Pomalý úpadek legendy

12.10.2006 05:00 - Ondřej Ručka | foto: facebook interpreta

Pomalu, ale jistě opět můžeme sledovat věčný proces úpadku legendy. Hudební branže je takových příběhů plná, každou chvíli se do téhle škatulky někdo přidá a pomalu se v ní začíná zabydlovat i Busta Rhymes. Deska "The Big Bang" není špatná, ale není na ní skoro nic z Busty.
6/10

Busta Rhymes - The Big Bang

Skladby: Get You Some, Touch It, How We Do It Over Here, New York S***, Been Through The Storm, In The Ghetto, Cocaina, You Can't Hold The Torch, Goldmine, I Love My B****, Don't Get Carried Away, They're Out To Get Me, Get Down, I'll Do It All, Legend Of The
Celkový čas: 58:39
Vydavatel: Universal
Už je to deset let, co začal éter MTV a rádií brázdit Bustův první hit "Woo-Hah!! Got You All In Check" a za tu dobu se Busta Rhymes celkem zlehka díky svému nezaměnitelnému a težce specifickému flow stal legendou a pojmem. Skoro každé jeho album se dostalo do Top Ten Billboardu, ale s vydáním "It Ain't Safe No More" začal ztrácet dech, musel změnit label, a tak nyní vychází jeho album "The Big Bang" premiérově na labelu Dr Dre Aftermath. Snaha o nový začátek vedla k vydání desky, ze které je to vynaložené úsilí vcelku cítit, ale ze které jde zároveň poznat, že vyšlo takřka na prázdno.

V dnešní době je těžce in, když máte na své desce dostatek atraktivních, známých a slavných hostů, kteří dají nahrávce nový náboj, šťávu, pozmění její dynamiku a osvěží i váš projev. Když ovšem díky tomu celá deska vyzní jako náhodná výběrovka, protože přes samé hosty nejde poznat, že se jedná o sólový počin, začíná snaha o oživení působit spíše jako umrtvení a ukázka toho, že interpret se již vyčerpal a nemá kromě svého kdysi slavného a proslulého jména co nabídnout. Zdá se mi, že tohle přesně je případ této desky, protože Busty je na ní tak pomálu, tak hříšně pomálu... A i když už svůj part sehraje, tak odtušíte, že to už není ten starý Busta, na kterého se dalo sázet a kterého jste obdivovali pro jeho styl.

To, že vám produkci dělá Dr Dre (který se, podle povídaček, sestává asi z deseti různých jedinců), nic moc nezachrání, protože věčně pesimistické, apokalyptické a k mesiášství směřující beaty každému nesednou (nápověda: ani Bustovi)... Proto se na nahrávku snažili ve studiu místy přilepit zas pro změnu trochu toho oldskoolového groovu a zvukem se krom blížící se apokalypsy snažili na jedné a té samé nahrávce neustále sugerovat staré dobré časy... Takové oldskoolové poseltsví se nese i texty, takže nahrávka působí lehce nekonzistentně. Jako jednotlivé tracky, pokud odmyslíte absenci silnějšího Bustova projevu, deska funguje, jako celek je to ovšem podstatně horší, a tak se "The Big Bang" nese v duchu průměrné produkce.

Tahle story o upadající legendě s Bustou nezačíná a ani nekončí, ale stejně pokaždé, když se to stane vašemu oblíbenci, tak je vám toho trochu líto. Jako teď.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY