shop.musicserver.cz

17. listopad - hned dva důvody k oslavám

Vydáno: 20.11.2003 17:19 v sekci Naživo - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Každý základně vzdělaný člověk ví, že na 17. listopad připadá svátek "Dne boje za svobodu a demokracii". Příznivci funkového sekupení J.A.R. však mají v kalendáří v souvislosti s tímto datem každoročně ještě o poznámku navíc - ten den totiž tato famózní partička již mnoho let pořádá své báječné narozeninové koncerty. Jaký byl ten letošní?

J.A.R. - Lucerna, 17.11.2003
© www.rap.cz
17. listopad 1989 je datem významným z nejméně dvou důvodů. Tím prvním je položení základního kamene demokracii u nás a najdeme jej v učebnicích dějepisu jako jeden z nejzásadnějších okamžiků naší historie. Druhou míněnou událostí je oficiální vznik J.A.R., jedné z nejosobitějších českých kapel. O něm už dějepisné anály nehovoří, přesto jej každý rok vzpomenou tisíce příznivců; s nejvěrnějšími z nich si toto seskupení už několik let dává dostaveníčko v pražské Lucerně.

Roman Holý
© www.rap.cz
Pokud jste doufali, že vstupenku seženete ještě několik dní před koncertem, čekalo vás u pokladny ve Vodičkově ulici zklamání. Výjimečné akce této "revoluční skupiny" jsou totiž už nějakou tu dobu ze zištných důvodů intenzivně vyhledávanou zárukou živelné, strhující a roztančené show, kdy se nespoutané i spontánní kusy, vycházející z nepopsatelné rezonance mezi hudebníky a publikem, přirozeně a nenuceně snoubí se seriózními, s profesionální rozvahou servírovanými muzikantskými výkony. Za svoji nekrátkou minulost se kdysi spíše zábavová sebranka vypracovala na desetičlennou konstelaci hvězd, jež se zaslouženě vyhřívá na výslunní české hudební scény. Na deskách s citem pro věc nabízí neškrobenou kvalitu v podobě dospělé, lehce intelektuální produkce, chytře oděné do nevtíravého, zábavného hávu, čímž zůstávají věrni vlastním kořenům. V rámci živých programů pak přitvrdí, přidají nějakou tu obhroublou poznámku, ale hlavně upřímně ocení a odmění přízeň i zájem všech přítomných. Není se tedy čemu divit, zmizely-li lupeny jako pára nad hrncem.

J.A.R.
© www.rap.cz
Den boje za svobodu a demokracii přišli do Lucerny krom zástupů fanoušků oslavit také například Petr Čtvrtníček, Zdeněk Suchý, Ota Balage nebo část příbuzných Monkey Business (podařilo se mi spatřit Tonyu Gaves a Matěje Rupperta), před začátkem akce jste u baru mohli narazit i na členy ansámblu - Oto Klempíře, Michala "Vrtulníka" Viktoříka a Romana Holého. Žádné hvězdné móresy, žádné obsese být za hvězdu - familiérní atmosféra, příjemná funky muzika v reproduktorech, ale také vzduch, co by se dal snad i sklízet a prodávat marihuaně holdujícím, tak nějak lze charakterizovat očekávání začátku akce. Ten nadešel čtyřicet minut po avizované osmé hodině večerní, a sice když se v přítmí pohaslých světel mezi ostatními stíny objevila výrazná silueta olbřímí Holého hlavy (vpravdě impozantní pohled). Úvodní píseň rok starého alba "Nervák" jménem "Parisian" byla první z nadílky osvědčených "Jařích" skvostů. Jak jsem právě naznačil, repertoár zatím poslední desky hraje kapela již nějaký ten pátek, což jistě pocítili jak samotní hudebníci, tak pod pódiem přítomní - co si budeme nalhávat, když se nové písně dostatečně zažijí, je to hned o něčem jiném. Zkrátka a dobře, pecky "Nerváku" za tu dobu pěkně srostly s předešlými, a tak mladší kusy "Karambolage", "Metamegamastítko", "Nuly", "Brutek Modelář" ani "Hi-tech Vitamean" nijak nevyčnívaly mezi šlágry "Pap Muziek", "Kmotr Brown", "Mydli-to", "B-bus" či "Neviděli mou funku".

Viktořík a Klempa
© www.rap.cz
Mezi nejlesklejší perly dvouhodinového programu opět patřily písně "Ty ho vidíš Otavo má", kterou pro J.A.R. nenahraditelný Dan Bárta povýšil na čtvrthodinovou vokální improvizaci, během níž za trpitelského svíjení se naprosto vyčerpávajícím způsobem demonstroval svoje výjimečné hlasové dispozice, "Hnědojed", tradičně spojený se jmenovitým představením celého bandu, tentokrát navíc obohacený o příjemnou ceremonii předání Zlaté desky za vydařený "Nervák" (šéf Sony Music / Bonton Zdeněk Knobloch se zdržel opravdu jen na moment), dále báječně jamující "Semiramis", nádherná "Jsem pohodlný" a převzatá, značně přitvrzená "Papa Was A Rolling Stone". Za zmínku stojí jistě i dvě série přídavků - velmi zábavná dechovka sprostonárodního textu "Máňo, vystrč podvozek" (údajně vůbec první autorská píseň kapely), metalový hybrid skladeb "Knihovnička" a "Čert včera vyletěl" i takřka zlidovělé hity "Maksimig", "Už mizí pryč je... Hanka" a "Bulháři".

Dan Bárta
© www.rap.cz
Mnozí nezúčastnění by si mohli myslet, že vzhledem k věku skupiny jsou J.A.R. už jen klidnými pány, kteří komorně naladěni vkráčejí na scénu a v tomto duchu odehrají celý koncert. Avšak bylo by omylem nejhrubšího zrna domnívat se, že dnešní "Jaři" dávno nejsou těmi divočícími showmeny, kteří svého času skákali, tančili a hulákali, co jim síly stačily, že tato nespoutaná sestava dík svému renomé na pódiu těží pouze z toho, že prostě je na pódiu. Přál bych vám, drazí, cítit tu nehorázně intenzivní energii, vnímat tu náladu, vidět tu zběsilou podívanou (sledovat Klempu, jak paří v afro paruce Michala Viktoříka, bylo vskutku podívanou pro bohy). V jednom okamžiku jsem se rozhlédl kolem sebe a viděl rytmem unešená těla, slastně přivírající se oči i zraky upřeně sledující vše, co se vepředu děje. Viděl jsem úsměvy na tvářích, posluchače dojatě zpívající i šťastně dovádějící. Také muzikanti po sobě spokojeně i významně pokukovali a pobaveně sledovali, co se odehrává pod nimi (Roman Holý při pohledu na své oddané doslova zářil). Obě strany tak navzájem sáli tu čistou atmosféru a pohodu, která se zde všudypřítomně vznášela v kontrastu k vysoké teplotě a velmi těsným podmínkám v publiku. Občas se do reprobeden vloudilo nějaké to písknutí, nikomu tu však pochopitelně pranic nevadilo - tato hudba přece není žádnou navoněnou slečinkou.

Abych to shrnul. Na čtrnáctileté těleso J.A.R. se velmi trefně hodí ono otřepané klišé o stárnoucím víně. Jde o muzikanty, kteří dokonale vládnou svým instrumentům (a hlasům); o působivých vokálech, přesně frázovaném rapu, neomylné rytmice, mistrné hře na struny, na klávesy či o zručné dechové sekci toho bylo v minulosti řečeno dost. Občasné pomluvy, že "Jaři" degradují úroveň svých vystoupení tím, že zjevně hrají pod vlivem alkoholu, či jiných omamných látek, nemohu brát jinak než se zahořklým úsměvem na líci. Kapely formátu J.A.R. bychom si měli hýčkat a ne na ně podobným způsobem jedovatě plivat. Málokteré hudební seskupení dnes skutečně přesvědčí, že přišli opravdu kvůli lidem. Všechno nejlepší, J.A.R.!

J.A.R., Lucerna, Praha, 17.11.2003

  • Vše nejlepší J.A.R. a sbohem (Olga, 21.11.2003 18:17) Reagovat

    S náplní článku výše uvedené naprosto souhlasím a jen se slzou v oku musím říct, že tato vydařená akce tohoto druhu byla poslední v pořadí. J.A.R.stvo the end.

  • nic moc (jarda, 21.11.2003 19:12) Reagovat

    Musím říct, že jsem se koncertu JAR zúčastnil také a zrovna příliš mě nenadchnul. Jsem sice jejich fanoušek, i když umírněný, ale podle mě byl výkon průměrný, že by byly JAŘi pod vlivem alkoholu, to ani náhodou, a navíc tam bylo dost špatné ozvučení. Ale každý má svůj názor a nikomu ho neberu!

  • Proč the end? (ludva, 22.11.2003 20:26) Reagovat

    Proč by to měl bejt konec? Pleteš se!

  • ozvučení (V1, 23.11.2003 23:11) Reagovat

    jo to ozvučení bylo hrozný. Kór tam kde sem stál - přímo pod reprákem.. hrozně přehlučený..

  • téda :) (JEAERka, 28.11.2003 15:34) Reagovat

    Vojto proč si teda stoupáš pod reprák? když chceš dobrej zvuk, tak musíš tam, kde se to střetává z levý a pravý bedny, tj. uprostřed:)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Cure - Alone 9/10
Audio: Čekání je u konce. Poslechněte si depresivní "Alone", první singl z novinky The Cure Kolik náznaků a lákání na nové album si museli fanoušci The Cure vyslechnout jen proto, aby se dočkali jednoho zklamání za druhým? Robert Smith několikrát tvrdil, že nahrávku téměř dokončili, na koncertech z ní hráli hned... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 15:30 v sekci Audio / Video | Audio
teepee -  Nová deska symbolizuje přerod
Rozhovory: teepee - Nová deska symbolizuje přerod Kapela teepee vydala v půlce září třetí album "Blue Moon Rising", na němž pokračuje ve spolupráci s britským producentem Tomem O. Marshem a berlínským labelem Springstoff. Proměnou v dospěláky se dvojice více otevřela a v písních... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Girl In Red, Nieve Ella, Forum Karlín, Praha, 23.9.2024
Naživo: Z nemocné Girl In Red v Praze fanynky omdlévaly Nepatří mezi nejlépe vokálně vybavené zpěvačky na světě a ani po poslechu jejích desek si nesednete na zadek z toho, jak skvělé songy složila. Girl In Red jako by podpořila svůj vlastní umělecký pseudonym tím, že sama bude... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 20:30 v sekci Naživo
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado Nálož hudebních novinek vede tentokrát roztančená Katy Perry, dlouho očekávaný návrat Nelly Furtado, německý DJ Purple Disco Machine, country star Keith Urban, comeback slaví Manu Chao, rockové příznivce potěší Nightwish, Seether,... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 16:30 v sekci Novinky | Nové desky
Wardruna - Himinndotter 8/10
Video: Wardruna s "Himinndotter", modlitbou k dceři nebes, oznamuje nové album Temní norští šamani Wardruna oznámili své šesté studiové album. Novinku nazvanou "Birna" můžeme očekávat v lednu příštího roku. Název, česky "Medvědice", napovídá tematické zaměření kolekce na hlubší poznání tohoto... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na exkluzivní křest nového alba Monkey Business se dostane jen pět set fanoušků. Přijde i Fanánek (18.09.2024 10:36)
- Nové desky 35/2024 - od Nicka Cavea & The Bad Seeds přes Palaye Royale po Monkey Business (04.09.2024 12:00)
- Video: Monkey Business to v "CIAO! CIAO! CIAO!" zkoušejí česky. Výsledku nepomohl ani Petr Spálený (19.06.2024 15:42)
- Fotogalerie: Třetí den Rock for People nabídl pestrou mozaiku (15.06.2024 13:56)
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Video: J.A.R. bijí na poplach jako "Poslední rváč" (09.11.2023 11:19)
- Olivia Rodrigo debutuje v českém albovém žebříčku těsně pod vrcholem (21.09.2023 18:00)

ALBUM TÝDNE 39/2024

London Grammar
The Greatest Love

Anglická indiepopová formace London Grammar patří mezi kapely, u nichž máte pocit, že by měly být slavnější, než jsou. Přitom trojice dosud představila řadu skvělých singlů jako "Nightcall", "Metal & Dust" nebo "Big Picture" a spoustu dalších. Změní to nové album "The Greatest Love"?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)
Pá 04.10.
Tereza Mašková (CZ) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Linkin Park Lucie Vondráčková Madonna Taylor Swift Dua Lipa Oasis Coldplay Viktor Sheen Queen Billie Eilish Biffy Clyro Ed Sheeran Abba David Gilmour BTS The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe