Párty, kterou ukončili šílenci a policie

02.04.2011 16:40 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

"Jsme squatteři, feťáci, anarchisti, nepřizpůsobiví extrémisti," rapuje na své loňské nahrávce Bourek a včera se právě bouráci, kteří snad vyskočili z jeho textu, postarali o předčasný konec Einstürzende Neubauten Birthday Party a o zpustošení MeetFactory. Povedená oslava lidství se zvrhla v oslavu šílenství.

Live: Einstürzende Neubauten Birthday Party

místo: MeetFactory, Praha
datum: 1. dubna 2011
Fotogalerie

Einstürzende Neubauten Birthday Party, MeetFactory, Praha, 1.4.2011
© Honza Průša, musicserver.cz
V porevoluční Praze po léta dřímal potenciál stát se alternativou k alternativnímu Berlínu. Matka měst je oproti německé metropoli méně zadlužená, méně gentrifikovaná a čistě teoreticky by se v ní dnes měly plnit sny rychleji a jednodušeji.

Své o tom ví i Alexander Hacke, pravá hemisféra Einstürzende Neubauten, jenž se před nedávnem stal rezidentním hostem smíchovské MeetFactory a do Prahy při svých pravidelných sejšn vozí střepy z berlýnské mozaiky.

Střih. Pátek před půlnocí. Před svou MeetFactory nervózně přešlapuje zasloužilý umělec David Černý a bezmocně lomí rukama. Kolem něj postává, posedává a polehává přibližně stovka návštěvníků Einstürzende Neubauten Birthday Party, které dokonale paralyzoval prášek z hasicího přístroje. Je všude. Na oblečení, v obličeji, ve vlasech, očích, nose, puse.

Einstürzende Neubauten Birthday Party, MeetFactory, Praha, 1.4.2011
© Honza Průša, musicserver.cz
Černé lakýrky se změnily ve dvacet let nenošené, na prašném místě pohozené boty. Černé vlasy zešedivěly. A zešedivěl i Černý. Euforické úsměvy vymizely. Z manické fáze se MeetFactory probděla do té depresivní.

Návštěvníci a návštěvnice koncertu se oprašují, lapají po dechu. Před větší tragédií - snad i udušením se či ušlapáním - je zachránilo, že prostory MeetFactory byly zaplněné jen z poloviny, navíc úniková zóna je ve smíchovské umělecké galerii nekomplikovaná, a tak byl úprk z nedýchatelného prostředí, plného vznášejícího se poprašku, poměrně jednoduchý. To ovšem nic nemění na tom, že pořád velice nepříjemný!

Einstürzende Neubauten Birthday Party, MeetFactory, Praha, 1.4.2011
© Honza Průša, musicserver.cz
Lépe nebylo ani Černému, který se před MeetFactory snažil dopátrat, kdo za zdánlivě nevinnou aprílovou legráckou - vystříkáním práškového hasicího přístroje - stojí.

Jak se později dozvěděl, byli to dva opodál stojící pankáči, kteří si svým činem notně zkomplikovali život - jednak si pro ně přijela tři policejní auta, protože ohrozili bezpečnost stovky lidí, podstatné je ale také zmínit, že poškodili zařízení MeetFactory, což mi záhy v improvizovaném rozhovoru potvrdil sám David Černý: "Mixážní pult za 'iks' milionů se bude muset nechat vyčistit a kdoví, jestli se vůbec vyčistit dá. Navíc mi říkal Alex, že mu zničili jeho aparaturu."

Střih. Alexander Hacke postává ve třetí řadě a vychutnává si živelnou atmosféru oslavy jednatřicátých narozenin nejslavnějšího industriálního, hudebního tělesa - svých Einstürzende Neubauten. Před několika okamžiky skončily sety kytaristy Joachima Arbeita a jednoho ze zakladatelů ENek, N.U.Unruha, a zatímco DJ Cheesy pouští rarity z období kolem LP "1/2 Mensch", Alex v údivu pozoruje animální prostředí kolem sebe.

Einstürzende Neubauten Birthday Party, MeetFactory, Praha, 1.4.2011
© Honza Průša, musicserver.cz
Před ním mlátí vysvlečený pankáč vší silou pěstmi do pódia a orgasticky skanduje: "Antifa, Antifa!" Po levé ruce má Alex hlouček omámených slečen v hindu oblečcích, jež se proklestily všemi nástrahami vyššího vědomí do nirvány. Vpravo se zase do pekla vydala černovlasá, černooká, mladičká čarodějka, která učarovala všem, kromě těch bosých půlčíků na zemi, kteří otočili odpadkový koš a buší do něj polámanými paličkami. Když nebuší, tak z kelímků, nedopalků a různých pohozených předmětů formují na podlaze MeetFactory obrazce a symbol EN.

Každý se baví po svém, což jen umocňuje stěží popsatelnou atmosféru večera. Když tu, těsně před půlnocí, zaplavila MeetFactory štiplavá mlha a Alex se, podobně jako ostatní, dává na útěk...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY