Pocta, která si zaslouží poklonu

26.09.2004 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Kanadští rockeři Rush si připomínají třicet od začátku své existence. U této příležitosti vyrazili na světové turné a vydali album, které v mnohém překvapí. Deska "Feedback" sestává z osmi coververzí písniček od skupin, kterých si Rush váží a cení, mezi jinými třeba The Who či The Yardbirds.
8/10

Rush - Feedback

Skladby: Summertime Blues, Heart Full Of Soul, For What It's Worth, The Seeker, Mr. Soul, Seven And Seven Is, Shapes Of Things, Crossroads

Autor je redaktorem iDNES.

Celkový čas: 27:13
Vydavatel: Warner Music
Skupina, která za sebou má třicetiletou kariéru, si může životní jubileum připomenout různými způsoby. Třeba připraví reprezentativní kolekci raritních nahrávek, uspořádá výběr toho nejlepšího nebo si nadělí něco veselého a jí milého. Poslední jmenovanou cestou se vydali kanadští Rush, kteří u příležitosti třicátých narozenin natočili album coververzí písní kapel, které mají rádi. Jak lze u slavného tria ze země javorového listu předpokládat, novinka "Feedback" starší a vesměs známé skladby posouvá zcela jiným směrem, který osciluje kdesi na pomezí hardrocku, dřevního bigbítu a progresivního metalu. Netradiční hudební zážitek dotváří také booklet alba, který je stylizován jako papírový obal od gramofonové desky s nezaměnitelným hippies designem.

Album otevírá řízná předělávka "Summertime Blues", kterou si Rush vypůjčili z archívu The Who. Kanaďané se přesně vcítili do tehdejších hudebních postupů a z pecky udělali retro hardrock jedna báseň. Přesně opačná je druhá "Heart Full Of Soul" od The Yardbirds, která se pyšní zcela moderním soundem a nezaměnitelnou melodičností. Zvukovou různorodost dokresluje i třetí folkrocková "For What It's Worth", jíž původně složili Buffalo Springfield. Tyto tři základní polohy - sytý hardrock, melodický rock'n'roll a se šedesátými léty pevně spjatý folk-rock - jsou určujícími faktory i všech dalších coververzí, jež Rush na "Feedback" zařadili. Nalezneme mezi nimi (celkem je na albu osm písní) ještě např. syrovou "The Seeker" od rebela Peta Townshenda (The Who) nebo "Crossroads" od Roberta Johnsona.

"Feedback" je deska zajímavá tím, že je z ní cítit radost, se kterou ji kanadské trio připravovalo. Pánové muzikanti si vybrali jen ty pecky, na kterých se mohli pořádně vyřádit a zároveň zachovat jejich charakter. Možným vrcholem je odrhovačka "Mr. Soul" od Buffalo Springfield, která se valí vpřed asi jako nejlepší kousky vousáčů ZZ Top. Na desce "Feedback" se Rush podařilo skloubit na první pohled různorodou směsku v pevný celek, který potěší nejen fanoušky slavné rockové skupiny, ale možná ještě víc milovníky těch kapel, které si Rush vzali do parády. Nebývá totiž zvykem, aby coververze byly stejně dobré, ne-li přímo lepší než originály.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY