shop.musicserver.cz
Robyn - Honey

Robyn na "Honey" znovu rozjíždí vlastní popovou hru

Vydáno: 29.10.2018 00:01 v sekci Recenze - Josef Martínek | foto: Konichiwa Records

Robyn nepatří ke zpěvačkám, které by své fanoušky rozmazlovaly. Na novou desku "Honey" je nechala čekat osm let a nakonec jim předhodila materiál o pouhých devíti písničkách a s minimem chytlavých melodických linek. Po prvním poslechu album možná zatratíte, ale nakonec ho stejně budete milovat.

8/10

Robyn - Honey

Vydáno: 26.10.2018
Celkový čas: 40 min

Skladby: Missing U, Human Being, Because It's In The Music, Baby Forgive Me, Send To Robin Immediately, Honey, Between The Lines, Beach2k20, Ever Again

Vydavatel: Konichiwa Records

"Kde jsou euforické hymny na způsob 'Dancing On My Own', 'Hang With Me' nebo 'Call Your Gilfriend'?" zeptají se nejspíš s lehkou hořkostí na jazyku všichni milovníci předchozího desítkového opusu jménem "Body Talk". První singl "Missing U" sice naznačoval, že se jich dočkáme i na "Honey", ale jako správný chameleon nás Robyn mistrně mátla. Na novince převlékla kůži a její taneční smutnění je tentokrát o poznání jemnější a na první dobrou pro posluchače hůře uchopitelné.

Švédská popová modla, která příští rok oslaví čtyřicetiny, se zase jednou rozhodla, že si s fanoušky pohraje jako Robyn s myší. Máte na výběr - můžete nad tou devítkou tanečních ukolébavek zlomit hůl a znovu si do uší strčit staré dobré nadčasové fláky. Anebo jim dát šanci. Znovu a znovu. A ony se vám nakonec za vaši zvídavost odmění. Med zkrátka slíznou jen ti nejtrpělivější.

Jen málokdo se bude divit tomu, že alfou a omegou většiny skladeb je léčba zpěvaččina zlomeného srdce. Album začala psát ve spolupráci se svým tradičním parťákem Klasem Ählundem a nově i s Josephem Mountem z Metronomy v návaznosti na dvě bolestivé události - skon blízkého spolupracovníka a přítele Christiana Falka a rozchod. Také proto můžeme úvodní "Missing U" chápat dvěma různými způsoby - jedna verze výkladu říká, že zosobňuje smutek z promarněné lásky, druhá v ní vidí zármutek ze smrti. V každém případě je zde hmatatelný stesk po milované osobě.

A ten se line i dalšími songy. Zajímavostí je, že Robyn tentokrát skladby seřadila chronologicky v pořadí, v jakém vznikly. Hned jako druhé se tedy dočkáme "Human Being", písně, ke které jí inspirovala futuristická vize, v níž světu vládne umělá inteligence. Písně, kterou pocit lidské samoty a opuštění prosakuje skrz naskrz. "Ulice jsou tak chladné, zůstaň v mém náručí, tancuj se mnou." Syntezátory jemně pulsují, Švédka něžně recituje a zlehka si prozpěvuje a sem tam zaslechneme robotickou ozvěnu. Hořkosladká melancholie vás pohltí.

Úplně jinou tvář nostalgie ukazuje "Because It's In The Music". Sofistikovaná retro diskotéková óda je vzpomínkou na dobu, kdy milenci tančí na parketu a hraje jejich song. Vždyť každý přece potřebuje svůj životní soundtrack. Cesta do hlubin klubové taneční hudby vás čeká i v dalších dvou písničkách, které jsou tak trochu propojeny. Úpěnlivá prosba "Baby Forgive Me" totiž plynule přechází v "Send To Robin Immediately". V ní severská umělkyně překvapí naléhavostí. "Pokud máš někoho rád, dej mu svou lásku dnes. Vím, že nemáš co ztratit, není času nazbyt."

Tímto poselstvím se deska tak trochu láme. Druhá polovina totiž daleko víc pracuje s chtíčem, smyslností a vášní. Důkazem budit titulní skladba s procítěným "Dole v hlubinách je med sladší", ale i předposlední "Beach2k20" tepající v tropických rytmech a opakujících se smyčkách. Klasická Robynina podivnost, na každém albu musí nějakou takovou mít.

Pořekadlo "To nejlepší na konec" u "Honey" platí do puntíku. Ta deska totiž po všech hloubavých kompozicích bezpodmínečně potřebovala něco jako "Ever Again". Rozjasněnou popovou chuťovku s r'n'b ozvěnami a refrénem, na který si můžete luskat prsty. Tak trochu ve stylu Prince. "Už nikdy nebudu mít zlomené srdce," tvrdí v ní Robyn. A stejně jako my dobře ví, že bude. Ovšem takový optimismus a nadhled jí zatraceně sluší.

Kdo se třásl na další "Body Talk", možná ho "Honey" zklame. Ovšem i kdyby Robyn chtěla, nejspíš se její kreativní umělecká duše ani neumí nechat svázat otěžemi očekávání. Pravidla hry tady opět určuje jen ona sama. A když na ně přistoupíte, znovu vám nezbude nic jiného, než se před její výjimečností poklonit.

NÁZORY
  • Robyn v každém rozhovoru k novému albu jasně ?... (Reb, 29.10.2018 10:09) Reagovat

    Robyn v každém rozhovoru k novému albu jasně říká, že tohle je něco jiného než Body Talk. Takže už z tohoto důvodu doufám, že posluchači Body Talk nečekají. Varováních se jim dostalo dost. Líbí se mi pojetí tohoto klubového alba, jak Robyn sama řekla, jde o to "být v onom momentu" nečekat na refrén ale užívat si každou vteřinu na parketě. A to dle mého splnila. První dvě třetiny alba jsou naprosto dokonalé. Human Being je až melancholická, Because It's in the Music hraje perfektně na retro strunu a Baby Forgive Me, Send to Robin Immediately a Honey jsou perfektní trojicí fungující jako celek. Ale poslední tři skladby jsou... zbytečné. Between The Lines je moc dlouhá a nic se v ní pak neděje, Beach2k20 by také mohla být o polovinu kratší, a Ever Again zní jak skladba schovaná z éry Body Talk a vyhrabaná ze šuplíku - na Honey se tato skladba nehodí, dle mého. Ale deska je to solidní a za těch šest prvních skladeb za to stojí.

  • 8 let a í písniček? (Václav Hess, 29.10.2018 16:45) Reagovat

    Pokud by na tohle měla Robyn mnohem kratší dobu, tak to i chápu ale čekat 8 let na EP o devíti písničkách? To je jako vtip?

    • Re: 8 let a í písniček? (martin, 02.11.2018 17:23) Reagovat

      Čekal jsem posun od gay odrhovaček a dostal jsem ho. Super!

      • Re: 8 let a í písniček? (Vlastimil Kadlec, 23.02.2019 15:18) Reagovat

        No moment, komu se líbí Dancing on my own! je gay?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Barbie je mrtvá, ať žije Kavi!" Mattel představil novou panenku. Je to elektronická muzikantka (21.01.2023 15:51)
- Naživo: Metronomy v Roxy nezastavil ani Putin (25.03.2022 08:02)
- Na značce Third Man Records vyjde "Camille", nevydané album Prince z roku 1986 (21.03.2022 18:23)
- Nové desky 7/2022 - od White Lies přes Midnight Oil po Metronomy (23.02.2022 16:00)
- Metronomy a Fontaines D.C. vystoupí už v březnu v Brně (19.02.2022 18:55)
- Alvaro Soler, Shawn Mendes i French 79 přijedou později, Metronomy oznamují support (05.02.2022 13:39)
- Audio: Robyn nazpívala pro své kamarády ze Smile roztomilou hitovku "Call My Name" (17.10.2021 14:45)
- Nové desky 30/2021 - od Billie Eilish přes Bleachers po Prince (03.08.2021 08:10)
- Audio: Soulová balada "Born 2 Die" láká na trezorové album Prince (06.06.2021 17:15)
- V červenci se dočkáme dlouho odkládaného alba "Welcome 2 America" od Prince (11.04.2021 17:26)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu