shop.musicserver.cz
Apocalyptica - 7th Symphony

Sedmá symfonie pro jednadvacáté století

Vydáno: 30.08.2010 00:00 v sekci Recenze - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Po nezvykle tvrdé placce "Worlds Collide" se Apocalyptica hlásí o slovo s novinkovou deskou "7th Symphony". Před triem violoncellistů stál při nahrávání nelehký úkol, ale s grácií sobě vlastní se s ním poprali a nahráli fenomenální album. Co přináší, čím vás dostane a nadchne, se dovíte v naší recenzi.

9/10

Apocalyptica - 7th Symphony

Vydáno: 23.8.2010
Celkový čas: 57:08

Skladby: At The Gates Of Manala, End Of Me, Not Strong Enough, 2010, Through Paris In A Sportscar, Beautiful, Broken Pieces, On The Rooftop With Quasimodo, Bring Them To Light, Sacra, Rage Of Poseidon, The Shadow Of Venus

Vydavatel: Sony Music

Letos je to sedmnáct let, kdy na hudební scénu vpadli odvážní studenti finské konzervatoře. Na svých drahých violoncellech začali bez okolků drhnout hity Slayer, Pantery nebo Metalliky a pár let nato už o nich věděl celý svět. Nyní má Apocalyptica výhradní postavení na hudební scéně, které s vydáním novinkové "7th Symphony" jaksepatří upevnila. S největší pečlivostí muzikanti vybrali zpěváky pro vokální kousky a líbezný zvuk svých nástrojů opatřili novými a dosud neslýchanými efekty. Co je ale podstatnější, inspirace pro nové písně hledali ve své starší tvorbě. Paavo Lotjonen totiž řekl: "Chtěli jsme docílit něčeho podobného jako na 'Cult'. Snažili jsme se dostat ke stejným pocitům - k něčemu novému a chrabrému."

Muzikanti dávají laťku vysoko už od první skladby "At The Gates Of Manala", kde posluchačům předvádějí zcela nové zvukové kreace. V podobném úžasu se přistihnete i při poslechu půvabné "Beautiful". Muzikanti ji prý nahrávali ve studiu jen tak, jak je stvořila příroda. Asi to mělo význam, neboť cellisté připravili naprostý vrchol alba a s touto kráskou by mohli směle konkurovat i renesančním skladatelům. Jinou, trochu mystičtější náladou oplývá "Sacra". Naléhavost nechybí ani "Rage Of Poseidon", ve které se nálady střídají jako jarní počasí. Tady se sluší podotknout, že je třeba všem písním při poslechu věnovat pozornost. Jejich krásu nejvíce oceníte, když si je pustíte v přehrávači s kvalitními repro, aby se vám zvuk neslil do nesrozumitelné koule.

S vokálními písněmi se muzikanti trefili přímo do černého. Ne nadarmo vybrali jako pilotní singl "End Of Me" s hostujícím zpěvákem Gavinem Rossdalem. Song má všechny aspekty být hitem - je naléhavý, smutný, ale hlavně chytlavý. Trocha té gothic atmosféry nechybí ani příslušnému videoklipu. Na kousek přesně navazuje skladba "Not Strong Enough". Je možná ještě o něco silnější, protože hlas Brenta Smithe v songu úplně září a dává mu trpkou atmosféru. Samozřejmě se to ani za mák nepodobá tvorbě Shinedown, kde zpěvák působí. Stejně tak zní Lacey z formace Fly Leaf v písni "Broken Pieces". Sama jsem ale byla nejvíce zvědavá na "Bring Them To Light". Apocalyptica a zpěvák Josephe Duplantier na ní totiž pracovali už během příprav předchozí studiovky. Ani jedna strana ale nebyla s výsledkem spokojená, a tak kousek znova předělali. A vyplatilo se.

Apocalyptica je opravdu jedinečné seskupení. "7th Symphony" je pestré, ale vůbec ne přeplácané album. Je výjimečné od úvodní grafiky až po poslední tóny. Ať už si ho pustí emo slečna, nebo akademik, jehož favoritem je Mozart, vždy si najdou to své. Věřím tomu, že až se na hudebních školách přestane učit klasika ze 16. století, lektoři rádi sáhnou po partech absolventů finské Sibelius Academy.

NÁZORY
  • Nesouhlas (ronaldik, 30.08.2010 09:46) Reagovat

    Hodnocení mi přijde zbytečně vysoké, jako dlouhodobý fanoušek Apocalypticy hodnotím album spíš průměrně. Celkově mi přijde, že v poslední tvorbě Apocalypticy je každé album horší a horší. Nejlepší bylo stoprocentně album Apocalyptica, Worlds Collide už nebylo tak dobré jako celek, ale našlo se několik dobrých věcí. 7th symphony je už naprosto průměrný kousek. Bojím se toho, co přijde příště.

    • Re: Nesouhlas (Zuzka, 11.02.2011 15:25) Reagovat

      Přesně tohle si taky myslím. Technicky nejzdařilejší, co se týče techniky hry na cello je dle mého Inquisition Symphony. Co se jejich vlastní tvorby týče, tak jsou to půl na půl Reflections/Apocalyptica. Ve Wolds Collide už jen bylo zajímavé pojetí Helden (origoš Heroes od Bowieho). Ale Sedmá symfonie - průměr na průměr. Krásný zvuk oněch "drahých violoncell" vzal úplně za své. Víc než na samotnou tvorbu jsou pánové zaměřeni na překombinovávání zvukových efektů, a tak na mě album působí už jen jako opakování toho, co tu bylo. Je to děsná škoda. Za pár dní se chystám na jejich koncert, tak jsem zvědavá, co předvedou.

  • Apocalyptica super jízda (lucka, 30.08.2010 11:28) Reagovat

    Rozhodně mě jejich album nezklamalo, naopak. Je pořád znát, že jsi jde kapelka za svým a drží se svého repertoáru dopusud. Chtěla bych zmínit skvěle vybrané hosty na tomto cd. Uvodní píseň End Of Me feat. Gavin Rossdale je naprostá bomba.

    • Re: Apocalyptica super jízda (Savo, 03.09.2010 16:32) Reagovat

      Pro mě je End Of Me příliš moc Gavin Rossdale a příliš málo Apocalyptica...

  • Skvělé (DJ Volder, 30.08.2010 13:51) Reagovat

    Bál jsem se při čtení tvrzení že se skupina inspiruje u svých straších děl.Opakování by se rovnalo sebevraždě ale tohleto je skvělý.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: "Residue", druhý singl z novinky Kerryho Kinga ze Slayer, doprovází klip plný plamenů (30.04.2024 09:47)
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Je to oficiální. Slayer jsou po pěti letech zpět, na léto ohlásili dvě festivalová vystoupení (21.02.2024 19:15)
- Audio: Duch Slayer žije. Kerry King představuje singl "Idle Hands" a přidává detaily k sólovému albu (10.02.2024 08:47)
- Nová kapela Kerryho Kinga bude pokračováním Slayer (18.01.2024 12:28)
- Metallica musela odložit koncert, James Hetfield chytil covid (04.09.2023 12:28)
- Elektrická kytara podle Kirka Hammeta (30.07.2023 11:21)
- Naživo: Pantera v Praze rozdávala rány (13.06.2023 18:30)
- Fotogalerie: Kultovní Pantera v obrazech (13.06.2023 10:52)
- Makrorecenze: Makrorecenze "72 Seasons" Metalliky (11.05.2023 13:00)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park Imagine Dragons U2
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu