Dekáda deseti tisíc maniaků

27.09.2004 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Americká kapela 10.000 Maniacs sice už nějaký ten pátek neexistuje, ale není od věci si připomenout její tvorbu. Třeba prostřednictvím téměř dokumentárního klipového DVD "Time Capsule: Filmed 1982-1993". Natalie Merchant se ohlédla zpět na své působení ve skupině s pěticí spoluhráčů a jako režisérka disku odvedla slušnou práci.
6/10

10.000 Maniacs - Time Capsule: Filmed 1982-1993

Skladby: Hope Chest 1982 - 1983 - National Education Week, Tension, Pit Viper; The Wishing Chair 1985 - Scorpio Rising, Maddox Table, My Mother The War; In My Tribe 1987 - Don't Talk, Wildwood Flower, Like The Weather, I Have Dreams, What's The Matter Here?; Blind Man's Zoo 1989 - Hateful Hate, Trouble Me, Eat For Two, Dust Bowl, Hello In There, You Happy Puppet; Our Time In Eden & Unplugged 1992 - 1993 - Candy Everybody Wants, These Are Days, Because The Night
Celkový čas: 72 min.
Vydavatel: Warner Music
Čtyřicetiletá americká zpěvačka Natalie Merchant začínala svou uměleckou kariéru jako sedmnáctiletá v původně folk-rockové kapele 10.000 Maniacs. Natalie odešla na sólovou dráhu v roce 1992 a labutí písní jejího působení v kapele bylo živé album "MTV Unplugged" vydané o několik měsíců později. Námi recenzované DVD "Time Capsule: Filmed 1982-1993" je klipovou kronikou kapely v letech 1982 až 1993 a dodejme, že Natalie byla režisérkou DVD.

Obsahem disku nejsou jen videoklipy jako takové, speciálně natočené k písním. DVD obsahuje i raritní soukromé záběry sestříhané jako obrazový doprovod k raným skladbám, amatérské filmy, první pokusy vyrobit video a také záznamy z raných koncertů. S postupujícím časem je patrný vývoj - nejen obrazová složka je pochopitelně čím stále kvalitnější, ale progresi lze vystopovat i v hudbě Maniaků. Od neučesaných začátků, kdy Natalie naživo dokázala být hodně divokou, se kapela dopracovala k příjemnému sofistikovanému projevu. Pořád se ovšem ve svých textech věnovala i společenským tématům, jen je prezentovala uhlazeněji a rafinovaněji. Stala se svébytným zástupcem jakéhosi alternativního popu.

V novějších klipech je ústřední postavou Natalie, kapela ji vystavila do popředí. V kombinaci se zneklidňujícími obrazy se podařilo vytvořit například působivý videoklip "Eat For Two", výborné je perfektně sestříhané video "Candy Everybody Wants" a chybět jistě nesmí velmi vydařená coververze slavné písně Patti Smith "Because The Night" z už zmíněného "MTV Unplugged" - tahle píseň se ostatně dodnes na hudebních kanálech hraje od 10.000 Maniacs nejvíce.

Poměrně krátká stopáž disku se dá jednoduše omluvit - je tam asi všechno, co se dalo k tématu poskytnout. Potěšitelná je možnost přehrát DVD s ozvučením Dolby Digital 5.1 a menu, jež ukazuje malé náhledy videoklipů. "Time Capsule: Filmed 1982-1993" je solidní obrazovou kronikou, ne příliš dlouhou, ale s několika velmi silnými momenty.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY