shop.musicserver.cz
Melanie Martinez, Men I Trust, Elita, O2 arena, Praha, 16.10.2024

Melanie Martinez dovezla do O2 areny za hodně peněz málo muziky

Vydáno: 17.10.2024 18:00 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Klára Mia Krečmerová / musicserver.cz

Česká premiéra Take That, sólový Samu Haber ze Sunrise Avenue, Seal v Pardubicích a Melanie Martinez v O2 areně. Jak letos na podzim nebylo moc na co chodit, najednou aby se člověk v jednom večeru rozkrájel na čtyři díly, aby mohl být všude. Tahle reportáž se každopádně týká dění v naší největší hale.

Melanie Martinez

místo: O2 arena, Praha
datum: 16. září 2024
support: Men I Trust, Elita
setlist: Ćást 1 - CRY BABY: Cry Baby, Dollhouse, Sippy Cup, Carousel, Alphabet Boy, Soap, Pity Party, Play Date, Mad Hatter / Část 2 - K-12: Wheels On The Bus, Class Fight, The Principal, Show & Tell, Nurse's Office, Strawberry Shortcake, Lunchbox Friends, Teacher's Pet, High School Sweethearts / Část 3 - PORTALS: Death, Void, Tunnel Vision, Faerie Soirée, Light Shower, Spider Web, Battle Of The Larynx, The Contortionist, Nymphology, Evil, Womb
Fotogalerie

Melanie Martinez, O2, Praha, 16.10
© Klára Mia Krečmerová / musicserver.cz
Z Elity jsem stihl jen závěr, těžko proto soudit, co přesně během pětadvaceti minut zpěvačka se svou kapelou předvedla, že ji publikum z pódia tak srdnatě vyprovázelo. Vždyť na spíše neosvětlené scéně hrála jakási alternativní, dunivá, snad až punková hudba, kterou vám DJ pustí, když vás chce dostat ve čtyři hodiny ráno z parketu pryč a klub konečně zavřít.

Montrealští dream popaři Men I Trust, vedení spíše šeptající kytaristkou a zpěvačkou Emmanuellou Proulx, na tom z vizuálního hlediska nebyli o mnoho lépe. Vidět do tváře jim moc nešlo, na projekcích po stranách pódia se místo přenášení dění na scéně skvělo jejich logo. Muziku ale hráli příjemnou, jejich indiečko by mohlo oslovit fanoušky Beabadoobee nebo možná i The War On Drugs. Škoda jen, že do komunikace s diváky se moc nenutili a že zatím nenašli více poloh, v nichž se živě prezentovat. Takto jejich set působil zbytečně monotónně, byť příjemně.

Melanie Martinez, O2, Praha, 16.10
© Klára Mia Krečmerová / musicserver.cz
Americkou pěveckou show "The Voice" sice spousta lidí považuje za zábavnou reality show, zároveň se o ní ale mluví také jako o té, z níž zatím nevylezla žádná pořádná hvězda. Pravda, v Česku nám "Hlas" dal třeba Annamárii D’Almeidu, doma ve Státech se ale většího úspěchu dočkala snad jen Cassadee Pope, aktuální country megastar Morgan Wallen a za svého života ještě Christina Grimmie. A právě k nim patří ještě účastnice třetí řady Melanie Martinez.

Ještě před jejím nástupem ale v pauze především náctileté slečny začaly sborově zpívat nádherný song "Maps" od Yeah Yeah Yeahs puštěný DJem. Jak je možné, že tenhle pozapomenutý indie hit z roku 2003, kdy ještě řada z nich nebyla na světě, tak důvěrně znaly, ptáte se? Může za to samozřejmě Tik Tok. To díky němu se skupina těší znovuobjevení a snad ji to, podobně jako třeba rovněž hranou Sophie Ellis-Bextor prožívající renesanci své kariéry, taktéž ponoukne ke comebacku.

Melanie Martinez, O2, Praha, 16.10
© Klára Mia Krečmerová / musicserver.cz
Čtvrtý český koncert Melanie Martinez v lecčems připomínal ty předchozí. Opět se přesunul do větších prostor a opět je nezaplnil. Horní patro O2 areny tak zůstalo uzavřené, prostor na stání by rovněž snesl ještě tak o třetinu více diváků. Vzhledem k nekonečnému jekotu pubertálních slečen oblečených podobně jako jejich hvězda do oblečků připomínajících panenky, víly či elfky, to ale vůbec ničemu nevadilo. Dokonce ani o den dříve na Jonas Brothers se nepištělo tak moc jako tady.

Opakoval se do určité míry i program vystoupení. Rodačka z New Yorku totiž podobně jako třeba k-popové skupiny typu Le Sserafim na každém albu přichází s konceptuálním příběhem. A zatímco jihokorejská pětice ve svých písních a klipech bojuje s hypotetickou černou mambou, Melanie kupříkladu na třetí desce sváděla boj s růžovým drakem.

Melanie Martinez, O2, Praha, 16.10
© Klára Mia Krečmerová / musicserver.cz
Předchozí koncerty v Česku vždy představily ústřední příběh nahrávky a přizpůsobily tomu vizuální prvky, večer tak připomínal spíše divadlo propojené s taneční show. Jejich specifikem ale bylo, že zpěvačka odprezentovala vždy jen danou kolekci a ke starším hitům se nevracela. To se na šňůře, příznačně nazvané "The Trilogy Tour", poprvé změnilo. Melanie koncert rozsekala do tří přehledných aktů, v nichž pokaždé zazněly jen ty písně, které se objevily na dané nahrávce.

Začala tak s debutem "Cry Baby", kdy se scéna s obrovskou projekční plochou, kapelou schovanou ve stínech po stranách a s drobným půlkruhovým molem zbarvila do růžové barvy, a v úvodu jsme tak mohli sledovat, jak se devětadvacetiletá zpěvačka v podstatě narodila. V prostřední části věnované dvojce "K-12" se příběh uzavřel tím, že ji zasáhl šíp a interpretka se mrtvá skácela k zemi, což fanynky odměnily uši trhajícím vřískotem. V závěrečné části věnované loňské desce "Portals" se z někdejší růžové panenky s dvoubarevnou parukou s culíky a mašlemi stala jakási čtyřoká zelenovlasá příšera připomínající cosi mezi mimozemšťanem a bahenní příšerou vzdáleně připomínající Swamp Thinga, která vstala z mrtvých. Dokonce jsme mohli sledovat spermie putující k vajíčku.

Melanie Martinez, O2, Praha, 16.10
© Klára Mia Krečmerová / musicserver.cz
Tolik základní dějový rámec vystoupení. Až do třiadvacáté hodiny se toho ale na pódiu odehrálo daleko více. Melanii Martinez totiž lze pochválit ještě za jednu věc - podobně jako třeba Eminem se snaží do svých skladeb vkládat samply zvuků, které danou píseň dobarví. A tak když zpívá třeba "Soap", tedy "Mýdlo", slyšíte v ní pukání bublinek, při živé show jich pak dokonce sledujete tisíce, jak pomalu ze stropu dopadají na diváky.

Podobných detailů je její muzika plná, zejména debut v tomto směru překypuje nápady. A to se pak vizuální stránka koncertu staví jedna radost. Například v "Carousel" jsme proto na projekci sledovali kolotoč, který nakonec shořel, zatímco na visuté plošině v zadní části scény, kde interpretka strávila většinu času, jsme ji sledovali, jak se veze na obřím králíkovi.

S těmi se ostatně začínalo už v úvodní "Cry Baby", kdy si obří bílou hlavu hlodavce nasadila skupina tanečníků. Ta se dle potřeby proměňovala z pětičlenné na šestičlennou a kromě samotných projekcí právě ona zajišťovala, aby se diváci nenudili. K tomu se na pódiu dle potřeby objevovaly nafukovací svíčky, houby, srdíčka s nápisy, švihadlo, nemocniční postel a řada dalších propriet, které z předchozích koncertů už známe. Jako vytržené z jinak poměrně infantilního kontextu následně působily nápisy na projekcích vyzývající ke konci okupace, zastavení genocidy i kolonizace, osvobození Palestiny a další hesla.

Melanie Martinez, O2, Praha, 16.10
© Klára Mia Krečmerová / musicserver.cz
Oči se tedy nenudily, daleko hůř na tom ale byly uši. Hlavní problém celého vystoupení totiž spočíval v tom, že při přípravě tanečně-divadelní show se zapomnělo na samotnou muziku. Nazývat tuto akci koncertem dost dobře nelze. Ze čtveřice hudebníků šlo nejlépe slyšet bubeníka, zbylá trojice zůstala skrytá ve stínech, a když se kupříkladu z jednoho aktu přecházelo dlouhatánským instrumentálním intrem do druhého a z pódia se linuly klavírní melodie, klávesistu byste na něm v danou chvíli vůbec nenašli.

Melanie Martinez a její tým totiž zhusta využívali playback. Zejména první akt jím byl naprosto prošpikovaný, kupříkladu v hitu "Pity Party" se to už ani zpěvačka neobtěžovala skrývat a roztahovala ruce s mikrofonem od těla, zatímco z reproduktorů zněl předchystaný vokál. Ona sama tak do svých písní leda tu a tam přizvukovala, jinak ale zněly z playbacku jak podkresové pasáže, tak backvokály i hlavní zpěvová linka. A pokud se neřadíte k pubertálním slečnám, které se mezi sebou oslovovaly "Bro, drž hubu!", když jedna z nich naříkala, že nemůže jít na záchod, aby něco nepropásla, takový koncert si prostě moc dobře užít nejde.

Melanie Martinez, O2, Praha, 16.10
© Klára Mia Krečmerová / musicserver.cz
A to i přesto, že playback nezněl úplně všude. Kupříkladu ve třetím, plameny doprovázeném aktu sice písně "The Cortontionist" nebo "Evil" doprovázel, "Nymphology" či "Light Shower" ale už ale hlavní účinkující zpívala naživo, což by s přihlédnutím k situaci málem zasloužilo potlesk. Bohužel ale jen málem, protože místo hudebního potěšení jsme zpěvaččin hlas slyšeli silně zdeformovaný robotickým autotunem. Hrůza.

Jak je jejím zvykem, celý večer k divákům ani jednou nepromluvila, osmělila se až v úplném závěru, kdy po skončení programu arénu plnou náctiletých vyzvala k zakřičení "Free Palestine", což vzhledem k dosavadnímu průběhu působilo přinejmenším podivně. Asi jako kdybyste od sledování Pokémonů v televizi náhle přepnuli na ČT24. A jakmile se všichni odporoučeli z pódia, spustila se ještě reprodukovaná hudba a na projekci se objevil mončičák se srdíčkem s láskyplnou zkratkou "GTFO", ve volném překladu tedy něco jako: "Vypadněte, kurva, z arény, už je fakt konec."

Melanie Martinez, O2, Praha, 16.10
© Klára Mia Krečmerová / musicserver.cz
Nejednalo se o dobrý koncert a nejde o náhodu, že většina přítomných rodičů se vystoupením pronudila. Melanie Martinez totiž kromě toho pozlátka jako hudebnice nemá moc co nabídnout. Na žádný nástroj nezahrála, o choreografii se jí staralo spíše její křoví a rovněž zpěv v jejím případě dostává výrazné trhliny. Za co ji tedy nakonec pochválit? Vždyť ani ty vlasy nejsou její...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Seal, enteria arena, Pardubice, 16.10.2024
Naživo: Seal strhl publikum v pardubické enteria areně na svou stranu Seal už, podobně jako třeba Sting, umisťuje svá představení také do menších měst. Po Brnu či Karlových Varech přišly na řadu Pardubice. Kapacitu enteria areny sice nenaplnil, přesto šlo o výjimečný zážitek pro všechny... čtěte zde
Vydáno: 17.10.2024 20:30 v sekci Naživo
Take That, Lake Malawi, O2 universum, Praha, 16.10. 2024
Naživo: Skvostná i trochu fousatá premiéra Take That Take That příští rok oslaví neskutečných pětatřicet let od svého vstupu na scénu. A i když to vypadalo, že jejich koncertu u nás se už nikdy nedočkáme, nakonec se to povedlo. Trojice z Manchesteru konečně i v Praze předvedla,... čtěte zde
Vydáno: 17.10.2024 16:03 v sekci Naživo
Dolls in the Factory - Minulost spojená s Miraiem je trochu stigma, ale i výhoda
Rozhovory: Dolls in the Factory - Minulost spojená s Miraiem je trochu stigma, ale i výhoda Populární frýdecko-místecká kapela Dolls in the Factory, se kterou kdysi začínal jako zpěvák Mirai Navrátil, nedávno vydala skladbu s příznačným názvem "Every Colour Matters" pojednávající o rasové rovnoprávnosti. Nejen o ní,... čtěte zde
Vydáno: 17.10.2024 13:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Zemřel Liam Payne. Bývalému členovi One Direction bylo pouhých 31 let
Zemřel Liam Payne. Bývalému členovi One Direction bylo pouhých 31 let S tragickou zprávou přišel zahraniční web TMZ. Britský zpěvák Liam Payne zahynul ve středu 16. října večer poté, co spadl z balkonu v Buenos Aires. Pád ze třetího patra hotelu CasaSur Palermo nepřežil. Dle svědků se... čtěte zde
Vydáno: 17.10.2024 02:08 v sekci Novinky
Pohled do českých hitparád - 41. týden 2024
Nika Tenda z čela českého albového žebříčku nesesadili Coldplay ani Škwor Díky novinkám od skupin Coldplay a Škwor se medailové stupně tuzemské albové hitparády výrazně proměnily, avšak Nik Tendo své vedení uhájil. Parta kolem Chrise Martina kraluje se singlem "feelslikeimfallinginlove" aspoň rádiím, v... čtěte zde
Vydáno: 16.10.2024 20:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Melanie Martinez opět v Praze v obrazech (17.10.2024 09:14)
- Nové desky 41/2024 - od The Offspring přes Vladimíra Mišíka po Becky G (16.10.2024 12:00)
- Recenze: Eva Burešová svůj potenciál na albu "Meraki" nevyužila (13.10.2024 12:00)
- Eva Burešová vydává nové album "MERAKI" (12.10.2024 11:06)
- Nové desky 33/2024 - od Post Malona přes Foster The People po The Script (21.08.2024 08:00)
- Nové desky 28/2024 - od OneRepublic přes Arakain po Eminema (17.07.2024 11:05)
- Eva Burešová vydává singl "Slzy", její nové sólové album "Meraki" se blíží (11.06.2024 19:11)
- Eva Burešová představí v říjnu nové album ve Foru Karlín (16.05.2024 15:37)
- Eva Burešová vydává nový videoklip "Walking Disaster" a připravuje desku "MERAKI" (10.05.2024 09:28)
- Melanie Martinez ukáže svůj hudební vývoj na podzim v O2 areně (21.03.2024 17:03)

ALBUM TÝDNE 42/2024

Vladimír Mišík
Vteřiny, měsíce a roky

Do třetice všeho dobrého i zlého, řekli si asi Vladimír Mišík a Petr Ostrouchov a znovu se rozhodli spojit své síly. O nahrávce "Vteřiny, měsíce a roky" se už se značným předstihem hovořilo jako o jednom z adeptů na desku roku. Aby ne, když vlastně každé nové Mišíkovo album představuje malý zázrak. Jak dopadlo?

10/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 18.10.
Einstürzende Neubaten (DE) (Forum Karlín, Praha)
Pá 18.10.
Kamelot (US) (Masters of Rock Café, Zlín)
So 19.10.
Kavinsky (FR) (SaSaZu, Praha)
So 19.10.
Okay Kaya (NOR/US) (Café V Lese, Praha)
Ne 20.10.
The Driver Era (US) (SaSaZu, Praha)
Čt 24.10.
Crystal Fighters (UK/ESP) (Roxy, Praha)
Čt 24.10.
Electro Deluxe (feat. B Side Band) (Lucerna Music Bar, Praha)
So 26.10.
Purple Disco Machine (DE) (SaSaZu, Praha)
So 26.10.
Elliphant (SWE) (Fuchs2, Praha)
Po 28.10.
Šťastný/Žáček (CZ) (Sono Centrum, Brno)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Prince Coldplay Lady Gaga Linkin Park Queen Taylor Swift Lucie Vondráčková Madonna Katy Perry Kabát Dua Lipa Viktor Sheen Billie Eilish Marek Ztracený The Hu Richard Müller Ed Sheeran
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe