shop.musicserver.cz
O5 & Radeček - HoraLove

O5 & Radeček na albu "HoraLove" oslavují lásku a naději a sázejí hit za hitem

Vydáno: 16.10.2024 08:00 v sekci Recenze - Hana Bukáčková | foto: Pavlína Boráčková

Svou v pořadí již sedmou studiovku "HoraLove" považuje šumperská kapela O5 & Radeček za životní. Přinesla jí sedmička štěstí? Podařilo se jí svoje představy přetavit ve vytoužený výsledek? Desce natočené v Hansa Studios Berlin v produkci Grega Havera jsme se podívali na zoubek.

7/10

O5 & Radeček - HoraLove

Vydáno: 27.09.2024
Celkový čas: 27:51

Skladby: Padám, Hory, I tak to za stojí (feat. Elly), Všechno je v pořádku, Měla bys vědět, Romantický smyčce, Chlap, Slova, Pořád

Vydavatel: BrainZone

Patřím mezi milovníky této party z jesenických hor, která si na nic nehraje, ke tvorbě a všemu okolo přistupuje s pokorou a svou cestu si prošlapává pěkně postupně. Úspěch si za léta hraní poctivě vydřela - i díky talentu složit hit, který si budou pobrukovat snad všichni.

Právem se O5 & Radeček dostali tam, kde momentálně jsou - vnímám to jako satisfakci za předešlé roky skládání a koncertování. Z devítky songů na této nahrávce hned tři figurovaly mezi nejhranějšími v českém éteru. V dnešní době, kdy máme v rádiích na jedné straně přemiraiováno a na straně druhé pořád přežívají vousaté hity pamatující ještě jiný režim, jde o raritu. Nenáročný pop plný naděje, klidu, lásky, tedy toho, co dnes tolik potřebujeme, si zkrátka našel cestu k posluchačům.

Ne nadarmo jsem zmínila lásku - však toto slůvko v angličtině formace přímo zakomponovala do názvu alba. Tento cit se zde objevuje v různých podobách, včetně lásky k turistice a nádherné přírodě, která nás obklopuje.

Rytmické kusy se střídají s těmi baladickými. Tracklist otevírá "Padám" spadající do první zmíněné skupiny. Asi každý to zná - vrcholky i pády nutné pro to, abychom si uvědomili, že žijeme, abychom si více vážili obyčejných věcí. Spadnout na hubu nás někdy namotivuje vstát a podat lepší výkony, prozřít - a přesně o tom Radečci zpívají.

Hned poté následuje dnes již megahit "Hory", za který vloni muzikanti právem převzali ocenění Píseň roku v Českém slavíku. Šlo o nejhranější skladbu v našem éteru za minulý rok, která tak zlidověla, že si ji dnes zpívá nejeden horal. Svou návykovostí a pozitivitou se trefila do české nátury až tak, že nepřejícím otevírá kudlu v kapse. Posluchače navíc rozhýbal i jednoduchý taneček, který singl doprovází.

Rozjuchaně působí i "Všechno je v pořádku", která může díky dechům evokovat Kryštof. Text, se kterým vypomohl Pokáč, připomene, že na každého občas padne splín, když se mu nedaří a neví, co si počít - a v této době pomůže pevné zázemí.

Uslyšíme i ženský hlas, který patří zpěvačce Elly. Tu kapela objevila a z neznáma dostala na pomyslné výsluní - alespoň v rádiích. V aktuálně nejhranějším domácím songu "I tak to za to stojí" dostala svoji pěveckou linku, v "Chlapovi" obstarala pomyslné druhé housle. Její gospelové vokály ale považuji za zbytečné, až kýčovité. Zatímco první z těchto kousků poukazuje na to, že i když se v každém vztahu občas objeví nějaké mraky, láska hory přenáší. Ten druhý pojednává o genderové problematice, odpuštění a kompromisech. Asi nejslabší song z nabízené plejády.

Láskou a vánočními svátky načichla "Měla bys vědět". Na první poslech byste ani neřekli, že se jedná o vánoční písničku - vyznívá totiž spíš jako typický lovesong podkreslenými houslemi. Líčí křehkost vztahu a vyjadřuje poděkování za to, co spolu partneři prožili, takže si ji můžeme pustit kdykoliv během roku a nepřijde vám na tom nic divného.

Housle dostaly prostor i v "Romantických smyčcích", vzniklých díky společnému songwritingu, ale doplňují je i synťáky. Kapela se zkrátka nebojí občas experimentovat, což dokazuje i v "Chlapovi" koketujícím se šansonem, jazzem a gospelem.

Mezi oplodňováky můžeme zařadit také "Slova", která původně vznikla pro komedii "Cirkus Maximum". Jde o krásně táhlou skladbu se zasněnou melodií. Jestli jsme začali rozskotačeně, v podobném duchu i skončíme. V závěrečné položce mě baví rým: "Čti si to pořád, pořád, po řádkách..." Dojde na stadionový chorál nabádající k hromadnému opakování popěvku. Album dokáže naladit na tak optimistickou notu, že bych ho mohla opravdu poslouchat "Pořád", když využiju název posledního kousku.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Debbi feat. Boris Carloff - You Wanted All 7/10
Video: Debbi přesedlala na soul. Singlem "You Wanted All" zahajuje éru s producentem Borisem Carloffem Sedm let staré (a Andělem oceněné) album "Break" rusovlásky Debbi se v zimě konečně dočká svého nástupce. Zpěvaččina čtvrtá studiovka "Deep Emotions" vyjde začátkem roku 2025 - a první singlová ochutnávka "You Wanted All" zní... čtěte zde
Vydáno: 15.10.2024 15:15 v sekci Audio / Video | Video
Dva - Chceme, aby si z naší desky lidi odnesli odvahu se radovat, i když jim není zrovna do zpěvu
Rozhovory: Dva - Chceme, aby si z naší desky lidi odnesli odvahu se radovat, i když jim není zrovna do zpěvu Bez diskuze unikátní Dva vydali po letech nekoncertování a tvorby herních soundtracků v polovině září svou čtvrtou studiovku "Piri Piri". Jaké to bylo se po letech vracet na pódia a do studia, co by si měl posluchač z nového alba... čtěte zde
Vydáno: 15.10.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Kult jménem Jonas Brothers aneb Proč je dobré vidět tyhle kluky naživo
Nejvíc nej: Kult jménem Jonas Brothers aneb Proč je dobré vidět tyhle kluky naživo Jonas Brothers se poprvé chystají do Česka: už 15. října obsadí O2 arenu. Jejich aktuální turné zatím slaví velký úspěch nejen u fanoušků, ale i u odborné kritiky. Pro fanoušky i pro ty, kteří kultu JB prozatím nepodlehli, jsme... čtěte zde
Vydáno: 14.10.2024 12:30 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Vladimír Mišík - Vteřiny, měsíce a roky 10/10
Recenze: Na albu "Vteřiny, měsíce a roky" vítězí šťastný duch Vladimíra Mišíka nad hmotou Do třetice všeho dobrého i zlého, řekli si asi Vladimír Mišík a Petr Ostrouchov a znovu se rozhodli spojit své síly. O nahrávce "Vteřiny, měsíce a roky" se už se značným předstihem hovořilo jako o jednom z adeptů na desku roku.... čtěte zde
Vydáno: 14.10.2024 00:00 v sekci Recenze
Dream Theater - Night Terror 8/10
Video: Dream Theater se vracejí s desetiminutovým opusem "Night Terror" Když před nějakou dobou americké progmetalové veličiny Dream Theater oznámily, že se do jejich řad vrací bubeník Mike Portnoy, zavládlo mezi fanoušky nadšení. Nyní se ukazuje, že radost z jeho návratu je oprávněná. Kapela totiž... čtěte zde
Vydáno: 13.10.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: O5 a Radeček pokřtili sedmé album, Tereza Kostková pobavila poangličtěním jeho názvu (02.10.2024 13:28)
- O5 a Radeček přicházejí s novým albem "HoraLove" (28.09.2024 17:49)
- Letošní Pinktober v Hard Rock Cafe podpoří kapela O5 a Radeček (24.09.2024 09:28)
- Video: Pokáč si v klipu k songu "Solitaire" zahrál žolíka (12.09.2024 12:21)
- Alvaro Soler, Dua Lipa či Billie Eilish nově zasáhli do první desítky v českých rádiích (12.09.2024 08:00)
- Artemas se vrátil do čela české rádiové hitparády, Coldplay vtrhli do první desítky (15.08.2024 08:00)
- Kovboj Marpo zamíchal kartami v top desítce českého albového žebříčku (08.08.2024 08:00)
- Hit tohoto léta "Espresso" od Sabriny Carpenter už zní i z českých rádií (17.07.2024 19:00)
- Český rádiový éter si podmanili O5 & Radeček a Elly, na záda jim dýchá Benson Boone (11.07.2024 08:33)
- Stoupající hvězdy Pam Rabbit a Kateřina Marie Tichá se začínají prosazovat v českých žebříčcích (04.07.2024 08:00)

ALBUM TÝDNE 42/2024

Vladimír Mišík
Vteřiny, měsíce a roky

Do třetice všeho dobrého i zlého, řekli si asi Vladimír Mišík a Petr Ostrouchov a znovu se rozhodli spojit své síly. O nahrávce "Vteřiny, měsíce a roky" se už se značným předstihem hovořilo jako o jednom z adeptů na desku roku. Aby ne, když vlastně každé nové Mišíkovo album představuje malý zázrak. Jak dopadlo?

10/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 16.10.
Melanie Martinez (US) (O2 arena, Praha)
St 16.10.
Take That (UK) (O2 Universum, Praha)
Čt 17.10.
Nick Cave & The Bad Seeds (AU) (O2 arena, Praha)
Čt 17.10.
Jann (POL) (Roxy, Praha)
Pá 18.10.
Einstürzende Neubaten (DE) (Forum Karlín, Praha)
Pá 18.10.
Kamelot (US) (Masters of Rock Café, Zlín)
So 19.10.
Kavinsky (FR) (SaSaZu, Praha)
So 19.10.
Okay Kaya (NOR/US) (Café V Lese, Praha)
Ne 20.10.
The Driver Era (US) (SaSaZu, Praha)
Čt 24.10.
Crystal Fighters (UK/ESP) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Coldplay The Hu Lucie Vondráčková Linkin Park Queen Lady Gaga Madonna Taylor Swift Katy Perry Kabát Richard Müller Dua Lipa Marek Ztracený Billie Eilish Viktor Sheen Ed Sheeran
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe