shop.musicserver.cz
Ceny Vinyla vyrážejí do regionů, kurátorují dvě desítky koncertů a workshopů

Ceny Vinyla vyrážejí do regionů, kurátorují dvě desítky koncertů a workshopů

Vydáno: 21.09.2024 11:58 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz
Podzim plný inspirativních koncertů a workshopů chystají pořadatelé XIV. ročníku hudebních cen Vinyla, kteří kurátorují akce v Boskovicích, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, Pardubicích, Plzni, Veselí nad Moravou, Znojmě a nově také ve Zlíně.

Koncerty jsou průřezem toho nejlepšího na aktuální nezávislé hudební scéně a pod hlavičkou Vinyly se na nich objeví zavedená jména i mladí umělci: Anna Vaverková, Dukla, P/ST, Amelie Siba (na snímku), Fæ Bestia, Máří, Mat213, Tomáš Palucha nebo Člověk krve. Začínající hudebníky Vinyla podpoří vzdělávacími workshopy zaměřenými na elektronickou produkci hudby a práci ve studiu při natáčení alba, začínající žurnalisty workshopem tří výrazných osobností domácí kulturní publicistiky.

Průběžný festival Vinyla už 24. září v brněnském Kabinetu Múz zahájí kapela Sýček, která se na zbrusu novém albu "IV" vrátila ke krautrockovému vzývání. O její doprovod se postarají Oswaldovi, jež ve své tvorbě mísí vlivy psychedelického rocku a spaghetti western soundtracků. Na stejné místo Vinyla v průběhu podzimu povolala také zkušeného elektronického tvůrce a producenta Olivera Torra a experimentátorku Ursulu Sereghy, jíž jsou blízké terénní nahrávky a dekonstruované beaty, a vítězku loňské výzvy Bastl Electronic Track Fæ Bestia, která v tandemu s projektem Zaffer 9 kombinujícím současné klubové žánry zahraje i v Ostravě.

V Brně dále Vinyla nově zavítá do klubu Kafara, kde se představí kvarteto maskovaných bojovnic bojujících proti patriarchátu a celkové apatii THC Luna G, jež zavítá také do Veselí nad Moravou, a rapperka Nanashi. Tamtéž a rovněž ve veselském Kafé v kině zahraje Severní nástupiště vycházející z tradice české trampské písničky a lo-fi folkař Člověk krve. Kapela whyohwhy zaměřující se ve své tvorbě na lidské vztahy zahraje ve Znojmě, Boskovicích a také ve Zlíně, kde ji doplní písničkářka Anna Vaverková. Oceňované hudebnice věnující se intimním tématům - Amelie Siba a Máří - zahrají v Pardubicích, alternativní rappeři P/ST vystoupí ve Veselí nad Moravou. Do Boskovic dále přijede digitální písničkář Mat213, rapové duo Dvě Slunce a hypnotické kvarteto Tomáš Palucha.

"Umělci hrající na našem průběžném festivalu jsou bezprostředně spojení s Vinylou - někteří ocenění buď přímo získali, případně se objevili v nominacích nebo našich tipech. To je i případ loňského objevu roku, rapperky a audiovizuální umělkyně Wodehn, která společně s indiepopovou kapelou Dukla zahraje v Českých Budějovicích, nebo weirdpopové hudebnice a skladatelky Lenky Zbořilové vystupující pod jménem Ivy Z, jež zavítá do Znojma," popisuje plánovou sestavu akcí Vinyly jeden z koordinátorů ceny Pavel Uretšlégr. "Napříč republikou rádi spolupracujeme a podporujeme kulturní centra či spolky, které v regionech rozvíjí nekomerční kulturu a daná místa výrazně oživují," doplňuje.

Dva workshopy organizátoři Vinyly chystají v pražské Pracovně na Žižkově. Elektronické produkci hudby, skladbě, mixu a masteringu se 22. listopadu budou věnovat Ondřej Mikula alias Aid Kid a Tomáš Havlen. Nasát čerstvé informace i konzultovat vlastní texty s výraznými novinářskými osobnostmi ze tří různých oborů budou mít 24. listopadu všichni, kterým je blízká kulturní publicistika.

"Anežka Bartlová za výtvarné umění, Miloš Hroch za hudbu a Táňa Zabloudilová za film ve svém workshopu pohovoří o situaci v oboru, výzvách, příležitostech, možnostech uplatnění a dobrých i špatných příkladech kulturní publicistiky," doplňuje za organizátory druhý z koordinátorů cen Tomáš Grombíř s tím, že pro velký zájem ve studiu Golden Hive další skupinu hudebníků v produkci alba 1. prosince proškolí Michal "Amák" Štastný. Všechny workshopy jsou zdarma, mají však omezenou kapacitu. Přihlášky posílejte na e-mail tomas@vinyla.cz.

Jedním z hlavních cílů Vinyly je zařazování hudby do širšího společenského kontextu či poukázání na kvalitní hudební produkci. Umělci nominovaní za rok 2024 budou ohlášeni začátkem příštího roku. Už na začátku listopadu ale bude možné nominovat nejzajímavější (nejpřínosnější) publicistické počiny mladých autorů*rek v rámci Ceny Jany "Apačky" Grygarové, která před čtyřmi lety doplnila hlavní kategorie Deska, Objev a Počin roku. Vypsána počtvrté bude v listopadu také výzva Bastl Electronic Track pro hudební producenty a producentky.

Přehled Průběžného festivalu Vinyla 2024

24. 9. Brno - Kabinet múz (Sýček, Oswaldovi)*
5. 10. Zlín - Dílna 44 (Anna Vaverková, whyohwhy)*
16. 10. Brno - Kabinet Múz (Ursula Sereghy, Oliver Torr)*
18. 10. Ostrava - Provoz (Zaffer 9, Fæ Bestia)*
18. 10. Znojmo - GaP (Ivy Z)*
18. 10. Boskovice - Prostor (Mat213, Dvě slunce)*
8. 11. České Budějovice - Žižkárna (Dukla, Wodehn)*
12. 11. Brno - Kabinet Múz (Bast Electronic Night: Fæ Bestia a další)*
14. 11. Brno - Kafara (THC Luna G, Nanashi)*
15. 11. Znojmo - GaP (whyohwhy)*
15. 11. Veselí nad Moravou - Kafé v kině (P/ST, THC Luna G)*
22. 11. Praha - Pracovna Žižkov (Elektronická produkce hudby: Ondřej Mikula (Aid Kid) & Tomáš Havlen)**
24. 11. Praha - Pracovna Žižkov (Kulturní publicistika: Anežka Bartlová, Miloš Hroch, Táňa Zabloudilová)**
1. 12. Praha - Golden Hive Recording Studio (Produkce a natáčení alba: Michal Amák Šťastný)**
6. 12. Pardubice - Divadlo 29 (Amelie Siba, Máří)
6. 12. Veselí nad Moravou - Kafé v kině (Severní nástupiště, Člověk krve)*
7. 12. Brno - Kafara (Severní nástupiště, Člověk krve)*
10. 12. Brno - Kabinet Múz (TBA)*
13. 12. Boskovice - Prostor (Tomáš Palucha, whyohwhy)*

Koncert * / Workshop **


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Cure - Alone 9/10
Audio: Čekání je u konce. Poslechněte si depresivní "Alone", první singl z novinky The Cure Kolik náznaků a lákání na nové album si museli fanoušci The Cure vyslechnout jen proto, aby se dočkali jednoho zklamání za druhým? Robert Smith několikrát tvrdil, že nahrávku téměř dokončili, na koncertech z ní hráli hned... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 15:30 v sekci Audio / Video | Audio
teepee -  Nová deska symbolizuje přerod
Rozhovory: teepee - Nová deska symbolizuje přerod Kapela teepee vydala v půlce září třetí album "Blue Moon Rising", na němž pokračuje ve spolupráci s britským producentem Tomem O. Marshem a berlínským labelem Springstoff. Proměnou v dospěláky se dvojice více otevřela a v písních... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Girl In Red, Nieve Ella, Forum Karlín, Praha, 23.9.2024
Naživo: Z nemocné Girl In Red v Praze fanynky omdlévaly Nepatří mezi nejlépe vokálně vybavené zpěvačky na světě a ani po poslechu jejích desek si nesednete na zadek z toho, jak skvělé songy složila. Girl In Red jako by podpořila svůj vlastní umělecký pseudonym tím, že sama bude... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 20:30 v sekci Naživo
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado Nálož hudebních novinek vede tentokrát roztančená Katy Perry, dlouho očekávaný návrat Nelly Furtado, německý DJ Purple Disco Machine, country star Keith Urban, comeback slaví Manu Chao, rockové příznivce potěší Nightwish, Seether,... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 16:30 v sekci Novinky | Nové desky
Wardruna - Himinndotter 8/10
Video: Wardruna s "Himinndotter", modlitbou k dceři nebes, oznamuje nové album Temní norští šamani Wardruna oznámili své šesté studiové album. Novinku nazvanou "Birna" můžeme očekávat v lednu příštího roku. Název, česky "Medvědice", napovídá tematické zaměření kolekce na hlubší poznání tohoto... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na nové desce Bena Cristovao "Spektrum" zpívají David Koller, Richard Müller i Anna Vaverková (20.09.2024 11:57)
- Mat213 reaguje novým songem na iniciativu Česko bez hluku (19.09.2024 18:57)
- Mat213 vydává song o fotbalistovi Christosu Zafeirisovi, ten si s ním zahrál i v klipu (01.09.2024 14:47)
- Naživo: Úvod Colours Of Ostrava zachraňovali hlavně kytaroví mistři (18.07.2024 17:37)
- Fotogalerie: Ostrava opět ožila pestrobarevnou hudební mozaikou (18.07.2024 16:16)
- Fotogalerie: První den Rock for People připravil dynamickou smršť (13.06.2024 14:20)
- Ceny hudebních kritiků Apollo 2023 získaly Anna Vaverková a Nivva (03.05.2024 09:26)
- Publicistika: Český rap v roce 2023 (02.04.2024 08:00)
- Rozhovory: Dukla - Už nás omrzelo zvučit dvakrát déle, než potom trvá samotný koncert (15.03.2024 08:00)
- Výsledky třináctého ročníku hudebních cen Vinyla: Toyota Vangelis, Klara Wodehn a iniciativa Nadšením nájem nezaplatíš (06.03.2024 22:31)

ALBUM TÝDNE 39/2024

London Grammar
The Greatest Love

Anglická indiepopová formace London Grammar patří mezi kapely, u nichž máte pocit, že by měly být slavnější, než jsou. Přitom trojice dosud představila řadu skvělých singlů jako "Nightcall", "Metal & Dust" nebo "Big Picture" a spoustu dalších. Změní to nové album "The Greatest Love"?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)
Pá 04.10.
Tereza Mašková (CZ) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Linkin Park Lucie Vondráčková Madonna Taylor Swift Dua Lipa Oasis Coldplay Viktor Sheen Queen Billie Eilish Biffy Clyro Ed Sheeran Abba David Gilmour BTS The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe