shop.musicserver.cz

Místy rozvířené stojaté vody Simply Red

Vydáno: 02.04.2007 05:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Po albu "Simplified" plného znovu nahraných vlastních skladeb se skupina Simply Red vrací opět k čerstvé autorské tvorbě. Novinka "Stay" by se ráda zavděčila všem, tedy fanouškům popu, jazzu, blues a bílého soulu. Tento mix funguje stále velmi dobře, avšak už ne v každé chvíli. Navíc se do hudby Simply Red začínají vkrádat nepěkné věci.

7/10

Simply Red - Stay

Celkový čas: 44:15

Skladby: World And You Tonight, So Not Over You, Stay, They Don't Know, Oh What A Girl, Good Times Have Done Me Wrong, Debris, Lady, Money TV, Death Of The Cool, Little Englander

Vydavatel: Universal

Když jsem se tu před více jak rokem rozpačitě pozastavoval nad koncepcí vzpomínkového alba "Simplified", tak trochu jsem tušil, že tahle deska Simply Red nebude žádným velkým kasovním trhákem. V konečném účtování to bohužel tak dopadlo. Pokud bych si nebral servítky, pak bych napsal, že to byl víceméně propadák. Ovšem to se rozhodně nedá říct o turné k téhle desce. Koncertně jsou Simply Red stále velice žádanou akvizicí. S novou řadovkou "Stay" by se mohla či snad měla změnit i jejich pozice v albových prodejích.

V sestavě Simply Red se v poslední době nic zásadního nezměnilo. Mick Hucknall je stále pevný v kramflecích a zůstává jediným řádným členem skupiny. Má sice u sebe v podstatě stálou partu muzikantů, ti ale nejsou oficiálními členy skupiny. I přesto se někteří z nich podílejí na tvorbě společně s Hucknallem - ať už je to klávesák Dave Clayton, saxofonista Ian Kirkham či Andy a Gavyn Wrightové. Poslední dva jmenovaní, jejichž výčet spoluprací by mohl klidně vydat na takové menší "Kdo je kdo na anglo-americké hudební scéně", se ještě s frontmanem podíleli na produkci desky.

Na "Simplified", jež hrála všemi barvami od těch latino po ty jazzové, se možná na chvíli zdálo, že od teď Simply Red budou experimentovat, ale to ne. Po poslechu "Stay" je zcela zřejmé, že to byl pouze úkrok stranou, který zkrátka nezafungoval. Simply Red se tedy poslušně vracejí zpět do zajetých kolejí. Přesně tam, kde jejich muzika fungovala předtím - tedy do pomyslného průsečíku soulu, popu a jazzu s tím, že nyní lehce, ale opravdu velmi lehce, vpašovali ještě blues.

V čem je tedy problém? Obávám se, že se do hudby Simply Red začínají pomalu vkrádat prvky s názvy Stereotyp a Nuda. To platí o všech písničkách vyjma několika výjimek. Výbornou ryze popovou záležitostí je hned úvodní "World And You Tonight", která jako by se nemohla rozhodnout, jestli bude romantickou písničkou, nebo příjemným houpavým pohlazením. Další skvělou věcí je dechovou sekcí podporovaná, pozitivně laděná a života plná "They Don't Know", která nechává vzpomenout na ty největší hity Simply Red. V podobném duchu pokračuje i následující svižná "Oh What A Girl". Pokud jsem psal o vlivech blues, měl jsem na mysli s elektronikou si hrající "Good Times Have Done Me Wrong" a především "Money TV", v které ale Simply Red začínají vykrádat sami sebe. Jestli nějaká písnička stojí za poslech, pak je to "Death Of The Cool" - v jazzovém plášti zahalená hanbatá inspirace ranými nahrávkami Michaela Jacksona. Všechna slova o nudě a stereotypu se ale rozhodně nevztahují na poslední "Little Englander", která nemá v tvorbě Simply Red obdoby. Je to neuvěřitelně svěží písnička s výbornou melodií trošku připomínající to, co u nás dělají Uhlíř se Svěrákem. Tento pocit ještě podtrhuje použití dětského sboru, pískání a pro Simply Red nepříliš obvyklého nástroje - akustické kytary. Tahle skladba je i přes, nebo právě pro svou lehkou infantilnost zkrátka trefou do černého.

Deska "Stay" představuje tak trochu stojaté vody hudební produkce Simply Red posledních let, které občas zčeří nějaký ten vír, kamínek či jako v případě "Little Englander" pořádný šutr. Zatím je těch narušitelů poklidné hladiny poměrně dost a doufejme, že se postupem času nebude jejich počet zmenšovat. "Stay" zcela určitě není nejlepší deskou, kterou kdy Simply Red vydali, tahle léta asi má Mick Hucknall za sebou, ale pořád stojí za poslech. Už proto, že takových uskupení v dnešní době tolik nenajdete.

NÁZORY
  • Simply red: Stay versus Amplified (Lukash Sax, 02.04.2007 06:30) Reagovat

    Pominu-li, ze se nove album melo jmenovat Amplified, musim rict, ze se jmenuje po pravu po jedne z nejlepsich skladeb noveho alba. CD Simply Red jsem si stahl z netu nekdy pred 14ti dny a od te doby jsem ho slysel nescetnekrat. Musim rict, ze narozdil od Simplified me tohle album bavi. A moc! Jako nejvetsi pecky povazuju So not over you (singl), Oh, what a girl (tez je singlem), Stay ci Good times do me wrong. Snad jedina me nebere - Debris. Skoda, ze jsem propasl prazsky koncert. Snad nekdy priste.

  • Klasika spojená se zkušeností (OndraM, 03.04.2007 15:27) Reagovat

    Lukáši Mick v Praze slíbil návrat - tak se těšíme. A STAY? Opravdu povedené album. Perfektní muzikantský výkon - všech, nejvíc mi samozřejmě imponuje basa od Steve Lewinsona a sqělé percussion od John Johnsona. Vítám i akustickou kytaru, kterou Mick bral do ruky minulý rok v Bratislavě. Zkrátka už jsem se na něj moc těšil a jsem příjemně překvapen. Se Simplyfied se vůbec nedá srovnávat, protože to bylo opravdu o něčem jiném. Mi se ale líbilo a musím říct, že lepší bylo i turné se smyčcovým orchestrem, které Simply jeli v roce 2005. Mí favoriti na albu STAY jsou So Not Over You, Stay, They Don't Know a Little Englander. Posledně jmenovaný song Mick velmi chválil na svém fóru a byl rád, že se při jeho natáčení sešlo tolik dětí různých etnik.

  • Simply forever (Lukash, 06.04.2007 11:54) Reagovat

    Na Simply Red jsem narazil pri jejich prvnim velkem hitu Stars, pak me uchvatil Fairground a Never,never love. Simply vnimam od te doby velmi intenzivne, mam vsechny alba, vcetne koncertu.. I zavrhovana alba Russian Winter a Home mam moc rad. Je tam spousta pisnicek. Samozrejme, postupem casu ubral Mick na tempu pisnicek. Ovsem, kde ubral, tam zase pridal svuj lahodny zpev, ktery v pisni So not over you obdivuji snad uplne nejvic. Live in Cuba je super, libi se mi ty smyccove upravy á la Cuba, byt je tabor fanousku rozdelil na dve strany - zavrhujici a vychvalujici. Pro me zustane Mick Hucknall ikonou 80. a 90. let a potazmo i soucasnosti, nebot se mu jiz lehce pres 20 let dari udrzet v pop-music po pravu. A to ocenuji, stejne jako u mych oblibencu - Genesis, Phil Collins, George Michael, Sting, Eric Clapton, Elton John a dalsi a dalsi. Samozrejme by se dalo napsat hooodne moc clanku o Simply Red, ale prijde mi to zbytecne. Proste, kdo posloucha Simply Red, posledni album jej muselo vice nez nadchnout.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 21/2023 - od Simply Red přes Daniela Landu po Arlo Parks (31.05.2023 21:00)
- Video: Simply Red vás v klipu "Earth In A Lonely Space" vezmou na průlet Sluneční soustavou (21.05.2021 13:14)
- Slavná alba: "Stars" jako výtah Simply Red ke hvězdám (09.01.2021 09:00)
- Nové desky 46/2019 - od Simply Red přes Stinga po Blind Guardian (13.11.2019 06:41)
- Simply Red představí v Praze nové album "Blue Eyed Soul" (17.09.2019 13:21)
- Nové desky 47/2018 - od Vesny přes Take That po Erose Ramazzottiho (27.11.2018 07:30)
- Simply Red přibalí k albu "Big Love" kolekci svých největších hitů (17.11.2015 11:32)
- Naživo: Simply Red hráli jako zamlada (28.10.2015 11:29)
- Simply Red již v pondělí zahrají v pražském Foru Karlín (25.10.2015 13:51)
- Recenze: Velká láska Simply Red? Po třiceti letech?! (15.09.2015 16:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia U2 Rush AC/DC Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu