shop.musicserver.cz

Rýmy po česku

Vydáno: 06.10.2005 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Třetí díl našeho seriálu se podívá na zoubek bující scéně domácího hip hopu, r'n'b, dancehallu, nebo chcete-li české urban music. Na podzim se tam budou dít velmi zajímavé věci, které přesně v intencích hip hopu přesahují i hranice České republiky. Projekty, o kterých budeme mluvit více, jsou kNot Photogenic, United Flavour, Gipsy, Cherry Hill a Prago Union.

kNot Photogenic
© Václav Jirásek
Kam kráčí domácí hip hop? Šestnácti tisícům návštěvníků na srpnovém Hip Hop Kempu to bylo očividně jasné: k světlým zítřkům. Máme ale v Česku dost hiphopových projektů, které by potvrdily, nebo rovnou posílily jeho postavení v rámci české hudby? Soudě podle komerčních žebříčků, popová verze hip hopu už ovládla i naše rádia. V okolních zemích (Německo, Rakousko, Polsko) už tomu tak je několik let, tam se navíc k importu z USA přidaly i domácí projekty. Kromě anomálie jménem Chaozz z poloviny 90. let zatím žádný český hip hop nepronikl mezi nejprodávanější interprety, k velké škodě se ani nedočkal žádného výraznějšího hudebního ocenění (jediného Anděla pro hiphopové umělce má z roku 2002 DJ Wich) a na velkých festivalech pořád platí, že rappeři se tísní s DJi ve stanech na okraji zájmu. Co se týče příznivců, patří český hip hop určitě do mainstreamu, co se týče zájmu médií, je to stále underground.

Na vysvětlení je potřeba říci, že hiphopová komunita se soustřeďuje hlavně kolem časopisu Bbarák a statut undergroundu jí plně vyhovuje. Bbarák funguje jako koordinátor scény, výrazně ovlivňuje vkus svých čtenářů a ještě do nedávna platilo, že pokud chcete proniknout do špičky českého hip hopu, musíte s ním být za dobře. K jejich práci samozřejmě patří i objevování mladých talentů, které se pak objevují na CD přiloženém k časopisu. Vzhledem k zaměření Bbaráku na ortodoxnější podobu hip hopu se desky na Bbrecordy rekrutují z projektů vyznávajících undergroundový hip hop nezávislý na aktuálních hudebních trendech nebo popové přijatelnosti. Bbarák si za poslední roky vybudoval dominantní a tudíž skoro monopolní postavení na domácí hiphopové scéně, které potvrzují jimi organizované obří Hip Hop Kempy. Teprve poslední roky jim vyrostla konkurence jednak z pozice malých labelů (Maddrum, Zee Prime/X Production), jednak sublabelů velkých nadnárodních hudebních korporací (Nejbr Beats na EMI), které se začaly o tuzemský hip hop také zajímat. Teprve svérázné desky jako "Emigrant" Bow Wave nebo "Toxic Funk" SuperCrooo otevřely dveře hiphopového ghetta pohledu posluchačů i ostatních žánrů.

Nový impuls, který je momentálně cítit kolem dění na domácí scéně urban music, přinesly projekty, které sice vznikají v Česku, ale mají mezinárodní obsazení. S nimi přišel svěží vítr, nezatížený klišé "opravdového undergroundu" a strachu z komerčního zaprodání se. Povila je Praha nového milénia, Praha jako multikulturní metropole, kde se střetávají afričtí rappeři se španělskými zpěvačkami a slovenskými jazzmany. Zajímají je pražské kluby stejně jako kluby v Londýně a chtějí být světoví, aby jejich hudbu mohli poslouchat stejně na Moravě jako v Japonsku. Snad to nezůstane jen jako moje přání a těmto projektům budou skutečně patřit následující měsíce a zahýbají unavenou domácí hudbou. Následující přehled zajímavých projektů domácí urban music nemůže být úplným výčtem talentů a objevů, spíše je jen malým poohlédnutím po tom, co se bude v domácím hip hopu dít zajímavého a hlavně nového tento podzim. Je potřeba dodat, že nové desky chystá na poslední třetinu roku také několik osvědčených projektů z první ligy. Nové album SuperCrooo by mělo vyjít v říjnu, hned po nich budou kontrovat Indy & Wich a do konce roku by snad měla být na pultech i novinka Penerů Strýčka Homeboye. Velmi zajímavé bude i právě dokončované druhé album Jižních Pionýrů (vydá Topičůf Salón). K tomu si přidejte EP turntablisty Trafika (vydá Maddrum), listopadovou producentskou desku od brněnského beatmastera DJ Opia (vydá Zee Prime), podobné album od DJ Side (vydá Bbrecordy) a nebo album rusko-českého spolku P-13 (vydá Maddrum).

Pět tipů na podzimní desky:

kNot Photogenic N
© Václav Jirásek
Deska, o kterém se určitě bude už brzy hodně mluvit, je bezejmenný debut projektu kNot-Photogenic. Je přichystán na 14. října na X Production a bude se pohybovat na hranici dubu, hip hopu a nu-jazzu. Za jménem se skrývá moravský nu-jazzový producent vystupující pod jménem Boris Carloff, který na něm představí své kolaborace s rappery z Asian Dub Foundation, MC Ri-Ra z Adrian Sherwood Sound System, britským rapperem Bobem Mustardem, producentem Wichem nebo zpěvačkou z Ohm Square Charlie One. Pro Carloffa nejsou mezinárodní hudební ledy nic výjimečného, jedna jeho skladba vyšla na sampleru "Nu Style Vol.2" v Japonsku a o singlu "Good Stuff" se pochvalně zmiňovali v britském Knowledge Magazine. Nemůžeme se tedy divit, že kNot Photogenic se netají tím, že míří na světový hudební trh. Ještě dodám, že Carloff remixoval Here a Skyline a spolupracoval s písničkářem Tomášem Kočkou.

Gipsy - Rýmy & Blues
© Paranormalz
Jednou z nejvýraznějších nadějí domácí r'n'b scény je Gipsy. Člen sestavy Syndrom Snoop není žádným nováčkem, s kapelou už vydali na svém labelu Paranormalz tři alba a má za sebou i sólové album "Ya Favourite CD-Rom". To ale skoro vždy jen rapoval, čerstvé album "Rýmy a Blues" bude čisté r'n'b. Gipsy si jako soulový zpěvák udělal jméno na skladbách "Mrdám tě" Marpa nebo v refrénu "Odkud jsme, kam jdem, kam směřujem" na "Teritorium 2" Oriona. Nové album by podle jeho slov mělo být prvním opravdovým r'n'b albem v Česku (a jméno jistého Sámera před ním raději nezmiňujte), mezi hosty najdete Indyho (Indy&Wich), Phata (SuperCrooo/Dixxx), Kunnyho, Marpa nebo Kontrafakt. Drtivou většinu instrumentálních podkladů si Gipsy dělal sám, jeden beat dodal i domácí producent numero uno Wich.

Prago Union N
© www.bomb.sk
Trojice domácích hiphopových veteránů Kato (aka Def - ex-Chaozz, 3D, Rigor Mortiz), DJ Skupla (ex-PSH, Chaozz) a Dědek (ex-6 Polnic) alias Prago Union má na scénu konečně přinést kvalitní ortodoxní hip hop undergroundového střihu. Na albu "HDP" pracovali přes čtyři roky a na konci srpna konečně vyšlo jako příloha časopisu Bbarák (tudíž má na sobě logo BBrekordy). Vůbec poprvé má česká kapela na desce hosty ze zámořské první undergroundové ligy. A to ne jen jednu. Uslyšíte Planet Asia (ve skladbě "Gold Chain Mew-Zick II"), Masta Ace nebo EDO G a beaty dodali zpoza oceánu KutMasta Kurt (spolupracoval s Beastie Boys, Mos Def, Dilated Peoples, Blackalicious nebo Del tha Funkee Homosapien) a Architect, doplněný o Německého Dendemanna (ex Eins Zwo).

Cherry Hill N
© Brekordy
Vedle Bow Wave jsou Cherry Hill druhá česká hiphopová kapela, která se může pochlubit živou hudební produkcí. Skupině ale samozřejmě vévodí muž za mikrofonem - americký rapper NI, který svůj rodný jižní Bronx (kolébku hip hopu) vyměnil za Žižkov. Do Prahy se dostal jako člen support týmu Living Colour a po několika dalších návštěvách v ní zůstal. Společně s klávesistou Lorenem aka L Capone a dvěma členy jazzové kapely Madfinger, baskytaristou Radimem Genčevem a bubeníkem Ondřejem Pomajsla, založili Cherry Hill. Debutovali CD demem "Live From Žižkov", do ještě širšího povědomí pronikli dubnovým vinylem "No Surrender". Vedle obligátního Hip Hop Kempu byla největší akcí, na které se představili, koncert Kelis. Momentálně pracují na dlouhohrající desce, když ve studiu je doplnili turntablista DJ Trafik nebo beatboxer Hanz.

United Flavour N
© facebook interpreta
United Flavour jsou důkazem rostoucí síly multikulturní Prahy. Ve své hudbě spojují r'n'b, soul, latino, hip hop, reggae nebo třeba dancehall, a to s naprostou přirozeností a jejich složení je obdobně nekoherentní - za mikrofonem je Carmen ze Španělska, baskytarista a zakladatel kapely Djei je původem z Pobřeží slonoviny, bubeník Jaro se narodil v Čechách (hraje ještě s Bůhví) a za klávesami jsou Slovák Split a Španěl José. Důležitým spolupracovníkem kapely je také rapper Henry D ze Zambie, se kterým Djei spolupracuje už od časů projektu Hermakuti. Kapela předskakovala Kelis na jejím neslavném koncertě a má na svém kontě debutové EP, které zůstalo bez jména.

Skladby od výše zmíněných projektů si můžete stáhnout na těchto odkazech:

kNot Photogenic
Gipsy
Prago Union
Cherry Hill
United Flavour.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Prago Union udělali z Café V lese pořádný Řáholec (08.12.2023 15:33)
- Prago Union, Rigor Mortiz, Řezník, Rest, Mutanti a Krotitelé Dechů ve čtvrtek zaútočí na Lucerna Music Bar (14.11.2023 11:43)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)
- Fotogalerie: Druhý den se Colours rozzářily s Ewou, Niallem a Jacobem (21.07.2023 13:17)
- Prago Union to rozbalí v Ledárnách s Krotiteli Dechů. Přijde i Rigor Mortiz pokřtít "Pohřební Hlídku" (30.06.2023 09:37)
- Hotovo 20. Prago Union vyráží na narozeninové turné, slavit bude s Krotiteli Dechů (28.10.2022 07:42)
- Rozhovory: Kato (Prago Union) - Na desce jsem vždy, kým bych chtěl bejt (25.09.2022 12:15)
- Prago Union slaví dvacáté narozeniny deskou "Příduhned…" Brzy vyrazí na turné (26.08.2022 14:52)
- Nový singl "Marná" od Prago Union hlásí brzký příchod nové desky (07.08.2022 16:58)
- Naživo: Mighty Sounds, to je dávka punk rocku, jaká nemá v Česku obdoby (15.07.2022 09:13)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu