shop.musicserver.cz
Krucipüsk, Lucerna Music Bar, Praha, 2.12.2008

Country punk v podání Krucipüsku

Vydáno: 04.12.2008 08:13 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Bohuš Matuš s čírem, v křiváku, s těžkými botami na nohách, zpívaje punkové verze svých unylých skladeb. Utopie? Po úterním country folkovém koncertu Krucipüsku už lze věřit všemu. Při vší úctě k Matušově skryté genialitě, výkonu Tomáše Hájíčka by dosáhl i jako punkáč stěží.

RFP06, Krucipusk, Č.Brod, 6.7.2006, small
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Relativně vysoká cena vstupného sice odradila hodně potenciálních návštěvníků úterního koncertu, přesto se Lucerna Music Bar poměrně slušně naplnil. Potvrdilo se, že liberečtí patrioti pod značkou Krucipüsk mají v metropoli slušnou fanouškovskou základnu. Navíc, kdo z věrných by si nechal ujít jedinečnou příležitost spatřit "Strýčka Belzebuba", jak zpívá country a folkové verze svých písní?

Zatímco frontman při oblékání zvolil ryze kovbojský styl s černou košilí a bílým kloboukem, ostatní hudebníci se prezentovali jako vesničtí křupani ve flanelkách s hučkami, ze kterých čouhala sláma. I tento zdánlivě nedůležitý kontrast přispěl k vřelému přijetí. Jednotlivé skladby šly za sebou v rychlém sledu, po úvodní "Bubla" zaujala "Rock'n'roll to neni prdel!", z dosud nepřekonaného alba "Druide". Před touto písni definitivně vypověděly službu struny na kytaře Jarmuta Gabriela a hudební chameleon Tomáš Hájíček se chopil bong a začal improvizovat. V duchu improvizace se pak nesla celá skladba a přestože občas scházela melodická linka, jednalo se o famózní představení.

Krucipüsk, Praha, 26.10.2005 small b
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Některé pasáže následujícího "Proč" sklouzávaly až k The Doors, zbývalo tedy do sestavy Krucipüsku doplnit Manzareka, probouzet Morrisona nebylo třeba, Hájíček ho plně nahradil. V úvodním setu Krucipüsk nabídl dvě písně z poměrně slabého, aktuálního alba "Ahoj". Stejnojmenná věc pak byla zdařilou parodií na celou tvorbu Krucipüsku. Hájíček při pasáži "Já křičim! Křičim! Křičim!" šeptal a při následném výkřiku "Ahoj!" ustrnul v orgastické křeči. Poslední písní úvodního setu pak byla jediná skladba z vůbec první desky "Ratata" - "Brácho vem mě ven".

Jednotlivé sety od sebe oddělovaly patnáctiminutové přestávky, během kterých se členové kapely občerstvovali společně s fanoušky na baru. Skupina se tak sice přiblížila publiku na dotek, atmosféře koncertu to ale nepřidalo. Každé přerušení se s přibývajícím časem vleklo déle a déle. Během celého vystoupení Krucipüsk nabídl tři regulérní sety plus čtvrtý přídavkový. Nejslabším pak byl ten prostřední.

Po nevýrazných "Dealer" a "Yessus na na ftu" přišla nadprůměrná záležitost "HüMNüS" s vtipným úvodem "... touto písní bychom chtěli poděkovat za mezinárodní úpadek našeho státu...". Prezident Klaus je totiž ústředním motivem celé písně, takže Hájíček si svůj politický protestsong náležitě vychutnával. Stejně jako vděčné publikum.

Na sedícího živla Hájíčka byl obecně velmi nezvyklý pohled, přesto ze svého šarmu a charismatu vůbec nic neztratil. Naplno se jeho temperament projevil při "Sexy woodoo". Fanoušci měli možnost slyšet téměř akustickou verzi této písně, o to víc vyniklo Hájíčkovo frázování, střídání nálad i genialita textu.

Krucipüsk, Praha, 26.10.2005 small d
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Po další ohlášené přestávce se zastavila sestupná tendence vystoupení. Samotné dno okusil Krucipüsk při "Musim do Mexika", country obal této písni překvapivě vůbec neslušel. I členové kapely byli myšlenkami spíše na baru než na pódiu. Prostředníkem návratu k počáteční euforii se stal "Criminal!", pak přišla nejočekávanější skladba celého večera - "Druide!". Fanoušci se svíjeli v magickém rytmu stejně, jako kdyby Hájíček a spol. hráli originální verzi písně. Jenže tichá verze mystiku ještě více přiživila; slovy těžko popsatelný zážitek.

Největší aplaus publika si již tradičně vysloužila "Láska je kurva" a třetí set ukončila smutná námořnická balada "Éo éo!", možná vůbec nejsilnější píseň "Ahoj". Hájíček si před začátkem této pecky zapálil cigaretu a celý sál sledoval jeho pravidelné pohyby na trase od pusy k puse a klub s ním zároveň zpíval.

Neoficiální čtvrtý set začal za stálého skandování fanoušků, ti byli během koncertu naprosto fantastičtí a kvarteto hudebníků se na konci ocitlo v rozpacích. Atmosféra v sále jim musela posloužit jako příjemné bolestné za víkendové trápení se s nacvičováním country verzí. Hájíček a spol. stihli převléknout celkem sedmnáct kousků, na přání fanoušků pak jako přídavky zařadili tři již odehrané věci. Za opakování se však nikdo nezlobil, naopak, při opakovačkách byla atmosféra ještě mnohem lepší. Celkový počet odehraných skladeb se tak ustálil na dvacítce. Přibližně polovina z nich byla nadprůměrných, zbytek průměrných, lehce podprůměrných a propadák ve znamení již zmiňované mexické.

Nebylo by na škodu, kdyby Krucipüsk vydal z tohoto koncertu živé album, neboť tyto country a folkové verze by si zcela jistě našly své fanoušky i mimo rockové kruhy. Navíc pouštět si našeptaného "Druida" před spaním, to pak musí být teprve noc...

Krucipüsk, Lucerna Music Bar, Praha, 2.12.2008

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Frontman Krucipüsk Tomáš Hajíček měl nehodu, je ve vážném stavu (17.04.2024 08:53)
- Recenze: Třinácté album Krucipüsk na "HovnoZle" naštěstí nedopadlo (13.11.2023 18:00)
- Krucipüsk a Kurtizány z 25. Avenue vyrážejí na společné turné (13.10.2023 12:15)
- Video: Kytarista The Doors Robby Krieger převedl country klasiku "Ghost Riders in the Sky" do atmosférického reggae (21.04.2022 16:05)
- Video: Tomáš Hajíček (Krucipüsk) ON AIR: Devadesátky byly období největší svobody (06.04.2022 11:51)
- Naživo: Krucipüsk oslavili ve Foru Karlín třicátiny a dali zapomenout na dva roky v pekle (02.04.2022 16:37)
- Fotogalerie: "30 + 2 roky v pekle" s Krucipüsk ve Foru Karlín stály za to (02.04.2022 12:32)
- Video: The Doors na počest Taylora Hawkinse zveřejnili záznam hitu "Love Me Two Times" (01.04.2022 13:35)
- Krucipüsk zve na výroční koncert do pražského Fora Karlín (21.03.2022 14:51)
- Slavná alba: Deska "Morrison Hotel" znamenala pro The Doors úspěšný comeback (19.02.2022 15:30)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu