Xiu Xiu - Drásavý epileptický zážitek

25.03.2010 05:00 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Projekt Xiu Xiu je velice podivným uskupením americké alternativní i hudebně konceptuální scény. Jejich hudba je pro mnohé již více než desetiletí nestravitelná. Paskvil rámusů, afektovaných řevů a veršů srovnatelných s těmi Sartrovými. Definice? Kterýkoliv žánr obsahující pojem noise...

Xiu Xiu rychle

podobají se: Frog Eyes, Deerhoof, Animal Collective, Former Ghosts
žánr: experimental, indiefolktronika, noisepop, artrock
výběr z diskografie: "Fabulous Muscles" (2004), "La Forêt" (2005), "The Air Force" (2006), "Women As Lovers" (2008), "Dear God, I Hate Myself" (2010)
mp3 ke stažení: "I Do What I Want When I Want", "Boy Soprano", "Bog People", "Clowne Towne", "I Broke Up (SJ)"

Jamie Stewart
© facebook interpreta
Tento projekt není na scéně žádná novinka. Jenže v Česku se o něm moc neví. Má na účtu sedm plnohodnotných řadovek, živák, unplugged album, hromadu EP, singlů i splitů a kolaborací. Hlavou a strůjcem Xiu Xiu je osobitý deviant James Cyrus Stewart. Skladatel, kytarista, zpěvák a producent, známý také z projektu Former Ghosts.

Jeho hudební kariéra se počíná po boku otce, kdesi v devítičlenném r'n'b souboru IBOPA, jehož doménou byly přetextované předělávky. Po rozpadu tohoto sdružení v roce 1999 založil Jamie Stewart s jedním z dalších ex-členů Xiu Xiu. Jméno si vybrali podle čínského filmu "Xiu Xiu: The Sent Down Girl" (u nás "Vyobcovaná") z roku 1998. Posbírali kamarády, natočili EP "Knife Play" a následně i album "Chapel Of The Chimes". Koncertovali až do konce roku 2002, kdy se sestava kvůli rozdílným zájmům členů v podstatě rozsypala. A Stewartův otec tehdy spáchal sebevraždu. Jako svou terapii zvolil třicetiletý Jamie skládání, a tak vytvořil druhou desku "A Promise".

Depresivní a emoce drásající skladby z "A Promise" z roku 2003 ale moc neuspěly. U fanoušků, ba dokonce ani u dříve nadšených kritiků. Ve stejném roce vzniklo i EP "Fag Patrol", které zcela výjimečně nevyšlo na vinylu - sestava vytvořila jen několik málo ručně zdobených cédéček, která jsou dnes považována za opravdovou raritu. V roce 2004 vznikla recenzenty výborně přijatá nahrávka "Fabulous Muscles", nejznámější album Xiu Xiu a paradoxně nejvíce pop-friendly z celé tvorby novátora Stewarta. Kultovní píseň "I Luv The Valley OH!" si můžete poslechnout níže.

Xiu Xiu
© facebook interpreta
V průběhu turné k albu "Fabulous Muscles" Jamie Stewart znovuobjevil svou léta ztracenou sestřenici - Caralee McElroy. Potřeboval zrovna doprovod na pódium a ona, multiinstrumentalistka, se jednoduše nabídla. Od té doby figurovala v sestavě a stala se jedinou stálou členkou a tedy i jednou z nejvýraznějších tváří za celou dobu existence kapely. Členka s nejdelší dobou trvanlivosti po boku nevyzpytatelného Stewarta.

Éra Xiu Xiu (čti šůšů, uvádím naschvál až teď) s McElroy je tou nejvýznamnější. Objeli kus světa, vydali alba, díky kterým si je považují nejen zástupy příznivců, nýbrž i hvězdy, jež s nimi spolupracovaly - Devendra Banhart, Larsen, Oxbow, Sunset Rubdown, Marissa Nadler, Good For Cows, Grouper nebo The Paper Chase.

Jenže v únoru 2009 se Caralee McElroy připojila k experimentálním synthpopovým Cold Cave a hned v květnu se rozhodla Xiu Xiu opustit. O důvodech nechtěla mluvit, prý byly osobní, druhý projekt jí byl nejspíše bližší...

Xiu Xiu
© xiuxiu.org
Hledání náhrady za multifunkční a hypertalentovanou fešandu nebylo pro Stewarta nejjednodušší. Nakonec ale uspěl, a to u konceptuální umělkyně, se kterou necelý rok po odchodu Caralee McElroy vydal revoluční nahrávku "Dear God, I Hate Myself". Nová členka Angela Seo se na albu podílela nejen tvůrčím dílem (jako pianistka, syntetizátorka i programátorka bicích), ale i jako účelná antireklama. Díky Stewartem režírovanému videoklipu k titulnímu "Dear God, I Hate Myself" na sebe strhla velkou pozornost a velice specificky se zapsala do srdcí fanoušků.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY