shop.musicserver.cz
Lene Marlin - Twist The Truth

Ta nová Lene je taková divná

Vydáno: 25.05.2009 00:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Za svoji více jak desetiletou kariéru Lene Marlin natočila ledacos - debut, ze kterého se hrají písničky v rádiích dodnes, neskutečně senzitivní, depresivní a přitom skvělé "Another Day" a hned na to kontrovala pohodovým popovým počinem. Nicméně její čtvrtá deska "Twist The Truth" je taková... divná.

9/10

Lene Marlin - Twist The Truth

Vydáno: 11.5.2009
Celkový čas: 41:45

Skladby: Everything's Good, Come Home, Here We Are, Story Of A Life, You Could Have, I'll Follow, Learned From Mistakes, Have I Ever Told You, Do You Remember, You Will Cry No More

Vydavatel: Parlophone

Kudy se má vyvíjet hudební styl, kterému říkáme pop, určují momentálně dvě vedoucí skupiny zpěvaček - britská a skandinávská. Zatímco první jmenovaná na to jde především přes retro, Robyn a Lykke Li si pohrávají s elektroniku a taneční hudbu. Ani do jedné skupiny ale nezapadá Lene Marlin s novou deskou "Twist The Truth". Hned na začátek předešlu, že ono divná z úvodu se tu pojí s přízviskem výborná.

Kdo slyšel první singl "Here We Are", chytlavou melancholickou písničku, musel nabýt pocitu, že se Lene vrací k albu "Another Day", ale to jsou jen takové mimikry. V podstatě celé album je jiné. Pop se tu proplétá s několika styly v nejrůznějším naladění. Hodně se blíží k folku a písničkářství a občas se jakoby s ničeho nic v jinak popové melodii vyloupne střípek country v podobě charakteristické kytarové linky či názvuk táhlého dobra. Tu a tam Lene nakoukne do pokoje s cedulkou jazz. Naprostým překvapením ovšem je "Have I Ever Told You", kde se v jedné písničce potkaly dechy s banjem orientálního stylu a jemnými beaty. Těžko to popsat, ale zní to, jako kdyby Kryštof jamoval s japonskými umělci do mělkého elektronického základu.

"Have I Ever Told You" je ale jen vrcholek žánrového čarování Lene Marlin a producenta Even "Magnet" Johansena s aranžmá různých nástrojů. "Twist The Truth" je jinak hodně akustická. Často vedle sebe zní pouze dva nástroje. Zřejmě nejčastěji se v jednom dialogu potkává kytara s houslemi, ale pak přijde na "I'll Follow", kde drobné vybrnkávání doplňují v pozadí táhlé záchvěvy žesťů. Roztodivná aranžmá a míchání stylu vyvrcholí na konci desky v "You Will Cry No More", kdy se k vysokým tónům klavíru přidá vedle zpěvu samotné Lene Marlin ještě rytmické podupávání a ve finále i gospelový sbor. Kdo by čekal kořeny černošské hudby v podání blonďaté seveřanky?

Asi si myslíte, že "Twist The Truth" musí být šílený pelmel. Je i není. Svým stylovým složením určitě, ale to jej naprosto odlišuje snad od veškeré momentální produkce. Důležité je, že tyto styly jsou jako sklíčka zasazená do krásné mozaiky. Tím, co tato sklíčka tak perfektně skládá, je její skladatelský rukopis čišící z každé sloky, z každého refrénu. Její cit pro melodii je zkrátka geniální a po čtvrtém CD stále platí, že jsem od ní neslyšel špatnou písničku. Obdivuhodné navíc je, že se albu vyhnula přeprodukovanost - obraz jako celek zní naprosto kompaktně, na čemž má zásluhu především krystalicky mrazivý zpěv zpěvačky samotné překlenující všechny výstřelky.

Lene Marlin se po čase a drobné oklice vrátila k tomu, co ji sedí nejlépe - intimní hudbě plné emocí. Tentokrát je v ní obojího o špetku míň než na "Another Day", ale to dovažuje velkou dávkou originality a invence, což posunuje Lene Marlin o notný kus dopředu. Je velká škoda, že se o "Twist The Truth" tak málo píše, protože má podobný potenciál udávat směr jako třeba poslední počin Robyn. Ač jsou jejich desky neporovnatelné a příznivci těžko naleznou zálibu v hudbě té druhé, obě přináší do popu něco nového.

NÁZORY
  • Asi najslabšie CD, ale aj tak dobré (johny013, 25.05.2009 14:41) Reagovat

    Podľa mňa je toto CD najslabšie.....zatiaľ ma tak nechytilo ako ostatné po prvom počutí, aj keď je tam zopár pesničiek ktoré mám rád....ale podľa mňa najlepšie CD je Playing My Game...ale asi so mnou nebudete súhlasiť:-)....na každom CD mám pesničky ktoré mám veľmi rád a aj také, ktoré sú dobré ale občas ich prepnem a tak je to aj na tomto CD. Na Twist The Truth mám najradšej: Learned From Mistakes, Here We Are a Everything's Good...ja by som CD dal tak 7/10. Ale aj tak je to dobré CD :-)

    • Re: Asi najslabšie CD, ale aj tak dobré (Tomáš Parkan - autor, 25.05.2009 16:46) Reagovat

      Tak debut je jistě výborné album, ale myslím, že její další desky jsou už hudebně trošku dál. Ale je pravda, že Twist The Truth je krapet složitější album a chce jej trošku naposlouchat. Jinak pokud bych měl já nějak seřadit její desky, tak by to vypadalo asi takto:
      1. Another Day
      2. Twist The Truth
      3. Playing My Game
      4. Lost In A Moment
      Je to ale asi tím, že mám raději tu její depresivnější polohu...

  • Jesenný album (BranoZ, 25.05.2009 15:49) Reagovat

    Súhlasím s Johnym013. Mám doma všetky predchádzajúce albumy a po prvom vypočutí ma toto nové CD zaujalo najmenej. Všetky piesne sú stráášne depresívne a zatiaľ sa mi zlievajú do jednej (okrem Here We Are). Neviem čo sa Lene Marlin za posledné roky stalo, kto jej zomrel alebo ju opustil, ale je to veľmi uplakané. Jesenný album. Nič proti, aj na predchádzajúcich albumoch (hlavne Another Day) boli také piesne, ale boli striedané skladbami v pozitívnejšom tóne. Verím, že nového albumu sa dočkáme skôr ako za štyri roky, Lene si zoberie k srdcu pár slov z názvu poslednej sklady (Cry No More) a sklady budú aj veselšie.

    • Re: Jesenný album (Tomáš Parkan - autor, 25.05.2009 16:40) Reagovat

      Tak to je zvláštní, mně naopak daleko více depresivní jako celek přišlo Another Day. Tam jsem naopak já přemýšlel, co tehdy musela prožít. Ale samozřejmě, že každý tyhle nálady vnímáme jinak...

      • Re: Jesenný album (BranoZ, 27.05.2009 15:48) Reagovat

        Možno som to vo svojom predchádzajúcom príspevku nevyjadril presne. Opäť som si album vypočul. Nie je to hudba, ktorá zaujme na prvýkrát. Dnes by som dal 6/10 - 7/10. Pre mňa sú skladby príliš v intímnom prevedení. Osobne mám radšej jej intim pop, nie tento intim folk. Niečo v štýle piesní Another Day, You Weren't There, Eyes Closed. Taký „plnší“ zvuk. Ak som písal, že mi chýba viac veselosti, vlastne som nemyslel niečo naozaj rozjuchané, hoci predchádzajúci, trochu nevyrovnaný album mal také momenty, ale viac popovejší prejav. Keď som počul trúbky v skladbe „I'll Follow“ pripomínalo mi to pohreb a nasledujúca skladba „Learned From Mistakes“ cestu z pohrebu domov. Som len komerčne založený poslucháč. Hudobný kritik vie oceniť iné aspekty jej hudby. Neskúšal som si prekladať texty, len hodnotím dojem z hudby a tá ma viac dostala na predošlých albumoch. Melanchólia, ktorá ma nedojíma, ale deprimuje. A to sa považujem za ťažkého melancholika. U mňa divný album vo význame „divný“.
        Pozn. K Lene Marlin som sa dostal vďaka recenzii Another Day na Musicserveri. Vy počul som si a následne aj kúpil. Potom dokúpil prvý album, atď. Nechcel by som, aby Lene dopadla tak, že bude vydávať albumy iba v Nórsku bez povšimnutia hudobného sveta. Mám hudbu Lene Marlin rád. Bojím sa však, že vydať nové CD v tomto štýle je možno komerčná samovražda.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Guetta feat. OneRepublic - I Don’t Wanna Wait 6/10
Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic Francouzský DJ a producent David Guetta si v poslední době celkem libuje v předělávání devadesátkových hitů do nového kabátu. Vcelku slušně se popral s remixem starého hitu La Bouche "Be My Lover", minulý rok všechny pobláznil... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 08:40 v sekci Audio / Video | Video
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Barbie je mrtvá, ať žije Kavi!" Mattel představil novou panenku. Je to elektronická muzikantka (21.01.2023 15:51)
- Audio: Robyn nazpívala pro své kamarády ze Smile roztomilou hitovku "Call My Name" (17.10.2021 14:45)
- Recenze: Karel Veselý a Miloš Hroch se v knize "Všechny kočky jsou šedé" úzkostlivě věnují hudbě úzkosti (26.12.2020 09:00)
- Nejvíc nej: Smrt, bradavka a Leoš Mareš: 10 nejčtenějších článků roku 2019 (31.12.2019 10:30)
- Video: Robyn je v klipu "Ever Again" sexy jako nikdy předtím (30.06.2019 13:05)
- Video: V klipu "Send To Robin Immediately" nechává Robyn různé lidi tančit, líbat se... Nic víc v tom ale nehledejte (22.02.2019 13:23)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2018 podle musicserveru (10-1) (06.02.2019 13:15)
- Producenti "La La Landu" stvořili další muzikál. Zaznějí v něm písně od Robyn, Ellie Goulding nebo Carly Rae Jepsen (28.12.2018 18:26)
- Video: Robyn zazpívala u Joolse Hollanda a nijak to neošidila (08.11.2018 10:48)
- Recenze: Robyn na "Honey" znovu rozjíždí vlastní popovou hru (29.10.2018 00:01)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Dua Lipa AC/DC U2 Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu