shop.musicserver.cz

Lety mimo - Nechceme hrát 'něco', co se 'nějak' jmenuje

Vydáno: 24.11.2004 13:00 v sekci Rozhovory - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

Lety mimo mají venku živou desku s všeříkajícím názvem "10 let Letů od prvního letu", kromě toho mají taky nového bubeníka. Navíc právě v těchto dnech křížují republiku v rámci svého podzimního turné. Dost důvodů pro to, abychom pro vás s "pány letci" připravili rozhovor.

Lety mimo 2004
© Víťa Čermák / www.letymimo.cz
Se skupinou Lety Mimo jsme se sešli u příležitosti vydání jejich tak trochu rekapitulační živé desky, kterou pánové k úctyhodnému výročí nadělili sobě a svým věrným. O jaké výročí jde, je zcela jasné už ze samotného názvu alba, o němž jste se již na musicserveru mohli dočíst - "10 let Letů od prvního letu". Zdá se, že kapela je po dlouhém, ale nakonec přeci jen úspěšném pátrání po stálém náhradníkovi za Frantu Vránu znovu připravena porvat se o své místo na slunci. Právě spolupráce s mladým bubeníkem Lukášem Horstem, zvaným Maštěnka, zřejmě Lookyho s Cvancem hodně nakopla. Když mluví o nových skladbách, je na nich vidět velké zaujetí a nefalšované nadšení. Navíc jsou to prostě pohodáři, kteří dokážou s nadhledem zhodnotit třeba i své dlouholeté kočování se Třemi sestrami. Takže hurá do toho!

Není právě obvyklé, aby se kapela už po dvou řadových albech rozhodla vydat živák. Co vás k tomu vedlo?

Looky: Zaprvý, to bereme jako určitou rekapitulaci a předěl. Zadruhý, jsme si vzpomněli na všechny ty lidi, který nám často říkají, jak jsme oproti deskám naživo tvrdší a kytarovější. Takže jsme chtěli zaznamenat tuhle naši koncertní polohu. Navíc jsme všechno kolem toho zařizovali sami, dá se říct na klíč pro BMG.

Na co se můžou fanoušci těšit? Bude CD obsahovat nějaké specialitky?

Looky: Základ tvoří materiál z našich dvou řadovek. Je tam spousta zajímavejch věcí, který se povedly. Skutečnou raritkou je prastará skladba "Méďa", kterou si vynutil Márdi z Vypsaný fiXy. A myslím si, že i Běldovi, kterej s náma tehdy hrál na bicí, tahle věc sedla nejvíc. Kromě Márdiho jsme na nahrávání do Roxy pozvali plno dalších kamarádů. Třeba Vaška Bláhu z Divokýho Billa, Emu Brabcovou z Khoiby, našeho bývalýho bubeníka Frantu Vránu nebo Gregoryho ze Southpaw.

Prvních šest skladeb na albu však bylo nahraných na koleji Hvězda. Proč?

Cvanc: To bylo zapříčiněno čistě technickým problémem, nahrávalo se na čtyřiadvacetistopej harddisk recorder Fostex, kterej jsme měli zapůjčenej. Ale jaksi se ho nestihlo dopravit na místo s dostatečným předstihem. Problém je, že se musí naformátovat, což trvá asi dvě hodiny, a to se nestihlo včas. Proto jsme si prvních šest skladeb znovu nahráli právě na Hvězdě.

Na závěr desky jste zařadili jako bonus skladbu "U-bahn". O co jde?

Lety mimo - 10 let (Roxy)
© Kiska / www.letymimo.cz
Cvanc: Je to skladba s textem od Jaroslava Rudiše, kterej přišel s celkem převratnou myšlenkou, totiž že ke svý knížce "Nebe pod Berlínem" vytvoří soundtrack. Ten nápad vznikl už někdy před dvěma roky. A jelikož se s ním známe ještě z Turnova, kde on studoval na gymplu, oslovil nás, abychom zhudebnili jeden z písničkovejch textů, který ta knížka obsahuje. Dál se na tom podíleli třeba Bullerbyne, Umakart a další lidi. Teď by měl bejt podle knížky natočenej dokonce film, tak uvidíme.

Do konce roku před sebou máte v rámci Represent Tour pěknou porci koncertů. Neprobíhají v takových chvílích v kapele "ponorky"?

Looky: Nechci, aby to vyznělo nějak blbě, ale my už jsme spolu s Cvancem tak dlouho a je mezi námi takový pouto, že nic podobnýho nehrozí. I kdybychom nejezdili koncerty, tak bychom se stejně scházeli doma a furt něco zkoušeli.

Na obě vaše desky byly docela pochvalné recenze. Ale stále vás dělí krok od toho, abyste v českém showbusinessu prorazili se vší razancí. Nepřepadají vás někdy pocity, že byste to raději všechno vzdali?

Looky: Absolutně nikdy. To nás naopak nejvíc motivuje. Pořád máš co zlepšovat. Stejný je to s koncerty, když třeba nepřijde moc lidí. O to víc se to do nich snažíme naprat.

Album "Euforia" bylo plné hitů, které měly potenciál uspět i u hodně konzervativních českých rádií. Myslíte si, že se pro jeho propagaci udělalo maximum?

Looky: To se těžko posuzuje, ale je pravda, že nás trochu mrzí, že se to tak úplně nechytilo. Těch písniček je jakoby škoda.

Jedním z těch potencionálních hitů byla i skladba "Superstar", se kterou jste tak trochu předběhli dobu a události. Nenapadlo vás zkusit ji třeba i s odstupem nasadit jako singl?

Looky: Uvažovali jsme o tom. Milan Herman z BMG chtěl k tý skladbě snad dokonce natočit i videoklip. Říkali jsme si, že by to mohla bejt sranda, ale pak nás předběhla Vypsaná fiXa s tou svojí parodií v klipu "Štěstí Jima Dixona"...

Lety Mimo
© BMG
Už jste se o tom zmínili v loňském rozhovoru pro musicserver.cz, ale přesto mi to nedá: Jak se dnes zpětně díváte na roky strávené předskakováním skupině Tři sestry?

Looky: Je pravda, že s tím koncertováním se Třema sestrama se to trochu přehnalo. My s nima jezdili sedm let. Na jednu stranu to bylo dobrý, protože jsme měli peníze a klid. Později v tom ale možná byla tak trochu naše pohodlnost. Celý se to ale odvíjelo od toho, že byly obě kapely tak personálně provázaný, kdy s nima hrál Cvanc i Franta Vrána. Teď si říkáme, že jsme toho měli nechat určitě dřív. Turné k desce "Space Punk 2001" jsme už měli jet sami. Ale zase jsme zažili spoustu věcí, včetně pořvávajících nácku...
Cvanc: To bylo někdy v devadesátým sedmým, kdy jsme s nima začínali. Lidi samozřejmě přišli na ně, takže nás pěkně fuckovali. Na druhou stranu si myslím, že možná i díky nám se pak Sestrám hodně omladilo publikum. Ze začátku na ně chodili právě náckové nebo klasický máničky v džínskách a ve finále, když jsme s nima končili, tak...
Looky: ...tak na ně chodili "džískaři" taky, ale už ti moderní. (smích) A taky šestnáctiletý holky a skejťáci, kterejch tam pak už byla většina.

Díky tomu, že jste byli dlouho spojováni se Třemi sestrami, si vás spousta lidí určitým - nesprávným, způsobem zaškatulkovala. Nyní se však - mimo jiné i výběrem hostů na live albu - hlásíte k trochu jiné muzikantské "komunitě".

Cvanc: Samozřejmě, že tahle současná pozice nám sedí mnohem víc, ale nebylo to nějak plánovaný. Vlastně jako s prvním z týhle "party" jsme se seznámili se Šmitym (baskytarista Roe-Deer - poz. red.) a potom s ostatníma. Navíc v Česku je to tak, že se s těma lidma - hlavně díky fesťákům - znáš a potkáváš je pořád. Jsme rádi, že teď hrajeme třeba právě v Roxy, že už nás tam lidi berou. To, že jsme byli díky Sestrám nějak zaškatulkovaný, nás hodně štvalo. Byly v tom prostě zbytečný předsudky typu: "Tohle do Roxy? Nikdy!" Při natáčení živáků tam ale bylo totálně našlapáno. A lidi přišli fakt na nás, takže si myslím, že se to pomalu láme.
Looky: Fandíme třeba Southpaw, který si teď naopak odjeli několik v podstatě punkovejch festivalů a prali to tam do těch "špinavců". Sice třeba ještě neměli takovej úspěch, ale přijde mi to dobrý. Sám bych byl rád, kdyby se tyhle dvě scény propojily. Kdyby lidi z obou stran odhodili nějaký zbytečný předsudky.

Po odchodu Franty Vrány jste dlouho nemohli najít nového bubeníka. Stejný problém řeší - nebo v nedávné minulosti řešilo - mnoho dalších českých kapel. Proč si myslíte, že je u nás tak složité najít někoho právě na tenhle post?

Looky: Tím hledáním jsme strávili celej rok. Člověk zjistí, jak je to hrozně těžký. Je to jednoduše v tom, že si každej myslí, jak je hrát na bicí úžasně snadný, ale ono není... Dobrýho bubeníka si u nás každej hlídá. My jsme ho nakonec našli a zatím nám to dohromady sedí skvěle.

Právě vydaným live albem jste tedy zrekapitulovali uplynulých deset let svého působení na české scéně. Máte však už nyní představu, jak budou znít Lety mimo na příští řadovce?

Lety Mimo
© BMG
Looky: V době, kdy jsme byli bez bubeníka, jsme si s Cvancem něco nahrávali do počítače. Nějaký skladby vznikly, ale fakt se zatím nedá odhadnout, co z toho bude. Když se my tři sejdeme, může z to vyjít úplně cokoliv, což nás na tom samozřejmě baví. Teď jsme třeba udělali skladbu s jungleovým spodkem. Vylezl nám z toho takovej elektropunk. Člověk zjišťuje, že se takovej rytmus dá použít do v podstatě punkový skladby. A můžeš s tím klidně vystoupit na klasickým rockovým fesťáku. To mi přijde jako cesta. Je ale jednoznačný, že se v současný chvíli tak trochu vracíme k syrovějším věcem, k rock'n'rollu, zároveň se ale nechceme za každou cenu vzdát elektroniky. Pořád mi přijde zajímavý dělat to zvukově třeba jako takoví Primal Scream.

Ty, Looky, účinkuješ s už zmiňovaným Šmitym v kapele Radiostars, kde se pouštíte do coverů i obskurností typu Holki. Nemáte ambice natočit třeba desku? Vždyť podobně nastavené projekty slaví pravidelně komerční úspěchy?

Looky: Radiostars jsou kultovní kapela, a tak to asi necháme, rozhodně bych to nechtěl někam hnát. (smích) Deska ani dost dobře udělat nejde, protože můžeš nahrát jenom to, co ti povolí, což by třeba u Robbieho šlo dost těžko. Takže Radiostars budou hrát i nadále jenom živě - vždycky pár koncertů a na nějakejch V.I.P. parties pro naše kamarády.

Co v současné chvíli Lety mimo poslouchají?

Looky: Teď jsme si třeba ulítli na první desce Wanastowek. Pustili jsme si to v autě a zjistili, že to je přesně ten rock'n'roll, kterej by se teď měl hrát. Osobně se momentálně vůbec nemůžu odtrhnout od Placebo, od kterejch mi kamarádka sehnala kompletní diskografii včetně rarit a živáků. To je ohromně emotivní muzika. Taky jsem si objednal DVD Ramones, takže teď se těším, až si pořídím přehrávač, abych si to měl vůbec kde pustit. (smích) No a pak jsou tady poslední dvě desky Horkýže Slíže, což je pro nás už něco jako Cimrmani, kdy mezi sebou mluvíme v jejich fórkách.
Maštěnka: Když jsem se učil repertoár, tak jsem samozřejmě poslouchal Lety, ale jinak mě teď přítelkyně znovu naučila poslouchat Faith No More.
Cvanc: Vlastně posloucháme to, co jsme sjížděli už někdy na škole, osobně mám pořád moc rád Therapy?, ale právě zmiňovaný Faith No More jsou pro nás něco jako kult. Hlavně v tom, jak se nebáli míchat všechny styly.
Looky: V tom to máme podobně, nechceme hrát určitý "styl", nikdy jsme s Cvancem neměli ambice hrát něco, co se nějak jmenuje.

Díky za rozhovor.


NÁZORY
  • co dodat? (SQUAREPUSHER, 24.11.2004 16:30) Reagovat

    když Lety začaly hrát, čekal jsem že budou něco jako česká Republica, resp. kombinace kytar a elektroniky. tenkrát se to o nich dokonce i tvrdilo. když ale čtu co pánové poslouchají, tak chápu že hrají to co hrají. je to škoda. nic proti kapelám typu Faith No More, spíš naopak, jen si myslím, že dnešní hudba je už trochu někde jinde a brát je jako vzory mi příjde trochu mimo mísu. o těch Wanastovkách ani nemluvím.

  • ad pod (spoonman, 24.11.2004 17:00) Reagovat

    sorry, ale vlny přicházejí a mizí, ale dobrá muzika zůstane...nic proti republice, ale FNM sou podle mě do značný míry nadčasová kapela, mimo mísu che

  • ale no tak (drowner, 24.11.2004 17:11) Reagovat

    Squarepusher: napsat o hudbe, ze je "nekde jinde" je ukaza toho, kde ses ty. Hudba je vec subjektivni, kazdymu se libi jina. Kazdej neni trendar a nebere hudbu podle toho, kde zrovna je. A jestli jo, pak je mi ho uprimne lito.

  • ale pánové!!:-) (SQUAREPUSHER, 24.11.2004 18:30) Reagovat

    tím příspěvkem jsem chtěl jenom říct, že mě Lety zklamaly v tom, že jsem od nich čekal něco jinýho, čekal jsem víc progresívní přístup k věci. vždyť oni sami se hlásili k vlně: kytary + elektronika. "trendařství" taky neuznávám, ale myslím si, že by hudba měla někam směřovat, kdyby tomu tak nebylo, tak pořád posloucháme Beatles (jenom), což je pro mě osobně dost otřesná představa. souhlasím, Faith No More jsou do jisté míry nadčasová kapela. konkretne Angel Dust beru jako vrchol jejich tvorby. to je ale můj subjektivní názor:-)

  • no me ten rozhovor... (honzaX, 27.11.2004 18:58) Reagovat

    ...hlavne prislo jak nejaky PR.. malej ceskej rybnicek

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jan Váňa -  A na Jordán dopadla tma 8/10
Recenze: Jan Váňa předkládá na úsporném debutu "A na Jordán dopadla tma" sbírku zamlžených zrcadel pocitů a situací Písničkářství má na domácí scéně hluboce zapuštěné kořeny. Dříve byl jeho představitel často jinotajným mluvčím, který metaforami kličkoval mezi tím, co režim dovolil. Doba se změnila, sdělení postavené na textu ale... čtěte zde
Vydáno: 18.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Akon, Forum Karlín, Praha, 16.5.2024
Naživo: Akonův pražský koncert se ze splněného snu proměnil v noční můru Pomohl objevit Lady Gaga, natočil duet s Michaelem Jacksonem, stojí za hymnou šampionátu ve fotbale. Výčet toho, co se Akonovi během posledních dvaceti let podařilo, je úctyhodný a nebere konce. Jeho úspěchy ale zároveň neznamenají,... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 14:00 v sekci Naživo
Moimir Papalescu - V podstatě jsem retro sám o sobě
Rozhovory: Moimir Papalescu - V podstatě jsem retro sám o sobě Moimir Papalescu nepřehlédnutelně prostupuje domácí - převážně elektronickou - scénou. Působil či působí ve spoustě projektů, v poslední době se ale nejvíc přetřásá návrat formace Moimir Papalescu & The Nihilists. Bylo to... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Thirty Seconds To Mars, Sportovní hala Fortuna, Praha, 15.5.2024
Naživo: Thirty Seconds To Mars si v Praze napravili reputaci. Přivezli povedenou show Americké bratrské duo Thirty Seconds To Mars se po šesti letech vrátilo do holešovické sportovní haly, aktuálně zaštícené názvem Fortuna, a to v rámci turné nazvaného "Seasons". Jak se návrat povedl a jak znějí nové skladby z... čtěte zde
Vydáno: 16.05.2024 10:18 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád 19. týden 2024
Pop už v albovém žebříčku nehraje druhé housle. Taylor Swift dovršuje hattrick a boduje i Dua Lipa Česká rádiová hitparáda konečně hlásí nového vítěze. Mnohaměsíční stálice typu Dua Lipa, Ofenbach nebo Michael Schulte střídá americký zpěvák Teddy Swims se songem "Lose Control". V albech potřetí triumfuje Taylor Swift.... čtěte zde
Vydáno: 16.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Tři sestry a Synové výčepu si v klipu "Kovárna se otvírá" hrají na hospodu (08.12.2023 16:41)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry (02.11.2023 11:31)
- Recenze: Tři sestry & Synové výčepu se spojili, aby zachytili život a dobu "Františka z Braníka" (28.10.2023 09:00)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Lety mimo slaví dvacetiny novou řadovkou "Re:Fresh" (07.11.2022 18:18)
- České rockové ceny Břitva oznamují nominace za rok 2021 (03.06.2022 09:48)
- Nedocenění Lety mimo oslaví (jedna)dvacet let od debutu novou deskou (06.02.2022 15:34)
- Video: Fanánek s kocovinou volá v klipu Tří sester: "A já chci bejt jak tvůj pes!" (15.12.2021 09:34)
- Video: Tři sestry klipem "Ukážeme kuráž!" nevýrazně burcují fotbalovou reprezentaci (24.03.2021 15:45)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 04.06.
Sting (UK) (Amfiteátr Lochotín, Praha)
St 05.06.
Charlotte Sands (US) (Chapeau Rouge, Praha)
Čt 06.06.
Nickelback (CAN) (O2 Arena, Praha)
Čt 06.06.
††† (Crosses) (US) (Roxy, Praha)
Pá 07.06.
Alfie Jukes (UK) (Café V Lese, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen Kabát Adele Sia Imagine Dragons Bono Taylor Swift Dua Lipa Rush Rammstein Mirai Beyoncé AC/DC Lady Gaga Liam Gallagher Coldplay
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu