Yanni - If I Could Tell You

13.11.2000 00:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Po trošku delší pauze (7 let) se Yanni hlásí novým studiovým albem, na kterém spojil několik hudebních vlivů a zároveň v každé skladbě zanechal kousek svého hudebního cítění. Jak se album povedlo? Odpověď naleznete v dnešní recenzi.
9/10

Yanni - If I Could Tell You

Skladby: On Sacred Ground, The Flame Within, Midnight Hymn, November Sky, With An Orchid, Wishing Well, A Walk In The Rain, Highland, If I Could Tell You, In Your Eyes, Reason For Rainbows

Kupte si nové album Yanniho If I Could Tell You za skvělých 488,- Kč na CD nebo za 305,-Kč na kazetě!

Celkový čas: 62:39
Yanni, celým jménem Yanni Chryssomalis, se narodil v řecké Kalamatě, v roce 1972 začal studovat universitu v Minesotě a v USA se mu zalíbilo natolik, že zde žije dodnes. Začal se také věnovat hudbě, v které je cítit vliv řecké kultury, které je věrný do dnes. Debutové album vyšlo v roce 1986 a dostalo název "Keys To Imagination". K dnešnímu dni Yanni vydal 12 řadových alb (i když některé byly poskládány ze skladeb starších alb, ke kterým přidal nějaké nové) a několik živých nahrávek, z nichž je asi nejslavnější záznam z koncertu v Acropolisu.

Yanni - If I Could Tell You
© facebook interpreta
Album "If I Could Tell You" vychází po sedmi letech, které Yanni vyplnil koncerty a vydáním svého "best of" alba. Album je plnohodnotnou novinkou, obsahuje jedenáct skladeb, které zatím nikde jinde nevyšly. Yanni se na svém novém albu pokusil spojit několik hudebních kultur, kterým vévodí jeho domovina, tedy Řecko, toto vše pak spojil se svými vlastními hudebními myšlenkami a album se tak stalo pestrým putováním ve světě Yanniho hudby. Ano hudby, která vás jemně pohladí a potěší při každém poslechu. Yanniho pojetí new age je dokonalé, dokáže svými melodiemi pozměnit vaši náladu. Do svých skladeb klonuje svoje city, vášeň a představuje příběhy ze svého života, které spojuje se svým domovem, rodinou a životními zkušenostmi. Tím se vám dostává do rukou nahrávka plná něhy, kterou můžete poslouchat kdykoliv, například během večera při svíčkách s vaší přítelkyní (přítelem) – kdy Yanniho hudba může i trochu inspirovat v milostné předehře, případně si toto CD můžete pustit jen tak, při čtení knihy, kdy hudba bude znít jako uvolňující kulisa.

Hned úvodní skladba "On Sacred Ground" vás zavede do imaginárního světa záhad, legend a mýtů. "Midnight Hymn" pro změnu evokuje náladu horké letní noci kdesi na pláži, za svitu luny. Prvním velkým vrcholem alba je skladba "With An Orchid", při které vám Yanni vnuká příběh velké romance, kdy své milované (-mu) říkáte ta nejzamilovanější slovíčka a jako dárek věnujete kytici z nejkrásnějších květů orchidejí. Skladby "A Walk In The Rain" a "Highland" přibližují procházku v horách za deště, při které se trochu bojíte, jestli nepřijde bouřka nebo průtrž mračen a na druhou stranu si však tento moment v dešti užíváte plnými doušky. Titulní skladba "If I Could Tell You" je takovou malou osobní zpovědí své lásce a při "In Your Eyes" si v paměti vymalováváte ten nejkrásnější obrázek milované osoby. Závěrečná "Reason For Rainbow" je pokračováním skladby "A Walk In The Rain", jste na procházce, jemně poprchává, svítí sluníčko a do tohoto obrazu vpluje ta nejpestřejší duha, kterou jste kdy viděli.

Yanni je mistrem emocí, každá skladba na tomto albu má svůj příběh, magický náboj, který vás dostane a naladí tak trošku na vlnu snění. Yanni je klavírní virtuos, který však zahraje na jakýkoliv nástroj. Alba natáčí ve svém studiu a pečlivě si přehrává každý tón do té doby, než je z celou skladbou od první vteřiny do poslední spokojen. Na albu "If I Could Tell You" se nechal inspirovat mnoha kulturami, nejenom řeckou, která však převažuje. Je zde cítit trocha rituálních tanců a zpěvů domorodců z Afriky, trocha operního zpěvu, který skladbám přidává na vznešenosti, pak nemohu opomenout klavírní variance ala Chopin. Yanni vše skládá z malých střípků a výsledné kompozice jsou pak emotivní, hymnické a výjímečné.

Co dodat závěrem, snad to, že nové album Yanniho je velmi povedené, pokud jej budete v některém CD shopu poslouchat jen v krátkých ukázkách, nenechejte se odradit tím, že se vám to bude zdát monotónní. Když si toto album doma pustíte v klidu a vychutnáte si každý tón, zjistíte, že Yanni je perfekcionista, který svým umem předčí tvorbu svých kolegů v branži, i třeba Vangelis (další řecký instrumentalista, který právě teď chystá hudbu nejenom pro zahajovací ceremoniál OH v Athénách v roce 2004) není občas tak nápaditý jako Yanni. Evropa miluje Vangelise, Amerika Yanniho, ke komu se přidáte vy?

Album: Yanni – If I Could Tell You
Hodnocení: 9/10
Celkový čas: 62:39
Skladby: On Sacred Ground, The Flame Within, Midnight Hymn, November Sky, With An Orchid, Wishing Well, A Walk In The


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY