shop.musicserver.cz

Přátelé zeleného údolí opět po roce

Vydáno: 05.09.2005 05:00 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Minulý rok se v Brně velmi vydařil první ročník festivalu Semtex Culture. Letos po červnové pražské zastávce přišla na řadu ta brněnská, jejíž hlavní hvězdou byla kapela Morcheeba. Letní festivalová sezóna pomalu končí a jak se to slavilo v Brně, přiblíží následující report.

Semtex Culture Brno small a
© Jaroslav Robert / musicserver.cz
Mariánské údolí je na mapách východně směrovanou součástí moravské metropole Brna. Mnoho lidí může narážet, že těch velkých akcí v Brně nějak ubývá. Vynahradit jim to mohl o tomto víkendu druhý ročník festivalu Semtex Culture, který loni na stejném místě slavil povedený startovací výstřel. Minulý rok byli velkým lákadlem The Orb, letos padl los na v základní sestavě pozměněnou Morcheebu, ta na jih Moravy dorazila v rámci svého turné k nové desce "The Antidote". Opět platil jakýsi vícežánrový rozlet, a tak letně zahalené sobotní odpoledne v krásné zeleni prostorného Mariánského údolí mohla začít oslava konce festivalového léta. Kromě hudebních pochutin tu byly nejenom sportovní exhibice, tak jako na červnové akci na Slávii, ale hlavně čtyři scény lákaly na svůj nabitý desetihodinový maratón.

Umakart, Brno, 3.9.2005 small a
© Jaroslav Robert / musicserver.cz
Organizátoři se bohužel nevyvarovali určitých zakolísání, že by zde též platil syndrom druhého ročníku jako u druhého alba nadějného interpreta? Na jednu stranu posílili linie stánků s občerstvením, ale co jim úplně vyhořelo, byla organizace a chaos u vstupu, kde se tvořily velmi dlouhé fronty, které se nehýbaly, a vznikla tak zácpa horší jak na déjedničce klidně i s hodinovým čekáním. Tato prodleva na přímém a rozpáleném slunci nebyla zrovna příjemná a někteří vystávání na místě i vzdali. Avízovaný začátek též nevyšel zcela ideálně. Ve dvě hodiny, kdy vše mělo začít, probíhala ještě zvukovka startérů Nana Zorin a v tu dobu se ještě ani nepouštělo do areálu. Zhruba se čtvrthodinovým zpožděním tahle parta kombinující reggae s taneční muzikou začala hrát před velmi vylidněným publikem, v němž by i prvňák spočítal, kolik tam bylo doopravdy lidí. Jejich hudební idyla pasovala ke slunečnímu počasí a bylo to velmi příjemné pohupovaní, škoda jen, že roztančená atmosféra v tak malém počtu lidí byla zcela ta tam.

Umakart, Brno, 3.9.2005 small c
© Jaroslav Robert / musicserver.cz
Na Umakart se už přihlížející řady přeci jen o něco rozšířily - jejich set byl opět povedený, žádné překvapení. Jaromír Švejdík měl jen místy problémy se svými hlasivkami - prý mají v Ústí nad Labem velmi dobré pivo (den předtím tam hráli), a to mu neudělalo dobře na jeho hlas. Vtipně manévroval s "Manuálem", v němž stále hledal textovou nápovědu. Pro radost Brňanů tu byl třeba "Brněnský drak", "Doba ledová" jejich vystoupení naopak ukončila. S příchodem Moimir Papalescu & The Nihilists vše ožilo, jejich dynamická show nikoho nenechala v klidu. Sonja na všechny strany rozdávala úsměvy a hutná energie jejich soundu zcela pohltila první řady, jen ten zvuk z kraje byl hodně špatný. Už aby tu byla druhá deska, ta je však teprve v procesu výroby. K pobavení publika pak na scénu vtrhli chlapci ze skupiny Wohnout a začalo zběsilé a zábavné rodeo. Skyline loni vystoupili ve vhodnějším čase před samotným vrcholem v podobě The Orb, tentokrát ještě za světla jim to fungovalo taktéž dobře a publikum roztančili bez sebemenších problémů.

Sunshine, Brno, 3.9.2005 small a
© Jaroslav Robert / musicserver.cz
Ostřílení a na festivalech jako doma cítící se Sunshine, tentokrát bez obvyklého zavěšeného loga, spustili svou kytarovou řežbu podle již zaběhlých kolejí, a tak nikoho nemohlo překvapit, že tento živelný stroj jede naplno a zastaví se až na konci. V Brně to bylo jen o necelých padesáti minutách, byly však nahuštěné po okraj. Po přípravách, které Tata Bojs zkrátili, se srovnal skluz v programu a skoro s přesností švýcarských hodinek se spustil onen slavný song o Saint Tropez a oslava konce festivalového léta i pro samotné Tatáče mohla začít. Publikum jim bylo nakloněno a vychutnávalo si jak věci z "Nanoalba", tak i jejich časem provařené pecky. Jen ten závěr v ustrojení "Lasičky", "Attention, Aux Hommes!", "Růžová armáda", "Virtuální duet" a "Boj" je již lehce otřepaný a okoukaný, stejně tak jako sehrané adios s hudbou z Vinetua. Scény Red Zone a Green Arena patřily všem tancechtivým a sety DJe Ghonzalese nebo DJ Babe LN patřily k těm povedeným. Stage Erektus ve víru hip hopu zkraje bavila jen hrstku přihlížejících. Při vystoupení švédských Loop Trop nebo spolku The Regime to však před pódiem vřelo, éra obliby hip hopu i na Moravě funguje a nabírá na obrátkách.

Morcheeba, Brno, 3.9.2005 small
© Jaroslav Robert / musicserver.cz
Morcheeba se nám vrátila, ale už to není zcela ono, chybí zde něžná a krásná Sky Edwards. Místo ní si bratři Godfreyovi vybrali neméně zajímavou Daisy Martey, která má trošku hlubší hlas, ale na pódiu je více živelná než Sky a hraje i na saxofon. Paul a Ross se pustili do dalšího alba, které vyšlo docela v tichosti a dostalo jméno "The Antidote". Vyrazili na turné a jejich zastávka v Brně byla spíše oslavou historie této formace. Daisy se i taktně ptala, jestli tu desku známe, prý slyšela že ano, v mém okolí však spíše znělo ne. Z novinky nám tedy předvedli jen tři ochutnávky v pořadí "Wonders Never Cease", "Everybody Lover A Loser" a "Ten Men". Více lákalo zjištění, jak se tato zpěvačka popere s tím, co nazpívala Sky. Překvapením bylo, že se s tím popasovala docela dobře a ještě větším překvapením byl výběr skladeb. Nejvíce zněly skladby z kraje historie Morcheeby "Who Can You Trust?" a "Big Calm". Nechyběly "The Sea", "Blindfold", "Moog Island", "Trigger Hippie" nebo obětem z New Orleansu věnovaná kráska "Part Of The Process". Z novějších nemohly uniknout "Otherwise", "Be Yourself" nebo na úplný závěr "Rome Wasn'st Built In A Day". Morcheeba zcela nezklamala a bylo to i fajn, ale jaksi ty nejlepší časy jsou už asi pryč.

Druhý brněnský Semtex Culture až na pár much fungoval i počasí výjimečně doopravdy přálo. I když po setmění se v údolí dosti ochladilo a ani Morcheeba nedokázala všechny pořádně rozehřát. Závěrečný ohňostroj byl jen třešinkou na dortu festivalového léta, které se s námi pomalu, ale jistě loučí. Podle hojné účasti si nezbývá než přát, aby i příští rok organizátoři dostali šanci znovu zorganizovat festival s velmi dobrým žánrovým rozptylem.

Semtex Culture, Brno - Mariánské údolí, 3.9.2005

Umakart, Brno, 3.9.2005 small b
© Jaroslav Robert / musicserver.cz

The Nihilists, Brno, 3.9.2005 small a
© Jaroslav Robert / musicserver.cz

The Nihilists, Brno, 3.9.2005 small b
© Jaroslav Robert / musicserver.cz

The Nihilists, Brno, 3.9.2005 small c
© Jaroslav Robert / musicserver.cz

Wohnout, Brno, 3.9.2005 small
© Jaroslav Robert / musicserver.cz

Semtex Culture Brno small b
© Jaroslav Robert / musicserver.cz

Skyline, Brno, 3.9.2005 small a
© Jaroslav Robert / musicserver.cz

Skyline, Brno, 3.9.2005 small b
© Jaroslav Robert / musicserver.cz

Sunshine, Brno, 3.9.2005 small b
© Jaroslav Robert / musicserver.cz

Tata Bojs, Brno, 3.9.2005 small
© Jaroslav Robert / musicserver.cz

NÁZORY
  • Omluva - jina zpěvacka (od autora clanku) (Dan Hájek, 05.09.2005 13:49) Reagovat

    Morcheeba si pripravila delikatni rebus. Na nove desce "The Antidote" ucinkuje zpevacka Daisy Martey, ale na koncertech zpiva Jody Sternberg. Preslechl jsem predstavovacku, takze jaksi doslo k male mystifikaci v reportu. Nedeje se zrovna kazdy den, ze by na turne byla jina zpevacka nez na studiove nahravce. S pozdravem, Dan Hajek

  • Zpevacka morcheeby (look_ass, 10.09.2005 12:51) Reagovat

    Kdyby se autor o skupinu alespon trochu zajimal tak by vedel ze Kocertni sestava v cele s frontmankou Jody Sternberg byla davno predem avizovana a platila pro celou koncertni snuru. A kdyby se alespon sem tam podival na MTV tak by urcite poznal ze ta zpevacka z klipu na Wonders never cease vypada uplne jinak, nez ta co zpivala na koncerte v Brne. Jinak to ze Daisy Martey ma hlubsi hlas je samozdrejme pravda, ale o na koncerte zpivajici Jody Sternberg se to (aspon podle me) az tak jednoznacne rict neda (myslim si ze utahne co se tyce vysek vic nez Skye - viz treba everybody loves a loser), takze by si me autor clanku rozmyslet jestli pise report z festivalu, nebo recenzi alba (ktera me mimochodem na tomhle serveru ponekud chybi, coz je u tak zname skupiny a u tak zasadniho pocinu, kde skupina meni frontmanku ponekud divne, ale verim ze to neni chyba serveru ale labelu). Jinak myslim si ze i pres takovou ranu, jako je odchod Skye skupina na tocila dobre album a dokonce se snazila nekam posunout, coz je celkem chvalyhodne... Skupine i organizatorum preji hodne zdaru... Mimchodem nechteli byste uvest nejake informace o solovem debutu Skye Edwards? Moc by me zajimalo kdy album vyjde a jestli dopadne podobne jako u zpevacky Sneaker pimps.

  • Sneaker Pimps (Alex, 14.09.2005 00:34) Reagovat

    Sneaker Pimps mají zpěvačku? No v pár skladbách jim nějaká zpívá, ale na stránkách se kluci tváří, že je to striktně chlapská sestava. Zajímalo by mě, o jaké album jde. Nevíte o tom někdo něco víc? Vím jen o projektu frontmana (no vlastně občas jeho hlas zní trochu žensky) - skupině I Am X.

  • to Alex: (SQUAREPUSHER, 14.09.2005 11:11) Reagovat

    Debutovou desku Becoming X se Sneaker Pimps nazpívala zpěvačka, na její jméno si nevzpomenu. Potom měli buď problémy s firmou, nebo slečna slečna sama odešla za vlastními aktivitami, každopádně na druhé desce už zpívá Chris Corner (I Am X).

  • Presne tak (Look_ass, 15.09.2005 19:06) Reagovat

    Sneaker pimps meli zpevacku ta se nafoukla, odesla na solovou drahu a nic z toho... Tak mam strach aby se to samy nestalo se Skye Edwards z morcheeby, protoze by jejiho vokalu byla velka skoda... P.S.:Vzdycky jsem myslel ze lidi znaji Sneaker Pimps z jejich prvniho alba nez z tech dalsich...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Jacob ze Skyline skončil v "Survivoru" a hned vyznává lásku své přítelkyni písní "Let's Get Floatin'" (08.04.2024 10:27)
- Video: Wohnout v hororovém klipu umírají pod tíhou obézní "Nevěsty" (08.04.2024 08:10)
- Recenze: Uhrančivý návrat Moimir Papalescu & The Nihilists nepotřebuje na "Mystery Woman In the Acid Pools" nostalgii (25.03.2024 00:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Moimir Papalescu & The Nihilists chystají třetí řadovku. Na HitHitu shánějí podporu i prostřednictvím raritních odměn (11.02.2024 16:57)
- Fotogalerie: Skyline a jejich tradiční vánoční mejdan v Roxy ve fotkách (14.12.2023 18:48)
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Skyline vyrazili do klubů, závěr turné bude patřit pražskému Roxy (20.11.2023 09:28)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Adele Queen Sia Rush Beyoncé Bono AC/DC U2 Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu