shop.musicserver.cz
Makrorecenze "72 Seasons" Metalliky

Makrorecenze "72 Seasons" Metalliky

Vydáno: 11.05.2023 13:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: Tim Saccenti

Není na světě větší metalové kapely, než je Metallica, která to má ostatně vetknuto už ve svém názvu. Její nové album "72 Seasons" bylo očekáváno s velkým napětím, a i když se nejedná o žádný hudební přelom, čtyři thrasheři jsou nyní všude. Jak si nová deska vedla u naší čtveřice redaktorů v makrorecenzi?

Metallica - 72 Seasons
© Metallica
Kolega Tomáš Rozkovec, který si recenzi na "72 Seasons" zamluvil ve chvíli, kdy ji Hetfield a spol. oznámili, z novinky úplně nadšený nebyl. "Všechno je to tak zas nějak napůl. Přísným okem průměr, uchem a srdcem fanouška mezi 6 a 7. Takže jen lepší šestka," ukončil svoje hodnocení. Další čtyři redaktoři a redaktorky byli ve výsledném průměru stejného názoru, i když jednotlivě se samozřejmě lišili. Pětka, šestka, sedmička a osmička totiž dávají výsledných 65 %. Pro fanoušky Metalliky je poslech aktuální desky legendární formace samozřejmě nutný, ostatním stačí jen několik singlů, aby byli v obraze.

Pokud si chcete koupit novou desku Metalliky, v našem shopu ji najdete v několika různých verzích, včetně balíčků s tričky. A doplnit si samozřejmě můžete i diskografii či šatník spoustami merche!


Kateřina Spacek - Originální studiovka plná skvělých riffů (8/10)
Vztah k interpretovi: K Metallice mě přivedl taťka, stejně jako k AC/DC, Sabbathům a těm dalším heavy a hard kapelám, co nejen u nás frčely. Metallica je tak pro mě pořád takovou rodinnou nostalgií, kterou jsem v autě slýchávala z kazet.

Když jsem se dozvěděla, že má Metallica v plánu vydat novou desku, zajásala jsem. Konečně! V poslední době totiž díky seriálu "Stranger Things" člověk vídal narážky jen na "Masters of Puppets" (nic ve zlém, je to geniální song!), ale jednoho za chvíli začne pořádně štvát, že se zapomíná i na další hity těhle metalových králů. Byla to ale taky část fandomu seriálu, která se v rámci cancel culture pokoušela Metalliku zakázat. Kapela je prý údajně až příliš rasistická... Naštěstí formace tyhle pomluvy ignoruje a v klidu přišla s jedenáctou studiovkou, která není tak drsná jako některé předchozí počiny, ale přesto svoje kouzlo ani v nejmenším neztrácí.

Svůj podíl na stálém úspěchu skupiny má taky snad nekonečno kytarových riffů, které k Metallice prostě patří. Stačí si vzpomenout třeba na "That Was Just Your Life", "Wherever I May Roam" nebo apokalypticky laděnou "The Four Horsemen", která dodnes patří k mým srdcovkám. A tak dále a donekonečna. Pokud máte rádi jejich nekonečné riffy, pak si určitě přijdete na své. Trošku škoda je, že deska působí při své délce tak nějak jednolitě a některé songy by nemusely být tak sáhodlouhé, přesto se u mě řadí "72 Seasons" k nadprůměru.


Jiří V. Matýsek - Metallica se snaží být mladá, topí se ale ve vlastní megalomanii (7/10)
Vztah k interpretovi: Ke staré Metallice se rád vracím. U každého nového alba je to spíše čekání na to, jestli se jí podaří vybřednout ze začarovaného kruhu.

Metalliku mám rád. Poslední dvě dekády ale jako by tahle parta zabloudila a chodí pořád v kruhu. Naštěstí nikdy vyloženě nespadla do průměru, každá z posledních čtyř desek (divnoprojekt s Lou Reedem "Lulu" nepočítám, to je vážně průšvih) má své výrazné momenty, ke kterým je záhodno se vracet. Když jsem tedy vyrazil na předpremiéru "72 Seasons" do kina, strašně moc jsem si přál, abych konečně mohl být z nové Metalliky nadšený a druhý den se sebrat a jít si koupit vinyl. To, že jsem si desku znovu pustil až po více než týdnu, asi svědčí o mnohém.

Novinka má jeden skutečně zásadní problém. Stopáž. Jako by kapela nasála pocit, že je největším metalovým bandem na světě, a tudíž musí točit monumentální alba. Jenže monumentálnost netkví v téměř osmdesátiminutové stopáži, obzvlášť, když je její obsah tolik naředěný. Druhým problémem je jakási opožděná krize středního věku. Dvanáct skladeb je přehlídkou riffů - tu thrashových, tu sabbatovských, tu v duchu Thin Lizzy -, jenže ty se tu zase skládají tak nějak bez hlubšího smyslu. Skvělé momenty a skladby střídá bezradná vata a jsou i chvíle, kdy člověk opravdu kroutí hlavou nad tím, jak se tohle - proboha - mohlo dostat na album natolik zkušené kapely (narážím třeba na únavné kusy "Shadows Follow" či "Chasing Light"). To nejlepší formace do světa vypálila v podobě čtveřice singlů, ale i tady by editační nůžky prospěly. Mnohokrát je na nahrávce přesně cítit moment, kdy měl přijít střih... Až se na mysl dere "St. Anger". Tam se taky riffovalo jako o život. Tady jsou alespoň Hamettova sóla a Hetfield ve skvělé pěvecké kondici. Mimo singly baví třeba "Too Far Gone", "You Must Burn" (obě s fajnovými vokálními linkami) nebo dlouhá, ale překvapivě funkční a nápaditá "Inamorata". A pak, že to nejde!

Hodnocení na musicserveru máme pouze v celých číslech. "72 Seasons" je v mých očích někde mezi šestkou a sedmičkou. Nakonec tedy dávám vyšší číslo a to zejména za nadšení, se kterým nový materiál vznikal. Čtveřice se očividně dobře bavila a materiálu nechybí energie. S nápady je to ale poněkud slabší.


Petra Hubáčková - Dobře odvedená práce (6/10)
Vztah k interpretovi: Metallica je se mnou od mých devíti let.

To nadšení, se kterým fanoušek očekává každé další album své snad jedné z nejoblíběnějších kapel, asi všichni známe. Právě to očekávání dává našim představám velice jasný rámec a běda, jak dostaneme něco jiného. V případě "72 Seasons" si ale můžete být jisti, že tady nic jiného než poctivou metallikovskou nálož nedostanete. Jedná se o perfektně řemeslně odvedenou práci, a to od bicích až po zpěv. K potěše ucha je nutno podotknout, že Trujillova basa dostala opravdu velký prostor. Třešinkou je Hammettův kytarový projev, který podobně jako Hetfieldův zpěv v čase jen zraje a nedokáže nijak zklamat. Od prvního tónu až po poslední riff to Metallica sype do fanouškových uší ve velkém stylu, sem tam trošku groovy, pak taky thrashy, ale vždycky heavy. Tak proč dávám jen 6/10? Protože bych ráda i to něco jiného, něco navíc. Oceňuji skvěle odvedenou práci, ale chybí mi ty rozmanitější momenty, díky kterým bych už po dvou posleších dokázala jasně vypíchnout jednu až dvě nejzásadnější skladby celé desky.


Ondřej Hricko - Akademický thrash metal (5/10)
Vztah k interpretovi: Až do alba "St. Anger" moje nejoblíbenější kapela vůbec.

Jaké je nové album Metalliky? Skvělá produkce, výrazné riffy, rytmika šlape jedna radost, Hetfield má v hlase pořád sílu a po instrumentální stránce je vše precizní. A taky je to strašná nuda. Bohužel. O Metallice se říká, že má nejpřísnější fanoušky, ale ono to je těžké, když za posledních dvacet (pro mnohé dokonce třicet) let nic mimořádného nenahrála. Jenže novinka prohrává i v porovnání s ostatními počiny jejich novodobé éry. Tedy až na "Lulu", ale to je kategorie sama pro sebe. Kapela na "72 Seasons" předvádí vyspělý, profesorsky čistý výkon, kterému se toho vytknout moc nedá. Tedy až na maličkost, že písně nemají duši. Po sedmi letech po trochu únavné "Hardwired... to Self-Destruct" jsme dostali akademickou nudu, ze které se mohou žáci učit thrash, ale umělecká hodnota díla je takřka nulová. Už jsem se netěšil. Zklamaný proto nejsem.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Metallica musela odložit koncert, James Hetfield chytil covid (04.09.2023 12:28)
- Elektrická kytara podle Kirka Hammeta (30.07.2023 11:21)
- Video: Motörhead doplnili raritní předělávku písně "Enter Sandman" komiksovým videoklipem (10.05.2023 08:11)
- Metallica odstartovala v české albové hitparádě na stupních vítězů, v první desítce boduje i Katapult (27.04.2023 15:30)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Recenze: Metallica na albu "72 Seasons" (opět) nepřekročila svůj stín (18.04.2023 08:30)
- Video: Metallica vystoupila u Kimmela se znovuzrozenou písní "Master of Puppets" (a nejen s tou) (14.04.2023 16:51)
- Od AC/DC přes Metalliku po Ozzyho. Kalifornský PowerTrip je rockový festival snů (01.04.2023 14:41)
- Video: Metallica v kubrickovském klipu k velkolepé skladbě "72 Seasons" prolétává světelnými tunely (31.03.2023 07:57)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu