Majerovy brzdové tabulky vyrážejí na turné, pokřtí na něm album "Úplněk"

08.10.2024 16:36 - Tisková zpráva | foto: Bohdan Holomíček

Majerovy brzdové tabulky se vydávají na cesty, aby pokřtili čerstvě vydaný dvojvinyl "Úplněk" (Indies MG), který představuje živý koncertní záznam toho nejlepšího z kapelní tvorby z let 1991 - 2008. A právě tak uslyší písně i návštěvníci chystaných koncertů v Brně, Dyjici, Praze, Rožnově pod Radhoštěm a Jičíně. Konkrétní informace o koncertech a nejen o nich najdete na oficiálním webu kapely.

"'Úplněk' vnímáme jako jisté završení naší hudební cesty, a tomu sluší ono tak trochu exkluzivní vydání na krásně vypraveném dvojvinylu. Pro jeho koncertní prezentaci jsme si vybrali místa, která pro nás byla a jsou důležitá - Brno, kde díky Indies vznikala většina našich alb i Prahu, kde víceméně všichni žijeme. Těšíme se na naše valašské příznivce v Rožnově pod Radhoštěm, na přátele z Vysočiny v Dyjici u Telče a závěr úplňkového turné propojíme s geniem loci Valdštejnské lodžie v Jičíně, kde jsme na jaře natočili živý záznam s výběrem několika písní z alba," zve na koncerty Petr Linhart.

Kapelu tvoří zpěvačka Andrea Landovská, saxofonista a klarinetista Vít Kahle, mandocellista a kytarista Petr Linhart a violoncellista a basista Antonín Bernard. Během více než třiceti let na scéně formace vystoupila na Slovensku, v Belgii, Holandsku, Francii, Rakousku či Německu, vydala šest studiových alb, její skladby naleznete také na množství kompilací.

Novinka "Úplněk" vznikala v lednu 2024 ve studiu Soundevice pod zvukovým vedením Adama Pakosty. Vychází na labelu Indies MG digitálně, ale i ve velkoryse pojatém provedení barevného dvojvinylu s krásným obalem, který obsahuje i texty všech písní. Jedná se dokonce o první vinyl v bohaté diskografii kapely. Základem výtvarného zpracování je obraz Petra Síse, s nímž kapela spolupracovala i na minulých albech, stejně jako s grafiky Karlem Halounem a Luďkem Kubíkem, kteří Sísův motiv z knihy "Pilot a Malý princ" dále zpracovali a rozvedli. A najdeme zde i fotografii skupiny od Bohdana Holomíčka z doby minulé i současné.

"Úplněk" přináší místy svižný, místy zadumaný tabulkovský průřez dvaadvaceti písní ze všech šesti alb, od "Míst častých zjevení" (1992) až po "Noc ozvěn" (2008), kde uslyšíte nejenom hity jako "Gabréta", "Eliška a vítr" či "Fabián", ale i málem ztracené perly jako "Zabloudíme" nebo "Malvína z Bretaně". Křest desky proběhne 18. října v Brně v prostoru Leitnerka, kde jej pokřtí sám vydavatel Miloš Gruber, a 22. října v Malostranské besedě v Praze, kde bude kmotrem kastelán Valdštejnské lodžie a dlouholetý spolupracovník kapely Jiří Vydra.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY