shop.musicserver.cz
Cirque Du Soleil - Corteo, O2 arena, Praha, 25.9.2024

Cirque Du Soleil v programu "Corteo" nabízí osvědčenou klasiku a několik silných momentů

Vydáno: 27.09.2024 09:00 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Mezinárodně uznávaná společnost Cirque Du Soleil neboli Sluneční cirkus funguje už od roku 1984 a k dnešnímu dni světu představila na třiapadesát různých vystoupení. "Corteo" patří k nejstarším z nich, pódia dobývá od roku 2005 jako v pořadí sedmnáctá show. A bohužel je nutno říct, že přibývající léta jsou na ní znát.

Cirque Du Soleil - Corteo

místo: O2 arena, Praha
datum: 25. září 2024
Fotogalerie

Slovo corteo vychází z italského cortege a znamená veselý, slavnostní průvod v představách klauna. Tento klaun si dle synopse vystoupení představuje svůj vlastní pohřeb, který se odehrává v karnevalové atmosféře a na který dohlížejí pokojně se starající andělé.

Cirque Du Soleil - Corteo, O2 arena, Praha, 25.9.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
"Představení, v němž se střetává velké s malým, směšné s tragickým a kouzlo dokonalosti s půvabem nedokonalosti, zdůrazňuje sílu a křehkost klauna, stejně jako jeho moudrost a laskavost, aby ilustrovalo část lidskosti, která je v každém z nás. Doprovázeno lyrickou a hravou hudbou, které Corteo provede nadčasovou oslavou, v níž iluze popichuje realitu." Tak o programu, tradičně rozděleném na dvě půlky dvacetiminutovou přestávkou, alespoň hovoří tisková zpráva.

Realita je složitější. Původně kanadská společnost Cirque Du Soleil se během čtyřiceti let stala obrovským kolosem a jako u každého korporátu se ani jí nevyhnuly různé kontroverze spojené mimo jiné i s opakovaným propouštěním desítek artistů. O tom ale někdy jindy a jinde. Podstatné však je, že po tolika letech na výsluní už lze na některých představeních vidět určitou unavenost materiálu.

Jelikož jsme na musicserveru, můžeme to ilustrovat například přirovnáním Cirqueu k Madonně. V jejím případě by asi málokdo rozporoval, že se jedná o jednu z nejslavnějších zpěvaček vůbec, legendu, kterou byste alespoň jednou za život měli vidět na vlastní oči. Dostane se vám přitom vyrovnaného zážitku plného velkých hitů a kvalitních tanečních čísel. Zcela určitě stojí za to její koncert navštívit, byť byste to brali třeba čistě jen jako společenskou povinnost. Na druhou stranu by ale velká část čtenářů určitě dokázala vyjmenovat hned deset dalších zpěvaček, které sice nejsou tak slavné, ale z různých důvodů vám dokážou vzít dech. Umí fascinovat, nadchnout, vyvolat emoce.

Cirque Du Soleil - Corteo, O2 arena, Praha, 25.9.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
A přesně takové pocity jako vystoupení Madonny "Corteo" vyvolává. Je skvělé ho vidět, nabídne silné momenty, ale není jich mnoho. A čím více cirkusových představení jste ve svém životě navštívili, tím spíš si toho budete všímat. Cirque Du Soleil už totiž dávno není jediný. Je jen největší a nejslavnější. Také už ale žije z podstaty a ze setrvačnosti. A při srovnávání jeho čísel s těmi od konkurence, s těmi z reality shows typu "Got Talent" nebo třeba s programem, jaký je rok co rok možné vidět například na maďarském festivalu Sziget, se mnohdy neubráníte přiznání, že jinde už to umějí lépe.

Když během představení "Corteo" sledujete artisty houpající se na hrazdách, točící se v obrovských kruzích, metající salta nad trampolínami či prkny, když vidíte, jak tančí přivázaní na lanech, nebo je pozorujete, jak žonglují s kuželkami či předvádí psí kusy s diabolem, je to sice hezké, ale taky už trochu nuda. Ne proto, že by jim jejich triky nešly, ale jednoduše z toho důvodu, že jste viděli takřka totéž i na řadě předchozích shows, které do Prahy zavítaly v minulosti.

Cirque Du Soleil - Corteo, O2 arena, Praha, 25.9.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Před dvanácti lety to byla výtečná "Alegría", neméně skvělý "Toruk", ovlivněný filmem "Avatar", nebo třeba "The Immortal World Tour" čerpající z odkazu Michaela Jacksona. A ano, na "Corteu" vidíte, že řada z těchto čísel bezpochyby vyžaduje dlouholetý trénink a kolik musíte mít odvahy a důvěry ve své kolegy i rekvizity, abyste je mohli předvádět, nicméně samotné provedení těchto triků už tolik riskantní není, a proto se v publiku těch dokořán otevřených úst mnoho neobjevuje.

Platí to jen pro část aktuálního programu. Naštěstí existuje i řada světlejších, ba dokonce vynikajících momentů, kvůli nimž byste toto představení neměli propásnout. Jedním z nich je přizpůsobený lokální humor, kdy do písní i hovorové mluvy, kombinující žvatlající italštinu, španělštinu, francouzštinu a angličtinu, tu a tam pronikne třeba slovo "Brno".

Podobných maličkostí ale program nabízí více, žasnout budete například nad chodícími páry bot, rozesměje vás číslo nazvané "Golf" a zírat budete i nad tím, co všechno dokáže jeden člověk předvést s obyčejným žebříkem. Strhující číslo předvedla také trojice umělců házející po sobě kruhy. Alespoň čestnou zmínku si zaslouží také kousek "Crystal Glasses And Tibetan Bowls", v němž se kromě hraní na tibetské mísy a hry na sklenice představí také Geert Chatrou, tedy nizozemský mistr v pískání.

Cirque Du Soleil - Corteo, O2 arena, Praha, 25.9.2024
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Tím ale wow momenty nekončí, protože jestliže například klíčovými prvky vystoupení "Ovo", které v O2 areně bylo možné vidět na jaře minulého roku, byly především kostýmy a ústřední vejce, což zapříčinilo, že lze tyto show řadit mezi ty nejslabší, v případě "Cortea" se jedná o dvojici liliputů. Ta pobaví v minidivadle "Teatro Intimo" evokující nejslavnější momenty Shakespearových děl, především ale něžnější polovička dua, představující se publiku jako Valentina, nadchne číslem zvaným "Helium Dance". To spočívá v jejím připoutání do konstrukce sdružující čtveřici obrovských bílých balónů, která jí umožňuje doslova létat nad celou arénou a nechat se odrážet do vzduchu nadšenými diváky. Fascinující a nebezpečné představení, před nímž by se musela sklonit i rovněž často létající zpěvačka Pink.

Přibližně šedesát umělců během zhruba dvou hodin v O2 areně ukázalo ledacos, nicméně lze do určité míry souhlasit i se zahraničními kritiky v tom, že "Corteo" i kvůli chybějící gradaci ve svém finále nepatří k tomu nejlepšímu, co Cirque Du Soleil nabízí. Ale to nevadí. Některá představení vám sednou více, jiná méně. Pokud jste však loni vyrazili na "Ovo" a odcházeli zklamaní, na "Corteo" si zajděte, protože je lepší. Hraje se každý den až do 29. září a lístky ještě jsou.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Linkin Park - Heavy Is The Crown 8/10
Video: První singl nebyl náhoda. "Heavy Is The Crown" potvrzuje silnou formu restartovaných Linkin Park Nová podoba Linkin Park, kteří do svého čela postavili Emily Armstrong, notně rozvířila internetové vody a rozdělila fanoušky. Někteří odmítají přijmout náhradu za nenahraditelného Chestera Benningtona, jiní se zase vášně... čtěte zde
Vydáno: 27.09.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
The Cure - Alone 9/10
Audio: Čekání je u konce. Poslechněte si depresivní "Alone", první singl z novinky The Cure Kolik náznaků a lákání na nové album si museli fanoušci The Cure vyslechnout jen proto, aby se dočkali jednoho zklamání za druhým? Robert Smith několikrát tvrdil, že nahrávku téměř dokončili, na koncertech z ní hráli hned... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 15:30 v sekci Audio / Video | Audio
teepee -  Nová deska symbolizuje přerod
Rozhovory: teepee - Nová deska symbolizuje přerod Kapela teepee vydala v půlce září třetí album "Blue Moon Rising", na němž pokračuje ve spolupráci s britským producentem Tomem O. Marshem a berlínským labelem Springstoff. Proměnou v dospěláky se dvojice více otevřela a v písních... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Girl In Red, Nieve Ella, Forum Karlín, Praha, 23.9.2024
Naživo: Z nemocné Girl In Red v Praze fanynky omdlévaly Nepatří mezi nejlépe vokálně vybavené zpěvačky na světě a ani po poslechu jejích desek si nesednete na zadek z toho, jak skvělé songy složila. Girl In Red jako by podpořila svůj vlastní umělecký pseudonym tím, že sama bude... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 20:30 v sekci Naživo
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado Nálož hudebních novinek vede tentokrát roztančená Katy Perry, dlouho očekávaný návrat Nelly Furtado, německý DJ Purple Disco Machine, country star Keith Urban, comeback slaví Manu Chao, rockové příznivce potěší Nightwish, Seether,... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 16:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: "Corteo" od Cirque Du Soleil v obrazech (26.09.2024 21:33)
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Pink, Dua Lipa, Blanka. Českému éteru kralují ženy (19.01.2024 08:30)
- Pink a Dua Lipa dál kralují českým rádiím, na paty jim šlape Marek Ztracený (11.01.2024 16:43)
- Viktor Sheen poražen! V závěru roku ho v albovém žebříčku předčily "Vánoční koledy" (04.01.2024 10:15)
- Pink v rádiích trumfla všechny vánoční hity, celé albové stupně vítězů patří Viktoru Sheenovi (21.12.2023 18:00)
- Lost Frequencies a Viktor Sheen potvrdili vedoucí postavení v českých žebříčcích (08.12.2023 08:00)
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)
- Českému éteru nově kraluje Lost Frequencies, nejhranější domácí skladbu má Jelen (30.11.2023 08:00)
- Cirque du Soleil se vrací do Prahy, tentokrát s jednou z nejoblíbenějších inscenací "Corteo" (28.11.2023 12:40)

ALBUM TÝDNE 39/2024

London Grammar
The Greatest Love

Anglická indiepopová formace London Grammar patří mezi kapely, u nichž máte pocit, že by měly být slavnější, než jsou. Přitom trojice dosud představila řadu skvělých singlů jako "Nightcall", "Metal & Dust" nebo "Big Picture" a spoustu dalších. Změní to nové album "The Greatest Love"?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)
Pá 04.10.
Tereza Mašková (CZ) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Linkin Park Lucie Vondráčková Madonna Taylor Swift Dua Lipa Queen Coldplay Oasis Viktor Sheen Biffy Clyro Billie Eilish David Gilmour Ed Sheeran Abba BTS The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe