shop.musicserver.cz

Shakira uchvátila Prahu i bez hadů

Vydáno: 05.03.2007 05:00 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Po Christině Aguileře zavítala do Prahy další velmi žádaná koncertní hvězda - kolumbijská diva Shakira. Kdo se ovšem těšil na velkou show, ten byl nejspíš zklamán. Shakira se předvedla více jako muzikantka, skvělá rocková zpěvačka a nezkrotný živel než jako showman.

Shakira live c
© top40.about.com
Už to tak vypadá, že i přes nevelké prodeje desek se z České republiky pomalu stává jedna z koncertních zastávek, kterou neopomenou ani ty největší hvězdy, jež jsou právě na koncertním vrcholu. V prosinci jsme tu viděli Christinu Aguileru, Genesis do Prahy přeložili svůj maďarský koncert, poprvé se tu ukáže i George Michael, ale hlavně se tu v sobotu se svým ansáblem zastavila Shakira. Otázkou je, jestli se Česko stalo neopomíjenou zastávkou, kam se vyplatí zajet, nebo je to pouze výsledek výborné práce českých promotérů. Ať tak nebo tak, je to jen a jen dobře.

Po koncertech Bryana Adamse a Christiny Aguilery jsem měl po příchodu do pražské Sazka Arény trošku strach, jak dlouho se bude tentokrát čekat, než se na scéně začne něco dít. Naštěstí se situace ze dvou zmiňovaných koncertů neopakovala a něco málo po osmé hodině se na scéně objevil Cut Chemist , jehož debut "The Audience's Listening" vyšel i u nás. Ostatně ten představil i v Sazce. Umě míchal různé melodie a rytmy včetně reagge nebo "Berimbaum" Viníciuse De Moraese, ale asi největší radost udělal pražskému publiku díky "Song 2" od Blur. Už ale menší radost měli někteří diváci v první řadě, se kterými si Cut Chemist nejdříve natočil interview a posléze je "vysamploval" a pouštěl je jak v audio tak ve video podobě k pobavení všech. Po půl hodině se Cut Chemist odporoučel z pódia a po krátké pauze mohla začít Shakira.

Shakira live a
© top40.about.com
Ale neobjevila se hned, o úvod se postarala nejen poměrně dlouhá skladba by bůhvíkdo, ale i následující intro na něco, co vypadalo jako lap steel guitar, ale zvukově se spíše blížilo sitaru. Poté se ale už konečně rozezněly první tóny "Estoy Aqui" a na scénu vtrhla i hlavní aktérka. Oblečená v sexy oblečku na úvod pozdravila "Ahoj Praho" a hned na to se do toho pustila naplno. Ač si vybrala na úvod španělsky zpívanou písničku, reakce publika byla, jednoduše řečeno, úžasná. Obecenstvo bylo jejím druhým hlasem. Po "Estoy Aqui" ještě jednou a opět česky pozdravila téměř zaplněnou Sazka Arénu a spustila první singl z "Oral Fixation vol. 2" "Don't Bother". V tu chvíli se naplno rozjely rockové choutky Shakiry, ostatně ty mohli sledovat i diváci minulého turné, kdy zařadila na setlist původně skladbu AC/DC "Back In Black". Do ruky vzala kytaru, nechala naplno rozeznít svůj hutný hlas a na konci přidala i foukací harmoniku. Shakira brala během koncertu do ruky různé kytary, bohužel za bubny se na rozdíl od turné k desce "Laundry Service" neobjevila. Následující "Te Dejo Madrid", při které se za pódiem rozzářila obrovská světelná stěna, byla na chvíli poslední z dynamických písniček.

Shakira live b
© top40.about.com
Světla na pódiu lehce potemněla a před publikum se posadila pouze zpěvačka společně s dvěma kytaristy a perkusistou a po krátkém představení spustila akusticky aktuální "Illegal". Její procítěný projev muselo obecenstvo ocenit. Ostatně její kontakt s publikem je atributem, který ji odlišuje od jiných zpěvaček, jako je třeba Aguilera nebo Madonna. Následující "Inevitable" se neslo v podobném duchu, za pouze bílého nasvícení, které ke konci vygradovalo do rudého pekla. Jestliže následující "Si Te Vas" Sazku rozezpívala, pak další v pořadí "La Tortura" ji doslova roztancovala. Tedy přesněji řečeno lidi na ploše, na ochozech to byly spíše takové ostrůvky. Až do téhle chvíle Shakira zpívala v podstatě v tom samém, v čem přišla. Nyní přišla ale chvíle na převlečení. Chvilku čekání vyplnilo jemné baletní intermezzo odehrávající se na plátně. Po jeho skončení se už ozvaly první fragmenty "No" a Shakira se publiku předvedla v nádherných šatech, které v sobě nesla křídla, jež v průběhu písničky rozvinula a rozvířila po vzoru japonských tanečnic. Toto byl v podstatě jediný prvek či náznak nějaké show, které během koncertu předvedla. Pokud někdo namlsaný čekal něco podobného, co předváděla v roce 2003, mohl být docela zklamaný. Zatímco koncerty minulého turné byly dokonalou symbiózou hudby a divadelního představení, tady se ona složka show limitně blížila nule a i světelný park byl v podstatě průměrný. Zcela subjektivně přiznávám, že mi trošku chyběly vychytávky jako kobra vystupující za pódiem, videoprojekce, pyrotechnické efekty nebo zpěvačka samotná vlající na jeřábu nad publikem.

Shakira live f
© top40.about.com
Po odzpívání "No" opět odběhla do zákulisí, aby se vrátila s odhaleným bříškem, které na úvod asi svého největšího hitu (tedy toho evropského) "Whenever, Wherever" řádně rozvlnila. Během písničky pak podnikla výlet do vyhrazeného prostoru mezi publikem, kde s ním podnikla menší hlasové cvičení. No cvičení, takovou malou halekačku. Za divokého sóla bubeníka Brendena Buckleyho opět zmizela někde v zákulisí, aby se poté objevila, představila svoji doprovodnou kapelu, kterou následně vyhnala, nechala si pouze klávesistu Alberta Menendeze a jen s pianinem zazpívala úchvatnou "La Pared". Na tu navázala dalším obrovským hitem "Underneath Your Clothes", kde se opět přidala celá hala, ovšem tentokrát i s rukama u stropu. Tahle skladba byla společně "Whenever, Wherever" jedinou z třináctimiliónového alba "Laundry Service", jinak hrála víceméně španělské hity a nebála se sáhnout i do staršího repertoáru, což její fanoušci ocenili. Důkazem toho byl i ohlas na poslední dva kousky před přídavky - "Pies Descalzos" a "Ciega, Sordomuda". Druhou jmenovanou doplnila tancem ala křováci u ohně, u kterého mohli i diváci ve vzdálenějších koutech haly spatřit, že celý koncert zpívá bosa. Po ní se ale už se slovy "Dobrou noc, Praho" rozloučila a utekla někam za scénu. Co přišlo potom, jsem snad ještě u nás nezažil.

Shakira live e
© top40.about.com
Jestliže do této chvíle bylo publikum dokonalé, nyní z ničeho nic jako když utne. Po krátkém, relativně bouřlivém potlesku a ještě kratším dupání přišlo v podstatě ticho. Sem tam sice nějaký hlouček halekal a snažil se vytleskat Shakiru zpět, ale jinak prakticky nic. Dle očitého svědectví ze sektoru pod pódiem to v těchto místech nevyznívalo až tak tragicky, avšak z místa, kde jsem stál já, to vypadalo s dalším pokračováním koncertu velice špatně. Naštěstí i to málo asi stačilo, a tak se Shakira opět objevila na scéně, aby přidala "Ojos Asi", při níž se na plátně za pódiem rozběhla nádherná projekce. Posledním hitem nemohlo být nic jiného než "Hips Don't Lie", ale upřímně řečeno, tuhle písničku bych daleko radši vyměnil třeba za "Rules" nebo "Tango (Objection)". "Hips Don't Lie" zkrátka není Shakira (ostatně je to coververze). Po jinak hudebně skvělém koncertu se sice objevily prvky show - konfety po celé hale, šest tanečnic a spousta drobných stroboskopů - ale za jakou cenu? Trubka, která je nosná pro tuhle písničku, byla pouze sampl, Wyclefa Jeana samozřejmě musel nahradit někdo jiný a celé to vzhledem k předešlé hodině a půl vyznělo značně odlišně. Rozhodně to nebyla třešnička na dortu.

Shakira live d
© top40.about.com
I přes tuto vadu na kráse musím napsat, že koncert byl jednoznačně velkým zážitkem. Na minulém turné Shakira ukázala, jakou umí udělat skvělou show, tentokrát ukázala, že dokáže udělat i skvělý a divadelně nepoznamenaný koncert. Je jen překvapující, jaké zvolila pořadí. Tak jako tak je Shakira bezesporu excelentní zpěvačka, která ještě naštěstí neztratila schopnost "normálně" komunikovat s publikem, nespoutaný živel, kterého je plné pódium, a velice slušná muzikantka s rockovým srdcem.

Setlist koncertu:
Intro
Estoy Aqui
Don't Bother
Te Dejo Madrid
Illegal
Inevitable
Si Te Vas
La Tortura
No
Whenever, Wherever
La Pared
Underneath Your Clothes
Pies Descalzos
Ciega, Sordomuda

Přídavky
Ojos Asi
Hips Don't Lie

Shakira, Cut Chemist, Sazka Aréna, Praha, 3.3.2007

NÁZORY
  • debut? (mekele, 05.03.2007 06:36) Reagovat

    Cut Chemistuv debut? Litmus Test, Rare Equations, Product Placement, Brainfreeze, Freeze byly predkrmy?

  • Omluva (Tomáš Parkan - autor, 05.03.2007 07:41) Reagovat

    Velice se omlouvám, ale bral jsem za bernou minci recenzi kolegy Hájka, kde je toto zmíněné. Nenapadlo mě už tuto informaci znovu ověřovat. Ale přesto se ještě jednou se hluboce omlouvám, podobné věci by se stávat neměly.

  • omluvy netreba... (Miroslav Bohm, 05.03.2007 08:05) Reagovat

    Ony opravdu vsechny jmenovane desky jsou takove predkrmy. Jedna se o ruzne live nahravky, pripravy na show ci EPcka, ktera vychazela v nizkych nakladech (napr. i 1000 kusu) ale prvni oficialni "full-length" album od Cut Chemist je opravdu The Audience's Listening. On to dokonce Lucas sam rekl i na prazskem koncertu...

  • Super (Věrka, 05.03.2007 09:46) Reagovat

    Musel to být super zážitek,lituji,že jsem se tohoto koncertu nemohla zúčastnit,děkuji za příspěvek

  • Hezká recenze! (Sparky, 05.03.2007 10:25) Reagovat

    Moc hezká recenze. Jen bych tolik nekritizoval ten závěr - z mého pohledu (stání pod pódiem) se jednalo o nádherné vyústění, o výtečnou "zavírací" show. Mohu-li soudit podle reakcí ostatních lidí v mé blízkosti, tak i oni se skvěle pobavili.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku (26.03.2024 15:00)
- Video: Shakira, Cardi B a polonazí kentauři, to je klip k roztančené novince "Puntería" (25.03.2024 08:12)
- Video: Shakira je v klipu k songu "Copa Vacía" za mořskou pannu. Hudební nápad ale novinka s Manuelem Turizem nepřináší (04.07.2023 14:38)
- Video: Black Eyed Peas, Shakira a David Guetta v klipu k "Don't You Worry" tancují s mimozemšťany (27.06.2022 11:58)
- Video: Black Eyed Peas se Shakirou za zády nudí jako nikdy. "Girl Like Me" holt díru do světa neudělá (13.12.2020 12:59)
- Video: Shakira a Jennifer Lopez předvedly o přestávce Super Bowlu dechberoucí show (04.02.2020 08:26)
- Příští Super Bowl rozezní latinské rytmy. Vystoupí Jennifer Lopez a Shakira (27.09.2019 11:56)
- Shakira ve Španělsku neplatí daně. Hrozí jí oplétačky se soudem (16.12.2018 08:59)
- Shakira prodávala náhrdelník připomínající nacistický symbol. V merchi už není (25.06.2018 13:38)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Bono Beyoncé Rush Mirai Dua Lipa Lady Gaga U2 AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu