shop.musicserver.cz
Vladimír Mišík - Vteřiny, měsíce a roky

Na albu "Vteřiny, měsíce a roky" vítězí šťastný duch Vladimíra Mišíka nad hmotou

Vydáno: 14.10.2024 00:00 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Zuzana Bönisch

Do třetice všeho dobrého i zlého, řekli si asi Vladimír Mišík a Petr Ostrouchov a znovu se rozhodli spojit své síly. O nahrávce "Vteřiny, měsíce a roky" se už se značným předstihem hovořilo jako o jednom z adeptů na desku roku. Aby ne, když vlastně každé nové Mišíkovo album představuje malý zázrak. Jak dopadlo?

10/10

Vladimír Mišík - Vteřiny, měsíce a roky

Vydáno: 11.10.2024
Celkový čas: 60:27

Skladby: Tak dobře, Ulici bičuje déšť, Měl jsem sen, Blues o nemocnici, Neodcházej naštvaná, Vteřiny, měsíce a roky, Nocí bloudí stíny, Okno v paměti, Ráno bouchly dveře, Metál, Milé mozkové závity, Nevědomí, Ono to přejde, Destiláty, Moudrost

Vydavatel: Animal Music

Už uplynulo pět let od chvíle, co nás nadchla deska "Jednou tě potkám". Sázka na Vladimíra Mišíka bez Etc… tehdy vyšla a důkazem byly nejen pozitivní ohlasy posluchačů, ale i Ceny Anděl. Kolekce vznikala v atmosféře, kdy to vypadalo, že zpěvák bude pokračovat v kariéře. Jenže po dvou letech, které uplynuly do vydání pokračování "Noční obraz", bylo najednou všechno jinak, a další studiovka tak vyšla ve stínu oznámení, že Mišík končí s koncertováním, a vlastně i nejistoty, jestli vůbec bude nějaké příště. Jenže naštěstí, pokud spolupráce přináší takovou radost, proč na ni opět nenavázat?

"Po vydání ’Nočního obrazu’ jsem byl v takovém útlumu. Bylo po covidu, přestal jsem koncertovat... Ale Petr mě probral tím, že mi poslal několik demonahrávek nových písniček, tím jsem se dostal do takového činorodějšího způsobu existování a začali jsme zase pracovat," vzpomíná Mišík na prvotní impuls, který opět vzešel od producenta Ostrouchova, jenž v posledních letech stál za skvělými alby Lenky Dusilové, Mirka Kemela, Marie Puttnerové, Dunaje nebo Jakuba Königa. O jazzu a klasické hudbě, které vydává na labelu Animal Music také, ani nemluvě.

"Vteřiny, měsíce a roky" zastihují Mišíka zase v další životní fázi. "Noční obraz", jakkoliv mu nescházela sebeironie, byla docela temná deska, na které se jistě podepsalo vědomí změn, kterými procházel. Novinka jej představuje pěvecky uvolněného, spokojeného a optimisticky smířeného. S ohledem na jeho zdravotní problémy představuje tohle album vítězství ducha nad hmotou. Slyšet to lze z každé zazpívané noty, z každého slova.

Natočit nahrávku, která bude chtě nechtě poměřována se skvěle přijatými předchůdci a neopakovat se, jistě nebyl snadný úkol. A Ostrouchov na to šel zase trochu jinak. Oproti "Nočnímu obrazu", který muzikantský základ kolem kvarteta Blue Shadows (kytaristé Josef Štěpánek a Petr Ostrouchov, basák Matěj Belko a bubeník Martin Novák) doplnil celou řadou hostů velmi zvučných jmen - ta se ale mihla jen tu a tam -, novinka výrazněji funguje na kapelní bázi.

Jistě, hostujících muzikantů tu najdeme stále hodně, jenže jaksi vystupují jako součást celé party - s jedinou výjimkou, violoncellistkou Hanou Baborákovou -, nikdo z nich neúčinkuje pouze v jedné písni. A to ani dvě zahraniční jména, BJ Cole (pedal steel kytara) a Michito Sanchez (perkuse), také jejich příspěvek zní ve všech patnácti skladbách.

Nedílnou součástí zvuku se stal i renomovaný hammondkář Ondřej Pivec, výrazně se na kolekci podepsal také Lukáš Martinek, sběratel vintage kytar a samozřejmě také skvělý muzikant. Nikdo ze zúčastněných tu nefunguje na základě featuringu, i účast Vladimírova syna Adama působí spíše v roli fun factu než něčeho, na čem by mohl stavět marketing.

Výsledný sound Mišíkovy albové novinky bych přirovnal k pádu do města z peřin. Měkký, zároveň hutný, pevný, vzdušný, plný drobných detailů, citlivě smíchaný i zmasterovaný a tak nějak povědomě domácký, ale též nečesky světový. Radost poslouchat.

Neméně uspokojení přináší i pohled na to, jakou šíři stylů a barev dokáže Mišík obsáhnout. Vedle rockově-písničkářsky střižených kousků se dočkáme i reggae "Měl jsem sen" se skvělými nájezdy dechové sekce, sekaného ska v sebeironické "Milé mozkové závity", dusavé bluesovky s nečekaně klenutým refrénem a muzikantským dialogem (nebo hádkou?) Pivec-Martinek "Neodcházej naštvaná". A pak, když zazní titulní "Vteřiny, měsíce a roky" s přenádherným textem básníka Jana Skácela, posluchač se s letmou slzou v oku propadá někam do sedmdesátých let, k Mišíkově sólovému debutu.

Pět z patnácti textů napsal sám protagonista - a do všech se hluboce vepsal. V "Ráno bouchly dveře" vzpomíná s uvolněnou nostalgií na prosté radosti i (zdánlivě) velké starosti dětství, bohužel píseň samotná, podobně jako "Bratři" na "Jednou tě potkám", zůstává svým dopadem pouze na půli cesty. Singlová "Ulici bičuje déšť" a sebeironické "Milé mozkové závity" ve funkční zkratce glosují jeho současný život a přibývající mezery v paměti. "Neodcházej naštvaná" zase svým humorem aspiruje na moderní "Jednohubky" a jedná se o jeden z trumfů desky.

Tím dalším je účast Michaela Žantovského, který se kvůli Vladimírovi vrátil z textařského důchodu. Přispěl pěti kusy - všechny pečlivě nasály mišíkovské nálady a dokázaly je zahalit do zamyšlené, sebereflexivní i jemně humorné nálady. Nejsilněji se to otisklo do skladby "Metál", která se vrací k hojně propíranému a vyčítanému přijetí státního vyznamenání od současného prezidenta (a odmítnutí téhož od předchozího), včetně mírného rýpnutí do "historika z ÚSTRu".

Z obdobných důvodů Mišíkovi sedl i text písničkářského kolegy Jiřího Dědečka "Okno v paměti", který pracuje s hravou zkratkou, a také patrně nejtemnější kus "Destiláty", jenž napsal Matěj Belko, a ono zároveň poetické i téměř hororové ("Šedivej barman mlčky seká led / Svět, to je bar, kde nikdo na nic / nenajde odpověď") vyznání se ze vztahu k démonu alkoholu v podstatě dotáhne album až do finále. "Moudrost", tedy zhudebněná báseň Františka Gellnera, už se pak bohužel trochu krčí v jeho stínu a trochu přispívá k dojmu vícenásobných konců.

Jakkoliv mě nesmírně těší - a stále bude - slyšet od Vladimíra Mišíka nové věci, "Vteřiny, měsíce a roky" trochu trpí svou hodinovou stopáží. Lehké pokrácení by v tomto případě asi nebylo na škodu, byť chápu záměry autorů. Nahrávka, na druhou stranu, skvěle plyne, umně dramaturgicky dávkuje na první dobrou silné kusy i ty, které si libují spíše v nenápadnosti a o svůj prostor si řeknou až při druhém, třetím poslechu.

Pěvecky je na tom Mišík skvěle, věk i zdraví se na jeho hlase podepisují mnohem méně, než by posluchač předpokládal. Tam, kde trochu zachraptí nebo si melodii zkrátí, to působí opravdově a přiznaně, v titulní písni tak třeba zůstaly dodechy na konci veršů. Přesto jsou jeho vokální výkony na nahrávce až nečekaně skvělé a vyklenutí některých melodií až překvapivě sebejisté. Radost z muzicírovaní (a ze života!) se tady hluboce vpisuje do celé kolekce - nejvíce ze všech alb vzniklých v Ostrouchovově produkci.

Pokud se "Vteřiny, měsíce a roky" stanou závěrem pomyslné a zprvu nezamýšlené trilogie (a těžko tak tato alba nevnímat) a nebo se z retrospektivního pohledu bude jednat jen o další zastavení na cestě, završují ji každopádně skvěle. Hladí duši a nesou radost, jen možná potřebují trochu času na to, aby skutečně rozkvetly ve všech svých barvách. Vzácná deska, takových vážně není moc.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dream Theater - Night Terror 8/10
Video: Dream Theater se vracejí s desetiminutovým opusem "Night Terror" Když před nějakou dobou americké progmetalové veličiny Dream Theater oznámily, že se do jejich řad vrací bubeník Mike Portnoy, zavládlo mezi fanoušky nadšení. Nyní se ukazuje, že radost z jeho návratu je oprávněná. Kapela totiž... čtěte zde
Vydáno: 13.10.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Eva Burešová - Meraki 5/10
Recenze: Eva Burešová svůj potenciál na albu "Meraki" nevyužila Svou druhou řadovou desku pojmenovala Eva Burešová "Meraki". Jde o řecké slovo znamenající "tvořit něco s láskou i kreativitou a vložit do úsilí kus své duše". Škoda že výsledný materiál spíše než zpěvaččino osobní dílo... čtěte zde
Vydáno: 13.10.2024 12:00 v sekci Recenze
Duff McKagan, Sono Centrum, Brno, 11.10.2024
Naživo: Báječný Duff McKagan v Brně maximálně uspokojil poučené publikum Pokud bychom i u hodnocení koncertů používali číselnou škálu, vystoupení Duffa McKagana v brněnském Sono Centru by si vysloužilo čistou desítku. Nemělo totiž chybu - na návštěvníky čekal nejen výborný zvuk, ale i parádní... čtěte zde
Vydáno: 12.10.2024 19:30 v sekci Naživo
Albert Mudrian - Choosing Death: Nepravděpodobná historie death metalu & grindcoru 8/10
Hudba v tisku: Vzestup, pád i druhé nadechnutí death metalu líčí kniha "Choosing Death" Alberta Mudriana erudovaně i v živých barvách Jeden bonmot praví, že metalisti se nepotřebují hádat s posluchači jiných žánrů, bohatě si vystačí sami se sebou a všemožnými kategoriemi, jež metal skrývá. Ostatně, k všemožným půtkám svádí už dělení na black, thrash a... čtěte zde
Vydáno: 12.10.2024 16:00 v sekci Recenze | Hudba v tisku
Eminem - The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce) 6/10
Recenze: Eminem se na "The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)" snaží sám sebe zabít Detroitský rodák už na svých předchozích albech opakovaně naznačoval svou (předčasnou) smrt. Nyní se ale rozhodl svůj záměr dokonat a jednou provždy uložit k ledu alespoň své alter ego Slim Shady. Podařilo se mu to? A jak k tomu... čtěte zde
Vydáno: 12.10.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Venku zuří bouře, v hospůdce je klid. "Ulici bičuje déšť" krátí čas do vydání novinky Vladimíra Mišíka (06.10.2024 14:00)
- Video: Videoklip ke krásné písni "Tak dobře" uvádí do světa říjnové album Vladimíra Mišíka "Vteřiny, měsíce a roky" (13.09.2024 12:42)
- Nevydaná hudba Zdeňka Lišky k filmům Jana Švankmajera vychází na vinylu, zahajuje kolekci nahrávek tohoto skladatele (24.07.2024 16:33)
- Slyšeli jsme nové album Vladimíra Mišíka "Vteřiny, měsíce a roky". Je to zase krása (26.06.2024 16:15)
- Video: "Jaro" Adama Mišíka ve vás probudí romantického ducha (23.04.2024 19:52)
- Video: Alya a Adam Mišík natočili klip "Toto nie si ty". Po jeho zhlédnutí jedno oko nezůstane suché (25.03.2024 16:18)
- První pololetí u labelu Animal Music nabídne Janáčka, jazz i nevydané nahrávky skladatele Zdeňka Lišky (06.02.2024 11:39)
- Naživo: Jakub König pokřtil "Hvězdy" v posvátným přítmí Akropole (30.11.2023 20:34)
- Fotogalerie: Jakub König v Praze pokřtil svou skvělou desku "Hvězdy" (30.11.2023 10:13)
- Rozhovory: Katarzia - Vždy budem skúšať niečo inak a niečo iné ako to, čo bolo posledné (09.10.2023 19:00)

ALBUM TÝDNE 42/2024

Vladimír Mišík
Vteřiny, měsíce a roky

Do třetice všeho dobrého i zlého, řekli si asi Vladimír Mišík a Petr Ostrouchov a znovu se rozhodli spojit své síly. O nahrávce "Vteřiny, měsíce a roky" se už se značným předstihem hovořilo jako o jednom z adeptů na desku roku. Aby ne, když vlastně každé nové Mišíkovo album představuje malý zázrak. Jak dopadlo?

10/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 14.10.
Oska (A) (Cross, Praha)
Po 14.10.
Fink (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Út 15.10.
Jonas Brothers (US) (O2 arena, Praha)
St 16.10.
Melanie Martinez (US) (O2 arena, Praha)
St 16.10.
Take That (UK) (O2 Universum, Praha)
Čt 17.10.
Nick Cave & The Bad Seeds (AU) (O2 arena, Praha)
Čt 17.10.
Jann (POL) (Roxy, Praha)
Pá 18.10.
Einstürzende Neubaten (DE) (Forum Karlín, Praha)
Pá 18.10.
Kamelot (US) (Masters of Rock Café, Zlín)
So 19.10.
Kavinsky (FR) (SaSaZu, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Coldplay Madonna Lucie Vondráčková Linkin Park Lady Gaga Queen Marek Ztracený The Hu Taylor Swift Richard Müller Katy Perry Billie Eilish Dua Lipa Viktor Sheen Kabát Ed Sheeran
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe