Závan přímořského luxusu uprostřed listopadu

23.11.2005 05:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

"Future Sound Of..." je prvním dítkem z řady chilloutových kompilací, které by měly navázat na úspěchy řady "Café del Mar" a jí podobných. A protože v podstatě neexistuje špatný chill-out, čeká posluchače i tady přesně to, na co jsou zvyklí.
7/10

Různí - Future Sound Of...

Skladby: Zorg - Lady, Husky Rescue - City Lights, Minuit - Except You, Blue States - Arion, Blüchel & Von Deylen - Gymnopedie no. 3, DJ Krush - Stormy Cloud, K+K - Durad-dee, Savath & Savalas - Te Quiero, Pero Por Otro Lado, Gerd - Seduce Me, FXU - Monsoon, Björk - Desired Constellation, Julian Brody - Greensleeves, Orquestra del Plata - Montserrat, Cheiko Kinbara - A Espera
Celkový čas: 68:48
Vydavatel: Universal
Leckdo říká, že taneční hudba je mrtvá nebo že přinejmenším stagnuje. Do jisté míry lze těmto lidem dát za pravdu, rčení ale stoprocentně neplatí pro elektronickou hudbu jako takovou. Ta se už dávno nerovná taneční hudbě - má svá místa v popu i rocku - a tak se daří alespoň některým z podžánrů této megaškatule. Jedním z nich, i když měl svůj vrchol, bratru, před nějakými pěti lety, je chill-out. V tom, co začala takřka nesmrtelná série "Café del Mar", by ráda pokračovala nová řada nazvaná "Future Sound Of...". A i když to nadšení z ní nedosáhne z mnoha důvodů úrovně nadšení z té kavárenské, je poslech prvního futuristického dítka velmi příjemný.

"Future Sound Of..." zaujme na několik pohledů: Na ten první exkluzivně a luxusně se tvářícím applovským designem krabičky, která patří mezi to nevydesignovanější, co lze mezi regály s cédéčky nalézt. Svou neotřelou velikostí si u svých majitelů vyslouží speciální místo mimo stojan s "obyčejnými" kompakty. Na druhý pohled pak sebevědomým tvrzením "Přirozený nástupce řad 'Café del Mar' a 'Buddha Bar'", které zdobí štítek. S krabičkou si jeden užije vůbec hodně srandy. Daní z luxusně řešeného exteriéru, ale i interiéru této bílo-stříbřité skořápky je potřeba kurzu vyjímání cédéčka z útrob. O lekce lze požádat přímo v redakci musicserveru. Cena dohodou.

Mluvit by se dalo i o bookletu s výňatky ze zřejmě spřízněné knižní řady "Rough Guide To...". Posluchač v roli čtenáře dozvídá se, kterak hudební výlet do některého z kompilovaných měst v cestovatelskou záležitost proměniti, kterak ji co nejlépe si užíti, kde dobře se najísti, napíti a kde uchu libou hudbu si vyslechnouti. K četbě není vhodnější činnosti než poslech vybraných hudebních lahůdek ze čtrnácti měst modré planety. Všechny jednohubky se nesou v elektronickém chilloutovém duchu, kuchyně je orientovaná na downtempo a ambient. Na zběžný poslech se může zdát, že jde jen o další chilloutovou kompilaci, při poslechu pozornějším však má posluchač jedinečnou možnost poznat, ve kterých zemích se nacházejí ti praví gurmáni, šéfkuchaři na slovo vzatí. Za pozornost v tomto ohledu stojí návštěva Paříže (Zorg), Aucklandu (Minuit), Berlína (Blüchel & Von Deylen), Oslo (K+K), Bangkoku (FXU), Ria (Cheiko Kinbara) a pochopitelně meziplanetárního Reykjaviku, ze kterého pochází obzvláště vypečený zákusek připravený samotnou Björk. Ve většině zmíněných zastávek se totiž taky zpívá, a to hudbu (pro elektroniku to platí dvojnásob) vždycky zlidšťuje. Smíšené pocity může mít cestovatel z Buenos Aires, neb tam to zní chvílemi podobně jako u Vanessy Mae, a to nesnese každý. Zbytek destinací je taková normálka: vlašák, šunka, vajíčko a okurka. Člověk se nají, ale do smrti na to vzpomínat nebude.

Jak už bylo řečeno, boom má už chill-out za sebou. Nových příznivců už mnoho nebude, a to nezmění ani řada "Future Sound Of..." To ovšem nic nemění na tom, že chilloutoví mazáci si přijdou na své, neb dostanou vše, na co jsou zvyklí - pomalá tempa, příjemné melodie, zasněné vokály, západy slunce, pláže, moře, léto... Někdy se to hodí i v listopadu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY