shop.musicserver.cz
Imodium - Vrátili jsme se ve vší parádě a ukázali, že máme furt koule i chuť růst a někam se posouvat

Imodium - Vrátili jsme se ve vší parádě a ukázali, že máme furt koule i chuť růst a někam se posouvat

Vydáno: 26.10.2024 08:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Martin Linhart

Před rokem rozsvítili Imodium "Lampy" - stejnojmenným singlem tehdy započali cestu k novému albu "Horizont", které letos po sedmiletém půstu vydali. O jeho vzniku, tvoření, čerstvé energii i vzpomínkách na comebackový koncert jsme si povídali s frontmanem Thomem Frödem a bubeníkem Adamem Jánošíkem.

Imodium, Forum Karlín, Praha, 4.4.2024
© Ondřej Michal
Náš předchozí rozhovor vyšel před vaším velkým comebackovým koncertem. Jak s odstupem času vzpomínáte na Forum Karlín? Splnilo vystoupení vaše očekávání? A šli byste do takové akce znovu?

Thom: Jsme rádi, že jsme do toho šli a že jsme se nepodělali. Na začátku stojí hezká velkolepá myšlenka, ale pak přejdeš k realitě, a zjistíš, co a jak stojí. Pracovali jsme intenzivně a jsem na nás pyšný, že jsme to zvládli, že se stalo, co se stát mělo. Vrátili jsme se ve vší parádě a ukázali, že máme furt koule i chuť růst a někam se posouvat. Nejsme ve starém železe a umíme si poradit i s takhle velkou produkcí. Nehledě na přidané side effects, interní pro kapelu. Víme, že kolem sebe máme skupinu důležitých lidí, bez kterých by se to neobešlo.

Adam: Zároveň šlo o fajn představení nové sestavy skupiny pro promotéry na příští rok.

Považujete proběhlou pauzu za prospěšnou a nutnou?

Thom: Na sto dvacet procent se pauza ukázala jako moudré rozhodnutí v rámci všeho, snad vyjma vztahů mezi námi. Kvůli nim jsme rozhodně nepauzírovali, pravidelně se scházíme, máme rodiny, navštěvujeme se, jsme životní přátelé. Nicméně kapela se zacyklila. Nutno dodat, že ji máme od čtrnácti let. Když pauza nastala, nejvíc se mně zastesklo po dodávce, po tom, co většina muzikantů nenávidí. Miloval jsem návraty z koncertů, kdy všichni krom řidiče spali a já jsem koukal přes okno na hvězdné nebe. Pamatuji si, že když Daniel sehnal kupce na dodávku, jel jsem se s ní do Hradce ke zkušebně rozloučit. Byl to zvláštní pocit, strávili jsme v ní tolik času, ať v dobrým nebo ve zlým. Představovala pro nás druhý domov.

Imodium
© Jan Nožička
Odrazila se inspirace hvězdami a pohledem na hvězdné nebe i do nového alba?

Thom: Naznačuje to už název. I když nejde o koncepční nahrávku, má nosné téma. Horizont se pojí s vesmírem, černými dírami, existuje různý horizont události. Víme, co znamená horizont pozemský, kdy zapadá slunce a člověk vidí, že země je kulatá. To se v dnešní době musí připomínat. Téma jsem si v sobě nesl dlouho. Vizuální zpracování už považuji za trochu jiný proces.

Adam: Od prvního singlu jsme spolupracovali s Lulushou (Lucie Mareš) z České Třebové. Primárně není grafička, ale tatérka. A přišlo nám super, že se na to podívá někdo z jiného oboru.

Nechal si od ní někdo z vás udělat tetování?

Thom: Dlouhodobě má ráda Imodium. Tetování si od ní nechal udělat Ronoon.

Adam: Jsem s ní předdomluvený. Chtěl jsem, aby mě tetovala při koncertě, ale to odmítla. Obal jsem s ní dolaďoval. Jde o čistou grafiku, bez názvu skupiny i alba.

Thom: Poprvé chystáme vinyl, což samo o sobě nabízí plochu pro umělecké ztvárnění. Ke každému songu do bookletu vznikl vizuál od Lucky. Celé to na mě působí elegantně, nemáme rádi přeplácanosti a shodli jsme se na první dobrou.

Imodium

Broumovskou formaci Imodium založili Thom Fröde a Kárl v roce 1999, ještě na základní škole. Později se k nim přidal baskytarista Radouš, kterého doplnil ještě kytarista Dan Franc. Na postu baskytaristy došlo v roce 2009 ke změně, když Radouše nahradil Ronoon. O deset let později oznámili muzikanti pauzu. Do té doby vydali pět řadových alb: "Imodium", "Stigmata", "Polarity", "Valerie" a "Element". Odehráli také nespočet koncertů a festivalových setů. S originálním konceptem svých "Bytových turné" zavítali během deseti ročníků do domácností desítek rodin a přátel svých fanoušků. Natočila tři dokumenty - "9 a půl", "Bytové turné" a "Bory". Získali také několik hudebních ocenění. Po singlech "Lampy" a "Tuláci" následoval na jaře 2024 comebackový koncert ve Foru Karlín a o půl roku později deska "Horizont", vydaná po sedmi letech. Post bubeníka převzal po Kárlovi Adam Jánošík.

Pokud se ještě jednou vrátím k minulému rozhovoru, titulek zněl: "Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci". Jak moc jste bojovali s albovou novinkou? Přeci jen vyšla vám po sedmi letech, změnilo se toho za tu dobu hodně?

Thom: Jak v čem. Nemění se moje tryzna s textováním. Bylo to na hraně, často jsem se dostával blízko ke kolabujícím stavům. Teď písně vznikaly v našem studiu, kde jsem vše produkoval, točil a míchal já. Reálně jsem nad tím strávil nejvíc času. Na druhou stranu tím, že do kapely přišel Adam, objevila se v ní jiná energie. Zároveň tomu nahrávalo, že hudební materiál jsme měli z osmdesáti procent připravený. Během pauzy vznikaly neplánovaně dema, kdy jsem měl chuť si vzít kytaru do ruky. Dotvořil jsem základ a pustil ho klukům. Šlo tedy o docela snadnou práci, protože v šuplíku na nás všechno čekalo. Za komfortní považuji možnost využití vlastního studia. Fungovali jsme způsobem akce - reakce. To, co jsme složili, jsme rovnou natočili. Uchovala se tam díky tomu jistá energie.

Adam: Pro mě to bylo nový. Dotesávání, tedy dodělávání písní, mi připadalo velmi funkční. Neseděli tam čtyři zkrachovalci, ale práce šla pěkně od ruky.

Imodium
© Martin Linhart
Thome, dokážeš si v roli skladatele a zároveň producenta udržet odstup?

Thom: Nikdo nebojuje s egem. Je to disciplína jako blázen, dlouho jsem přemýšlel, zda do toho jít. Kdysi jsem si to zkusil, už "Polarity" v roce 2010 jsme si taky dělali sami. Dnes vím, že bych tam dost věcí změnil. Jde o velkou zodpovědnost, bránil jsem se tomu do poslední chvíle, nechtěl jsem to pos*at. Přednostně jsme dělali singly, třeba "Lampy" byly ještě s Kárlem. Domluvili jsme se, že podle toho, jak dopadnou, tedy co se týče mé produkce a vlastního zvuku, uvidíme, co dál. Krizovky přicházejí. Jsem sebemrskač, masochista, asi to i chci a jdu tomu naproti. Zároveň člověk trochu potřebuje podrbat za ouškem. Feedbackem mě vždy kluci zvedli. Je to náročné, jak fyzicky, tak mentálně. Teď se to lišilo ještě v jedné věci. Kapela se vrací v jiné sestavě, po sedmi letech. Nedívá se na nás celý svět jako na mezinárodní hvězdu, ale fanouškovskou základnu jsme si vytvořili a cítíme od ní velká očekávání.

Adam: Je to jiný, když se skupina vrací po tolika letech, než když vydává klasickou řadovku.

Deska zní tvrději, což jen kvituji. Šlo o úmyslný tah?

Thom: Vyšlo to samo. Vznikla jiná energie, od základu, rytmiky, pochopitelně Adam hraje jinak než Kárl, a proto to dostalo jinou, nejspíš ještě rockovější energii.

Thome, máš své studio I, kde produkuješ. Nasál jsi inspiraci pro tvorbu například i z nějakých nových tváří, se kterými jsi pracoval?

Thom: Člověka to posouvá, doba se mění. Svět je plný sociálních sítí, streamů a digitálů. Na první dobrou mě zaujala kapela Byt číslo 4, protože kluky momentálně vnímám jako své děti. Vrátil jsem se s nimi do začátků Imodia se vším tím floutkovstvím a neumětelstvím. Jejich debutová deska mi připadá skvělá a těší mě, že jsem ji z většiny mohl produkovat a vytvořit právě u sebe ve studiu.

Proč s vámi nejedou na turné?

Thom: Protože jsme to zaspali, sami jsme se o ně připravili. Pro tebe to bude asi sympatický, protože nám je vzali tvoji oblíbení Cocotte Minute.

Imodium
© Michal Havlíček
Thome, do textů si nenecháš moc mluvit a vlastně ti do nich ani nikdo nikdy nezasahoval. Teď to dělají třeba Adam a Lukáš Dvořáček. Jak to hodnotíš? A jak se to liší od doby, kdy jsi zpíval jejich písně pro projekty LABe či Walkmanz?

Thom: Ano, je to tak, i když na předchozím albu "Element" se objevila píseň "Válka a mír", kterou z většiny napsal Kuba Ryba z Rybiček 48. Zkusit si zazpívat něčí text mě poprvé napadlo ze zvědavosti a pro osvěžení. Až pak přišly projekty Walkmanz a LABe, kde jsem záměrně zpíval cizí texty. Obával jsem se, že mi to nepůjde do huby a že když to nenapíšu, nebudu k tomu mít žádný vztah. Tam jsem zjistil, že to jde, i když u Walkmanz jsem Lukášovi Dvořáčkovi dával témata, LABe je čistě Adamův projekt a jeho myšlenky, texty. Při psaní této desky jsem si díky Adamovi uvědomil, že mám v kapele dalšího autora. Od Lukáše se jednalo o přiznanou výpomoc. Spolupracujeme spolu už delší dobu - a funguje skvěle. Plní zadání, výborně píše takzvaně do huby. Stál jsem nad propastí, kdy jsem propadal beznadějím a s některými věcmi jsem nedokázal pohnout. Poslal jsem mu song s nějakou svahilštinou, dal jsem mu téma ke zpracování a společnými silami jsme to dotvořili. Teď jsme kluci čtyřicetiletí, kdy máme ega dávno spláchnutý v záchodě. Hlavně když vím, o čem zpívám, a naplňuje to moji emoci. Pracujeme pro písničku, když jí text bude slušet, je fuk, kdo to napsal.

Neváže se trápení s texty ke skladbě "Padal jsem dlouho", která pojednává o pomatení mysli?

Thom: Kdepak, zkusil jsem psát a zpívat jinak než běžně. Zrychlil jsem ji. Má vyloženě nitky, které vedou k reálnému zážitku. V rámci zevšeobecnění se jedná o mentální zdraví, zabývám se tím, jak je doba náročnější a rychlejší, takže jde o čím dál aktuálnější téma. Každému se stalo, že odešel člověk z jeho okolí vlastní rukou. Vysílal signály, ale nikdo si toho nevšímal, protože každý si žije v bublinách a koukáme jen před sebe a dopředu. Pak najednou zjistíš, že tvůj kámoš není mezi námi živými.

Je to o Honzovi?

Thom: Myslíš Honzu Štrupa? (bývalý člen skupiny Rybičky 48, který zemřel v roce 2021, poznámka redakce) Konkrétně ne, to mě nenapadlo, ale zapadá do rovnice, mohl by to být jeden z příkladů. Ale Honza je jiný příběh.

Imodium
© Michal Ivanega
Jak důležitou roli hraje časový interval šedesáti minut ve stejnojmenné písni?

Adam: Melodie vokální linky byla definována od Tomáše. Slyšel jsem v ní určité slovo. Přišlo mi zajímavé se zamyslet nad tím, kam se ztrácí hodina, když se mění čas.

Hodně songů se točí kolem mentálního zdraví a lásky - třeba "Alchymista" či "Lampy".

Thom: Přijde mi to jako celkem nevyčerpatelné téma. I když se v mém životě objevily i jiné náměty. Hned úvodní "Les" naráží na výskyt vlků na našem území. Má rodná hrouda (Broumovsko) patří mezi lokality s velkým výskytem vlků, tím pádem přicházejí třenice lidí - jedni je chtějí logicky chránit, druzí by je znovu vystříleli. Nebaví mě arogance lidské rasy vůči přírodě, kdy si někteří myslí, že nám patří všechno. Je mi to proti srsti. Nadnesená paralela souvisí i s tím, že Imodium se vracejí tam, kam patřili. Ovšem kdo ví, jestli nás tam ještě někdo chce. V minulosti jsme byli dlouho podceňovaní. Spousta lidí nás má zařazený, že jsme nějací joudové, ale ono to tak není. "Les" vypráví o tom, že se vracíme zpátky na území, na které patříme.

K singlu "OK kluk" jste natočili svůj první animák. Budete v tom pokračovat?

Thom: Autor klipu David Vašíček je hrozně skromný a nenápadný kluk, který dělá jednoduchý vtipný animáky, zároveň píše dobré texty, má svoji kapelu. Mít v portfoliu kapely animovaný klip byl můj dlouhodobý sen. Ale šlo o nákladnější projekt. I písnička zní na naše poměry jinak, máme tam víc zprzněný kytary, zvuky a struktura je víc crazy. Mám ten song strašně rád. Celý jsem ho vymyslel někdy ve čtyři ráno v dost bláznivým stavu.

Imodium
© Jan Liščák
Když jsme se bavili před půl rokem, chystali jste dokument, kterým jste chtěli doprovodit turné. Dočkáme se ho v blízké době?

Thom: Roztočili jsme něco, co pod rukama bobtná, pořád jsme tomu nedali stopku. Dokument stále platí. Budeme v něm mít velký feedback z Fora Karlín, zatím jsme z videomateriálu nepoužili nikde nic. Možná je správně, že jsme to nestihli nahustit do jednoho momentu s vydáním alba a turné. Proč to nerozložit? Nejspíš s tímto snímkem navštívíme i nějaká kina a pobavíme se s lidmi osobně. Čím jsem starší, tím mám rád setkání s našimi fanoušky mimo pódium a hlediště víc a víc. Ale stran plánů s dokumentem je ještě brzy něco říkat.

Když se rád setkáváš s fanoušky mimo standardní místa, můžeme se tedy těšit na návrat "Bytového turné" v příštím roce?

Thom: Teď se toho děje moc a "Bytové turné", které bylo vždy odměnou fanouškům, ale i nám, máme až někde ve třetím plánu. Hrozně chci, aby si to zažil Adam.

Adam: Poslední roky se celkem stěhuju, na bytovém turné jsem tedy vlastně svým způsobem už teď.

Thom: Ale musí s námi jet Jarda Špulák, můj táta Pavel a kamarád Arnold, to byla vždy zásadní podmínka pro celé turné. Táta je skoro v sedmdesáti pro každou špatnost.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kylie Minogue - Tension II 8/10
Recenze: Kylie Minogue na "Tension II" spojila to nejlepší z předchozích projektů do jedinečné fúze Kylie Minogue loni zaznamenala úspěch se singlem "Padam Padam", oceněným Grammy, který se pro ni stal dalším vrcholem kariéry a upevnil její pozici. Téměř přesně rok po desce "Tension" přichází se druhým dílem. Ten není jen... čtěte zde
Vydáno: 28.10.2024 00:00 v sekci Recenze
Elliphant, Arleta, Fuchs2, Praha, 26.10.2024
Naživo: Elliphant už na Skrillexe s Diplem nevzpomíná. V Praze ukázala, že chce zůstat v undergroundu Švédská zpěvačka Elliphant se nedávno nechala slyšet, že jestli existuje něco, co o ní lidi nevědí, pak snad jen to, že nemá žádné tajemství. V chladný sobotní večer v pražském klubu Fuchs2 následně ukázala, že nemluvila do... čtěte zde
Vydáno: 27.10.2024 10:10 v sekci Naživo
Daniel J. Levitin - Mozek a hudba 8/10
Hudba v tisku: Kniha "Mozek a hudba" sleduje muziku pohledem neurovědy, složitá témata předává překvapivě hladkou formou Vzniká hudba v mozku? A co se vlastně v mysli děje, když se učíme hrát na nástroj nebo slyšíme písničku, kterou jsme lehce zachytili někdy v dětství a nyní se nám společně s ní vynořily dávno zasuté vzpomínky? Neurověda... čtěte zde
Vydáno: 27.10.2024 08:00 v sekci Recenze | Hudba v tisku
Arch Enemy, In Flames, Soilwork, Sportovní hala Fortuna, Praha, 25.10.2024
Naživo: Noc švédského metalu: Arch Enemy a In Flames se Soilwork v zádech rozpálili Prahu Holešovická hala praskala ve švech: dorazily totiž tři legendy švédského melodického death metalu. Diváci v kotli bez přestávky pařili a zpívali s kapelami, do varu je přiváděla i světelná show. Tohle nebyl jen koncert, ale... čtěte zde
Vydáno: 26.10.2024 16:50 v sekci Naživo
Škwor - 25 let live (2CD + DVD) 8/10
Recenze: Škwor po roce připomínají vyprodaná O2 universa prostřednictvím koncertních nosičů Čas měří stejně všem. Škwor loni oslavili už svou pětadvacátou sezonu. s hraním to moc nepřehánějí, ale na prosinec si přichystali hned tři vystoupení v pražském O2 universu. Nyní prostřednictvím dvou CD a jednoho DVD... čtěte zde
Vydáno: 25.10.2024 18:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 39/2024 - od Lady Gaga přes Imodium po XIII. století (02.10.2024 12:00)
- Imodium potvrdí svůj comeback novým albem "Horizont" (11.09.2024 15:19)
- Video: Rybičkám 48 v narozeninovém songu "Já dneska slavím" hostují Holki, ovšem přejmenované na Milfki (09.08.2024 12:08)
- Video: Imodium ve svém prvním animáku "OK kluk" utíkají před běsy (18.07.2024 11:00)
- Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát (28.04.2024 10:30)
- Naživo: Imodium ve Foru Karlín potvrdili, že jsou zpět a v plné síle (06.04.2024 15:00)
- Fotogalerie: Imodium oslavili dvacetiny ve velkém stylu (05.04.2024 20:02)
- Audio: Do nové tvorby Imodia skladbou "Někdo se dívá" prvně promluvil bubeník Adam Jánošík (31.03.2024 15:26)
- Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci (26.03.2024 09:00)
- Video: Imodium přitvrdili... a jsou z nich "Tuláci" (18.01.2024 16:02)

ALBUM TÝDNE 44/2024

Kylie Minogue
Tension II

Kylie Minogue loni zaznamenala úspěch se singlem "Padam Padam", oceněným Grammy, který se pro ni stal dalším vrcholem kariéry a upevnil její pozici. Téměř přesně rok po desce "Tension" přichází se druhým dílem. Ten není jen bonusovou edicí, ale plnohodnotným albem, které si svou existenci sebejistě obhájí.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 28.10.
Šťastný/Žáček (CZ) (Sono Centrum, Brno)
Út 29.10.
Soen (SWE) (Masters of Rock Café, Zlín)
Čt 31.10.
Frank Turner (UK) (Roxy, Praha)
Čt 31.10.
Septiclesh (GR) (Masters of Rock Café, Zlín)
So 02.11.
Dream Theater (US) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
Ne 03.11.
The Mysterines (GB) (Futurum Music Bar, Praha)
Ne 03.11.
Branford Marsalis Quartet (US) (Velký sál Lucerna, Praha)
Po 04.11.
Moor Mother (US) / billy woods (US) (La Fabrika, Praha)
Út 05.11.
Abel Selaocoe & Manchester Collective (JAR/UK) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 08.11.
McKinley Dixon (US) (Kasárna Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Viktor Dyk Linkin Park Madonna Lucie Vondráčková Coldplay Kabát Lady Gaga Taylor Swift Dua Lipa Viktor Sheen Queen Billie Eilish Katy Perry Ed Sheeran Warren Ellis Marek Ztracený
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe