Dee Dee Bridgewater připomene v Praze Billie Holiday

24.02.2011 09:25 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Dee Dee Bridgewater
© www.deedeebridgewater.com
V sobotu 2. dubna v pražském Obecním domě vystoupí americká jazzová zpěvačka Dee Dee Bridgewater a nabídne svým příznivcům možnost strávit jeden večer s legendou žánru Billie Holiday. Vystoupí zde v rámci druhého ročníku Jarního GALA, akce, která je stejně jako v loňském roce zdrojem financování festivalu Struny podzimu.

Základem večera bude loňské album "Eleanora Fagan (1915-1959): To Billie With Love From Dee Dee Bridgewater". Představí tak nahrávku, kterou si na nedávném předávání cen Grammy vysloužila již svůj třetí zlatý gramofónek ve své kariéře. Aktuálně tedy z nejlepšího jazzového vokálního alba roku v živé podobě zaznějí nesmrtelné skladby jako "Lady Sings The Blues", "Lover Man" či "You've Changed".

Dee Dee Bridgewater je jazzovým světem vnímána jako pokračovatelka dynastie velkých jazzových dam. V minulosti složila svůj hold i fenomenální Elle Fitzgerald, když v sedmadevadesátém roce vydala album "Dear Ella". Zdá se ale, že s Billie Holiday má společného mnohem více. Světová kritika píše o hlasové blízkosti obou zpěvaček, měkké artikulaci, lásce ke swingu, blues a architektuře složitých harmonií. Uměleckým pojítkem mezi oběma dámami pak bylo účinkování Dee Dee Bridgewater v muzikálu "Lady Day", který byl uměleckou poctou Billie Holiday.

Vstupenky ve třech cenových kategoriích jsou v prodeji od 1 700 Kč na stránkách festivalu a v síti Ticketpro.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY