Ani milion očí neprohlédne šedým závojem

21.10.2003 05:01 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Slovenská legenda poprocku Elán uchystala novou desku "Tretie oko", s níž si chce vylepšit renomé po posledním albovém propadáku. Dle oficiálních vyjádření se novinka prodává výtečně, otázkou proto zůstává - a je tak dobrá? Není. Je obyčejná; ani skvělá, ani příšerná.
5/10

Elán - Tretie oko

Skladby: Tretie oko, Fuga, Láska moja, Šaman, Cigary idú do neba, Orol, Život, Vyriešený problém, Severný pól, Riziko, Originál, Strážca pečatí, Depka, Zaklínanie depky
Celkový čas: 54:32
Vydavatel: BMG
Jestli vám přišla zářijová monstrakce na Letné nepředstavitelně megalomanská a zbytečná, tuhle desku neposlouchejte a vlastně ani nepokračujte ve čtení. Nic nového byste se nedozvěděli. Na Letnou prý přišlo nějakých sedmdesát tisíc lidí. Pravda, zhruba třicet tisíc z nich dostalo lístky zdarma, ale i ty čtyři desítky tisíc jsou číslem nadmíru příjemným. Elán je tedy skutečná legenda, podařilo se jim to a definitivně vstoupili do kronik. Jenže pak zbývá ještě natočit skutečně velkou desku, což se Elánu již pěknou řádku let nepodařilo. Změní něco "Tretie oko"? Popravdě řečeno jenom těžko.

Ono totiž "Tretie oko" není špatné, jenže k výstupu na - řekněme - slovenský Olymp mu chybí tolik potřebný elán pro běh do schodů. Ten ubývá přímo úměrně rostoucímu počtu skladeb, mezi nimiž lze jenom přetěžko nalézt skutečně zajímavý a vydařený kousek. Relativně svěže zní úvodní "Tretie oko" s rozjezdovým riffem, plouživá a vlastně šeredně kýčovitá "Láska moja", špatná není ani čtyřka "Šaman". Našlo by se pravděpodobně ještě několik dalších, jak ale sami víte, když je nutné pecky dolovat a složitě hledat, vypovídá to o albu jedinou věc - není to prostě ono, hoši.

K Elánu se deskou "Tretie oko" vrátil textař Boris Filan, což milovníci dávných časů s povděkem kvitovali. O stupiditě veršů z "Elán 3000" se vyprávěly historky, dávný přítel byl tak pomyslným spasitelem. Někde se mu to podařilo ("Cigáry idú do neba", "Láska moja"), jinde šlápnul vedle ("Vyriešiený problém"). Celkově lze ovšem obsahovou úroveň "Tretiho oka" hodnotit vesměs nadprůměrně, ačkoli působí komicky, když Jožo Ráž svým líným hlasem pěje o hulení trávy.

Je to ale jinak smutný pohled. "Tretie oko" totiž ukazuje, že Elán už zdaleka není tím, čím býval. Hity s výrazným melodickým podkladem se hledají těžko, nad vším ční ten nejšedší průměr, jemuž není pomoci. Recenzi v deníku Sme nazvali "Labutí píseň Elánu", Pravda zase hovořila o absenci "tretieho ucha". Oboje má něco do sebe. "Tretie oko" je údajně poslední deska skupiny. Ačkoli se o tom dá více méně úspěšně pochybovat, možná by to bylo lepší. Ne snad, že by to byl příspěvek vysloveně zbytečný, ale je tak hrozně průměrný, že si to klasici, za něž je dnes Elán považován, jednoduše nezaslouží.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY