shop.musicserver.cz
Taylor Swift - Speak Now

Country značky user-friendly potřetí

Vydáno: 27.10.2010 05:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Drtička hitparád a vykrádačka hudebních cen převlečená za country barbie, tedy zpěvačka jménem Taylor Swift je zpět se třetím albem "Speak Now", které označuje za koncepční a osobní desku. To na ní sice nepoznáte, ale nic to nemění na tom, že zní opravdu skvěle. Hitparády, třeste se.

9/10

Taylor Swift - Speak Now

Vydáno: 25.10.2010
Celkový čas: 67:20

Skladby: Mine, Sparks Fly, Back To December, Speak Now, Dear John, Mean, The Story Of Us, Never Grow Up, Enchanted, Better Than Revenge, Innocent, Haunted, Last Kiss, Long Live

Vydavatel: Universal

Je jí dvacet a za několik málo let dosáhla takového úspěchu, o kterém se může některým jejím kolegům z branže jen snít. To je blondýnka Taylor Swift. Člověk se musí ptát, kde na to ve svém věku vzala a hlavně jak dlouho jí může takovýto tah na branku ještě vydržet. Když si poslechnete "Speak Now", uvěříte, že ještě nějaký rok určitě. Dva roky od předchozí "Fearless" totiž opět znamenají výrazný posun kupředu.

Už tím prvním krokem je bezesporu fakt, že si celou desku sama složila, tedy bez jakékoli pomoci, a vysvětlení je prosté - v hotelovém pokoji při turné vám hotelová služba těžko doručí na přání nějakého vhodného spoluautora. Není tedy divu, že "Speak Now" označuje sama zpěvačka za velmi osobní album a dokonce koncepční nahrávku. Když si toto přečtu, pak získám představu muziky velmi náročné na poslech obvykle dosti ponuré. Máte-li to nastavené podobně, zapomeňte na to - u Taylor Swift nic takového neplatí. Její koncepčnost bude spíše spočívat v textech, které mají velmi osobní charakter, ale to u ní není žádná novinka. Však na předchozích deskách užívala dokonce i skutečná jména.

Takže v čem je "Speak Now" tak odlišná od předchozích desek? Především v hudbě samotné. Opravdu nevím, jestli Taylor Swift dospěla v mladou dynamickou a impulzivní dámu, nicméně mám-li soudit podle tohoto alba, tak z ní může být docela dračice. Měli bychom totiž pomalu přemýšlet, jak do onoho spojení country-pop, kterým bývá její hudba označovaná, vepíšeme ještě slovo rock. Zatím jsou to sice jen náznaky, fanoušci AC/DC mohou zůstat ještě nějaký čas klidní, nicméně pravdou je to, že novinka znatelně přidala na tempu a intenzitě. Do této doby vládly hudbě Taylor Swift spíše pomalejší rytmy a skladby ve středním tempu byly příjemným oživením. Nyní ale hrají hlavní roli, balady jsou spíš v opozici a poprvé se objevuje tanečně laděná věc, rokenrol a dokonce jedna taková, která místy nápadně připomíná symfonický metal.

Jednoduše řečeno novinka nabrala slušné grády, a to nejen v tempu. Taylor Swift v sobě totiž objevila ještě další stránku - její hudba získala jakýsi nadhled. Ne že by byla do této doby nějak extra vážná, ale například pozitivní nálada takové "Mean" dokáže vykouzlit úsměv na tváři, nebo spíš možná lehký úšklebek. Taylor je v ní lehce uštěpačná a ironická a v tu chvíli vám připomene Natalie Maines z Dixie Chicks. Díky country je to ještě umocněné hravým rytmem. V "Better Than Revenge", která by v klidu mohla být i na albu Avril Lavigne, zase dokazuje, že už rozhodně zase není křehká, a je dost dobře možné, že až jí příště bude nějaký černoch brát na pódiu mikrofon z ruky, tak se jen tak nedá. Naprostým úletem, ale hodně povedeným, je "Story Of Us". V ní, aby stihla převyprávět všechny kapitoly onoho příběhu, včetně jejich slovních uvedení, musela nasadit takřka běžecké tempo.

Deluxe edice

Taylor Swift - Speak Now (Deluxe edition)
Pro nadšené příznivce bude k dostání ještě deluxe edice, která přinese vedle méně podstatné odlišné fotky na přebalu především další disk s celkem osmi skladbami navíc. Tři z nich jsou písničky nezařazené na normální vydání, další dvojicí jsou "Back To December" a "Haunted" akusticky a poslední trojice představuje americké verze "Míne", "Back To December" a "Story Of Us".

Když si tohle promítnete do perspektivy, jak chytlavé melodie psala Taylor Swift doteď, musí být jasné, že "Speak Now" je oproti předchůdcům ještě daleko více hitové a díky tomu, že nyní fúzuje daleko víc vlivů z dalších stylů, přitáhne ke svému country i víc posluchačů. Pokračuje totiž ve vytváření svého vlastního stylu, který z country čerpá tu více, tu naopak minimálně, a je tak k těm, co tenhle styl normálně neposlouchají, mimořádně uživatelsky přívětivý. Navíc, jak ho neustále vyvíjí a upgraduje, se momentálně dostala do stavu, kdy jsem schopen prohlásit: Nyní jí už může k nohám padnout i Evropa.

  • nadherne album (chocobo, 27.10.2010 08:12) Reagovat

    s devitkou asi souhlasim (zatim se pohybuju mezi 8 a 9) a musim rict, ze jsem prekvapen! Podle prvnich asi 4 songu, co se dostaly na net jsem mel pocit, ze to bude uplne to samy, co delala do ted, ale nemohl jsem se vic plest. je to jiny, libi se mi to fakt hodne. Zatim u me vedou pisnicky "Enchanted" a "Sparks Fly". Supr recenze mimochodem

  • Taylor Swift (BranoZ, 27.10.2010 09:30) Reagovat

    K Taylor Swift som sa dostal na základe recenzie predošlého albumu a bol som nadšený. A album Speak Now v deluxi edícii som si objednal zo slovenského internetového obchodu hneď v pondelok, keď u nás vyšiel. Tak dnes, zajtra mi už dúfam dorazí.
    Potom porovnám svoje dojmy s recenziou.

  • už zase? (mrs.bizarre, 27.10.2010 09:48) Reagovat

    Už zase 9/10 ? Vy ji nějak milujete.
    Je to normální country říznutý popem, stejně jako Carrie Underwood, která to už dělala dávno před T. Swift.

  • Souhlasím (LittleSonny, 27.10.2010 10:15) Reagovat

    CD je perfektní, takže se skvělou recenzí naprostou souhlasím. Od včerejška, kdy jsem si CD koupila si zpívám se snad každou písničkou. Deska je vážně chytlavá, ale nijak vtíravá.
    Taylor opět nezklamala a vykouzlila mi na tváři milý úsměv!

  • Souhlasím (K, 27.10.2010 10:48) Reagovat

    CD je úžasné a je vidět, že Taylor ve své hudbě velmi pokročila. Co se týče témat, textařství i hudby. Jen tak dál, CD zbožnuji!
    http://tay-swift-team.blog.cz

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Yungblud, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 15.6.2024
Naživo: Nezastavitelný Yungblud na Rock for People dokázal, že i nejmladší generace má své velké rockové hvězdy Poslední den, poslední headliner. Další ročník festivalu Rock for People je u konce a v jeho závěru dostala prostor možná překvapivá hvězda - šestadvacetiletý Yungblud, který se do Česka vrátil po dvou letech. Jak se s touto úlohou... čtěte zde
Vydáno: 16.06.2024 11:28 v sekci Naživo
DIIV – Frog In Boiling Water 9/10
Recenze: DIIV se na velice povedeném a temném albu "Frog In Boiling Water" ptají, zda jste taky žába ve vroucí vodě Americká čtveřice DIIV se po pěti letech tvůrčího mlčení vrátila, aby posluchačům naservírovala svůj dosud nejtemnější počin. Ponurá deska "Frog In Boiling Water", plná metafor a shoegazeového zvuku, v mnohém následuje... čtěte zde
Vydáno: 16.06.2024 09:46 v sekci Recenze
Rock for People - Den třetí, Park 360, Hradec Králové, 14.6.2024
Naživo: Třetí den se na Rock for People loučili Sum 41, davy přitáhl herec Keanu Reeves Rock for People se sice přelomil do své druhé půlky, přesto nebyl důvod ke smutku. Páteční program totiž nabídl skutečně silnou sestavu plnou velkých hvězd, ale i celé řady žhavých jmen. Kdo potěšil a kdo naopak zklamal?... čtěte zde
Vydáno: 15.06.2024 15:51 v sekci Naživo
Bring Me The Horizon, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 14.6.2024
Naživo: Bring Me The Horizon si na Rock for People spravili reputaci Vyzbrojeni ani ne měsíc starou sedmou studiovkou s názvem "POST HUMAN: NeX GEn" se Bring Me The Horizon vrátili po skoro roce a půl do Česka, aby ukázali, co nového ve svých dílnách ukovali. Někdejší metalcoreové ikony už dávno... čtěte zde
Vydáno: 15.06.2024 13:22 v sekci Naživo
Avril Lavigne, Rock for People, Park 360, Hradec Králové, 14.6.2024
Naživo: Avril Lavigne zůstala na Rock for People mladou rebelkou Čtvrtého června 2002 vyšlo tehdy sotva osmnáctileté Kanaďance debutové album "Let Go", které navždy změnilo život nejen jí, ale ovlivnilo celou jednu generaci teenagerů. Řeč je o Avril Lavigne, která po dvaadvaceti letech přijela... čtěte zde
Vydáno: 15.06.2024 09:01 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rýpla si Billie Eilish do Taylor Swift? Podle ní o tříhodinové koncerty nikdo nestojí (29.05.2024 17:11)
- Vítěznou Taylor Swift v českém albovém žebříčku stíhá Travis Scott, uspěl i výběr z Eurovize (22.05.2024 17:30)
- Pop už v albovém žebříčku nehraje druhé housle. Taylor Swift dovršuje hattrick a boduje i Dua Lipa (16.05.2024 08:00)
- Spletli si naši dramaturgové rok? Rádiím vládne Michael Schulte s hitem loňského léta (09.05.2024 08:00)
- Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku (02.05.2024 08:00)
- Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer (27.04.2024 08:00)
- Video: Taylor Swift chce v novince "Fortnight" vraždit. Doprovodný klip opět i režírovala (25.04.2024 08:42)
- Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride (24.04.2024 10:00)
- Přes 300 milionů streamů. Tolik jich na Spotify nasbírala novinka Taylor Swift během prvního dne (23.04.2024 13:09)
- Nová deska Taylor Swift trvá dvě hodiny a obsahuje jedenatřicet songů (19.04.2024 10:31)

ALBUM TÝDNE 24/2024

Twenty One Pilots
Clancy

Twenty One Pilots neboli Tyler Joseph a Josh Dun z města Columbus v Ohiu na své sedmé studiovce "Clancy" rozvíjejí mysteriózní příběh návratu jistého Clancyho do postapokalyptického města zvaného Dema ve světě Trench. Pokud vám tato slova nedávají smysl, vůbec to nevadí.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 17.06.
Alice Cooper (US) (enteria Arena, Pardubice)
Po 17.06.
Ty Segall (US) (Roxy, Praha)
Čt 20.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Pá 21.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
So 22.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (SaSaZu, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Parkway Drive mp3.com Sia Rush Bono Taylor Swift Kabát Mirai Bring Me The Horizon Lucie Vondráčková Beyoncé Avril Lavigne Billie Eilish Lady Gaga Queen Adele
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe