Hudba, která neuráží

19.03.2004 11:33 - Filip Hrubý | foto: facebook interpreta

Německý zpěvák Sasha má rád klasický rock'n'roll. Dokáže ho s partou kámošů zahrát tak, že ho od originálu skoro nepoznáte. A to je asi tak všechno. Vlastně není. Sasha má smysl pro humor, takže jeho nová deska projektu Dick Brave & The Backbeats "Dick This!" vás nezprudí. Tečka.
5/10

Dick Brave & The Backbeats - Dick This!

Skladby: Get The Party Started, Walk This Way, She Is The Most, Take Good Care Of My Baby, Be The One For Me, Twenty Flight Rock, Slippin' N Sliddin, Freedom, Buena Sera, Teenager In Love, Black Or White, Hallelujah, I Love Her So, Here I Go, I'm Hobo, Smokey Joe's Cafe, Complicated, Give It Away, They Remind Me, Too Much Of You
Celkový čas: 58:35
Stylové kotrmelce k showbusinessu patří a vyplácí se. Své o tom vědí Beastie Boys (jazzové album "The In Sound From Way Out"), Jirka Korn (housová deska s DJ Neem), nebo třeba slovenští Gladiator, kteří se takřka přes noc stali z drsných trashmetalistů slovenskou odpovědí na britpop. Každý takový kotrmelec vždy přiláká zájem médií a o to v popmusic jde.

Proto také tolik vzruchu kolem německého zpěváka Sashy, který si teď říká Dick Brave a místo romantických ploužáků hraje rockabilly. Image zasněného milovníka vyměnil za rebelský výzor Jamese Deana a spolu s hochy ze svého doprovodného bandu The Backbeats jakoby vypadl z padesátých let - nagelovaný účes "na emana", hot rod, pěkně zahrnuté levisky a bundička do pasu.

"Dick This! " je snůškou víceméně klasických rock'n'rollových ("Twenty Flight Rock", "Take Good Care Of My Baby") a rhytm&bluesových ("Hallelujah, I Love Her So", "Here I Go, I'm Hobo") hitů spolu s několika vtipnými covery. Ty jsou asi největšími plus téhle desky. Slyšet "Give It Away" od Red Hot Chilli Peppers, Jacksonovo "Black Or White" nebo "Freedom" George Michaela v rockabillyových aranžích určitě stojí za to. Sasha, vlastně Dick Brave, s nimi získává body za nápaditost, které na zbytku desky ztrácí. Jistě, v rock'n'rollu potažmo v rockabilly jde především o dobrou zábavu. Na tu ale nepotřebujete "Dick This!" ve svém přehrávači, na to stačí kdejaká revivalistická rockabillyová kapela, kterých jsou v klubech po celém světě spousty (i u nás).

S revivalem je navíc ta potíž, že by měl v náročné soutěži s originálem přinést něco vlastního a obhájit tak vlastní existenci. V případě rockabilly se to bez pochyby podařilo takovým Stray Cats, Reverend Horton Heat, nebo Cramps, kteří šikovně mísili či mísí tradiční sound s kytarovým rockem, punkem respektive gotikou. Sasha však zatím dokázal pouze to, že rockabilly "umí" a dokáže tento kapitál finančně zúročit (v Německu si Sasha za "Dick This!" vysloužil platinovou desku). Kapka originality a více vlastních nápadů by však pro příště neškodilo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY