shop.musicserver.cz
Good Charlotte - Nejsme kapela jednoho stylu

Good Charlotte - Nejsme kapela jednoho stylu

Vydáno: 11.08.2010 05:00 v sekci Rozhovory - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Punk-popeři Good Charlotte se do Prahy vrátili po dvou letech jako předskokani Pink. Krátce před jejich vystoupením jsem se sešel s bratry Maddenovými, abych si s nimi popovídal o nové desce, kterou letos vydávají, nebo o tom, jestli se vrátí na samostatný koncert.

Good Charlotte
© goodcharlotte.com
Už je to nějaký ten čas, co vyšlo vaše poslední album. Co jste dělali celou tu dobu?

Joel: Potřebovali jsme si vzít volno. Mně se narodilo druhé dítě a chtěl jsem strávit nějaký čas s rodinou. Ostatní dělali to samé.
Benji: Ten volný čas je moc potřebný, protože máš šanci nasbírat nové podněty k tomu, o čem psát skladby. Abys napsal album, tak potřebuješ mít inspiraci. Občas si musíš dát voraz. Pak se jednou ráno probudíš a řekneš si: Chci udělat album! Na ten moment jsme čekali. Každopádně natáčení nové desky nám tentokrát zabralo více času než obvykle, to je pravda. Nějakou dobu trvalo skládání a pak taky nahrávání. Přípravy se liší desku od desky. Naše příští nahrávka může být hotová celkem rychle anebo naopak to všechno může trvat ještě déle.

Slyšel jsem, že jste s novým albem byli hotoví už v lednu, ale že jste ho poslali k ledu. Co se stalo?

Joel: No my jsme ho nedokončili, ale nebyli jsme zas tak daleko od dokončení. Možná tak 70 % mohlo být hotovo. Poté, co jsme slyšeli pár mixů ke skladbám, které byly hotové, jsme zjistili, že jim něco chybí. S hudbou je to tak, že nemáš žádnou formuli nebo pravidlo, jak by co mělo znít. Je to jen o pocitu, a ten tam buď je, nebo není. Nám tam ten správný pocit chyběl, a tak jsme si řekli, že nehledě na to, kolik jsme do toho nahrávání vložili úsilí a času, musíme začít znovu. Potřebovali jsme zachytit ten okamžik a povedlo se. Podruhé už to fungovalo.

Co se bude dít s tím materiálem, který jste natočili? Smažete ho, nebo z něj něco použijete v budoucnu?

Benji: Nic s tím dělat nebudeme.
Joel: Přesně tak. Ty nahrávky zůstaly nedokončeny z nějakého důvodu.
Benji: Nebylo to natolik dobré, aby se s tím cokoliv dělalo.

Good Charlotte - Cardiology
© facebook interpreta
Pojďme se bavit o vaší nové desce. Měla by vyjít brzo...

Joel: Jmenuje se "Cardiology" a myslím, že je to to nejlepší, co jsme udělali za posledních deset let.
Benji: Myslím si, že to nové album je odrazem posledních deseti let našeho působení na scéně. Za ta léta jsme se v mnoha oblastech zlepšili a naučili jsme se, jak dělat to, co chceme dělat. Na "Cardiology" jsou ty nejlepší skladby, jaké jsme mohli napsat, a myslím, že ta deska je dost upřímná. Máme rádi velké a chytlavé refrény a ty by na nahrávce měly být. Jsou to zkrátka nejlepší Good Charlotte.

Kdo "Cardiology" produkoval?

Joel: Don Gilmour. Pracoval s námi už na první desce a taky na té předchozí, "Good Morning Revival". Máme s ním úžasný vztah a on nás zná natolik dobře, že je schopen z nás dostat to nejlepší. Taky zná naše fanoušky, což je velmi důležité, protože ti jsou dost specifičtí a hodně jim záleží na textech. Samozřejmě že je pro nás důležité hrát a zpívat hudbu, která nás baví, ale taky je pro nás důležité, abychom psali a zpívali pro naše fanoušky a oni si to mohli užít. Don tohle všechno ví a dokáže s tím správně pracovat.

Kdy budeme moct slyšet první singl?

Joel: Budeme ho hrát dneska na koncertě a je to zatím jediný nový song v našem setlistu.
Benji: Singl se jmenuje "Like It’s Your Birtday" a měl by být venku v srpnu.

Začali jste už plánovat turné k novému albu?

Joel: My se chceme někdy na konci roku vrátit zpátky do Evropy a udělat promo turné, na kterém uděláme pár rozhovorů. Příští rok pak chceme připravit pořádnou šňůru. Zatím jsme v Evropě nedělali takové turné, že bychom měli jednu velkou produkci a s tou objeli celý kontinent. To bychom chtěli napravit.

Good Charlotte...

Good Charlotte
... se na americké punkové scéně pohybují již od roku 1996. Skupinu vedou bratři (dvojčata) Joel (zpěv) a Benji (kytara) Maddenové. Ve skupině dále fungují Billy Martin (kytara, klávesy), Paul Thomas (basová kytara) a Dean Butterworth (bicí). Diskografie zatím čítá čtyři řadová alba: "Good Charlotte" (2000), "The Young And The Hopeless" (2002), "The Chronicles Of Life And Death" a "Good Morning Revival". Pátá deska "Cardiology" vychází v říjnu.

Jaké jsou vaše vzory? Máte vůbec čas sledovat, co se momentálně děje na hudební scéně?

Joel: No já mám poněkud drahého koníčka, a tím je nakupování hudby na iTunes. Často se snažím vyhledávat nové kapely. Jinak jsem byl vždy ovlivněn kapelami jako The Clash nebo Green Day.
Benji: Teď jsme poslouchali super kapelu, myslím, že to byli Against Me!. Jejich nové album "White Crosses" je super.
Joel: I když máme v kapele široký hudební vkus, nejvíc posloucháme kapely, co hrají punk, pop-punk, emo a indie rock, tedy žánry, ve kterých se sami pohybujeme.

Zmínil jsi emo. Jsou Good Charlotte součástí téhle scény?

Joel: Neřekl bych, že jsme emo, ale rozhodně v USA patříme k této scéně.
Benji: Je pravda, že spousta mladých kapel, které se teď objevují a spojují se s ní, uvádí jako svůj vzor Good Charlotte. Mnozí tito muzikanti prohlašují, že byli na našem koncertě a že to byl první koncert, na který šli, a že poslouchali naše desky, když zakládali kapelu, a myslí si, že my jsme součástí emo kultury. Určitě tam máme své místo, ale nemyslím si, že Good Charlotte jsou kapela jednoho stylu. Vždycky jsme se od těch kapel lišili v tom, že jsme se snažili zkoušet nové věci, a lidi chodili a říkali: "Jo, to se mi líbí." Vždycky se snažíme stát jednou nohou mimo jakýkoliv žánr.

Joeli, četl jsem, že plánuješ autobiografii, Je to pravda?

Joel: Není. Někdo se mě zeptal, jestli pracuji na knize, a já jsem řekl, že sbírám materiál, ale že na knize nepracuji. Vždycky si schovávám různé poznámky do budoucna, kdybych se někdy rozhodl nějakou knihu napsat. Nevím, jestli to bude autobiografie, ale rád sbírám nápady a myšlenky pro případ, že bych o tom přemýšlel.

Good Charlotte
© gc-images.com
Good Charlotte se již více než deset let pohybují v hudebním průmyslu. Ten se za tu dobu hodně změnil. Jak na vás ty změny působí?

Benji: Mění se to každý rok. Před deseti lety to bylo ještě dost old school a někdy v období kolem naší druhé desky, osm let zpátky, se to začalo ubírat novým směrem. Přišel MySpace.com, Facebook a pak se to začalo měnit rok od roku. Nám to přijde dost vzrušující. Nebojujeme s tím, ale snažíme se toho být součástí. Všechny ty změny dělají naši práci zajímavější. Je fakt, že něco je těžší, ale to tě pouze posiluje a musíš tvrději makat. Můžeme dělat cokoliv jiného, ale tohle je naše práce, která nás baví, a jsme šťastní, že ji můžeme dělat.

Nejste v Praze poprvé. Vzpomenete si ještě na koncert, který jste tady odehráli před dvěma roky?

Joel: Ta show tenkrát byla super. Vůbec jsme netušili, kolik tady u vás máme fanoušků. Bylo to prostě úžasné.
Benji: Jo, bylo to skvělé. Tisíce lidí a skvělá show od první do poslední skladby.
Joel: To publikum bylo výjimečné.

Plánujete se vrátit do Česka v rámci turné k nové desce?

Benji: Rozhodně.
Joel: Myslím, že s tímhle albem se zastavíme v Praze víckrát než jednou.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Good Charlotte v Praze podrželi hlavně fanoušci (13.02.2019 00:11)
- Fotogalerie: Good Charlotte ve Forum Karlín (12.02.2019 10:57)
- Good Charlotte se už za týden vrací do Prahy (04.02.2019 21:51)
- Recenze: Good Charlotte na "Generation Rx" postavili bezbariérový vchod do světa punku (25.09.2018 11:09)
- Nové desky 37/2018 - od Diany Krall s Tonym Bennettem přes Olympic po Davida Guettu (18.09.2018 13:00)
- Naživo: Foo Fighters na Rock im Parku excelovali, Gorillaz lákali na novou desku (09.06.2018 11:16)
- Naživo: Good Charlotte vzbudili rozporuplné dojmy (18.06.2017 11:13)
- Fotogalerie: Good Charlotte ve Foru Karlín v obrazech (18.06.2017 09:57)
- Good Charlotte se chystají do Prahy (10.06.2017 11:31)
- Recenze: Noví Good Charlotte našli starou mízu, na výhru to ale nestačí (30.10.2016 15:01)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu