shop.musicserver.cz

the.switch - Kalkulujeme s atmosférou

Vydáno: 05.01.2005 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Vítězem posledního ročníku soutěže Jim Beam Music se stala emo-coreová čtveřice the.switch, když ve finále skupina porazila pop-rockové melodiky Lus3. Musicserver.cz připravil rozhovory s oběma finalisty, jako první vám přinášíme interview se "zlatými hochy" z the.switch.

the.switch - promo 2004
© www.theswitch.cz
To, že k metalové hudbě lze přistoupit s nápadem a přitom není třeba být z Británie nebo USA, dobře dokazují příbramští the.switch. Ač z českého maloměsta, dělají velkou muziku. Trochu jako Deftones, chtělo by se říct s úctou. Toho jejich umu si všimla i porota soutěže Jim Beam Music 2004, která jim během koncertu v pražské Lucerně přiřkla vítězství. Tvrdá muzika se po dvou letech dočkala zlata, rockeři se zaradovali, pořádní kytaroví mlátiči porazili ve finále nadějné melodiky s podivným jménem Lus3. The.switch si úspěch zasloužili, ačkoli až historie posoudí, jestli tohle byl úspěch velký, malý, prostřední nebo nicotný. Každopádně přišel a o dalších se bude rozhodovat mimo jiné prostřednictvím médií. Tak už to holt chodí. The.switch jsou na to ale, zdá se, připraveni. Alespoň z našeho rozhovoru s kytaristou a zakladatelem skupiny Michalem Novákem to vyplývá.

Předně gratuluji k vítězství v Jim Beam Music 2004. Jak jste to oslavili?

Ještě než dohrál Kollerband, zdolali jsme třílitrovou láhev Jim Beamu, kterou jsme byli coby finalisté již podruhé obdarováni. Poté už se vše odehrávalo ve velké mlze...

Logická otázka je, jak využijete těch sto tisíc korun, které jste za první místo získali?

Nebáli jsme se zadlužit, abychom se dostali tam, kde jsme nyní. Máme profesionální klip, dle kritiků kvalitní album, se kterým jsme nadmíru spokojeni, trička, mikiny, poměrně kvalitní web. To vše stojí mnoho peněz. Ještě před několika dny jsme měli čtyři aktivní úvěry, které splácíme z prodeje CD, merchandisu a z honorářů za koncerty. Ta finanční odměna za vítězství v Jim Beam Music je pro nás navrácená investice. Dost jsme toho již splatili, takže zřejmě zbude i na nové PAčko do zkušebny.

V semifinále skončili takoví "hc konkurenti", jako jsou Existence či HC3. Když byste měli zhodnotit, co je vaší hlavní předností, co byste uvedli?

Zřejmě výraz a větší kalkulace s atmosférou. Obě kapely, jak Existence, tak HC3, jsou velmi dobří muzikanti a máme jejich hudbu rádi. Ovšem při pohledu na jejich koncert je to jen naživo odehraná hudba. Chybí tomu něco, co povýší právě jejich kapelu nad ostatní. Když chceš uspět mezi skupinou kapel, které hrají pro laika velmi podobně, je evidentní, že hudbou to být nemůže.

Stalo se vám někdy v průběhu Jim Beam Music, že jste už házeli flintu do žita? Status Praesents říkali, že když viděli v Rock Made In Gambrinus hrát Satisfucktion, bylo jim prý jasné, že vyhrát nemůžou...

Vůbec ne. Nemyslím si, že by v letošní semifinálové osmičce byl někdo s výraznými ambicemi na vítězství. Stejně tak pochybuji o tom, že si ostatní kapely říkaly: "Hergot, jsou tam ty switch!"

Jedna věc mi vrtá hlavou: docela dbáte na show a image (kombinézy, sukně), proč ale zpěvák Štěpán Šatoplet také nehopsá pokaždé stylově oděn (viz JBM nebo Rock For People)?

Tentokrát jsme chtěli Štěpána ještě trochu povýšit nad zbytek kapely. Ostatně, dokážeš si představit Štěpána v sukni? Nemáme s tím problém, že vypadá na pódiu nyní trochu jinak. On je frontman, my mu vytváříme pouze nezbytný podklad pro jeho projev. Chceme, aby se cítil pohodlně. Kdo nás zná, ví, že Štěpán hodně lítá po pódiu, skáče, leze po PAčku. To by šlo velmi špatně. Tak jako tak, on není typ člověka, který by působil seriózně zabalený v sukni. Chceme, aby právě on byl stoprocentně přirozený.

the.switch - promo 2004
© www.theswitch.cz
Cítíte to první místo jako malé zadostiučinění metalu poté, co loni skončili druzí Cocotte Minute a předloni Onset?

Necítíme. Pokud mám mluvit za sebe, nemyslím si, že by Honza Muchow nebo Petr Korál byli lidé, kteří si budou tlačit to svoje. Mají toho za sebou dost na to, aby se dokázali povznést nad vlastní vkus a spravedlivě rozhodli, čí výkon byl přesvědčivější. S hudebními styly soutěžících to nemá, dle mého názoru, nic společného.

Hodně vám pomohla v soupeření letošní deska "Beautiful", která by si nepochybně zasloužila větší pozornost, než jakou jí coby "samovydavatelé" můžete poskytnout. Už kolem krouží nějaký label?

Nevíme o tom. Ostatně i kdyby kroužil, příliš o něj nestojíme. Velice dobře se známe s Dolores Clan nebo třeba Cocotte Minute, kteří u majoru vydávají. Věř mi, není o co stát. Hodně pomohl Jim Beam. Dělali jsme mraky rozhovorů pro televizi, různá rádia, spousty internetových serverů. Hrajeme osm let v nezměněné sestavě, vydáváme stále lépe hodnocená alba, na naše koncerty chodí stále více fanoušků. Proč bychom měli cokoliv měnit a dělit se o příjmy z prodeje našich CD s labelem? Nemáme zájem podporovat naší muzikou reklamní kampaň Maxim Turbulenc.

Dobře si pamatuji, jak jste nazlobeně reagovali, když jsem po jednom vašem vystoupení před dvěma roky napsal, že jste mě na koncertě sice zaujali víc než na desce, ale že ani tak to není nic výjimečného. Podcenil jsem vás, o tom není sporu. Spíš by mě zajímalo, jestli jste připraveni na to, že se vzrůstajícím povědomím o vás bude přibývat také pochlebovačů a těch, kteří vás budou za každou cenu shazovat?

S tímhle nemáme nejmenší problémy. Bude to znít klišovitě, ale veškerou kritiku si bereme k srdci a fakt se z ní snažíme poučit. Je samozřejmě několik jedinců, jejichž názory ignorujeme, ale po těch letech už poznáme, kdo u kritiky používá mozek. Jinak ad tvá kritika před dvěmi lety. Dobře si na to pamatuji, bylo to na naše vystoupení s německými 4LYN, že? Tenkrát se strhla poměrně bouřlivá odezva na tvoje názory z řad našich fanoušků. Řekl bych ovšem, že nikdo z kapely se s tebou tenkrát nehádal.

Co bylo největším hnacím motorem, když jste připravovali "Beautiful"? Resp. byla práce na desce poznamenána nějakým výjimečným "imperativem"?

Vzhledem k tomu, že jsem album z velké části i produkoval a ostatní členové kapely se mi díky vytíženosti v zaměstnání ve studiu jen střídali, řekl bych, že velká část atmosféry alba reflektuje situaci v mém osobním životě v té době. Být producentem skupiny, jíž si i členem, ostatně ani k ničemu jinému vést nemohlo. Hnacím motorem při skládání byla ohromná dávka entuziasmu, kterým všichni oplýváme. Myslím, že právě to je něco, co mnoha kapelám chybí.

Zvlášť neuchopitelné jsou texty, které si ale z velké části neskládáte sami (pokud jsem správně pochopil booklet), což je poměrně netradiční u mladých rockerů, tak silně stavějících na atmosféře...

Na demosnímku "H.I.P." se Štěpán pokoušel otextovat si vlastní věci. Měli jsme pocit, že zpěvák nemůže nikdy dostatečně přesvědčivě přednést text, který vznikl v hlavě někoho jiného. Ovšem to, co píše Honza Jareš, to nejsou obyčejné texty. Jsou to fantastické abstraktní básně, popisující pocity a stavy, které zažíváme my všichni. Každý si v tom najde sám sebe. Navíc to pro nás není nikdo cizí. V podstatě jsme spolu vyrůstali už od prváku na střední škole.

the.switch - promo 2004
© www.theswitch.cz
Novinářům se často spílá, že škatulkují a ještě blbě, zkus to proto ty a prozraď těm, kteří vás neznají, co je čeká, když si poslechnou "Beautiful".

My naopak nemáme rádi kapely, kteří říkají, že nepatří do žádné škatulky, že to jsou prostě oni a basta. Jako kdyby si měl automaticky regulovat svoji činnost dle škatulky, do které tě ostatní řadí. Je to blbost. Když se ptá někdo nás, říkáme hard-emo-crossover. Mělo by to dostatečně identifikovat, že pracujeme s emocemi a náladami, nebude to žádný art-rock, ale spíš nářez a zřejmě více progresivní než jakkoliv zpátečnický. Fúze více stylů a hravost je evidentní ze slovíčka crossover. Kdyby mi někdo řekl, že hraje hard-emo-crossover, představím si přesně to, co hrajeme my, a o tom to je, ne?

Kterak bojujete proti hudebním, žánrovým klišé? Tam vidím asi jedinou trhlinu, myslím si, že speciálně ve vokálu by stálo zato upustit od vzdechů á la Chino Moreno a pokusit se najít osobitější cestu. Nicméně ta klišé, máte nějaký recept?

Teď doopravdy nevím, co odpovědět. Nijak vědomě nebojujeme s klišé. Prostě děláme hudbu tak, jak nás to baví. Instinktivně vycítíme, co zní příliš omšele nebo "proflákle". Základ při skládání věcí je, aby všichni z kapely cítili, že každá část každé skladby je nenahraditelná za lepší. Jak někde cítíme rezervu, okamžitě to raději celé překopeme, než abychom tam nechali např. jen průměrný refrén. Vše je samozřejmě nezbytné brát s ohledem na instrumentální zručnost a přirozenost každého z nás. Nemůžu nutit Štěpána, aby byl více invenční. Možná to tak nepůsobí, ale přestože se v některých pasážích opravdu může podobat Morenovi, jeho projev je tak strašně upřímný a hluboký, že mi z toho běhá mráz po zádech. Musel bys ho znát.

Tak mě napadá - v tisku jsem viděl The Switch, Switch, the.switch i The.switch. Co je správně?

Správná verze je the.switch. S tou tečkou uprostřed jsme se velmi natrápili, ale máme ji rádi. Je ti jasný, že se jedná o nás. Tolerujeme i velká písmena, jako např. The.Switch, protože to v některých médiích vyžadují. Nicméně na tečce trváme!

Vaše internetové stránky jsou, řekl bych, příkladné, z toho lze usuzovat, že webu přikládáte vcelku velkou váhu. Kde naopak vidíte jeho slabiny?

Nikde. Zabývám se designem a tvorbou internetových stránek už hodně let. Za celou tu dobu jsem však nezjistil jedinou slabinu webu (neplatí pro firemní prezentace). I když má kapela naprosto příšerné stránky, nic to o ní nevypovídá, ostatně jsou to muzikanti a ne designéři. Jediná důležitá věc je mít web s funkčními odkazy na stažení mp3 skladeb/ukázek a kontaktem. Našemu webu vděčíme minimálně za 80 procent našeho úspěchu. Je skvělé přijet na vůbec první koncert do Ostravy a mít tam krom ostatních návštěvníků připravených dvacet ortodoxních fanoušků, kteří znají všechny skladby a dokonce i texty jednotlivých skladeb. Představ si, že z našeho webu bylo v tuto chvíli staženo přes dvacet tisíc skladeb! Upřímně, nedokážu si představit, jak to kapely dělaly před patnácti lety, kdy byl net ve svých prvopočátcích. Když jsem nedávno sháněl zajímavé předkapely na naše podzimní koncerty, skočil jsem do seznamu a projel všechny zaregistrované stránky kapel. Vůbec nevím, jak jinak bych někoho sháněl. Rada pro všechny kapely - nebojte se investovat do vašeho webu.

Díky za rozhovor.

Autor je redaktorem iDNES.

  • hm! (Krakronosh, 06.01.2005 18:34) Reagovat

    pěknej rozhovor

  • vice ... (cornholio, 10.01.2005 19:03) Reagovat

    vice takovych rozhovoru a zdar the.switch.

  • Switch on! (Jiří Studený, 11.01.2005 13:37) Reagovat

    Vážně zajímavá, podle mě hodně dobrá deska...

    ...s tím vzdycháním zpěváka, respektive s kritikou této části vokálního projevu ovšem souhlasím, doporučil bych kapele ubrat emocí a ještě přidat na energii.

    Ono to totiž není to samé, vážení!
    Ale jinak, switch on!

    Česká muzika, a nejenom ta, potřebuje rozsvítit, a pořádně, není nutné být nějak politicky korektní, převažje totiž vyblýskaný shit...

    ...a lá poslední, plastikově komerční blábol U2!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Smile - Cutouts 8/10
Recenze: The Smile jsou na třetím albu "Cutouts" velkolepě hraví Trojice The Smile, ve které se sešli Thom Yorke a Jonny Greenwood z Radiohead s Tomem Skinnerem ze Sons of Kemet, si společné hraní užívá natolik, že letos vydala už svou druhou desku "Cutouts". A jak se dozvíte z naší recenze, opět jde... čtěte zde
Vydáno: 07.10.2024 00:00 v sekci Recenze
Vladimír Mišík - Ulici bičuje déšť 9/10
Audio: Venku zuří bouře, v hospůdce je klid. "Ulici bičuje déšť" krátí čas do vydání novinky Vladimíra Mišíka Do vydání očekávaného třetího plodu spolupráce Vladimíra Mišíka a producenta Petra Ostrouchova, desky "Vteřiny, měsíce a roky", zbývá už jen necelý týden - vyjde v pátek 11. října. Po klipem doplněné skladbě "Tak dobře"... čtěte zde
Vydáno: 06.10.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Audio
Jon Anderson - True 9/10
Recenze: Albovou novinkou "True" hází Jon Anderson rukavici bývalým kolegům z Yes Jon Anderson, ikonický hlas stojící za progresivními rockovými pionýry Yes, o sobě dává vědět sólovkou "True". Ta představuje významný příklon ke stylu zpěvákovy bývalé domovské kapely, byť nadále pokračuje v prozkoumávání... čtěte zde
Vydáno: 06.10.2024 08:00 v sekci Recenze
Tereza Mašková, Růžová Lucerna, Velký sál Lucerny, Praha, 4.10.2024
Naživo: Díky vokální bohyni Tereze Maškové byl v Lucerně svět na chvíli růžovější Ani ne rok od první "Růžové Lucerny" se Tereza Mašková do sálu s bohatou historií vrátila, tentokrát hned na dva večery. Úspěch slavila nejen díky síle svého hlasu a melodickým písním, ale i zásluhou něhy, pokory a lidskosti -... čtěte zde
Vydáno: 05.10.2024 12:30 v sekci Naživo
Bob Dylan, O2 universum, Praha, 4.10.2024
Naživo: Časy se nemění. Bob Dylan stále zůstává mimo kategorie Jen málo osobností bez uzardění snese přívlastek kulturní ikona. Bob Dylan mezi ně rozhodně patří. Vlivný muzikant, který vyryl pořádně hlubokou brázdu do folkové i rockové muziky, držitel Pullitzerovy i Nobelovy ceny, zahájil v... čtěte zde
Vydáno: 05.10.2024 09:30 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Nostrrromö zvou v klipu "Diabolicus" do temných koutů vesmíru (14.02.2024 16:38)
- the.switch vyrazí na klubové turné, doprovodí je Severals (03.02.2024 08:38)
- Rozhovory: the.switch - "Skrytý místa" je prý naše nejlepší album v tom, že se skvěle poslouchá v kuse (08.01.2024 09:00)
- Recenze: the.switch i na albu "Skrytý místa" zůstávají odvážní (12.12.2023 08:00)
- The.Switch se probouzejí a po sedmi letech vydávají studiovku "Skrytý místa". Jsou údernější a jdou více do hloubky (14.11.2023 10:38)
- Video: the.switch v klipu "Kolo kolo" syrově poodhalují boj s alkoholem (07.04.2023 09:13)
- Naživo: Godsmack se po takřka čtvrtstoletí existence konečně ukázali v Česku (12.06.2019 20:44)
- Video: the.switch dávají nebi respekt, hvězdám smysl a lidem lásku (20.07.2018 13:02)
- Video: The Truth Is Out There spojili v klipu k písni "Poslední nádech?" síly s the.switch (13.10.2017 12:58)
- Fotogalerie: Druhý den festivalu Rock for People v obrazech (06.07.2017 14:07)

ALBUM TÝDNE 41/2024

The Smile
Cutouts

Trojice The Smile, ve které se sešli Thom Yorke a Jonny Greenwood z Radiohead s Tomem Skinnerem ze Sons of Kemet, si společné hraní užívá natolik, že letos vydala už svou druhou desku "Cutouts". A jak se dozvíte z naší recenze, opět jde o jedinečný zážitek.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
St 09.10.
Lenka Dusilová Band (CZ) (Lucerna Music Bar, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)
Po 14.10.
Oska (A) (Cross, Praha)
Po 14.10.
Fink (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Út 15.10.
Jonas Brothers (US) (O2 arena, Praha)
St 16.10.
Melanie Martinez (US) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík Prince The Prodigy Tommy Mottola Marek Ztracený Coldplay Katy Perry Lucie Vondráčková Taylor Swift Madonna Linkin Park Richard Müller Lady Gaga Dua Lipa Viktor Sheen Ed Sheeran Billie Eilish Queen The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe