vznikl pro film "Pouta". V současnosti tvoří WWW kromě Ondřeje Anděry jeho žena Milesa Anděra Zrnić, dále textař Luboš Typlt a věčně usměvavý DJ Brainy Thug. Pro více informací o historii skupiny si můžete přečíst náš obsáhlý, dvoudílný rozhovor (1. / 2.) nebo si prohlédnout hitparádu desek uplynulého desetiletí, kde wéčkový debut "Neurobeat" zvítězil a výrazně uspěl i jeho následovník "Tanec sekyr" (1. / 2.).

WWW, Sasazu, Praha, 31.10.2010
© musicserver.cz
V době po "Pikole" Sifon zaostřil a začal si lámat hlavu tím, zda další písně nevydávat singl po singlu, tak jak budou vznikat. Další studiovou nahrávku pragmaticky vylučoval. Nepočítal s ní. Jenže i jinak zcela dokonalý prototyp kyberpankové rasy Sifon má právo se přepočítat - během úterní noci již avizoval blížící se nahrávání nové desky. Ostatně na konci března, při slavnostní projekci videoklipu "Anatomie" v NoDu, mozek WWW přiznal, že vše směřuje k vydání třetí studiové nahrávky: "Ožili jsme, s Lubošem (Typltem - pozn. autora) jsme opět na stejné vlně a oba se nacházíme v tvůrčí fázi. To je základ."

WWW, Sasazu, Praha, 31.10.2010
© musicserver.cz
O pár dní později, už v zaplněném RC Wéčka zahrála čtyři nové písně - "Stín" ("Radiátor dál měří radiaci."), "Orla" ("Nese se po větru všech ptáků hvizd, daleko, ale ne zas tak moc, rodí se nenávist."), zajímavý hip-hopový experiment "Ne!" a na první poslech nepříliš srozumitelnou "Procházku".

Kvarteto novinek ovšem nebylo jediným faktorem, který průřez wéčkovou minulostí ozvláštnil. Ona minulost se převlékla do vzruchomalebnost vyzařujícího, současného roucha - ušil jej Sifon, když sebou jak šílený šil při "Lexikonu"; když šamansky bubnoval do kolejí svých kouzelných mašinek; když se nesměle přiznal, že harmonikové sólo u "Tance sekyr" není samplem, ale výsledkem jeho plně autorského, barevného tančení prstů po černobílých klávesách kláves; když "se strom k zemi skácel, protože padesát jich bylo!". Protože padesát když bylo!

Sifon

Civilním jménem Ondřej Anděra. Zásadní postava tuzemské umělecké scény. Jeho záběr je dosti rozličný, působí nebo působil jako herec, režisér, výtvarník, kreslíř, animátor, inovátor, multimediální tvůrce, hudebník, básník, textař a zpěvák. Má za sebou letitou praxi u filmu, v divadle i baletu. Po střední výtvarné škole absolvoval Katedru multimediální tvorby FAMU. Jeho snímky "Za obrazovkou" a "Bílá hora" se dočkaly ocenění na mezinárodním filmovém festivalu v polské Lodži. V roce 1999 natočil nadčasovou výpověď "Noc mezi námi", o dva roky později pak trikový film "Jowie, Please Help Me!", ve kterém pomocí moderního baletu popsal frustraci postmoderní generace. Je režisérem baletního projektu "Graffiti" a podílel se i na zvukové stránce desítek dalších divadelních představení. Ze Sifonovy zvukové laboratoře pochází i znělka letošního ročníku filmového festivalu Jeden svět. Z posledních aktivit vyniká především Sifonův vklad do projektu SPAM. Jeho umělecké polohy ale zahrnují krom oficiálně uznávaných kategorií, jako je balet, divadlo či film, i neoficiální pražskou hip-hopovou kulturu a její graffiti scénu. Úzce spolupracuje s Rádiem 1. V roce 2006 natočil se svým projektem WWW debutovou desku "Neurobeat", v roce 2009 jej následoval "Tanec sekyr".

WWW, Sasazu, Praha, 31.10.2010
© musicserver.cz
Na závěr dvě kritické poznámky k úternímu večeru - škoda nevyužití vojvodinského potenciálu Milesy, zasloužila by jistě více prostoru, neb její rozsekaný part v "Tramvajích" (dříve též "Metru") či hořící pyramidy v "Ohni se mnou pojď" patřily k orgasmům večera. A také věčná škoda že Sifon vyjma úvodního "Karamelu" nevyhradil více prostoru starší, víceméně zamčené tvorbě. "Prahem", "Trocha bílé pěny", "Déšť je voda k převaření" a řada dalších písní by zasloužila nový obal. Jejich jádro by navíc bývalo obohatilo budoucí živou nahrávku. Kdoví, možná se dočkám(e) na té nadcházející, třetí studiové. U Sifona člověk nikdy neví...

NÁZORY
  • Kvazi (VGEN, 14.04.2011 12:07) Reagovat

    "znají nadvládu triumvirátu Coltcha, PSH a WWW z raných let devadesátých maximálně z vyprávění internetů"

    Rika clovek, co se narodil v roce 88. Ale asi ste byl na prvnim stupni zakladky predcasne vyspely.

  • Koncert (David P., 15.04.2011 09:27) Reagovat

    Já nějak nevím. Mám rád obě alba WWW, ale od koncertu v dnešní době čekám přeci jen něco trochu víc než puštění tracku na Macu a občasné rádoby bubnování. Pokud Sifon odmítá na koncertě více živých prvků (anebo se s tím nechce cvičit, když hrajou jednou za uherský rok), tak by mohl aspoň připravit na koncert nějaké alternativní hudební podklady. Takhle to fakt zní, jako když si jde člověk poslechnout album jenom trochu víc nahlas a mezi lidi.

    • Re: Koncert (David Maršus Marshall, 15.04.2011 16:38) Reagovat

      Ahoj, nevím jak u tebe, ale já byl maximálně spokojený, takovou dávku energie a maximálního nasazení jsem už dlouho neviděl. Naprosto profesionální výkon i přes občasné škobrtnutí - které, ale dělá živák živákem - naprosto parádní výkon Milesy, ultra sportovní výkon Ondry :) Prostě jsem si po dlouhý době pošmáknul.
      Ale je to věc názoru, někdo má rád hrušky a někdo jablka.
      Já si třeba na rozdíl od tebe nedovedu moc představit co navíc by tam mělo ještě být - protože oproti oběma deskám toho tam bylo jinak dost.
      Btw- pokud máš na mysli kytary a bubeníka na živo ? - možná by to znělo zajímavě, já si to však u www nějak nedovedu představit.
      žij v míru

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- PSH vydali u příležitosti uvedení filmu PSH Nekonečný příběh nový song "Nekonečno" (01.11.2022 11:16)
- Film PSH Nekonečný příběh míří do kin a má trailer, slavnostní premiéra s koncertem je otevřena veřejnosti (18.10.2022 15:52)
- Po úspěchu PSH Nekonečný příběh v kinech přicházejí tvůrci se společnou Nekonečnou tour filmu a koncertu kapely (27.09.2022 11:51)
- Rozhovory: Vladimir 518 (PSH) - Rozhodně není jednoduchý jít s kůží na trh (12.09.2022 14:00)
- Divácký hit z Varů o PSH bude 13. září exkluzivně uvedený v kinech a jako bonus živě v diskusi vystoupí Vladimir 518, Orion a Mike Trafik (25.08.2022 09:30)
- "Míra otevřenosti, kam nás kluci pustili, je fakt obdivuhodná," říkají tvůrci filmu "PSH Nekonečný příběh" (30.06.2022 19:12)
- Video: Vladimir 518 ON AIR: Black metal je příroda (06.12.2021 12:55)
- Začíná festival současného umění 4 + 4 dny v pohybu 2021 (09.09.2021 11:41)
- Label BiggBoss končí. Oznámil poslední rok své existence (03.01.2021 11:53)
- Video: Ondřej Anděra (WWW) ON AIR: K hip hopu mě přivedla Suzanne Vega (02.11.2020 16:42)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Imagine Dragons Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu