"Hodina pravdy" ukázala, že Elán má stále co říct

07.10.2023 18:00 - Milan Menčík | foto: OPUS

V seriálu našich retrorecenzí řadových desek Elánu se posouváme k nahrávce "Hodina pravdy". U ní nastal další velký zlom v sestavě formace. Po více než deseti letech se vrátil spoluzakladatel Václav "Vašo" Patejdl, a formace tak dostala do svého fungování nový silný impuls.
7/10

Elán - Hodina pravdy (2LP reedice 2023)

Skladby: Hodina pravdy, Láska je film, Odkazovač, Hey, hey, zlato, Prvý na rane, Odpusť mi láska, 10 dkg tresky, Ako jed, Zaľúbil sa chlapec, Anna Mária, Keď muži plačú, Modlivka nábožná, I Epilóg časť prvá, II Epilóg časť druhá
Vydáno: 8.9.2023
Celkový čas: 52:51
Vydavatel: Warner Music
V mezidobí po vydání předchozího alba "Hodina angličtiny" vyšla ještě jedna kompilace formace - "Hodina nehy". Vznikla na popud rozhlasového moderátora Martina Hrdinky a byla plná romantických a zamilovaných písní. Obsahovala i jednu novinku: titulní skladbu, pozoruhodnou hlavně díky autorské dvojici Marián Brezáni / Jožo Urban, jež se do budoucna stala další stálou součástí autorského týmu kapely.

Album "Hodina pravdy" vyšlo v roce 1997. Návrat Vašo Patejdla do sestavy byl umocněn několika faktory - jeho nahrávacím studiem Relax, ve kterém se deska točila, silným autorským vkladem a dobrými hráčskými dovednostmi. Mám pocit, že titulní a zároveň první položka kolekce je jedinou vyloženě instrumentální skladbou, kterou Elán za dobu své existence stvořil.

Ta pak volně přechází v píseň, u které zamrzí, že zapadla prachem. Pod titulem "Láska je film" se totiž skrývá hlavní filozofie skupiny, což je nejen zpívání o lásce, ale hlavně život s láskou. Ambice na jasný rádiový hit měl hlavně Horňákův "Odkazovač" - osobně dodnes nechápu, proč se hitem nestal. Stejný osud asi poprvé potkal i kompletní album.

Nachází se na něm sice hitovka "Zaľúbil sa chlapec", ta však už vyšla původně podstatně dřív, na "Hodine slovenčiny", a zde je znovunatočená s novým, převážně akustickým aranžmá, díky němuž se stala jedním z opěrných pilířů unplugged programu a alba "To pravé…".

Jožo Ráž je složitá osobnost s provokativními politickými náhledy na svět, ale jak pravil nedávno zesnulý Patejdl: "Nesouhlasím se všemi jeho názory, ale vždycky se budu bít za to, aby je mohl říkat." Takže se zde nachází skladba "Hey, hey, zlato", která je věnovaná NATO, a hned za ní následuje "Prvý na rane", která je zase "venovaná tým, ktorí vojnu chcú". Ani hostující housle a kontry Petera Abraháma nedokážou zakrýt to nesmyslně tupé dusání přesně v rytmu tehdy populárního stylu dancefloor.

Zmiňovaný unplugged program obsahoval i další silný lovesong z Rážova pera, věnovaný jeho manželce Barboře "Odpusť mi, láska". Vašo Patejdl se tady kromě některých backvokálů ještě pěveckého mikrofonu nechopil, kytarista Ján Baláž ale svoji příležitost v baladické "Anna Mária" určitě nepromarnil.

Celému albu se tak dá vyloženě vytknout jen song "10 dkg tresky", který svojí náladou a pojetím do tohoto celku vůbec nezapadá, a taky drobný dramaturgický prohřešek v podobě tří pomalých písní za sebou na poslední straně. Jinak téhle reedici patří ještě jeden bod nahoru za analogový remastering, ale také bodík dolů za to, že 2LP není v rozkládacím obalu a neobsahuje ani texty, fotky, zkrátka nic navíc. Tohle dílo by si to určitě zasloužilo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY